cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Asociaţia „PRO-Cugir” se adresează Ambasadei Statelor Unite

Asociaţia „PRO-Cugir” se adresează Ambasadei Statelor Unite

Publicat în 17.03.2014 la ora 10:00

www.richard-seaman.comAsociaţia „PRO-Cugir” a întocmit o adresă pe care o va transmite Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în legătură cu documentarea pe care respectiva asociaţie o întreprinde asupra împrejurărilor în care 11 aviatori americani şi-au pierdut viaţa în munţii Cugirului.

Potrivit preşedintelui asociaţiei, ing. Aurel Voicu, se doreşte identificarea unor fotografii realizate la faţa locului, obţinerea de relatări şi informaţii legate de prăbuşirea, la 20 aprilie 1945, în munţii din apropierea Cugirului, a unui bombardier american.
În baza unor date obţinute de la unii localnici aflaţi în viaţă care îşi amintesc despre tragicul eveniment, corpurile neînsufleţite ale celor 11 piloţi americani au fost aduse din munţi cu ajutorul unor care trase de cai, aparţinând localnicilor, şi înhumate din dispoziţia autorităţilor locale, în cimitirul „Cânepi” din Cugir. După anul 1948, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic american la Bucureşti au dispus deshumarea şi mutarea sicrielor la un cimitir din Braşov, destinat soldaţilor americani căzuţi pe teritoriul României.
„Dorim să vă informăm asupra acestui demers, deoarece evenimentul respectiv şi-a lăsat amprenta asupra comunităţii noastre, subiectul revenind frecvent în comentariile concetăţenilor”, se arată în scrisoarea transmisă Ambasadei Statelor Unite de către Asociaţia „PRO-Cugir”. Din discuţiile purtate cu mai mulţi localnici, aceştia şi-au exprimat dorinţa de a pune la dispoziţia autorităţilor americane terenul pe care s-a descoperit epava avionului şi ridicarea în locul respectiv a unui monument funerar.
Vom reveni.

C .P.

Foto: B24-Liberator

Acest articol a fost citit de 855 ori

Asociaţia „PRO-Cugir” se adresează Ambasadei Statelor Unite
4.8 (95%) 4 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.