Rămâi conectat

Actualitate

Poetul Dumitru Vasile organizează frecvent la „Capșa” Cugirului întâlniri între creatorii și iubitorii de frumos

cugirinfo.ro

Publicat

în

La „Capșa” – Turist Caffe, din Cugir, continuă întâlnirile dintre creatorii și iubitorii de frumos organizate de câteva luni, de către cunoscutul poet de la poalele Drăganei, Dumitru Vasile,  recompensat recent, cu premiul III pentru poezie, la cea de-a IV-a ediție a Concursului Internațional „Memoria Slovelor”.

Artizan al ,,Laboratorului Cultural” din cadrul Centrului Cultural Cugir, Vasile Drăgan a venit cu o inițiativă nouă, interesantă, menită să adune creatorii de frumos ai localuității și nu numai, la „Capșa” – (alias barul lui Billy), denumire dată de poet, după numele celebrei cafenele bucureștene Capșa. O locație, care, așa  cum se știe, după Primul Război, a devenit o cafenea exclusiv literară și unul dintre principalele centre ale vieții culturale din București și chiar din România.

Sâmbătă seara, în prima zi a începutului de toamnă, “tinerii pensionari” au mai făcut o petrecere de pomină, consumând limonade, cafele, înghețate și sucuri.

„Cheful” a început cu un concurs de recitare din poeziile lui George Topârceanu, participanții fiind premiați de tizul cugirean al poetului, Ioan Topârceanu, cu plata consumației. „Tineri și neliniștiți”, cum le este felul, participanții au condimentat agapa cu „desenele copilăriei” (autoare Andrea Drăghiciu – Școala Gimnazială ,,Singidava”), apoi doamna doctor Maria Cristea a prezentat o parte dintre goblenurile domniei sale.

Deși este la o vârstă foarte respectabilă, doamna doctor continuă să creeze minunății, să recite și să fie la zi cu glumele. Cea mai importantă parte a întâlnirii a fost prezentarea tablourilor pictorului amator Nicolae Ignea, absolvent al Școlii de artă, și dânsul fiind la vârsta onorabilă de peste opt decenii. Modest, preocupat de gospodărie, pasionat de culori, cu care a cochetat în rarele momente de repaus, are zeci de lucrări, probabil peste o sută, ținute într-un subsol, de unde le-a scos cu greu, fiind prima oară când cineva s-a interesat de pasiunea sa pentru artă.

„Aici nu sunt tablouri, aici e sufletul meu”, a mărturisit, emoționat artistul cugirean. Printre cei aproape 30 de participanți, s-au aflat la eveniment, poeta Maria Trif, pictorul Viorel Maga și scriitorul Vasile Drăgan. Cu toții s-au arătat încântați de petrecere, promițând să se reîntâlnească luna viitoare, în prima zi de sâmbătă.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Proiectil de calibru 88 mm, din al doilea Razboi Mondial, descoperit la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un proiectil exploziv  calibru 88mm, din al doilea Razboi Mondial, fără focos, a fost asanat la Cugir de echipa pirotehnică a ISU Alba.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia a fost solicitată sa intervină în orasul Cugir, pentru asanarea unui proiectil rămas neexplodat. A fost asanat un proiectil exploziv de cal. 88 mm din al doilea Razboi Mondial fara focos. Forțe alocate: 1 x Autospecială Pirotehnică”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

15-16 iunie 2024: La Vinerea, un colț de rai în inima naturii – Poiana cu lavandă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În acest weekend la Vinerea (POIANA CU GORUNI) are loc un eveniment destinat iubitorilor de natură și de frumos. Evenimentul promite să ofere o combinație unică de natură și relaxare.

Intrarea este liberă, cu condiția achiziționării unui produs pe bază de lavandă de la standul amenjat special (buchețel, apă de lavandă, ulei).

Adresa la care va avea loc evenimentul este Calea Gorunilor, Nr. 14, sat Vinerea.

Vizitatorii pot admira câmpuri de lavandă unde se pot face poze superbe într-un peisaj de vis;

Mâncare delicioasă care va satisface toate gusturile;

Limonadă răcoritoare și cafeluță aromată pentru a vă hidrata și energiza;

Spațiu de joacă pentru copii, astfel încât cei mici să se distreze în siguranță.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 13 iunie 2024, eroii neamului au fost comemorați la Vinerea și Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 13 iunie, cu prilejul Zilei Înălțării Domnului, au fost comemorați martirii din Cugir și Vinerea, care au pierit în cele două războaie mondiale.

Evenimentul comemorativ organizat de Primărie şi Centrul Cultural a avut loc la cele două monumente din Cugir şi Vinerea. Programul activităților s-a derulat, ca de fiecare dată, cu slujbe religioase, intonarea Imnului de Stat, cel al Eroilor și al marșului Drum Bun, urmat de cântece și poezii.

La Vinerea au participat preoții și enoriașii care au sosit cu alai direct de la biserica, fluturând tricolorul. Au susținut cântece şi poezii patriotice elevii școlii gimnaziale Ioan Mihu Vinerea, însoțiți de cadrele didactice.

La Cugir au participat un sobor de preoți împreună cu enoriași pentru susținerea momentelor religioase. Momentele de cântece și poezii au fost susținute de Corul Școlii Iosif Pervain și elevii de la Cercul de Teatru al Centrului Cultural Cugir.

Cu ocazia comemorării s-au depus coroane din partea Primăriei şi a Consiliului Local Cugir, Asociației Veteranilor de Război şi a formațiunilor politice din oraş.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir