Administraţie
Primăria Cugir este decisă să-și recupereze în instanță pierderile din fondurile europene, provocate de constructori
Ceea ce s-a vrut o mare realizare a devenit, în timp, prilej de tensiune și ultimatumuri între cei implicați în realizarea proiectului de modernizare a rețelei de străzi din oraș
La Cugir a fost prelungit termenul pentru finalizarea Proiectului “Reabilitarea şi modernizarea reţelei de străzi: str. 1 Mai, str. Mihai Viteazu, str. Avram Iancu, str. Vasile Alecsandri, str. 21 Decembrie 1989, str. Râul Mic şi str. Eroilor – Vinerea, oraş Cugir, jud. Alba”. Întrucât constructorul care execută lucrările a înregistrat întârzieri mari faţă de graficul stabilit, Primăria Cugir a solicitat încheierea unui act adiţional la contractul de finanţare, prin care să fie prelungit termenul de implementare a proiectului. Fiind vorba de o investiţie cu fonduri europene, cererea a fost formulată către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru. Conform noului acord contractual, termenul de finalizare a proiectului a fost prelungit până în 31 decembrie 2015. Aşadar, constructorul, SC Newamport Asfalt SRL, beneficiază de încă două luni în plus pentru a-şi duce la îndeplinire obligaţiile asumate prin contract, respectiv finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a străzilor mai sus menţionate.
În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, primăria este decisă să recupereze în instanţă toate pierderile produse şi să ceară penalităţi pentru întârzierile de care se face responsabil constructorul. Derularea contractului cu SC Newamport Asfalt SRL s-a dovedit un “război al nervilor” atât pentru administraţia locală, cât şi pentru cugireanul de rând care a trebuit şi trebuie să suporte “şantierul” în care au fost transformate străzile care au făcut obiectul investiţiei. Tensiunile şi nemulţumiri oamenilor s-au îndreptat către primărie, care, la rândul ei a făcut nenumărate presiuni asupra constructorului pentru a respecta graficul de lucrări. “Repetat, atât la şedinţele de lucru organizate la sediul instituţiei sau pe teren şi prin multiple adrese şi mail-uri s-a solicitat executantului adoptarea tuturor măsurilor care se impun (inclusiv mobilizarea de forţe suplimentare şi utilaje) pentru recuperarea întârzierilor. Sistematic i-a fost solicitat programul/planul/strategia de reeşalonare a lucrărilor neexecutate, astfel încât să fie respectat graficul fizic şi valoric al lucrărilor.
Au fost depuse alte şi alte grafice, dar de fiecare dată executantul s-a dovedit incapabil să le respecte”, explică purtătorul de cuvânt al primăriei, Luminița Birăesc. Întrebat “de ce nu a fost reziliat contractul?”, reprezentantul primăriei a fost de părere că “întrebarea deschide multe alte subiecte, pornind de la riscurile situaţiei de faţă şi până la fragilitatea legislaţiei în acest domeniu. Un risc garantat era faptul că odată iniţiat procesul, nu se putea atribui lucrarea unei alte societăţi, ceea ce însemna că pe întreaga perioadă a acţiunii în instanţă, care putea dura unu, doi, trei sau chiar mai mulţi ani, cugirenii ar fi trebuit să suporte stadiul de “şantier” pe străzile care fac obiectul proiectului – o situaţie pe care administraţia locală a dorit să o evite. Existau şi ale riscuri de ordin financiar, dintre care unul, inevitabil, se referea la plata taxei de timbru care, la valoarea contractului, se ridica la peste 176.000 lei.” Cum s-a ajuns în această situaţie? Răspunsul trebuie căutat în însăşi legislaţia românească. În primul rând, în cazul achiziţiilor publice, unul din cele mai importante criterii de departajare a ofertanţilor este preţul cel mai mic. În al doilea rând, O.U.G. 34/2006 (modificată în ultimii nouă ani de nici mai mult, nici mai puțin de 28 de ori) permite firmelor să aibă susţinere financiară şi tehnică din partea altor societăţi. Adică, ofertantul poate îndeplini criterile legale girând cu experienţa şi puterea financiară a altor societăţi, în baza unui simplu angajament de susţinere. “Aşa s-a întâmplat şi în cazul nostru, firma SC Newamport Asfalt SRL câştigând mai multe lucrări simultan, lucru care s-a dovedit a fi mult peste capacitatea sa de execuţie. Trebuie să se înţeleagă că administraţia locală nu s-a aflat nicio secundă în posibilitatea de a alege constructorul. Potrivit legislației actuale, procedura de achiziţie este electronică, pe SEAP – Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Aşadar, au fost depuse 7 oferte, faza finală fiind licitația electronică, iar elementul ofertei care a făcut diferenţa a fost preţul.
La toate ședințele de evaluare în care s-au adoptat hotărâri au participat şi reprezentanţii Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice, fiind întocmite procese verbale. Raportul procedurii a fost transmis pentru verificare la Ministerul Finanţelor Publice – Compartimentul de Verificare Achiziţii Publice Alba, care l-a returnat “Fără observaţii”. Astfel achiziția a fost finalizată prin semnarea contractului cu ofertantul desemnat câştigător, SC Newamport Asfalt SRL, în data de 20.08.2014”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cugir. În momentul de faţă, procentul de execuţie a lucrărilor este de aproape 60%, ceea ce înseamnă că 40% ar trebui finalizat până la sfârşitul anului, când expiră termenul de finalizare a proiectului. Mai bine de cinci ani a lucrat administraţia locală la întocmirea acestui proiect care ar fi trebuit să fie o mare realizare, întrucât finanțare nerambursabilă din fonduri europene se ridică la peste 16.000.000 lei. Din păcate, derularea proiectului a cumulat tensiuni şi nemulţumiri datorită ritmului lent în care s-a lucrat şi a marilor întârzieri de execuţie. Situaţia în care se află administraţia oraşului Cugir nu este singulară, mai multe primării din România stau cu lucrările blocate şi riscă să piardă finanţarea europeană datorită incapacităţii de execuţie a firmelor care au câştigat licitaţiile publice.

Administraţie
Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir
Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.
• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă
Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.
Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.
• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu
Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.
Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.
După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.
Administraţie
De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%
Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.
Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.
Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.
Constantin PREDESCU
Administraţie
SPAS Cugir anunță că între în perioada 4 – 12 mai 2023 se distribuie pachete alimentare destinate categoriilor defavorizate ale populației. Vezi detalii
Serviciul Public de Asistență Socială Cugir vă informează că în perioada 04.05.2023-12.05.2023 se va desfășura activitatea de distribuire pachete alimentare acordate categoriilor defavorizate ale populației, prin intermediul POAD 2018-2021 tranșa VI, astfel :
– între orele 09.00 și 16.00, în zilele lucrătoare, la sediul Băii Sociale din Cugir, str. Gheorghe Asachi, nr.13A
Beneficiarii pachetelor cu produse alimentare distribuite in etapa 1 sunt:
a). familiile și persoanele singure beneficiare de venit minim garantat;
b). persoanele beneficiare de alocație pentru susținerea familiei.
Ridicarea personală a ajutoarelor distribuite sub forma produselor alimentare se face în baza prezentării actului de identitate valabil însoțit de dovada încadrării în categoria de beneficiari (dispoziția Primarului privind stabilirea dreptului pentru beneficiarii de venit minim garantat și alocație pentru susținerea familiei).
Începând cu data de 15.05.2023, după încheierea primei etape, pachetele alimentare rămase vor fi distribuite persoanelor/familiilor aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și alte situații asemănătoare și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, în cadrul celei de-a doua etape.
Informații suplimentare se pot obține la nr de telefon: 0258/750764, 0258/750370, 0258/750738.
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro
anonymus
25.11.2015 la 14:42
Esti cel mai corupt primar bai popa!luate’ar dna’ul in brate sa te ia!ai furat toate fondurile!
ioan
26.11.2015 la 13:26
bataie de joc nu este altceva !!! si acum daca pica patronul firmei il ia si pe teban dupa el dar deocamdata e interzis de la fuhrer pt ca ,, guvernul meu ” si pnl inca e pe acolo…dupa ce isi face ciolos partid o sa decimeze si peneleu exact ca la psd…da ce primaru o fost orb de nu a vazut ca astia lucra cu 2 utilaje si 3 muncitori la ditamai proiectu sau io fost intrat fumul de la gratar in ochi pe vremea cand mergea la gratare cu patronu firmei ???….