cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » În 2018, Armata Română se va axa pe achiziţia de echipamente militare moderne şi va mări numărul de militari prezenţi în teatrele de operaţii

În 2018, Armata Română se va axa pe achiziţia de echipamente militare moderne şi va mări numărul de militari prezenţi în teatrele de operaţii

Publicat în 11.03.2018 la ora 13:11

Potrivit HotNews, Ministerul Apărării Naţionale, cu un buget de 18,1 miliarde de lei, mai mare cu 11,29 la sută faţă de 2017, se va axa în 2018 pe achiziţia de echipamente militare moderne şi creşterea numărului de militari prezenţi în teatrele de operaţii.

Defalcat, pentru Forţele Terestre, MApN are un buget principal de 5,7 miliarde de lei. Forţele Aeriene primesc 4,2 miliarde de lei, iar Forţele Navale dispun de 0,7 miliarde de lei. La aceste sume se pot adăuga credite de angajament. Mai exact, din poziţia de ordonator principal, MApN va mai putea atrage sume suplimentare (credite de angajament) la acest buget, ajungând la o valoare totală de până la 22,5 miliarde de lei.

Din aceşti bani vor fi finanţate mai multe programe de dotare a Armatei Române aflate în derulare sau în faza de negocieri. Asta pentru continuarea procesului de transformare, modernizare şi înzestrare a Armatei României, în conformitate cu Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027 şi în perspectivă, prin alocarea anuală a minimum 2% din PIB-ul bugetului apărării, timp de 10 ani, începând cu anul 2017. În acelaşi document se mai arată că se vrea „atingerea standardelor de performanţă specifice realizării interoperabilităţii cu armatele celorlalte state membre (NATO – nr.) şi armonizarea prevederilor legale şi normative care reglementează pregătirea şi instruirea forţelor armate”.

În ceea ce priveşte achiziţiile, conform Proiectului de buget al MApN pe 2018, este vorba de mai multe programe de înzestrare. De precizat că unele achiziţii se fac, conform legii, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului. Cert este că în anul 2018 se va rezolva parţial dotarea cu transportoare blindate pentru trupe 8×8 (TBT 8X8) şi 4×4 (TBT 4X4). Este vorba despre înţelegeri încheiate cu o firmă germană şi una americană. Un tip de transportor va fi produs la Uzina Mecanică Moreni în cadrul unei societăţi mixte româno-germane – Romanian Military Vehicle Systems (RMVS), în care este implicat Rheinmetall, producător important de armament. RMVS va fabrica, vinde şi asigura mentenanţa transportorului blindat de trupe 8×8 (TBT 8×8), produs realizat în comun de compania mixtă, la Moreni. Apoi, este vorba de programul de dotare cu blindate care vor fi fabricate la Uzina Mecanică Bucureşti împreună cu americanii de la General Dynamics.

Armata nu pleacă pur şi simplu la cumpărături. În Proiectul de buget mai este prevăzută achiziţionarea de autoturisme de teren blindate şi neblindate de tip uşor sau centre de comandă C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR. Se doreşte continuarea modernizării Forţelor Aeriene şi se tatonează cumpărarea altor 36 de avioane multirol, cel mai probabil F-16. Şi elicopterele (două sau chiar 3 modele) sunt pe lista de achiziţii. Aparatele multirol vor fi produse cu francezii de la Airbus, iar cele de atac cu americanii de la Bell Hellicopters.

Pentru Forţele Navale se pregăteşte cumpărarea unui „Vânător de mine”, a mai multor „Corvete multifuncţionale” şi a unor sisteme de rachete antinavă. Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat că în întâlnirile pe care le-a avut în SUA cu reprezentanţii unor firme importante din industria de apărare a spus „cu toată fermitatea” că guvernul român nu a ieşit la cumpărături cu banii statului, ci se doreşte transfer de tehnologie şi repornirea industriei de apărare românească.

• Cu 20 la sută mai mulţi militari în teatrele de operaţii

În 2018 şi numărul militarilor români din teatre de operaţii va creşte cu aproximativ 20 la sută. Asta conform Planului de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Ministerul Apărării Naţionale va putea trimite, în anul 2018, în afara graniţelor statului român, un număr de 1.775 de militari, reprezentând o creştere cu 286 de militari faţă de anul 2017.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 729 ori

În 2018, Armata Română se va axa pe achiziţia de echipamente militare moderne şi va mări numărul de militari prezenţi în teatrele de operaţii
4.5 (90%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.