Rămâi conectat

Actualitate

Marin Morariu, directorul general al UM Cugir a pierdut procesul cu ANI desfășurat la Curtea de Apel Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Directorul general al UM Cugir, Marin Morariu, a pierdut în instanță prima etapă a procesului prin care a solicitat în justiţie anularea raportului Agenţiei Naţională de Integritate, care a constatat o stare de incompatibilitate a acestuia.

ANI consideră că Morariu a încălcat legislaţia în vigoare prin faptul că a fost, în acelaşi timp, consilier local şi director în cadrul companiei de stat.

”În perioada 15 septembrie 2017 – 17 ianuarie 2020 a deţinut şi exercitat simultan funcţia de consilier local şi pe cea de director general în cadrul unei societăţi comerciale de interes naţional, având ca acţionar Statul Român reprezentat prin Ministerul Economiei şi Comerţului.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, se precizează în comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate, din iulie 2020. Morariu a contestat raportul la Curtea de Apel Alba Iulia, instanţă care, în 19 octombrie 2020, a respins acţiunea acestuia.

Potrivit ANI, Marin Morariu a încasat în perioada 2017 – 2018 venituri salariale sau asimilate salariilor atât de la Primăria oraşului Cugir cât şi de la Uzina Mecanică. Astfel, la data de 25.06.2016 Marin Morariu a fost validat drept consilier Local al Consiliului Local al Oraşului Cugir.

În baza Deciziei nr. 155/7.09.2017 emisa de directorul genral reclamantul a fost numit î n funcţia de director general adjunct, începând cu data de 15.09.2017 şi a deţinut această funcţie până la data de 15.04.2019 când a fost numit Director Dezvoltare. În 17.01.2020 a Consiliului de Administraţie a decis ca Morariu să fie numit în funcţia de Director General al UM Cugir a, pe o perioadă de 4 luni de zile, începând cu 20.01.2020.

Directorul companiei a solicitat anularea raportului pe motiv că în perioada menţionată acesta nu a deţinut funcţia de director general al societăţii din Cugir. ”(…) Pentru ipoteza de faţă, este relevant să se definească sintagma funcţiei de director, pentru a putea determina dacă funcţia de director general adjunct deţinută de reclamant pe perioada 15.09.2016 – 15.04.2019, sau cea de Director Dezvoltare, deţinută de acesta pe pe rioada 15.04.2019 – 20.01.2020, în care a avut şi calitatea de consilier local, atrage aceeaşi stare de incompatibilitate ca şi aceea de director general sau director în sensul prevăzut de prevederile art. 88 (1) litera d din legea 161/2003, prin raportare la prev. art. 143 din legea 31/1990.

Pentru verificarea stării de incompatibilitate a reclamantului trebuie să se stabilească dacă în perioada susmenţionată , reclamantul a avut sau nu atribuţii de conducere a societăţii, deoarece în caz contrar, indiferent de denumirea tehnică a postului ocupat de acesta, (director general adjunct/director Dezvoltare) este exceptat de la aplicarea normelor legii 31/1990 cu privire la directorii societăţii pe acţiuni”, a precizat reclamantul în acţiunea iniţiată în instanţă.

Curtea de Apel a respins, însă, apărarea acestuia. ”Raţionamentul reclamantului nu poate fi primit de instanţă deoarece legiuitorul nu a enumerat în mod exclusiv funcţiile de conducere dintr-o societate comercială, în cuprinsul acestei enumeraţii fiind menţionate si alte funcţii, cum este funcţia de cenzor, care nu reprezintă o funcţie de conducere, ci una de control, conform Legii nr. 31/1990. Legea nr. 161/2003 nu determină existenţa sau inexistenţa incompatibilităţilor în funcţie de atribuţiile pe care le deţine persoana evaluată, ci menţionează că deţinerea funcţiei de consilier local este incompatibilă cu exercitarea funcţiei de director general sau director .

În concepţia legiuitorului, starea de incompatibilitate prevăzută de acest articol de lege nu este condiţionată de natura activităţilor desfăşurate, respectiv a atribuţiilor aferente funcţiei de director, ceea ce sancţionează acest text de lege fiind cumulul funcţiei de consilier local cu funcţia de director general la o societate de interes naţional care îşi are sediul sau care deţine o filială în unitatea administrativ teritorială respective.

Pe de altă parte, susţinerea reclamantului că doar directorul general are atribuţii de conducere, nu şi directorul general adjunct, funcţie pe care a exercitat-o în perioada 15.09.2017 – 15.04.2019, este lipsită de suport probator, înscrisurile aflate la dosarul cauzei demonstrând contrariul.”, se susţine în hotărârea instanţei de judecată.

Curtea a respins toată argumentaţia reclamantului potrivit căreia atribuţii de conducere avea doar Directorul General al societăţii. ”Este eronată şi nu poate fi primită de instanţă. Avea atribuţii de conducere şi reclamantul, în calitate de Director General adjunct sau director dezvoltare, fie în virtutea atribuţiilor proprii din fişa postului, fie ca urmare a atribuţiilor delegate de Directorul General”, a mai precizat Curtea de Apel. Hotărârea poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

sursa: adevărul.ro


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Intervenție a pompierilor militari din Sebeș și a SVSU Cugir pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pompierii militari din Sebeș, asistați de SVSU Cugir, intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Vinerea.

„Sectia de pompieri Sebes intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Vinerea. Din informațiile primite de la apelant, incendiul ar fi izbucnit la o locuință. Forțe alocate: 1 x ASAS, 1 x EPA si SVSU Cugir”, a transmis ISU Alba.

UPDATE 1: „Incendiul se manifestă în interiorul locuinței, se lucrează la stingerea acestuia. Fară victime”, a mai transmis ISU Alba.

UPDATE 2: „Incendiul a fost stins”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Persoană rănită, după ce un autoturism s-a răsturnat în afara DJ 704, între Cugir și Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

O persoană a fost rănită în seara zilei de sâmbătă, pe DJ 704, între Cugir și Vinerea, A  fost solocitată interevnția unei e chipe de descarcerare din cadrul secției de pompieri din Sebeș.

„Secția de pompieri Sebeș intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier, pe DJ 704, între loc. Vinerea și Cugir. Din informațiile primite ar fi vorba despre un auto implicat, posibil o persoana încarcerata, conștientă. Forțe alocate: 1 ASAS, 1 EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii evenimentului. La fata locului se afla un autoturism rasturnat în afara părții carosabile. Se intervine pentru asigurarea masurilor specifice la locul producerii accidentului”, a mai transmis IPJ Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024 | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Nume derivate din Andrei care își serbează onomastica • Ce nume se sărbătoresc de Sfantul Andrei  2024 • Semnificația numelui | cugirinfo.ro

În 30 noiembrie îl sărbătorim pe Sfântul Andrei si bineînțeles îi sărbătorim si pe toți aceia care poarta numele Andrei sau nume derivate din acesta. Aproape 720.000 de romani, dintre care 368.523 bărbați si 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica sâmbătă, de ziua Sfântului Apostol Andrei.

Sfantul AndreiAstfel, 717.602 cetățeni romani poarta numele Sfântului Apostol Andrei.

Din totalul româncelor care își sărbătoresc onomastica duminică, 293.745 poarta numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei se numesc Andrea. De asemenea, 7.205 femei au numele Andreia, iar alte 356 – Andruța sau Andrușa.

Citește și: mesaje de Sfantul Andrei

Majoritatea bărbaților, respectiv 346.959, poarta numele de Andrei. Alți 12.316 se numesc Andras, 4.208 – Andreas, iar 3.237, Endre, potrivit statisticilor MAI.

Pentru a știi care sunt toți sărbătoriții acestei zile, pentru a nu rata pe cineva mai jos sunt câteva nume derivate din numele Andrei, iar pentru cei care vor sa știe semnificația numelui Andrei, aflați ca acesta vine din greaca si înseamnă: bărbăție, curaj.

Iată numele derivate din numele Andrei:

Andreea
Andra
Andrada
Andraș
Andruș
Andruța
Andreas
Andrias
Andries
Adi
Andi
Andu
Andru
Andreiu
Edra
Endre
Deia
Deea


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir