Rămâi conectat

Actualitate

Asociaţia “Pro-Cugir”, dispusă să acorde sprijin veteranilor şi văduvelor de război

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

veterani cugirAsociaţia “Pro-Cugir”‘ a întocmit recent un raport, pe care intenţionează să-l înainteze forurilor competente, din care rezultă că autorităţile statului nu acordă suficientă atenţie văduvelor de război din oraş, în obţinerea unor drepturi acordate prin lege.

Iniţiatoare a Programului “Onoare şi respect veteranilor de război cugireni”, Asociaţia “Pro-Cugir” – preşedinte ing. Aurel Voicu, susţine că înmânarea drepturilor privind biletele speciale şi gratuite de călătorie văduvelor de război se face cu dificultate, fapt ce creează nemulţumiri în rândul acestei categorii de persoane. Asociaţia arată că, în luna octombrie, spre exemplu, la Asociaţia Veteranilor de Război Alba se aflau neridicate 22 de seturi de bilete de călătorie cuvenite văduvelor de război din Cugir, cu valabilitate anul 2013, conţinând bilete speciale de călătorie cu autobuzele şi bilete de călătorie gratuită pe CFR. La rugămintea Asociaţiei Judeţene a Veteranilor de Război, Asociaţia “Pro-Cugir” a realizat o documentare la faţa locului cu privire la identificarea persoanelor beneficiare a acestor drepturi şi a constatat următoarele: dintre cele 92 de persoane, nu folosesc bilete de călătorie – 14; solicită bani sau tichete pentru gratuităţi, în locul biletelor de călătorie – 16; decedate – 2; plecate în alte localităţi – 2; nu se pot deplasa fără sprijin – 10; sunt imobilizate la pat – 2; se află singure, în condiţii inadmisibile de curăţenie şi existenţă – 12; locuiesc în case cu risc de prăbuşire – 6; doar 4 persoane folosesc bilete de călătorie. În cadrul verificărilor efectuate s-a mai constatat că 17 văduve de război cer majorarea indemnizaţiei, iar 2 persoane au o indemnizaţie lunară de 93 de lei.
Faţă de situaţia existentă, Asociaţia “Pro-Cugir” propune ca soluţie adoptarea unei prevederi legale privind implicarea autorităţilor locale sau încheierea de parteneriate între Asociaţia Veteranilor de Război şi organizaţii neguvernamentale, care să aibă în atenţie situaţia veteranilor de război şi a văduvelor de război. “Fidelă programului “Onoare şi respect veteranilor de război cugireni”, Asociaţia “Pro-Cugir” este dispusă să aibă în atenţie şi să ofere sprijin veteranilor şi văduvelor de război din Cugir, iar la nevoie şi celor aflaţi cu domiciliul în zona Cugir – Câmpul Pâinii (localităţile Şibot, Blandiana, Săliştea, Ceru Băcăinţi)”, a precizat preşedintele asociaţiei, Aurel Voicu. De menţionat că pe teritoriul oraşului Cugir mai există în viaţă 18 veterani de război, din cei 110 câţi se aflau în evidenţă în 1945.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Asociația Generală a Inginerilor din România – Sucursala Alba, pregătește o nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) – sucursala Alba (cu sediul la Cugir) a decis organizarea unei noi ediții a Conferinței Naționale „Profesorul Ion D. Lăzărescu, fondatorul școlii românești de teoria așcierii”, eveniment care va reuni cadre inginerești din întreaga țară.

Potrivit dr. ing. Alexandru Micaciu – președintele AGIR , manifestarea se află la a XII-a ediție  și va avea loc în luna octombrie a acestui an, la Centrul Cultural ,,Valentin Uritescu” din Cugir.

 „Am dorit să transmitem din timp această știre pentru a lua măsurile ce se impun în legătură cu numărul de participanți și numărul de lucrări de specialitate (scrise) ce vor fi trimise organizatorilor.

Ca de fiecare dată, vom edita o carte (tipărită) cu tema: ,,Inginerie Cugir”, fapt ce necesită măsuri pentru ca aceasta să fie scoasă la timpul poitrivit. De asemenea, vrem să fim pregătiți și cu cheltuielile financiare ce le impune organizarea acestei manifestări. Îi rugăm pe cei ce doresc să participe cu lucrări să ne contacteze pe adresa de e-mail: inginerie.cugir@yahoo.com, până pe data de 15 august 2024”, a ținut să precizeze președintele AGIR.

Personalitatea prof. univ. dr. ing. ION D. LĂZĂRESCU:

Inginer (n. 19.VII.1912, Slobozia, jud. Ialomiţa – d. 16.IV.1999, Sibiu)

Studii:

Inginer electromecanic (promoţia 1941-1942)

Doctor inginer Institutul Politehnic Bucureşti (1969)

Doctor docent în ştiinţe, Institutul Politehnic Bucureşti (1974)

Profesor universitar emerit, Institutul Politehnic din Iaşi

Profesor consultant, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Activitate:

Inginer U.M.Cugir, tehnolog şef (1941-1954)

Profesor la Şcoala Industrială Cugir (1943-1947) şi director

Profesor de specialitate la Şcoala medie tehnică de mecanică Cugir (1946-1952) Subdirector şi apoi director al acestei şcoli

Profesor asociat, Institutul de Mecanică, Cluj (1950-1954) Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (1954-1999)

Profesor dr. doc. şt., profesor emerit

Şef de catedră (din 1952), decan (din 1958)

Conducător de doctorat (din 1963)

Autor de carte tehnică, fondatorul Şcolii de Toleranţe şi Măsurători Mecanice şi a Şcolii de Aşchierea metalelor şi scule din România

Domenii de competenţă:

Tehnologia construcţiei de maşini

Teoria şi practica aşchierii şi sculelor aşchietoare

Teoria şi practica toleranţelor şi a lanţutilor de dimensiuni

Pese 250 de lucrări ştiinţifice publicate, între care 27 de cărţi de referinţă.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 48 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut și fără perius, pe strada Ion Budai-Deleanu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Luni, 15 iulie 2024, în jurul orei 20.00, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Cugir au depistat un bărbat de 48 de ani, din orașul Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Ioan Budai-Deleanu, din orașul Cugir, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Totodată, din verificările efectuate de polițiști, a reieșit faptul că bărbatul de 48 de ani avea permisul de conducere suspendat.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 43 de ani din Cugir reținut de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut și fără permis un autoturism, la Balomiru de Câmp

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 13 iulie 2024, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos – Postul de Poliție Șibot au depistat un bărbat de 43 de ani, din orașul Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Balomiru de Câmp, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Totodată, cu ocazia verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis, fiind luată măsura reținerii, pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir