Ştiri din zonă
Recompensă de la Guvern pentru copii din Ocolișu Mic care au găsit cele 140 de monede dacice ascunse în vizuina de vulpe
După cum am relatat în cursul săptămânii trecute, trei copii din satul hunedorean Ocolişu Mic au găsit şi au predat autorităţilor 140 monede dacice din aur. Aceștia au primit astăzi de la Guvern, câte 10.000 de lei, cu titlul de recompensă ei spunând că îşi vor cumpăra câte un ATV din banii primiţi.
Cei 140 de kosoni din aur au fost găsiţi de cei trei copii, în vârstă de 11 şi 12 ani, săptămâna trecută, într-un recipient din plastic ascuns într-o vizuină de vulpe, în Munţii Orăştiei, monedele fiind predate autorităţilor, care spun că banii au legătură cu o anchetă în desfăşurare.
Banii le-au fost înmânaţi de către premierul Victor Ponta, care a arătat că, prin premiul oferit, a dorit să le transmită copiilor că „faptele bune sunt uneori răsplătite”.
Ponta a auzit că unul dintre copii îşi dorea o bicicletă şi le-a spus că, deşi Guvernul nu le oferă câte o bicicletă drept recompensă, cu banii primiţi îşi pot cumpăra singuri. Doi dintre copii i-au spus însă prim-ministrului că au de gând să îşi cumpere câte un ATV, atunci când au fost întrebaţi ce vor face cu premiul în bani.
„Atenţie, ATV-ul este periculos, poate vă luaţi altceva”, le-a recomandat premierul copiilor, însă aceştia şi-au menţinut decizia şi au declarat ulterior şi jurnaliştilor că îşi vor cumpăra ATV-uri.
Săptămâna trecută, copii au explicat cum au găsit monedele şi modul în care au procedat ulterior.
„Prietenul meu Paul a săpat cu mâinile şi a dat de bolovan şi când l-am tras la o parte am găsit sticla cu bani de aur în ea şi am mers şi i-am împărţit şi ne-am bucurat. Noi doi din prima am zis că ne cumpărăm o bicicletă şi un ATV. Eu am luat 43, un alt prieten a luat 43 şi celălalt 53. Unul nu ne-a ieşit la număr să-l împărţim şi l-am aruncat şi pe altul l-am pierdut când am fugit către casă”, a povestit, marţi, Flavius Cimpoieru, unul dintre copii.
După ce a ajuns acasă, băiatul le-a arătat părinţilor monedele din aur găsite în pădure.
„Erau la joacă şi au căutat printr-o scorbură de vulpi şi din greşeală au dat peste o sticlă şi acolo a fost aur. Au venit acasă cu aurul. Când am aflat ce e, l-am predat. Am zis că nu ţin acasă aşa ceva”, a spus mama băiatului, Maria Cimpoieru.
Oamenii au căutat pe internet şi şi-au dat seama că sunt kosoni, monede dacice din aur, şi s-au hotărât să le predea la Primărie, la fel procedând şi părinţii unui alt copil.
„S-au prezentat la Primărie oameni din satul Ocolişu Mic, cu 95 de kosoni din aur. Ne-au povestit că monedele dacice au fost găsite într-o sticlă de plastic băgată într-o vizuină de vulpe de copilul lor şi încă doi copii din sat, care se întorceau de la joacă”, a declarat viceprimarul comunei Orăştioara de Sus, Ovidiu Tiberiu Stoicoiu.
Reprezentanţii Primăriei i-au anunţat pe poliţişti, care au căutat cu detectorul de metale şi au reuşit să găsescă moneda pierdută de copii în drum spre casă.
Oamenii legii bănuiesc că monedele dacice din aur au fost ascunse în vizuină de către căutătorii de comori care le-au scos, cel mai probabil, din siturile arheologice din Munţii Orăştiei.
„Este un dosar mai vechi privind braconajul arheologic în zona siturilor istorice ale cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar acest caz al monedelor descoperite are legătură cu ancheta în desfăşurare. Este o dispoziţie a legii care îi obligă pe cetăţeni să predea aceste obiecte autorităţilor, iar cei care le-au predat au procedat corect”, a declarat prim-procurorul Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Kosonii sunt monede de aur emise, pentru scurt timp, de regele dac Koson. Acesta a fost conducătorul dacilor, după asasinarea lui Burebista. Pe piaţa neagră, un koson costă aproximativ 1.500 de dolari.
sursa: gandul.info

Ştiri din zonă
O parte a carosabilului situat în vecinătatea văii Drejman, din Săliștea, s-a surpat din cauza lucrărilor la rețeaua de canalizare
O porțiune din carosabiluol situat în vecinătatea văii Drejman s-a surpat joi, 8 mai 2025, la Săliștea. Incidentul a fost anunțat de reprezentanții primăriei.
În zonă se execută lucrări la canalizare, fapt ce a dus la surparea unei porțiuni de stradă. Localnicii au fost atenționați să circule cu prudență, iar mașinile cu greutate mai mare de 3,5 tone nu au voie să circule pe această porțiune până marți, 13 mai 2025, când se va termina de turnat betonul.
”Circulați cu ATENȚIE! Pe Drejman, în zona casei lui Grozav Cristian s-a surpat o parte din drum, cauzată de lucrările de canalizare. Vă rugăm circulați cu atenție și prudentă pentru a evita evenimentele neplăcute. Mașinile cu greutate mai mare de 3,5 tone vă rugăm evitați deplasarea pe tronsonul respectiv, până MARȚI când se va termina de turnat betonul. Haideți să fim responsabili și să evităm posibilele accidente”, au transmis reprezentanții primăriei Săliștea.
Ştiri din zonă
Accident rutier, pe DN 7: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile, în zona localității Cioara
Un accident rutier s-a produs marți, 6 mai 2025, în jurul orei 15.15, pe Drumul Național 7, în zona localității Cioara. Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs DN 7, zona localității Cioara. Este vorba despre un autoturism care ar fi părăsit partea carosabilă, fară persoane încarcerate. Forte alocate: 1 x ASAS si 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
Ştiri din zonă
Rețeaua de canalizare din Șibot și Balomiru de Câmp a fost finalizată
Miercuri, 30 aprilie 2025 au fost recepționate lucrările de realizare a rețelei de canalizare și a stațiilor de euprare aferente în Șibot și Balomiru de Câmp.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții administrației locale din comuna Șibot. Potrivit acestora, de acum cetățenii celor două sate se pot conecta la rețeaua de canalizare.
Investiția a fost în valoare de aproape 18 milioane de lei și are următorii indicatori totalizatori tehnici:
Localitatea Șibot
– total lungime rețea de canalizare 11743 ml
– total lungime conductă refulare 2110 ml
– numar de cămine de vizitare -392 buc;
– 3 subtraversari drumuri;
Localitatea Balomiru de Camp
– total lungime rețea de canalizare 4581ml
– total lungime conductă refulare 1260 ml
– 9 subtraversari drumuri (din care o subtraversare de autostrada)
– 2 subtraversari calea ferata
– 6 subtraversari de cursuri de apa
– 1 subtraversare de gaz
Racorduri – 750 buc
Camine de vizitare – 392 buc;
Statii de pompare ape uzate – 5 buc.
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 3 săptămâni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 8 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 12 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 5 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Sportacum 7 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)
-
Din judeţacum 3 săptămâni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro