Rămâi conectat

Actualitate

Veteranul de război Nicolae Bena, înmormântat cu onoruri militare

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Nicolae BenaZeci de localnici, membri ai familiei, rude apropiate, oficialităţi locale şi prieteni au ţinut să ia parte, miercuri, la funeraliile celui care a fost Nicolae Bena, cel mai în vârstă veteran de război din Cugir, care peste mai puţin de un an ar fi împlinit un secol de viaţă.

Născut în satul Fasca, comuna Hodorog, judeţul Bihor, la 3 martie 1914, Nicolae Bena reprezintă un model de înţelepciune al ostaşului veteran, pildă pentru generaţiile tinere, reuşind să înfrunte greutăţile pe care viaţa i le-a rezervat încă de la vârste fragede. Chiar dacă puterile nu-l mai ajutau şi se deplasa cu dificultate, la cei 99 de ani, mintea îi era mereu limpede, amintirile legate de experienţa din timpul războiului fiind foarte clare. “A dorit să-şi aniverseze ziua de naştere în mod special, anul acesta, ocazie cu care şi-a invitat pe cei mai dragi şi apropiaţi spunând că, anul viitor, când ar fi împlinit 100 de ani, s-ar putea să fie prea departe ca să-l mai prindă. Şi a avut dreptate’’, ne-au declarat soţii Iuliu şi Angela Gârlea, familia care l-a îngrijit pe nonagenar până la ultima sa suflare. Slujba de înmormântare a avut loc la Biserica “Sfântul Gheorghe’’ din localitate, lăcaş de cult pe care îl frecventa pentru rugăciune şi închinare şi de care nu s-a despărţit decât cu o săptămână înainte de a trece la cele veşnice, iar înhumarea a avut loc în cimitirul “Cânepi’’.  Prin grija Asociaţiei PRO Cugir, a preşedintelui acesteia, ing. Aurel Voicu, s-au făcut demersurile ca veteranul Nicolae Bena să fie înmormântat cu onorurile militare ce i se cuvin, fiind primul caz organizat la Cugir în acest fel. Potrivit unui Ordin al Ministrului Apărării Naţionale din 2009, “pentru veteranii de război, pe capacul sicriului se fixează şapca, precum şi drapelul României’’, ceea ce s-a şi petrecut în situaţia răposatului. Nicolae Bena era deţinătorul a 3 titluri de mare onoare şi recunoştinţă: Veteran al celui de-al Doilea Război Mondial; Medalia “Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial”; “Medalia de onoare a oraşului Cugir’’ din anul 2009. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 30 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce și-a agresat partenara

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri,  10 aprilie, în jurul orei 19.30, polițiștii din Cugir au fost sesizați de către o tânără de 24 de ani, din oraș, cu privire la faptul că a fost agresată de partenerul său.

Din primele cercetări efectuate, polițiștii au constatat că în dimineața zilei de 9 aprilie 2024, în jurul orei 10.30, în timp ce se aflau în locuința comună din Cugir, pe fondul unui conflict spontan, bărbatul de 30 de ani ar fi devenit violent și și-ar fi agresat partenera.

Pe numele bărbatului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii  infracțiunii de violență în familie.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ziua Internațională a Rromilor celebrată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Direcția de Asistență Socială Cugir în parteneriat cu Centrul Cultural ,,Valentin Uritescu” Cugir și Consiliul Local al orașului Cugir au organizat un interesant și frumos  eveniment cu prilejul zilei de 8 Aprilie „Ziua Internațională a Rromilor Cugir – 2024”

Astfel, în zilele de 7-8 aprilie 2024 au avut loc  activități sportive, o dezbatere și o Masă Rotundă privind semnificația Zilei Internaționale a Rromilor organizată  la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir.

Au participat reprezentanți ai Spitalului Orășenesc Cugir, preoții parohi, Adrian Cebotari și Marius Nestian, reprezentantul Partida Rromilor PRO EUROPA – Gruia Bumbu, Asociatia APDRCR (Pienar Cosmin),  reprezentanți ai Poliției Locale, sociologul Tomuș Alin, reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Cugir.

Au fost organizate activități culturale pe scena Centrului Cultural susținute de către Fanfara Transilvania, elevii școlilor gimnaziale din Cugir: Școala  Gimnazială „Iosif  Pervain”, Școala Gimnazială „Singidava” și Școala Gimnazială Nr. 3.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Pacienții internați în Spitalul Orășenec Cugir, vizitați de „Tinerii voluntari” ai Parohiei Șibot

cugirinfo.ro

Publicat

în

În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anului comemorativ al Sfinților doctori fără de arginți”, grupul de „Tineri voluntari” ai parohiei Șibot, sub îndrumarea preotului paroh Cosmin Șandru și a prof. Daniela Drăguș, au împlinit cu multă însuflețire, într-un parteneriat cultural-filantropic, o lucrare deosebită și curată spre alinarea suferințelor sufletești și trupești ale mai multor bolnavi din comunitatea creștinească.

Aceștia au fost prezenți sâmbătă, 6 aprilie 2024, în Spitalul orășenesc Cugir unde au vizitat bolnavii, cărora le-au oferit în dar o icoană, un Catehism Ortodox  și alte mici daruri. Totodată, au ascultat cu interes un cuvânt de îmbărbătare și de încurajare, iar toată atenția de care au avut parte i-au emoționat.  Tinerii care l-au însoțit pe preot în această lucrare pastorală au fost foarte satisfăcuți pentru bucuria pe care au reușit să le-o aducă celor suferinzi. Toate aceste activități filantropice au avut menirea de a crea anumite contexte în care tinerii noștri voluntari să-și exprime, în cadrul acestui proiect de suflet, dragostea față de semeni, cea care ne aseamănă cu Dumnezeu.

Scopul proiectului a fost implicarea și pe viitor a copiilor în viața bisericii, prin punerea în practică a cuvintelor părintelui Paisie Olaru „Cea mai mare faptă bună este a îngriji de cei bolnavi. Mare lucru este a ne alătura cu cel ce pătimește, să luăm parte la durerea lui”, astfel având posibilitatea trăirii unor frumoase experiențe de iubire, de cunoaștere, de apropiere și de slujire dintre oameni, și mai ales posibilitatea întăririi relațiilor tinerilor cu persoanele aflate în suferință, pe paturile spitalelor, să pună în practică experiența filantropică”, a transmis părintele Șandru.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir