Rămâi conectat

Cugireni

Cugirul a dat decanul Facultății de Farmacie și prorectorul UBB Cluj-Napoca

cugirinfo.ro

Publicat

în

”Cu penele altuia te poți împodobi, dar nu poți zbura” ne avertizează, din eternitate, marele nostru poet și filosof de la Lancrăm, Lucian Blaga.

Dar cum ”errare humanum est”, nici de data aceasta nu mă abțin deloc, chiar și știind că ”sed perseverare diabolicum”: o să mă împăunez cu toate penele posibile. Fac asta nu pentru a încerca măcar aroganța de a mă desprinde de teluricul meu destin, cu ajutorul acestui penaj, ci pentru a vă face părtași și pe dumneavoastră, sincer bucuroși sau sincer invidioși, după cum vă lasă inima și mintea pe fiecare, la reușitele a doi conjudețeni care, treaptă cu treaptă, au ajuns în vârfuri de carieră. Ei, na! N-au ajuns miniștri. Pentru că, lecturându-le paginile lungi de CV-uri, cu specializări și studii, am ajuns la concluzia că nici n-ar fi avut timp să ajungă miniștri, la cât au avut de învățat prin tot felul de biblioteci, laboratoare, universități și alte medii academice, de-a dreptul crispante pentru sinapsele neuronale ale unui profan ca mine.

Unu la mână: sunt mândră, probabil la fel de mândră ca mulți din generația noastră – elevi, părinți și profesori deopotrivă, de fosta mea colegă de clasă din liceu – prof. dr. Gianina Cristina Crișan (fostă Dârjan, născută în ianuarie 1971 la Cugir) care din 2016 este decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.  Gianina Cristina Crișan şi-a început cariera academică în cadrul UMF Cluj-Napoca, pe care a și absolvit-o, în urmă cu 31 de ani. Doctoratul în domeniul „Farmacie” l-a obținut tot în cadrul instituției, în 2004. Din 2013 este profesor universitar, făcând parte din corpul didactic al Disciplinei de Botanică farmaceutică. Înainte de a obține primul mandat de decan al Facultății de Farmacie, în anul 2012, prof. dr. Gianina Crișan a fost prodecan al facultății între 2008-2012. Este membră a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, domeniul Științe biologice și biomedicale.

A urcat toate treptele universitare: profesor universitar, conferențiar, șef lucrări, asistent, preparator la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Facultatea de Farmacie, Disciplina de Botanică farmaceutică. Este doctor în științe medicale, domeniul farmacie. Are peste 46 de lucrări științifice publicate in extenso, 12 cărți cu ISBN în edituri naționale, 7 proiecte de cercetare.

Doi la mână: Sunt mândră – la fel de mândră probabil ca toți cugirenii care l-au avut coleg, dar și elev, pe noul prorector al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Este vorba de conf. univ. dr. Mihai Pușcaș, director al Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca. Conf. univ. dr. Mihai Pușcaș conduce activitatea Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca și este curatorul herbarului Universității „Babeș-Bolyai”. În calitate de cadru didactic al Departamentului de Taxonomie și Ecologie al Facultății de Biologie și Geologie, predă cursurile de Botanică Sistematică și Filogeografie. Activitatea sa de cercetare se desfășoară în principal în domeniul biogeografiei și ecologiei alpine (funcționarea și dinamica ecosistemelor erbacee de altitudine).

Dr. Mihai Pușcaș este doctor în biologie al Universităţii ”Joseph Fourier” din Grenoble, Franţa și doctor în  biologie cu distincţia ”Summa  cum  laudae” la Universitatea  „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. A urmat cursurile Liceului Teoretic nr. 1 Cugir, actualul Colegiu ”David Prodan”, între 1989-1993, la  profilul Matematică-Fizică. Are la activ nenumărate stagii de cercetare și colaborări internaționale în proiecte de cercetare care au consolidat, treaptă cu treaptă, cariera sa didactică.

Trei la mână: Vivat, floreat, crescat!  Și o precizare este absolut necesară: școala cugireană a reprezentat, de-a lungul timpului, o inepuizabilă resursă de performanță intelectuală și de reușite în carieră, cu exemple pe care le-am mai găzduit în paginile ziarului „Unirea”. Am făcut-o cu drag, conștienți fiind de faptul că noua generație are nevoie de modele reale, nu de personaje efemere, care sclipesc meteoric, botoxat, epilat și gelat prin existența noastră. Vom continua, cu orașul Cugir și cu celelalte localități din județul nostru. În materialul de față, numitorul comun l-a reprezentat mediul universitar din Cluj-Napoca. Și, chiar un pic, îndrăznesc să-l contrazic pe Blaga: azi parcă am levitat puțin, împăunându-mă cu performanțele celor de mai sus. Voi, nu?

Nicoleta IDITA – TOMUȚA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Cugir Info și pe GOOGLE NEWS


Cugireni

Povestea lui Tony, cugireanul de 37 de ani care s-a înrolat în „Legiunea Străină a Ucrainei” pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși

cugirinfo.ro

Publicat

în

Tony este porecla unui bărbat de 37 de ani, născut în Cugir, dar care locuiește în comuna Șibot, localitate aflată la circa 13 km de orașul său natal.

De la sfârșitul lunii iulie, începutul lui august s-a alăturat Legiunii Internaționale de Luptă pentru Ucraina (Legiunea Străină a Ucrainei). El a povestit în exclusivitate pentru ziarul „Unirea” despre războiul de la granițele României, trăit pe viu, cu arma în mână, în luptele cu trupele rusești, care au invadat țara vecină pe 24 februarie.

Dovadă stau numeroasele fotografii şi filmări pe care le deţine, cu secvențe de pe frontul ucrainean, în care se văd tancuri și localități bombardate, unele filmări fiind realizate de el însuși, iar o rudă prin alianță a acestuia ne-a confirmat că a văzut cu ochii lui chiar o transmisiune în direct din timpul luptelor, în care Tony trăgea cu arma din tranșee, iar în jurul său erau imaginile tragice ale războiului.

Din discuția telefonică purtată cu cugireanul a reieșit că, după o experiență nefericită trăită în Spania, s-a întors acasă, pentru a-și revedea fetița. Impresionat de drama poporului ucrainean invadat de cotropitorii ruși, s-a dus mai întâi ca voluntar în Vama Isacea, din județul Tulcea, cu intenția de a trece apoi granița, ca să lupte pentru Ucraina. Timp de circa o lună, și-a oferit sprijinul pentru organizațiile neguvernamentale și autoritățile locale la primirea refugiaților fugiți din calea războiului din Ucraina.

Tony ne-a mărturisit că a avut un motiv puternic pentru care a luat hotărârea radicală de a se înrola voluntar în Fight for Ukraina International Legion (F.U.I.L.).

„Acesta nu este un război corect. Într-un război se luptă o armată cu altă armată, nu se luptă militarii împotriva civililor. Iar dacă Ucraina cade în mâinile rușilor, următoarea țară invadată ar putea fi România”, a spus, cu simț patriotic, cugireanul.

El ne-a povestit că, după mai multe tenative eșuate de a trece granița în Ucraina, răstimp în care autoritățile române i-au confiscat întregul echipament avut asupra lui, la sfârșitul lunii iulie, începutul lui august a reușit să pășească, în sfârșit, pe tărâm ucrainean, cu scopul de a se înrola în Legiunea Străină din Ucraina (F.U.I.L.). Odată ajuns în sudul țării, s-a alăturat F.U.I.L., o formațiune militară multinațională constituită în special din mercenari plătiți din America de Sud (Columbia, Peru, Brazilia etc.), Statele Unite ale Americii, cu experiență acumulată în teatre de operații, dar și din voluntari europeni (Republica Moldova, Ungaria, Germania ș.a.).

Un bun prieten al acestuia din Constanța, i-a cumpărat mare parte din echipamentul militar, de la articole de îmbrăcăminte, la lunetă și dispozitive de vedere pe timp de noapte și i le-a trimis în Ucraina, astfel refăcându-și mare parte din dotările avute.

Neavând o pregătire militară specială, singurele organizații în care a activat fiind… societățile comerciale în care a lucrat ca angajat civil, timp de două săptămâni a participat, alături de alți „legionari”, la un stagiu de instrucție, în care a învățat tactici de luptă, cei mai buni dintre ei fiind trimiși „pe front”. Astfel, el s-a alăturat Brigăzii Mecanizate 92 și, împreună cu alte batalioane ucrainene și unul leton, s-a deplasat circa 400 km până la granița de est a Ucrainei, participând la luptele grele pentru eliberarea de sub ocupație rusească a orașului Harkiv (n.a. – Harkov).

Tony ne-a mărturisit că cele mai grele momente au fost când armata rusă a bombardat neîncetat orașul, indiferent că a fost vorba despre obiective militare sau construcții civile, membrii Legiunii Străine Ucrainene fiind nevoiți să se adăpostească și să supraviețuiască 7 zile în subsolul unei clădiri. „Mulţi mi-au spus că sunt prea curajos, alţii că sunt inconştient, unii chiar trădător şi alţii încă îmi mulţumesc. Pentru cei ce nu înţeleg: sunt aici pentru că pot face diferenţa, lupt pentru colegii mei şi nu reprezint pe nimeni decât pe mine. GLORIE UKRAINEI, GLORIE ROMÂNIEI, GLORIE EROILOR!!!”, a spus el.

Cugireanul și-a amintit însă și de clipele frumoase, spunând că a fost foarte bine primit de către populația din Ucraina, când oamenii au aflat că este român, iar România i-a ajutat încă de la început pe refugiații fugiți din calea conflictului militar declanșat de Rusia, de la debutul căruia au trecut deja mai bine de 6 luni de zile.

„Să dea Dumnezeu să se termine cât mai repede războiul și «Slava Ukraini!»”, ne-a transmis în final Tony, bărbatul din Alba plecat să lupte pentru eliberarea Ucrainei de sub cotropitorii ruși. I-am transmis să aibă grijă de el și să se întoarcă teafăr acasă!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Cugir Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Spectacol de excepție, susținut de Fanfara „Transilvania” din Cugir la Festivalul „Dumitru Fărcaș”, de la Cluj Napoca

cugirinfo.ro

Publicat

în

Fanfara „Transilvania” din Cugir a susținut recent, la Cluj Napoca, un show de zile mari în cadrul Festivalului „Dumitru Farcaș”, realizând o prestatie artistica cu un program care a cuprins melodii din repertoriul regretatutului artist Dumitru Fărcaș, adaptate pentru fanfară, melodii proprii și prelucrări în limba romani ale artistilor contemporani, pe ritmuri de swing, jazz, funky.

„Toată admirația pentru acești artiști, care ard cu o pasiune, greu de cuprins în cuvinte. Domnilor sunteți de un profesionalism desăvârșit și o mare omenie”, le-a transmis interpreților, actrița Elena Vanca, de la Teatrul Național din Cluj Napoca, în seara multiculturală organizata de catre Fundația Dumitru Farcas.

În luna octombrie, grupul Fanfara Transilvania va reprezenta Romania (regiunea Transilvania) în Spania – Bilbao, și va presta programe artistice în cadrul evenimentelor private contractate deja.

Activitatea de formare și indrumare a tinerilor în tainele muzicii de fanfară continuă reușind prin a cuprinde elevii cercului de fanfară din grupul actual. Recent, grupul a fost promovat de TVR și BBC (Postul public de televiziune din Marea Britanie), în cadrul unor emisiuni care promoveaza tradițiile locale.

„În acest an, Fanfara Transilvania a concertat in tari precum: Ungaria, Cehia si Slovacia”, ne-a informat Cristian Roman – reprezentant al SPAS Cugir.

Constantin PREDESCU

FOTO/VIDEO: Dana & Dumitru Hîrț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Cugir Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Un cugirean a găsit peste 2.000 de lei pe stradă și i-a predat poliției

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat din Cugir a predat poliţiei suma de 2.354 lei, pe care a găsit-o pe stradă. Polițiștii au restituit banii proprietarului. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba îi adresează domnului Ștefănescu Claudiu felicitări pentru spiritul civic de care a dat dovadă.

În dimineața zilei de astăzi, 6 septembrie 2022, la Poliția Orașului Cugir s-a prezentat domnul Ștefănescu Claudiu, de 47 de ani, din Cugir, care a predat suma de 2.354 lei. Bărbatul a declarat că a găsit banii pe trotuar, pe strada 21 Decembrie 1989, din Cugir.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat proprietarul banilor, un bărbat de 59 de ani, din Cugir, care i-ar fi pierdut, în seara zilei de 5 septembrie, în timp ce se îndrepta spre casă.

Polițiștii îi adresează, în mod public, felicitări domnului Ștefănescu Claudiu, care a dat dovadă de un spirit civic desăvârșit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Cugir Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir