Actualitate
„Vara generațiilor” – program de activități pentru copiii și bunicii din Cugir
Vacanța de vară reprezintă pentru orice copil, o perioadă de relaxare, dar și o ocazie importantă de a-și descoperi noi pasiuni, de a participa la activități recreative și de a interacționa cu alți copii într-un cadru organizat și sigur.
În lipsa programului școlar structurat, organizarea timpului liber devine o provocare, nu doar pentru părinți ci și pentru comunitate, fiind necesare inițiative care să ofere alternative constructive și atractive pentru copiii din orașul Cugir.
Din acest motiv, Direcția de Asistență Socială (DAS) Cugir a demarat organizarea unui program de școală de vară, dedicat copiilor din comunitate, în special celor care provin din medii vulnerabile sau care nu au posibilitatea de a accesa activități extrașcolare pe perioada vacanței.
Un element deosebit al programului din acest an îl constituie implicarea persoanelor vârstnice din Centrul Lotus Cugir, care vor participa activ, alături de copii, la o serie de ateliere, jocuri, activități educative și recreative. Această dimensiune intergenerațională adaugă valoare proiectului, facilitând schimbul de experiență, dialogul între generații și transmiterea de valori, tradiții și povești de viață din comunitate.
„În prima zi a taberei, copiii mari și mici, au descoperit modelajul în lut. Lutul este un material amorf care prin modelare capătă forme diferite, în funcție de imaginația și dorința fiecărui copil. Terapia prin artă îi ajută pe copii în special să se descopere pe sine și să se exprime mai liberi, dar ajută și în relațiile cu ceilalți. Faptul că un copil ajunge să creeze un obiect din lut cu propriile mâini și propria viziune, acesta ajunge să capete încredere în sine, mai ales dacă pe moment este și incurajat. Modelajul nu este doar o modalitate de autocunoaştere şi de autodezvoltare, ci şi un mijloc de comunicare şi de intrare în relaţie cu alte persoane, prin utilizarea lutului ca subiect comun în grup”, a dorit să precizeze directorul executiv al DAS, Silviu Samoilescu.
Constantin PREDESCU

Actualitate
Marți, 29 iulie 2025: Spectacol folcloric deosebit, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir
Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir, găzduiește marți, 29 iulie 2025, începând cu ora 19.00, un Spectacol folcloric deosebit, plin de culoare, tradiție și voie bună.
Alături de Ansamblul Folcloric „Câmpul Pâinii” Cugir, vor evolua pe scenă, grupul Mlădițe Cugirene și Fanfara Cugir, precum și oaspeți speciali din Polonia – ansamblurile folclorice Snutki și Dlugoleca, într-o călătorie muzicală și dansantă prin cultura poloneză și românească.
Vă vor încălzi privirile și inimile costumele autentice și dansurile pline de energie care vor celebra frumusețea tradițiilor. Acest proiect cultural este menit să continue noua prietenie formată între popoare în această vară.
De amintit faptul că, în perioada 3–7 iulie 2025, Ansamblul „Câmpul Pâinii” a avut onoarea de a participa la cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional „Folk Meetings Dobrzyca–Zduny–Jarocin 2025”. Ansamblul a reprezentat cu mândrie portul popular și dansul românesc, încântând publicul din Polonia dar și participanții din celelalte delegații internaționale.
„Prin ritmurile noastre tradiționale și frumusețea costumelor autentice, am reușit să transmitem emoție și să aducem un strop din sufletul României pe scena festivalului. A fost o experiență deosebită, care ne-a oferit prilejul de a promova bogăția culturală a țării noastre dincolo de granițele ei, valorificând tradițiile care ne definesc identitatea. Acum a venit momentul să oferim publicului nostru frumusețea folclorului autentic. Intrarea este liberă și buna dispoziție garantată”, a dorit să precizeze directorul Centrului Cultural Cugir, Diane Dobrean.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Cugirul a petrecut o seară de neuitat în compania Árpád Vulkan Quartett
Muzica aduce mereu frumusețe în viețile noastre dar spectacolul susținut cugireanul Arpad Vulkan va face ca magia să ne înconjoare mult timp și să rămână un moment de neuitat petrecută împreună: artiști excepționali, public minunat, atmosferă superbă!
La toate acestea se adaugă emoția Concertului de Acasă, după îndelungi așteptări. Cuvintele sunt magice dar de această dată cu greu pot descrie frumusețea, bucuria și emoția trăite împreună. A fost mai mult decât un concert, a fost un dar minunat și prețios!
„Mulțumim Arpad Vulkan, Mulțumim Vulkan Quartet, Mulțumim prietenilor care le-au fost alături pe sub cupola sunetelor rafinate și a emoției autentice, Árpád Vulkan Quartett a oferit un concert care a transformat fiecare notă într-o poveste. Cu un repertoriu ales cu grijă și interpretări care au atins suflete, acest concert a fost mai mult decât un eveniment – a fost o experiență completă. Mulțumim muzicienilor pentru energia, dăruirea și magia serii! O seară care a atins inimile — acasă, printre ai noștri, într-un concert în care fiecare sunet a purtat ecoul apartenenței, al emoției și al artei adevărate. Mulțumim din suflet Árpád Vulkan Quartett pentru muzica ce ne-a adunat, pentru rafinamentul interpretării și pentru energia unui moment care va rămâne cu noi. Cu recunoștință!”, a dorit să transmită Diane Dobrean – directorul Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Orașul Cugir – model european de dialog și implicare alături de partenerii internaționali din proiectul „Just Streets”
Recent, orașul Cugir a fost gazda unei vizite internaționale de lucru, în cadrul proiectului european Just Streets, dedicat transformării spațiului public într-un loc mai prietenos cu oamenii și mediul înconjurător.
După mai bine de un an de lucru în format online, echipa internațională formată din partenerul Elizabeth Meze, alături de Alberto Magni și Quynh Nhu Nguyen, a ajuns la Cugir, unde a fost primită cu căldură de echipa locală. Vizita a început cu o plimbare prin oraș, moment în care invitații au fost impresionați de vitalitatea spațiului public. Copii jucându-se liber în stradă, grupuri de cetățeni discutând pe bănci și o atmosferă liniștită, dar plină de viață – o imagine a unei comunități prezente și conectate, în care telefonul mobil pare să fi pierdut teren în favoarea interacțiunii directe.
S-a ales apoi un traseu bine stabilit pornind de pe bulevardul ,,Alexandru Sahia” pentru a verifica interconectivitatea acestuia cu parcul, o plimbare participativă prin oraș, care a reunit cetățeni de toate vârstele, reprezentanți ai minorităților, poliția locală și funcționari publici. Aceștia au marcat pe hartă – folosind emoji-uri – locurile preferate și cele care necesită îmbunătățiri. A fost un exercițiu valoros de cartografiere afectivă și urbană.
Cea de-a treia zi a fost dedicată atelierelor de co-creare urbană, în care au fost generate idei concrete pentru îmbunătățirea mobilității și a calității vieții în oraș. Printre propuneri: străzi dedicate pietonilor, intersecții colorate, coridoare verzi pentru agrement și siguranță sporită pentru pietoni și bicicliști. Primăria a facilitat participarea activă a persoanelor cu nevoi speciale, asigurând un cadru în care fiecare voce să fie ascultată. Un moment special a fost sesiunea de bugetare participativă, unde cetățenii au fost invitați să decidă cum ar cheltui un anumit buget pentru achiziționarea și montarea de rasteluri pentru biciclete. S-au discutat amplasamente, designuri și funcționalități – cu responsabilitate și entuziasm.
A urmat apoi, un dialog sincer în cadrul întâlnirilor cu aleșii locali. A fost prezentat și exercițiul „E minunat, DAR…”, o metodă amuzantă și eficientă de a aduce în discuție barierele (reale sau percepute) în calea mobilității active. Dialogul deschis care a urmat a fost o dovadă a maturității administrative și a dorinței de progres a autorităților locale. De asemenea, la atelierul de afaceri s-au discutat beneficiile economice și de sănătate ale navetei active. Datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății au captat imediat atenția antreprenorilor locali. Două firme din Cugir și-au exprimat interesul de a dezvolta prototipuri locale pentru suporturile de biciclete proiectate în comun – un exemplu clar de trecere de la idee la acțiune.
„Experiența Just Streets Cugir reprezintă un model de bune practici, care demonstrează că orașele mici pot avea un impact mare atunci când pun comunitatea în centrul procesului de transformare urbană. Cugirul devine astfel un exemplu pentru alte localități din România și din Europa”, a dorit să precizeze primarul Cugirului, Adrian Teban.
Constantin PREDESCU
-
Mondenacum 12 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 3 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 10 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 2 luni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 7 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 9 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)