Rămâi conectat

Cugireni

Calvarul unui soldat din armata austro-ungară, originar din Cugir, luat prizonier de ruși în Primul Război Mondial

cugirinfo.ro

Publicat

în

Muzeul orașului Cugir se află în posesia unui manuscris reprezentând amintirile unui locuitor al satului Vinerea, Ion Bura, fost soldat (10 luni) în armata austro-ungară, iar apoi, timp de 5 ani, prizonier în Rusia.

Pe un caiet de 100 de file, autorul notițelor povestește despre cele 10 luni de război petrecute pe front contra rușilor, dar se referă cel mai mult la viața îngrozitoare de prizonier  petrecută în mai multe lagăre de pe teritorul Rusiei.

Născut pe 21 octombrie 1887 în localitatea Vinerea, Ion Bura a fost concentrat în Orăștie, iar apoi trimis la Viena și înrolat în forțele armate austro-ungare, Regimentul 64 Infanterie. De aici, a plecat direct în lupta contra armatelor rusești. Pe 21 octombrie 1915 a fost luat prizonier și, după 21 de zile, transportați cu vagoane de marfă, adesea pe jos, prizonierii au ajuns în lagărul din Perm (Regiunea Urali), unde se găseau alți 14.000 de prizonieri.

„Poate destinul, dar cred că mai mult ca orice credința în Dumnezeu a făcut să scap cu viață în cele 10 luni de front, dar n-am scăpat de prizonierat, unde am petrecut atâția ani de chin. Atunci am făcut un legământ cu Dumnezeu că, dacă voi fi salvat din acest infern, mă voi duce la o mănăstire să mă călugăresc”, mărturisea Bura.

Acesta a povestit cum au fost cazați în barăci de lemn, în care bătea vântul, intra zăpadă și ploaia. Dormeau pe priciuri (pat de scândură), pe rogojini de multe ori, fără nicio lenjerie de pat. Hainele de pe ei era singura lenjerie, cât timp au stat închiși aici scimbându-se doar de câteva ori de haine, purtându-le până putrezeau pe ei. În lagăr, au muncit în diferite locuri: la tăiat lemne în pădure (plină de animale sălbatice), la tăiat nuiele pentru coșuri din locuri foarte greu accesibile, în mină ș.a. În lagărul din Siberia, toți prizonierii munceau, chiar și cei răniți și bolnavi, care nu puteau sta în picioare. Aceștia aveau normă zilnică pe care cu greu o puteau îndeplini, fapt pentru care erau bătuți de gardieni.

„Aici, în lagăr, prizonierii arătau ca umbrele, bântuiau ca umbrele. Bolile, în special tifosul secera zilnic zeci de prizonieri. Cei slabi fizic și «de înger» nu aveau nicio șansă. În lagăr era ultima stație, punct terminus, de aici nu se putea evada nicăieri. Singurul loc în care se putea evada era mormântul – groapa comună”, își amintea Bura.

Revoluția din octombrie 1917 avea să schimbe într-un fel soarta prizonierilor. Războiul a încetat, iar pe fondul revoluției bolșevice, prizonierii erau liberi. Au fost urcați în trenuri și li s-a spus că merg acasă, dar era doar o iluzie. Mișcările revoluționarilor au schimbat situația așa-ziselor repatrieri. Prizonierii au ajuns din nou în lagăre de muncă, de unde mulți au evadat, plecând pe jos, care încotro, folosind trenurile de marfă ori de călători. Bolnavi și flămânzi, plini de păduchi, mulți au murit pe drum.

După un lung drum de 3 luni, împreună cu un camarad din Sălaj, cei doi au avut norocul să găsească trenuri care duceau spre Kiev – Ucraina. Mai departe, au găsit trenuri care duceau spre țară. Când a ajuns la Cluj, Bura s-a considerat ca acasă. Din Șibot a plecat pe jos spre Vinerea, unde a ajuns noaptea târziu. „Credința în Dumnezeu, educația primită de la părinții mei și înțelepciunea din bătrâni auzită pe ulițele satului meu natal Vinerea m-au ajutat să nu îmi pierd demnitatea și să rezist în război și în lagăr până la capăt”, a consemnat Bura.

După ce s-a mai întremat, a decis să-și țină promisiunea făcută lui Dumnezeu și a ales calea monahală. A plecat în localitatea Ceptura – județul Prahova și s-a călugărit la Mânăstirea Căldărușani. A fost înaintat în mai multe funcții monahale, printre care și cea de administrator al mănăstirii. Potrivit unor surse, s-a stins din viață în anul 1966.

Această emoționantă istorie trăită de Ion Bura a intrat în posesia muzeului din Cugir prin amabilitatea ing. Aurel Voicu, custodele și artizanul muzeului, care a primit manuscrisul de la un călugăr al mănăstirii Căldărușani. Punem punct aici povestirii și îi invităm pe cei interesați să meargă să lectureze pe larg acest dramatic episod intitulat „Zile de suferință în Primul Război Mondial și prizonier în Rusia”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Cugireni

Cugireanul Emil Muntean, reconfirmat în funcția de președinte al Parcurilor Industriale din România

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR.

Pe agenda de lucru a reuniunii s-a aflat un singur punct, și anume alegerea pentru un mandat de 4 ani a unui nou Consiliu Director. Misiunea Consiliului Director al cărui mandat a încetat a constat în identificarea soluțiilor privind implementarea proiectelor de alimentare cu energie din surse regenerabile – tipuri de soluții verzi pentru platforme industriale, proiecte deja concretizate la parcurile industriale Tetarom, Cugir, Gorj și în curs de realizare la Parcul industrial Mureș.

Rezultatul alegerilor l-a reconfirmat în funcția de președinte pe dr. ing. Emil Nicolae Muntean, director general al Parcului Industrial Cugir, iar pentru celelalte 8 funcții au fost aleși reprezentanți de parcuri industriale din cele 8 regiuni de dezvoltare ale țării.

Ca vicepreședinți au fost aleși: Octavian Iuliu Fodor, director general adjunct TETAROM SA Cluj-Napoca; Ioan Ungurean, director general al Parcului Industrial Mangalia; György Zsolt Sofálvi, director general al Parcului Industrial Mureș; Eftemie Popescu, director general al Parcului Industrial Gorj.

„Misiunea încredințată Consiliului Director nou ales este de a participa activ, cu soluții concrete, la toate dezbaterile privind elaborarea ghidului solicitantului, pentru fiecare regiune de dezvoltare regională din țară, referitor la apelurile de proiecte privind structuri de afaceri de tip parc industrial, parc tehnologic și parc științific”, a ținut să precizeze Emil Muntean.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Cugireanul despre care s-a scris că a murit pe frontul din Ucraina este de fapt viu. Radu Hossu: ”Am vorbit cu el la telefon”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cugireanul despre care s-a scris că a murit pe frontul din Ucraina este de fapt viu. Radu Hossu: ”Am vorbit cu el la telefon”

Cugireanul Ovidiu Stoica, despre care cugirinfo.ro a postat un articol pentru care ne cerem scuze, cum că a decedat în Ucraina, este viu și nevătămat. Informația despre moartea cugireanului a fost preluată de pe site-ul G4media și de pe pagina de Facebook a bărbatului, unde a apărut o postare a lui Petru Gabor, președintele Asociației ”Voluntari Fără Frontiere”, în care anunța că Tony și-ar fi pierdut viața în timpul unei misiuni de salvare a răniților în zona Harkov.

Cugirinfo a relatat pentru prima dată povestea incredibilă a cugireanului Ovidiu Stoica și realitatea cruntă a războiului de la granițele României, trăită pe viu, cu arma în mână, în luptele cu trupele rusești, de eroul din Alba.

”Ne luăm rămas bun de la Stoica Ovidiu Anton care lupta în Ucraina (Fight for Ukraina Internațional Legion) efectua misiuni de extracție a răniților din regiunea Harkov de-pe linia frontului. Din păcate misiunea lui pe acest pământ s-a încheiat în cursul unei misiuni de evacuare a răniților de noaptea trecută.

La începutul războiului a făcut voluntariat în vama Isaccea pentru câteva luni, iar când a văzut în ce stare ajung unele persoane din zonele de conflict a hotărât că poate face mai mult decât atât și a luat hotărârea să se înroleze în legiunea străină din Ucraina.

Mulțumită sacrificiului suprem pe care l-a făcut, mulți răniți au primit o a doua șansă. Să-i fie drumul lin și să ne ierte Dumnezeu pe toți”, este postarea prin care Petru Gabor, președintele Asociației ”Voluntari Fără Frontiere” anunțat decesul cugireanului, informație eronată, preluată de aproape toată presă din România.

Radu Hossu, jurnalist din Brașov, a anunțat că a vorbit cu bărbatul la telefon și i-a dat vestea bună și mamei lui Ovidiu Stoica. „ Am sunat-o pe dânsa și i-am spus că fiul ei este viu, nevătămat și este departe de Ucraina. Mama lui Ovidiu mi-a spus că îmi mulțumește din suflet”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Doi tineri au lăsat viața din Germania pentru traiul liniștit din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ana și Marian sunt doi tineri care de doi ani își clădesc familia pe care și-au dorit-o amândoi, iar de aproape un an, în viața lor a apărut Mihnea, o minune de băiețel.

„Ne-am cunoscut în toamna anului 2021, pe rețelele de socializare, eu eram în România (Focșani), Marian era în Germania (Munchen)”, povestește Ana.

Circa 7 luni au locuit împreună în Munchen, după care au decis să facă o vacanță mai prelungită în orașul lui Marian, mai exact în Cugir: „Atât de frumos s-au îmbinat toate, încât la sfârșit de iunie 2022 am rămas însărcinată, tot atunci fiind și momentul reîntoarcerii definitive acasă, pe plaiurile ardelenești”.

Nu a fost ușor, dar a meritat, iar cei doi tineri își doresc ca copiii lor să crească cât mai aproape de natură și mai ales de ei. Ana și Marian sunt de părere că țara noastră le oferă această șansă, pentru că pot alege ce să facă și cum să își câștige pâinea: „Mă refer aici, la faptul că muncim pentru noi și nu pentru alții. Decidem noi cât să câștigăm și cât timp liber să avem. Știm, pentru unii pare de necrezut și foarte mulți ne blamează pentru munca noastră, ca fiind “de weekend” și nu ceva de viitor, dar cu timpul le vom demonstra că se înșeală”.

Iar pentru cine nu îi cunoaște, Ana muncește în sectorul vânzărilor online și colaborează cu o companie din Germania care îi dă acces gratuit la depozitele ei virtuale cu infinite produse pentru diverse nevoi: imunitate, creșterea părului, fitness, slăbire, îngrijirea tenului, plus multe altele, iar Marian este barman și se ocupă cu organizare de evenimente ca nunți, botezuri, zile de naștere, petreceri private.

În iunie 2022, cei doi au demarat proiectul lor de suflet, „Un colț de rai, în Cugir”, o proprietate achiziționată în Fețeni, în apropiere de Cugir, într-un loc cu peisaje care îți taie respirația.

„Locația „Un colț de rai, în Cugir” a luat naștere la începutul lunii iunie 2022, după ce a devenit proprietatea noastră (cumpărată de noi, nu dobândită, moștenită), iar prin promovarea zonei montane locale ne dorim să ajungem în sufletul și viața cât mai multor oameni, în special familii ca și noi, care vor să se întoarcă la origini sau pur și simplu să îi ajutăm să își păstreze vii amintirile locurilor pe care le vizitau cândva”, spune tânăra familie.

Pe pagina de Facebook ”Un colț de rai, în Cugir”, internauții pot urmări aventurile tinerilor, provocările de zi cu zi, dar și realizările lor.

„Ăștia suntem noi. Simpli, modești și muncitori. Ne place să trăim calitativ și să ne creăm cât mai multe amintiri împreună. Iar vouă, celor care ne urmăriți și apreciați, vrem să vă mulțumim din suflet! Fără voi, nu am fi fost aici. Vă îmbrățișăm, Ana, Marian și bebe Mihnea!”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir