Administraţie
Primăria Cugir investeşte pentru modernizarea străzilor Aurel Vlaicu şi Colinei
Primarul Adrian Teban a supus aprobării Consiliul Local Cugir două Studii de Fezabilitate privind modernizarea străzilor Aurel Vlaicu şi Colinei.
Modernizarea acestora este considerată necesară atât pentru creşterea confortului cetăţenilor şi asigurarea circulației auto și pietonale în condiţii optime, indiferent de condiţiile climatice, cât şi pentru dezvoltarea turismului, întrucât cele două străzi fac legătura cu obiectivele turistice din zonă: Biserica Romano-Catolică, construită între anii 1824-1826, complexul format de Castelul de Apă, Tăul lui Nilă și viaductele cunoscute sub numele de Wasser Leine.
În ceea ce priveşte str. Aurel Vlaicu în momentul de faţă este parțial din pavaj din piatră naturală aflat într-o stare avansată de degradare, parțial din beton degradat și fisurat, iar pe ultimul tronson este din pământ. Nu există trotuare şi spații de parcare special amenajate şi nici canalizare pluvială. Modernizarea str. Aurel Vlaicu se va realiza în trei etape: în prima etapă se va moderniza o lungime de 300,00 m din stradă, în a doua etapă se va lucra pe o porţiune de 575,00 m, iar în cea de a treia etapă se vă intervenii pe o lungime de1265,00 m.
Potrivit studiului de fezabilitate, pe partea stângă în sensul de mers spre drumul forestier se va amplasa un trotuar de lățime variabilă, încadrat cu borduri prefabricate din beton vibropresat. Pe partea dreaptă, la cca 170m, accesul pietonal existent (care duce spre Biserica Romano-Catolică și spre Turnul de Apă, respectiv apeductul Wasser Leine) va fi reabilitat şi va avea lățimea părții carosabile de 2,40 m, iar adiacent de aceasta se va dispune o rigolă de 60 cm lățime din calupuri din piatră naturală așezate pe o fundație din beton. La cca 85 m de la capătul dinspre strada Râul Mic, cele două benzi de circulație sunt separate de un zid de sprijin de greutate din beton simplu care are înălțimea elevației variabilă de la 40 cm la cca. 2,0 m. Pentru a se putea prelua diferența de nivel dintre cele două părți se propun reparații locale ale elevației și placarea acesteia cu piatră naturală. Pe coronamentul zidului se propun montarea unui parapet din stâlpi din zidărie din piatră și mână curentă din metal, înlocuindu-se bordurile din beton prefabricat existente, aflate într-o stare avansată de degradare.
Apele pluviale se vor dirija spre bordură, o parte fiind colectate în rigola de acostament amplasată la marginea părții carosabile, iar altă parte spre gurile de scurgere și apoi în canalizarea pluvială proiectată. Vor fi amenajate şi parcări a căror suprafață totală va fi de 775 mp, iar zonele verzi afectate de lucrările de modernizare vor fi reamenajate.
Investiţia se ridică la aproximativ 2.500.000 lei cu TVA şi va fi realizată din bugetul local, pe o perioadă de 14 luni de la data demarării lucrărilor.
În ceea ce priveşte Strada Colinei, aflată la intersecția cu strada Aurel Vlaicu, datorită deselor intervenții la reţele, nu mai există decât câteva bucăţi de asfalt, iar restul traseului fiind cu pământ. Accesul din strada A. Vlaicu este foarte dificil, panta longitudinală a străzii este mare și doar primul tronson este accesibil traficului auto, restul fiind accesibil doar circulației pietonale.
Potrivit studiului de fezabilitate, sistemul rutier va fi refăcut şi dimensionat corespunzător clasei de trafic mediu. Va fi amenajată o alee pietonală lată de 2,50 m din care 1,50 m este dedicată circulației pietonale și 1,00 m pentru biciclete. Totodată, vor fi create 26 locuri de parcare, din care 8 locuri dispuse la 90o , iar 18 locuri dispuse în lungul străzii de o parte sau de alta. Apele pluviale se vor dirija spre rigola proiectată amplasată în axul străzii.
Valoarea totală a cheltuielilor cuprinse în SF este de aproximativ 577.000 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției este de 4 luni.
Trebuie spus că amenajarea aleii pietonale și pistei de bicicliști care leagă Turnul de Apă de viitorul loc de agrement care se va amenaja în zona barajului de pe Râul Mic, este un alt proiect dezvoltat de către Primăria Orașului Cugir
![](https://cugirinfo.ro/wp-content/uploads/cugir-info.jpg)
Administraţie
Orașul Cugir, în Programul privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public
Consiliul Local Cugir a adoptat o hotărâre privind participarea oraşului Cugir la Programul de creştere a eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public prin depunerea spre finanţare a proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat public în orașul Cugir”.
Valoarea totală a proiectului este în cuantum 3.083.558,25 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă (buget de stat) 2.999.990,00 lei lei și valoarea neeligibilă 83.568,25 lei.
De asemenea, aleșii locali au aprobat asigurarea de la bugetul local a sumei de 83.568,25 (TVA inclus), reprezentând cheltuieli neeligibile în cadrul proiectului susmenționat.
Scopul Programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu surse LED care să determine o eficienţă energetică ridicată şi poluare luminoasă minimă.
Obiectul demersului vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale), extinderea sistemului de iluminat existent, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Împrumut de peste 7,2 milioane lei, pentru proiecte nefinalizate, la Cugir
Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară, contractarea de la Trezoreria Statului a unui împrumut în valoare de 7.260.000 lei, pentru proiectele nefinalizate, cu fonduri de la Uniunea Europeană, cu o maturitate de maximum 5 ani.
Potrivit hotărârii adoptate, contractarea împrumutului se face pentru două proiectele nefinalizate: Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Iosif Pervain, pentru suma de 1.270.000 lei; Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava, pentru suma de 5.990.000
Din bugetul local al orașului Cugir se asigură integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului.
Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a orașului Cugir următoarele date:
Hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia; valoarea împrumutului contractat, în valuta de contract; gradul de îndatorare a orașului Cugir; durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a împrumutului; dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile; plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Calendarul târgurilor și pieţelor din Cugir, pentru anul 2025
Consilierii orașului Cugir au aprobat în ședință ordinară, „Calendarul târgurilor și pieţelor” din localitate pentru anul 2025.
Prin adresa transmisă de către Consiliul Judeţean Alba și înregistrată la Primăria oraşului Cugir s-a solicitat transmiterea, până la data de 20.12.2024, Hotărârea Consiliului Local care să cuprindă data, locația, zilele și tipurile târgurilor și piețelor din orașul Cugir, date care vor fi cuprinse în „Calendarul târgurilor și pieţelor din Judeţul Alba” pentru anul 2025.
Astfel, aleșii locali au stabilit zi de piaţă: zilnic de luni până sâmbătă – Piaţa „Complex”, duminica, Piaţa „1 Mai”.
Târg lunar: Piaţa „1 Mai”, în datele: 26.01.2025; 23.02.2025; 30.03.2025; 27.04.2025; 25.05.2025; 29.06.2025; 27.07.2025; 31.08.2025; 28.09.2025; 26.10.2025; 30.11.2025; 14.12.2025.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 4 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro