Rămâi conectat

Cugireni

“Crezul vieţii mele a fost de a forma generaţii de copii care să devină exemple pentru semenii lor”

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

vasile lupuS-a născut la Vinerea, în data de 3 noiembrie 1936, dintr-o familie de ţărani, fiind al 6-lea copil din cei 12 ai familiei Lupu, făcând o pasiune pentru sport de la o vârstă fragedă, alergând de dimineaţă şi până seara, în pitoreasca luncă a localităţii Vinerea.

După studiile primare şi gimnaziale s-a înscris la liceul din Vişeu de Sus, judeţul Maramureş, pe care l-a absolvit în anul 1954, perioada de studii oferindu-i un bun prilej de a participa la aproape toate concursurile sportive organizate de şcoală. După absolvirea liceului se angajează la Baia Sprie, iar după orele de program nu abandonează sportul. Se înscrie la Facultatea de biologie-geografie din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, timp de doi ani făcând sport de performanţă, în cadrul universităţii. În 1972 se înscrie la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, iar după absolvire se întoarce la Cugir unde activează ca profesor de sport în cadrul Grupului Şcolar şi apoi la Asociaţia Sportivă “Metalurgistul” din localitate. Activitatea la Metalurgistul este pentru profesorul Lupu cea mai bogată în rezultate: Mircea Ştefănuţ devine dublu campion naţional al României la maraton redus (21 km), campion la tineret – 10.000 m şi 5.000 m, fiind considerat cel mai valoros sportiv al judeţului Alba. Gheorghe Todoran ajunge campion naţional la 10.000 m cros, iar Gheorghe Hăprean câştigă Crosul Tineretului (1984). Printre sportivii “de nădejde” ai profesorului se numără Cornel Chiţulescu, locul IV la Festivalul Internaţional al Tineretului şi Studenţilor de la Havana-Cuba, Cornel Morar, Beniamin Părăuţ, Ioan Clonţa, Nicolae Eftimoiu s.a. După 1990 este numit titular la catedra de educaţie fizică şi sport la Şcoala Gimnazială “Singidava” Cugir, iar în 1999 se pensionează. Pensionarea nu a reprezentat un motiv pentru profesorul Lupu de a se despărţi de activitatea sportivă. El a continuat munca de profesor într-un domeniu pe care nu l-a abandonat, de altfel, niciodată, şi anume şahul.
– Cum a fost despărţirea de sportul dumeavoastră de suflet, atletismul şi trecerea la practicarea activităţii de profesor şi jucător de şah?
– N-a fost ceva nou. Aveam antecedente încă din timpul efectuării stagiului militar, când am jucat foarte mult şi i-am iniţiat pe mulţi militari în tainele şahului, precum şi după aceea. Apoi, din 1991, am activat la Clubul Copiilor şi Elevilor din oraş în condiţii de voluntariat, unde am rămas până în 2008, când s-a înfiinţat Clubul Sportiv Orăşenesc Cugir, şi am fost angajat cu jumătate de normă.
– Ce reprezintă şahul pentru dumneavoastră?
– Dacă atletismul a însemnat la timpul respectiv o importantă realizare, şahul a fost şi a rămas o mare satisfacţie intelectuală, astfel că am făcut şi fac în aşa fel încât să împac şi trupul şi spiritul laolaltă. O îmbinare armonioasă între spirit şi intelect. În acest sens m-am orientat şi mă ghidez după un principiu platonian care spune că la vechii greci, era socotit infirm acel ce nu ştia să scrie cât şi cel care nu ştia să înoate.
– Dle profesor, se cunoaşte faptul că în dragostea dumneavoastră pentru şah aţi reuşit să amenajaţi cea mai interesantă sală destinată activităţilor şahiste, atât pentru pregătire cât şi pentru competiţii. De unde aceast demers atât de costisitor?
– Sala de şah, laboratorul de şah, după cum eu îl numesc, este o realizare de excepţie pe care am conceput-o, pe cont propriu, destul de costisitoare şi care m-a făcut să scot din buzunar peste 20.000 de lei. O locaţie din punctul meu de vedere demnă de Cartea Recordurilor pentru modul în care a fost realizată. Spaţiul este amenajat la Clubul Copiilor din Cugir, pe ai cărui pereţi şi plafon au fost înscrise expresii celebre şi au fost executate imagini aparţinând unor personalităţi ale timpului, care au iubit sau practicat jocul de şah. A fost un mod de a contribui nu doar la atragerea copiilor de a practica şahul ci şi de a-i înarma cu multe cunoştinţe despre multe personalităţi care au făcut istorie în diverse domenii de activitate.
– Se spune că ţineţi foarte mult la copii şi că vă place să lucraţi cu ei. Este uşor, este greu?
– Pasiunea mea a fost şi a rămas aceea de a lucra cu copiii şi de a forma generaţii de copii. Fiind în preajma copiilor, te simţi mai tânăr. Cine nu ştie să lucreze cu copiii nu se poate numi pedagog. Este important să te amesteci în jocurile lor, să te apropii de ei şi să-i înţelegi, să-i convingi că faci ceva bun pentru ei. De aceea îmi plac copiii şi mă bucur când fac lucruri bune. Am iniţiat în tainele şahului şi am pregătit pentru competiţii peste 1000 de copii. Am un fiu care este la rândul său pasionat de şah, este maestru FIDE dar şi o nepoţică care joacă şah de când avea câţiva anişori. Legat de pasiune, trebuie să mărturisesc că şi eu joc şah alături de ingineri, informaticieni, economişti, pensionari, pasionaţi la rândul lor de jocul minţii, şi particip la competiţii sportive organizate la diverse niveluri şi mă bucur că obţin performanţe notabile.
– Mai faceţi alergări?
– Vreau să vă spun că n-am abandonat niciodată mişcarea. Pentru mine a alerga înseamnă sănătate. Mai mult decât atât, particip şi la competiţii de atletism organizate cu diverse ocazii. În ultimii doi ani am participat la concursuri de alergări şi am obţinut titlul de dublu campion la 3.000 m, categoria de vârstă 75-79 ani.
– Ce a însemnat şi înseamnă pentru dumneavoastră sportul?
– A însemnat crez, dăruire şi perseverenţă, educaţie, sacrificii în plan personal dar şi satisfacţia că am realizat lucruri de care să mă bucur cât voi trăi. I-am învăţat pe elevii mei să muncească, să fie cinstiţi şi să devină exemple pentru semenii lor.
– D-le profesor, vă mulţumesc pentru interviul acordat, vă doresc multă sănătate şi succes în activitatea pe care o desfăşuraţi.

Constantin PREDESCU

 

 

 


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Cugireni

Cugireanul Voicu Aurel, cel mai vârstnic student din România, absolvent de masterat la aproape 90 de ani

cugirinfo.ro

Publicat

în

Voicu Aurel, cel mai vârstnic student din România, este absolvent la aproape 90 de ani. Fostul primar din Cugir a terminat masterul la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Voicu Aurel, fostul primar din Cugir și cel mai vârstnic student din România,  este absolvent de masterat la aproape 90 de ani, la Universitatea din Alba Iulia.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a mândrit cu cel mai vârstnic student din România. Cugireanul Aurel Voicu, inginer mecanic de profesie, este absolvent de masterat la „Cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului istoric”.

„Am organizat la Cugir un muzeu și nu am putut să semnez documente cu caracter istoric. Au zis să faci studii și apoi să finalizăm muzeul. Măbucur că s-a întâmplat acest lucru”, a declarat Aurel Voicu.

„Antevorbitorii mei au spus tot. Da, există la clădirea rectoratului o expoziție muzeală. (…) m-a convins să fac arme albe. La Uzina din Cugir nu s-a putut, Muzeul din Cugir le are, dar nu le-a dat. Atunci am prezentat profesorului de specialitate un arc pentru întreceri sportive oficiale și un buzdugan. La rectorat există aceste două obiecte, să fie văzute că merită. Și buzduganul e ca a lui Mihai Viteazul”, a mai spus vârstnicul în cadrul festivității.

Vârstnicul, fost primar și viceprimar PDL în orașul Cugir, s-a dedicat, la pensie, realizării unui muzeu al orașului. Pentru a putea colabora legal, dar și pentru a aprofunda cunoștințele din domeniul istoriei, Aurel Voicu a decis să se înscrie la master, unde a studiat timp de patru semestre modul în care se poate valorifica patrimoniul istoric.

Acesta a ajuns student fără examen, în baza diplomei de studii superioare de inginer pe care a obținut-o în urmă cu 54 de ani. A lucrat întreaga sa viață profesională în cadrul uzinei mecanice din Cugir. Acesta este la pensie din 1995, fiind consilier local începând cu anul 1992. A fost ales primar timp de două mandate, în perioada 1996-2004. Ulterior, a fost viceprimar timp de un mandat. Acum el este liderul seniorilor PNL.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Povestea brand-ului „Delicate Lace”, creat de trei generații de femei din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O tânără din Cugir, mamă și antreprenoare dedicată: povestea brand-ului „Delicate Lace” creat de trei generații de femei. „Am crescut printre dantele, voaluri şi cu sunetul de fundal al maşinii de cusut”.

Absolventă a Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, Angela Filimon a lucrat după terminarea facultăţii în domeniul hotelier şi, ulterior, a fost senior buyer în cadrul unei multinaţionale din Alba timp de 5 ani. Apoi, au venit doi copii şi pasul spre antreprenoriat. Iar Delicate Lace, brandul de lenjerie intimă lansat de Angela în 2018, duce ideea de „made-to-measure” mai aproape de trup ca niciodată, căci toate produsele realizate în atelierul din Cugir pot fi croite în funcţie de preferinţele fiecăruia în parte.

– Cum a început povestea Delicate Lace?

– Trei generații de femei au creat Delicate Lace, povestea lenjeriei care celebrează femeia, cu cele mai frumoase calități ale ei. De la bunica am moștenit puterea, dar și dorința de a trăi cât mai simplu. Mama m-a îmbrăcat cu iubire și emoție și mi-a dat aripi să visez cât pot eu de sus. Fiecare amintire din copilărie până în prezent mă leagă de arta cusutului, a creațiilor și a tiparelor siluetei feminine. Și parcă nimic nu s-a schimbat. În fiecare zi, împreună, pășim cu bucurie în atelier și ca într-un basm, totul se transformă în magie. Dantela, bumbacul organic, sunetul mașinii de cusut și dăruirea cu care lenjeria prinde contur ne fac să împachetăm bucurie și dragoste pentru orice femeie care alege să poarte Delicate Lace.

– Cu ce te ocupai înainte de proiectul Delicate Lace?

– Am lucrat ca senior buyer într-o multinațională din zonă, timp în care am început să pun bazele propriei mele afaceri, brandul de lenjerie intimă Delicate Lace. În perioada următoare am devenit mamă a doi copilași minunați și m-am ocupat de creșterea lor și de atelier.

– De ce ai ales lenjerie de corp și nu un alt tip de obiect vestimentar?

– Delicate Lace a luat naștere din dorința de a crea un concept de calitate în materie de lenjerie intimă în România, în primul rând din nevoia de a purta eu însămi lenjerie de calitate. În 2018, acest concept a prins contur și s-a transformat treptat într-o afacere de familie. Alături de mama mea creez și îmi pun în aplicare toate ideile. Împreună cu ea și cu bunica mea, am reușit să lansăm până acum 8 colecții de lenjerie intimă și costume de baie, iar fiecare dintre ele a avut un element de individualitate, propria poveste, să zic așa. Dintotdeauna am avut o pasiune pentru lenjeria intimă, astfel că nu se putea să fie alt obiect vestimentar.

– Cum au fost acești ani de la lansarea Delicate Lace?

– Sunt mândră că am avut curajul să dau naștere unui brand, care devine tot mai cunoscut, chiar dacă nu am un background antreprenorial. Provin dintr-o familie modestă, părinții mei au avut același loc de muncă timp de 40 de ani, chiar dacă aveau studii, cunoștințe foarte multe, talent cu carul, nu au îndrăznit să facă mai mult. Parcursul nu a fost foarte ușor, însă mă bucur că acumulez în fiecare zi tot mai multă experiență, învăț și dezvolt tot mai multe idei, întâlnesc oameni faini, de la care am de învățat, creez, ceea ce iubesc cel mai mult. Și toate acestea cu multă muncă, sacrificii, provocări, care m-au ajutat să fiu și mai bună și să găsesc noi căi de reușită.

– Cum vezi piața din România la lenjeria de corp?

– Mă bucur foarte mult să constat că tot mai multe persoane au început să cumpere lenjerie intimă de calitate, articole lucrate etic, local și în mare parte sustenabil. Competiția de pe piață ne face să fim tot mai buni, să lansăm lenjerii de o calitate superioară, căutând materiale foarte calitative, poate chiar sustenabile, să venim tot mai aproape în întâmpinarea nevoilor clienților, cu tot felul de servicii suplimentare și nu numai.

– Cum arată lenjeria intimă ideală din punctul tău de vedere?

– Așa cum arată și designul produselor pe care le creez, lenjeria intimă ideală este comodă, cu un design simplu, care te lasă să te miști în voie și care evidențiază liniile naturale ale corpului. Realizată din materiale de calitate, plăcute la atingere, cu un design care să reziste în timp.

– De ce ai ales numele Delicate Lace pentru proiectul tău antreprenorial?

– De fapt, înainte de Delicate Lace a existat Delicate Bijoux, un brand de bijuterii create de mine, cu mulți ani în urmă. Am vrut să leg numele de acest brand, deoarece am vrut cumva să le duc mai departe împreună. O scurtă perioadă de timp așa a și fost, însă mai apoi mi-am concentrat atenția doar pe lenjerii. Numele este format din două cuvinte în limba engleză care împreună înseamnă dantelă delicată. Delicat este adjectivul care caracterizează tot conceptul, de la modele, la materiale, la ambalaj, poze, video-uri, modele cu care lucrăm, totul. Iar dantela a fost folosită în fiecare colecție de până acum, mai mult decât atât într-una din colecțiile noastre am avut un produs pe care am aplicat dantelă realizată 100% manual, de mama și bunica mea. Ne dorim să mai lansăm astfel de produse, pentru că sunt unicat și ar fi încă un element care ne-ar diferenția față de competiție. Logo-ul l-am creat împreună cu niște foarte buni prieteni și, dacă vă uitați cu atenție, litera D este formată dintr-un ac și o ață, iar fontul ales este extrem de delicat.

– Ce îmi spui despre experiența la Imperiul Leilor? Cum și ce s-a schimbat în afacerea ta?

– A fost o experiență extraordinară, unică. Mi-a plăcut faptul că de când am intrat la casting, apoi pe platourile de filmare, toți cei din echipă au fost foarte amabili și prietenoși, iar „leii” sunt niște oameni foarte faini. Am simțit că este momentul meu. Mă bucur că am ajuns în fața unor profesioniști care au reușit în câteva minute să își dea seama despre multe și despre cum sunt eu. Am primit un feedback extrem de bun despre produsele mele, despre mine și despre tot ceea ce fac, despre tot conceptul, de la logo, la modelele alese pentru campanii. Ceea ce mă face mult mai încrezătoare. Am plecat din emisiune cu niște sfaturi foarte bune de la fiecare dintre ei, cu doi parteneri a căror viziune urmează să o aflu în curând, abia aștept. O să fructific fiecare sfat sau direcție care o să vină. Perioada de după emisiune a adus doar lucruri pozitive. A făcut brandul foarte vizibil, oamenii au prins încredere, foarte multe persoane ne-au scris și au comandat. Foarte multe persoane au distribuit postările, deveniseră virale. Foarte multe ziare au scris despre mine și brandul meu, au apărut colaborări noi, am fost premiată în cadrul unui eveniment local și lucrurile nu se vor opri aici.

– Cum este să fii mamă și antreprenor?

– Am crezut că cea mai mare provocare este aceea de a fi mamă, dar soarta m-a pus în situația în care să încerc să fiu mamă dedicată și antreprenor. Încă lucrez la rețeta care să le îmbine perfect pe cele două și am senzația că va fi un drum lung până la reușită. Probabil echilibrul se va așeza când o să mai crească un pic. Oricum, încerc în fiecare zi să fiu prezentă 100% în orice activitate fac, în timpul pe care mi-l aloc pentru ele. Implic copiii în foarte multe lucruri, activități foarte creative dedicate brandului, care sper să îi inspire și să le dezvolte imaginația. Vreau să cred că prin tot ceea ce fac îi învăț să lucreze cu pasiune pentru visul lor, oricare ar fi acela.

– Povestește-mi puțin despre ajutorul din partea mamei tale.

– Simți cu adevărat dăruirea unui părinte atunci când devii și tu unul și începi să iubești necondiționat. Abia după ce am devenit mamă am înțeles dăruirea și ajutorul necondiționat al mamei mele, care a făcut ca acest vis să devină realitate. Mereu spun că ea este cea mai importantă persoană din spatele brandului Delicate Lace. Mi-ar plăcea să pot să fac și eu la fel pentru copiii mei.

– Cu ce propuneri de cadouri vine Delicate Lace în întâmpinarea celor care caută un cadou special?

– Avem multe idei frumoase de cadouri cum ar fi o gamă variată de lenjerie intimă pentru femei și o colecție capsulă pentru bărbați, text brodat pe lenjerie intimă, seturi de lenjerie și, nu în ultimul rând, o variantă foarte la îndemână în ultimul timp este cardul cadou. Delicate Lace vine și cu alte idei inedite de cadouri, în colaborare cu branduri românești. Aducem poezia și lenjeria intimă împreună printr-un set care conține un volum de poezii în colaborare cu „Papionul Albastru”, scris de Anca Dumitrescu, „(Micro)scop pentru suflet” sau „Trup și stele” și o lenjerie intimă din modal și dantelă, un cadou format dintr-o bluză din pânză, cu accesorii la mâneci, și o lenjerie din broderie pe tul. În curând o să lansăm o nouă colaborare frumoasă, prin care ne propunem două variante inedite de cadouri pentru femei într-un moment special din viețile lor.

 

Cristina GANGA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Cugireanca Simona Mureșan, prezență strălucitoare pe covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes

cugirinfo.ro

Publicat

în

Simona Mureșan, tânăra originară din Cugir, a strălucit la propriu pe covorul roșu de la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, alături de starurile de la Hollywood care au atras în ultimele zile toate blitzurile cu ținutele fabuloase.

Cea de-a 77-a ediție anuală a Festivalului de Film de la Cannes are loc între 14 și 25 mai 2024, iar în cadrul ceremoniilor, printre vedetele care au defilat pe covorul roșu, s-a aflat și Simona Mureșan, o tânără din Alba, plecată din micul oraș de la poalele Drăganei și care în prezent trăiește visul american chiar în Miami, unul dintre cele mai frumoase orașe din SUA.

În anul 2016, Simona a înființat împreună cu partenerul ei de afaceri din Los Angeles, Minh Collins, un festival de film, Hollywood Florida Film Festival, care i-a deschis foarte multe uși.

„Cannes este o experiență absolut magică! Sunt atât de multe filme excelente rulate pe marele ecran. Am participat și la proiecția filmului românesc, singurul film romanesc de altfel din competiție regizat de Emanuel Pârvu (sper să câștige ), mi-au dat lacrimile de emoție la final. Impresionant!

Am fost în sală și în proximitatea lui Nicolas Cage după proiecția filmului în care este actorul principal, de asemenea un film de mare anvergură. Chiar nu am cuvinte, sunt extrem de fericită și onorată să fiu aici pentru a 3-a oară”, a declarat Simona.

Tot anul acesta, pe data de 7 martie, a avut loc cea de a 7-a ediție a evenimentului „Mujeres Exitosas de Alto Nivel” în Miami, eveniment la care Simona participă de câțiva ani: ”Fiind chiar cu o zi înainte de 8 Martie, am considerat că este momentul ideal pentru a o avea pe mama alături de mine la acest eveniment și am sărbătorit împreună 8 Martie pe Covorul Roșu. 8 martie este și ziua internațională a femeii de pretudindeni, prin urmare a fost un eveniment de mare anvergură aici și toate femeile prezente erau fericite, se felicitau și se bucurau împreună”, spune cugireanca.

A fost prima dată când tânăra a avut-o alături pe mama sa la un astfel de eveniment: ”Mereu îmi doream să mă însoțească și ea măcar o dată. A făcut o gramadă de poze, ce emoție și cred ce mândră se simțea ea. Inițial îmi era puțin teamă că nu va înțelege prea mult, dar a fost chiar bine, a înțeles și spaniola (evenimentul se ține în spaniolă deoarece implică comunitatea din America Latină). A fost super frumos, mi-am revăzut prietene din trecut”, mai spune Simona.

Simona a fost și ea premiată în 2019, în cadrul celei de-a doua ediții: ”Îmi aduc aminte când m-au contactat și mi-au dat vestea, am rămas surprinsă, mai ales pentru că îmi spuseseră că evenimentul este orientat spre comunitatea din America Latină. I-am și întrebat: Sunteți siguri? Eu sunt din România, au spus da sigur, ești pe lista de premiante și te invităm să participi la Gală. În momentul de față, sunt singura româncă din patrimoniul lor de femei de succes”, își amintește tânăra.

O data ce primești acest premiu, ești deja considerat ambasadorul lor și ești invitat în fiecare an la gală: „Îmi place mult ideea de a susține și alte femei de oriunde ar fi ele, de a le încuraja și de a arăta că se poate să reușim și într-o țară străină. Eu sunt din Cugir, un oraș mic relativ și nu puteam decât să visez să ajung antreprenor în Miami, mai ales să fiu și recunoscută. Multă lume crede că este ușor, însă nu a fost. A fost nevoie de foarte multă muncă, determinare, nopți nedormite și multe eforturi.”

La Miami, cugireanca activează în două lumi total diferite, lumi dominate de bărbați: în domeniul dezvoltatorilor de imobiliare: „Construim clădiri de birouri, shopping centers, depozite industriale imense, este destul de greu, doar bărbați în toate întâlnirile de afaceri, dar mă motivează și mai mult și nu mă las, stați să discutați și cu ardeleanca din Cugir, vedeți voi, glumesc bineînțeles. Dar sunt mândră că provin dintr-un oraș mic și îi educ pe toți de aici, toți vor să știe de Transilvania și mă întreabă despre legenda contelui Dracula. Le spun că este străbunicul meu, să nu mă supere că nu se știe niciodată ce se întâmplă după miezul nopții. Unul dintre colaboratorii și partenerii noștri mereu spune «Simona please go Dracula on everyone», se amuză tânăra.

Simona își ai în serios rolul de ambasador și le vorbește femeilor despre parcursul ei profesional, le încurajează în a-și continua drumul spre succes indiferent cum arată acesta și în ce domeniu: ”Ne susținem, ne ajutăm, este loc pentru toată lumea. Atâta timp cât faci totul cu pasiune și demnitate, sky is the limit. Sunt ferm convinsă că totul este posibil”.

Simona și-ar dori ca pe viitor să aducă festivalul și în România: „Mi-a venit această idea chiar anul acesta în timpul ceremoniei din Miami. Această organizație este extinsă la nivel mondial, cred că următorul eveniment este în Mexico, au organizat și în Spania și alte țări din America Latină. În timpul ceremoniei, când au anunțat România și doar eu și mama eram acolo cu mâinile pe sus am zis … stai așa, putem și noi să organizăm și să premiem femeile din România pentru traiectoria lor și impactul lor pozitiv asupra societății. E ceva ce vreau să discut cu ei, să vedem cum putem pune în practică”.

În prezent, Simona se ocupă și de organizarea în noiembrie a Hollywood Florida Film Festival, un eveniment pe care l-a co-fondat împreună cu regizorul Minh Collins din Los Angeles, în urmă cu 9 ani.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir