Administraţie
Primăria Cugir investeşte pentru modernizarea străzilor Aurel Vlaicu şi Colinei
Primarul Adrian Teban a supus aprobării Consiliul Local Cugir două Studii de Fezabilitate privind modernizarea străzilor Aurel Vlaicu şi Colinei.
Modernizarea acestora este considerată necesară atât pentru creşterea confortului cetăţenilor şi asigurarea circulației auto și pietonale în condiţii optime, indiferent de condiţiile climatice, cât şi pentru dezvoltarea turismului, întrucât cele două străzi fac legătura cu obiectivele turistice din zonă: Biserica Romano-Catolică, construită între anii 1824-1826, complexul format de Castelul de Apă, Tăul lui Nilă și viaductele cunoscute sub numele de Wasser Leine.
În ceea ce priveşte str. Aurel Vlaicu în momentul de faţă este parțial din pavaj din piatră naturală aflat într-o stare avansată de degradare, parțial din beton degradat și fisurat, iar pe ultimul tronson este din pământ. Nu există trotuare şi spații de parcare special amenajate şi nici canalizare pluvială. Modernizarea str. Aurel Vlaicu se va realiza în trei etape: în prima etapă se va moderniza o lungime de 300,00 m din stradă, în a doua etapă se va lucra pe o porţiune de 575,00 m, iar în cea de a treia etapă se vă intervenii pe o lungime de1265,00 m.
Potrivit studiului de fezabilitate, pe partea stângă în sensul de mers spre drumul forestier se va amplasa un trotuar de lățime variabilă, încadrat cu borduri prefabricate din beton vibropresat. Pe partea dreaptă, la cca 170m, accesul pietonal existent (care duce spre Biserica Romano-Catolică și spre Turnul de Apă, respectiv apeductul Wasser Leine) va fi reabilitat şi va avea lățimea părții carosabile de 2,40 m, iar adiacent de aceasta se va dispune o rigolă de 60 cm lățime din calupuri din piatră naturală așezate pe o fundație din beton. La cca 85 m de la capătul dinspre strada Râul Mic, cele două benzi de circulație sunt separate de un zid de sprijin de greutate din beton simplu care are înălțimea elevației variabilă de la 40 cm la cca. 2,0 m. Pentru a se putea prelua diferența de nivel dintre cele două părți se propun reparații locale ale elevației și placarea acesteia cu piatră naturală. Pe coronamentul zidului se propun montarea unui parapet din stâlpi din zidărie din piatră și mână curentă din metal, înlocuindu-se bordurile din beton prefabricat existente, aflate într-o stare avansată de degradare.
Apele pluviale se vor dirija spre bordură, o parte fiind colectate în rigola de acostament amplasată la marginea părții carosabile, iar altă parte spre gurile de scurgere și apoi în canalizarea pluvială proiectată. Vor fi amenajate şi parcări a căror suprafață totală va fi de 775 mp, iar zonele verzi afectate de lucrările de modernizare vor fi reamenajate.
Investiţia se ridică la aproximativ 2.500.000 lei cu TVA şi va fi realizată din bugetul local, pe o perioadă de 14 luni de la data demarării lucrărilor.
În ceea ce priveşte Strada Colinei, aflată la intersecția cu strada Aurel Vlaicu, datorită deselor intervenții la reţele, nu mai există decât câteva bucăţi de asfalt, iar restul traseului fiind cu pământ. Accesul din strada A. Vlaicu este foarte dificil, panta longitudinală a străzii este mare și doar primul tronson este accesibil traficului auto, restul fiind accesibil doar circulației pietonale.
Potrivit studiului de fezabilitate, sistemul rutier va fi refăcut şi dimensionat corespunzător clasei de trafic mediu. Va fi amenajată o alee pietonală lată de 2,50 m din care 1,50 m este dedicată circulației pietonale și 1,00 m pentru biciclete. Totodată, vor fi create 26 locuri de parcare, din care 8 locuri dispuse la 90o , iar 18 locuri dispuse în lungul străzii de o parte sau de alta. Apele pluviale se vor dirija spre rigola proiectată amplasată în axul străzii.
Valoarea totală a cheltuielilor cuprinse în SF este de aproximativ 577.000 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției este de 4 luni.
Trebuie spus că amenajarea aleii pietonale și pistei de bicicliști care leagă Turnul de Apă de viitorul loc de agrement care se va amenaja în zona barajului de pe Râul Mic, este un alt proiect dezvoltat de către Primăria Orașului Cugir

Administraţie
Autoritățile din Cugir consideră de importanță majoră înființarea unui muzeu tehnic al orașului
Administrația publică a orașului Cugir a venit cu ideea inițierii unui proiect pentru înființarea unui muzeu tehnic în localitate, care să funcționeze într-o altă locație, separat de cele 16 secțiuni existente în cadrul muzeului local amplasat în clădirea ce adăpostește Clubul Copiilor și Elevilor din Cugir.
Potrivit președintelui Asociației „Pro Cugir”, ing. Aurel Voicu, initiativa acestui demers îi apartine primarului Adrian Teban care a recomandat recent, găsiea unor soluții pentru realizarea unui muzeu tehnic în Cugir, propunând o colaborare strânsă între Centrul Cultural Cugir și Asociația „Pro Cugir”, menită să identifice cele mai bune oportunități pentru atigerea unui astfel de deziderat.
După cum susține Voicu, la muzeul local pe care acesta l-a înființat și coordonat, timp de mai mulți ani, sunt deja, 3 sectiuni care conțin obiecte unicate și documente cu caracter tehnic de valoare, unele dintre ele de importanță națională.
În calitateaa sa de coordonator, Voicu a declarat că se regăsesc printre secțiuni: o isorie a fabricii de fier și otel, istoria orașului Cugir, sectiunea realizari tehnice de exceptie, unde se află singura colecție de mașini de cusut din perioada 1946 – 1990, printre aceste mașini și unele de proveniență străine, precum și prima mașină casnică cu pedala din lemn. Tot aici, este expus strungul „Pionier”, mașina de spalat rufe cu pulsator si automată, roti dințate fabricate la cugir, piese maca Cugir folosite la autoturismele românești Aro si Dacia, dar și machete de mașini unelte.
Urmează ca o echipă formată din specialiști, din reprezentanți ai Centrului Cultural și Asociației „Pro Cugir”să facă pe parcurs, deplasări la cele două fabrici, la alte unități din oraș, pentru identificarea unor obiecte de tehnică importante, de mașini și utilaje care au făcut istorie de-a lungul vremii, ce pot fi achiziționate și care să fie interesante pentru dotarea unui muzeu tehnic, cât și pentru vizitatori.
„Propunerea primarului Adrian Teban, de înființare la Cugir a unui muzeu tehnic o găsesc de importanță majoră. Această recomandare presupune o obligație morală, o necesitate pentru oraș, având în vedere că aici a existat prima fabrică de metalurgie și prelucrarea metalului din zona Transilvaniei cu o vechime de aproape 225 de ani, fapt ce a creat de-a lungul timpului un cunoscut și binemeritat brand Cugir”, a ținut să precizeze Aurel Voicu.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir
Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.
• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă
Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.
Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.
• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu
Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.
Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.
După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.
Administraţie
De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%
Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.
Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.
Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro