cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Cugireni » Prin creațiile sale, designerul Ioana Sămărghiţan ridică la rang de artă portul popular românesc

Prin creațiile sale, designerul Ioana Sămărghiţan ridică la rang de artă portul popular românesc

Publicat în 03.03.2019 la ora 20:25

Pentru a creiona portretul Ioanei Sămărghiţan definitoriu ar putea fi citatul din opera lui Liviu Rebreanu: ”Numai o pasiune puternică, unică, nezdruncinată dă preţul adevărat vieţii”.

De ce Ioana Sămărghiţan, din Cugir? Pentru că este un patriot adevărat, prin tot ceea ce face. A dat numele firmei sale «Straiu’», promovează motive populare tradiţionale şi este un stilist cu un potenţial extraordinar.

În toamnă a cunoscut succesul la Cluj-Napoca, în cadrul City Fashion Week, unde a prezentat 16 rochii cu motive populare româneşti. Am dorit neapărat să povestim cu ea, despre drumul său, despre reuşite şi eşecuri. Frumoasă şi delicată, Ioana şi-a deschis sufletul şi a vorbit cu sinceritate despre viaţa ei, iar atunci când a venit vorba despre ceea ce creează, faţa i s-a luminat, iar vorbele i-au izbucnit puternic, cu un entuziasm nestăvilit.

Viaţa Ioanei a avut un parcurs aparent obişnuit: s-a născut la Cugir, în 12 august 1978, a urmat cursurile Şcolii Generale Nr. 2, a fost admisă la Colegiul Naţional ”David Prodan”, la clasa de matematică-fizică, cu media 9,34. Deşi muzica şi desenul nu erau discipline bine văzute la acea vreme, ea şi-a exersat talentul pe caietele părinţilor, atunci când era copil, desenând fete îmbrăcate frumos, sau pe cele de matematică, când a început școala.

Într-o zi, în timpul liceului, fostul ei profesor de matematică, Ionică Dâncan, le-a sugerat părinților să o transfere, pentru ultimii doi ani, la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, pentru că ar fi fost păcat să-şi irosească talentul într-o clasă de mate-fizică. În tot acest timp, Ioana a fost susţinută şi încurajată de profesoara de desen, Gabriela Vulkan, care a stimulat multe talente din Cugir în arta plastică.

Pe parcursul firesc al etapelor vieţii oricărui tânăr, a intervenit cotitura radicală: plecarea în Germania, după care a urmat Italia, unde a lucrat timp de 9 ani într-un hotel de lux. Ca toţi oamenii stăpâniţi de o pasiune mistuitoare, şi-a dorit să facă cu totul altceva.

Acum o face! Din 2004 locuiește la Verona, în Italia, unde şi-a deschis o firmă de haine, marcă înregistrată, pe care sunt aplicate motive populare româneşti. Un an şi jumătate a căutat ce nume să îi dea şi a ales «Straiu’» (www.straiu.com), denumire semnificativă pentru românii patrioţi. Ambiţioasă şi perseverentă, a învăţat broderia digitală într-o săptămână, surprinzându-i pe toţi cei care lucrează în domeniu.

A adunat gânduri şi idei pentru a fi novatoare în artă, a ales ca prototip de bază ia de Sălişte, a pus culori şi motive pe negativ, a făcut modelele pe lung, pe cheiţă, cu punct în cruce. Creează ţinute inspirate din toate zonele României, aplicând broderia digitală pe mătase de Madeira, cu pietre Swarovski, perle, pietre. Foloseşte pânză ”Căluşar”, mătase foarte subţire, tafta, iar broderiile au protecţie care se topeşte la spălat.

Are un simţ al culorilor deosebit: folosește alb, negru, galben, verde, albastru Niagara. Niciodată nu a fost singură: o are alături pe mama sa, care este o croitoreasă extraordinară, pe soţul ei Giovanni şi pe superba lor fiică de 12 ani, Iris. O viaţă profesională şi personală împlinită.

După parada de modă de la Cluj-Napoca, din toamna anului trecut, când a fost impresionată de cât de mulţi cugireni au susţinut-o, a urmat cea de la Verona (8 decembrie 2018), iar în martie 2019 va fi prezentă la World Fashion Festival din Dubai. World Fashion Festival Awards a anunțat deja participarea extraordinară, în cadrul ”Pavilionului de afaceri și modă”, a primului brand de jachete de iarnă cu motive tradiționale românești: ATELIER STRAIU, de IOANA SĂMĂRGHIȚAN.

Jachetele sunt inspirate de îmbrăcămintea tradițională românească, cu motive populare din regiunile Maramureș și Sibiu, reinterpretate pentru sezonul rece.

Pentru noi, femeile, Ioana are un sfat de taină: ”Abandonaţi bijuteriile şi acceptaţi pietrele!”. Deşi nu de puţine ori străinii au vrut să o pună la colţ pentru că nu este din ţara lor, Ioana Sămărghiţan susține cu mândrie: ”Am avut noroc să fiu ROMÂNCĂ”!

Acest articol a fost citit de 363 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.