cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Asociaţia “Pro-Cugir”, dispusă să acorde sprijin veteranilor şi văduvelor de război

Asociaţia “Pro-Cugir”, dispusă să acorde sprijin veteranilor şi văduvelor de război

Publicat în 10.11.2013 la ora 13:00

veterani cugirAsociaţia “Pro-Cugir”‘ a întocmit recent un raport, pe care intenţionează să-l înainteze forurilor competente, din care rezultă că autorităţile statului nu acordă suficientă atenţie văduvelor de război din oraş, în obţinerea unor drepturi acordate prin lege.

Iniţiatoare a Programului “Onoare şi respect veteranilor de război cugireni”, Asociaţia “Pro-Cugir” – preşedinte ing. Aurel Voicu, susţine că înmânarea drepturilor privind biletele speciale şi gratuite de călătorie văduvelor de război se face cu dificultate, fapt ce creează nemulţumiri în rândul acestei categorii de persoane. Asociaţia arată că, în luna octombrie, spre exemplu, la Asociaţia Veteranilor de Război Alba se aflau neridicate 22 de seturi de bilete de călătorie cuvenite văduvelor de război din Cugir, cu valabilitate anul 2013, conţinând bilete speciale de călătorie cu autobuzele şi bilete de călătorie gratuită pe CFR. La rugămintea Asociaţiei Judeţene a Veteranilor de Război, Asociaţia “Pro-Cugir” a realizat o documentare la faţa locului cu privire la identificarea persoanelor beneficiare a acestor drepturi şi a constatat următoarele: dintre cele 92 de persoane, nu folosesc bilete de călătorie – 14; solicită bani sau tichete pentru gratuităţi, în locul biletelor de călătorie – 16; decedate – 2; plecate în alte localităţi – 2; nu se pot deplasa fără sprijin – 10; sunt imobilizate la pat – 2; se află singure, în condiţii inadmisibile de curăţenie şi existenţă – 12; locuiesc în case cu risc de prăbuşire – 6; doar 4 persoane folosesc bilete de călătorie. În cadrul verificărilor efectuate s-a mai constatat că 17 văduve de război cer majorarea indemnizaţiei, iar 2 persoane au o indemnizaţie lunară de 93 de lei.
Faţă de situaţia existentă, Asociaţia “Pro-Cugir” propune ca soluţie adoptarea unei prevederi legale privind implicarea autorităţilor locale sau încheierea de parteneriate între Asociaţia Veteranilor de Război şi organizaţii neguvernamentale, care să aibă în atenţie situaţia veteranilor de război şi a văduvelor de război. “Fidelă programului “Onoare şi respect veteranilor de război cugireni”, Asociaţia “Pro-Cugir” este dispusă să aibă în atenţie şi să ofere sprijin veteranilor şi văduvelor de război din Cugir, iar la nevoie şi celor aflaţi cu domiciliul în zona Cugir – Câmpul Pâinii (localităţile Şibot, Blandiana, Săliştea, Ceru Băcăinţi)”, a precizat preşedintele asociaţiei, Aurel Voicu. De menţionat că pe teritoriul oraşului Cugir mai există în viaţă 18 veterani de război, din cei 110 câţi se aflau în evidenţă în 1945.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 472 ori

5.0
02

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.