Rămâi conectat

Actualitate

65 de ani de la abdicarea Regelui Mihai (30 decembrie 1947 – 30 decembrie 2012)

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ziua de 30 decembrie are o semnificație istorică importantă pentru România. La această dată, în anul 1947, a avut loc abolirea monarhiei în România. Astfel, astăzi se împlinesc 65 de ani de când Regele Mihai a fost obligat să abdice şi să părăsească ţara.

În noiembrie 1947, M.S Regele Mihai și Regina-Mamă Elena au plecat la Londra, pentru a participa la nunta principesei Elisabeta (actuala regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii), cu Principele Philip. Liderii comuniști români se așteptau ca Regele să nu se mai întoarcă în țară. Deși era conștient de situația în care se afla România, aflată sub presiunea venită de la Moscova, Regele Mihai a hotărât să se întoarcă, asumându-și riscurile acestui gest. Regele și mama sa au revenit în România în 21 decembrie și Craciunul l-au petrecut la Sinaia. În 30 decembrie Regele a fost chemat de urgență la București. La Palatul Elisabeta liniile telefonice fuseseră dezactivate iar sentinelele din Corpul de Gardă fuseseră dezarmate și înlocuite cu gărzi din ”Divizia Tudor Vladimirescu” fidele comuniștilor. În plus, Palatul se afla în bătaia unei baterii de artilerie care ar fi tras dacă ar fi primit ordin de la comuniști.La Palat, Regele și Regina Mamă Elena l-au primit în audiență pe prim-ministrul Petru Groza, care era însoțit de secretarul general al PCR, Gheorghe Gheorghiu Dej. Cei doi i-au cerut Regelui să abdice, în numele ”democratizării și modernizării” țării, iar când acesta le-a spus că poporul nu era în favoarea instaurării republicii, cei doi demnitari au trecut la acuze și amenințări. Pentru a contracara opziția legitimă a Regelui față de actul de abdicare (un document fals în forma și fondul lui), și apelul Regelui la legalitate și la voința poporului, comuniștii au recurs la șantaj, amenințând că, în cazul în care Regele nu ar fi semnat abdicarea, ar fi executat peste 1.000 de studenți anticomuniști care se aflau în arest.

Comuniștii știau că, dacă regele era pregătit să-și asume orice deznodământ, chiar unul tragic, în privința propriei persoane, nu ar fi putut niciodată accepta ca sute de tineri să moară din cauza sa. Asta l-a determinat să semneze actul de abdicare. După ce Petru Groza s-a văzut în posesia decretului semnat (foto) i-a arătat Regelui pistolul pe care îl avea în buzunar.

La 3 ianuarie 1948, Mihai I părăsește România luând drumul exilului. Se întoarce și se stabilește în țară după Decembrie 1989.

Articol preluat din ziarul Unirea


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Plantare de stejari roșii în Poiana cu Goruni din Vinerea, în cadrul acțiunii „100 de goruni, pentru 100 de ani”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 18 martie, în Poiana cu Goruni din Vinerea a avut loc o nouă etapă a acțiunii „100 de goruni, pentru 100 de ani”, inițiată de Primăria Orașului Cugir, cu sprijinul Ocolului Silvic „Sâpcea” și al Școlii Gimnaziale „Ioan Mihu” din Vinerea. 

În cadrul acestei activități, au fost plantați 32 de puieți de stejar roșu, completând astfel arborii uscați din plantările anterioare. Stejarii roșii, recunoscuți pentru frumusețea și rezistența lor, au fost aleși ca simbol al continuității, al forței și al legilor dintre generații.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Două obiecte mai puțin obișnuite, dar relevante pentru istoria locală, au intrat în colecția Muzeului de Istorie a Tehnicii Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, în colecția Muzeului de Istorie a Tehnicii Cugir au intrat două obiecte mai puțin obișnuite, dar care prezintă relevanță pentru istoria locală.

Este vorba de o tăblie de ușă și o fereastră (luminator) ce provin de la o clădire erarială aflată în cartierul Scăunel, o zonă aparte a orașului Cugir unde au fost așezați coloniștii aduși pentru Forja imperială (Eisenwek).

Acolo unde pensula nu a ajuns se mai poate observa vopseaua originală de culoare verde, folosită pentru cornișa și ferestrele clădirilor statului în perioada dublei monarhii.

Numărul casei (montat acum pe suprafața ușii) a fost realizat în perioada (1925-1948) în care fabricile din localitate făceau parte din consorțiul Uzinele Metalurgice Copșa Mică-Cugir, de unde și acronimul CMC.

„Mulțumim familiei Dincu pentru donație și vă încurajăm și pe dumneavoastră, ceilalți cititori ai acestei postări să ne vizitați!”, au transmis reprezentanții Muzeului de Istorie a Tehnicii Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Cetățean italian, administrator la o firmă de transporturi rutiere cu sediul în Cugir, condamnat la închisoare cu executare

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un cetățean italian care a desfășurat afaceri de transporturi rutiere în România, prin intermediul unei societăți comerciale înregistrate în orașul Cugir, a fost condamnat la închisoare cu executare pentru o evaziune fiscală „uriașă” de 6.390 de lei. Bărbatul este recidivist și nu s-a prezentat la niciun termen în cazul procesului de evaziune fiscală.

Potrivit anchetei, „faptele inculpatului constând în aceea că în perioada 01.01.2016-14.02.2018, în calitate de administrator al S.C. Brimar Com Impex S.R.L., nu a înregistrat în contabilitatea societăţii veniturile realizate, cauzând bugetului de stat un prejudiciu total în valoare de 6.390 lei, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală (3 acte materiale, corespunzătoare situaţiilor financiare şi declaraţiilor fiscale aferente anilor 2016, 2017 şi 2018)”.

Anchetatorii au susținut că, pentru fiecare din cei trei ani (2016, 2017, 2018), inculpatul (Pompeo Bressan), în calitate de administrator al societății, nu a evidenţiat veniturile obţinute în situaţiile financiare ale societăţii şi nici nu a depus declaraţiile fiscale aferente. Italianul a fost citat la adresa cunoscută din Italia, a primit personal citaţia pentru a se prezenta la instanța de judecată din România, însoţită de formularul de solicitare a judecării cauzei în lipsă, precum şi informaţii privind posibilitatea acestuia de a solicita judecarea cauzei în procedura simplificată. Acesta nu a formulat asemenea solicitări şi nici nu a comunicat o adresă de pe teritoriul României unde să fie citat.

Potrivit raportului de constatare, întocmit de către specialistul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, s-a stabilit că pentru perioada 09.07.2015 – 28.02.2018, prejudiciul cauzat bugetului de stat de către inculpat a fost în sumă de 6.390 lei (3.726 lei – impozit pe profit, 1.780 lei T.V.A., respectiv 884 lei reprezentând impozit pe veniturile microîntreprinderilor), constând în aceea că nu a înregistrat în contabilitate venituri realizate în valoare de 23.287,44 lei, aferente anului 2016, venituri realizate în valoare de 59.324,53 lei, aferente anului 2017, respectiv venituri realizate în valoare de 29.470 lei, aferente anului 2018.

„Instanţa reţine că inculpatul a comis infracţiunea de evaziune fiscală în calitate de administrator al S.C. Brimar Com Impex S.R.L., nivelul prejudiciului creat nu este unul foarte ridicat – de 6.390 lei, iar modul de operare nu este complex. Cu toate acestea, inculpatul nu s-a prezentat în faţa instanţei, deşi a fost legal citat, nu a încercat acoperirea nici măcar parţială a prejudiciului şi nu a depus niciun efort pentru înlăturarea consecinţelor faptei sale. Prin raportare la cele prezentate, respectiv urmarea concretă a infracţiunii, atitudinea inculpatului, circumstanțele reale și personale reținute, respectiv antecedentele penale, instanța îl va condamna la o pedeapsă situată la nivelul minimului special al pedepsei – respectiv 2 ani de închisoare”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba, din 27 februarie 2024.

Acesta este recidivist, fiind condamnat definitiv în 19 decembrie 2018, la 2 ani de închisoare cu suspendare, de o instanță din Oradea. Tribunalul Alba a constatat că cele două infracțiuni au fost comise în stare de concurs real, a dispus contopirea acestora și a aplicat pedeapsa rezultantă 2 ani şi 8 luni de închisoare. ”Instanţa constată că inculpatul nu şi-a dat acordul pentru prestarea unei munci în folosul comunităţii, fapt pentru care singura posibilitate legală este executarea în regim de detenţie”, a mai hotărât magistratul. Italianul va trebui să plătească debitul principal în valoare de 6.390 de lei, precum și accesorii în sumă de 4.176 de lei.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir