cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Poetul Dumitru Vasile organizează frecvent la „Capșa” Cugirului întâlniri între creatorii și iubitorii de frumos

Poetul Dumitru Vasile organizează frecvent la „Capșa” Cugirului întâlniri între creatorii și iubitorii de frumos

Publicat în 02.09.2018 la ora 20:47

La „Capșa” – Turist Caffe, din Cugir, continuă întâlnirile dintre creatorii și iubitorii de frumos organizate de câteva luni, de către cunoscutul poet de la poalele Drăganei, Dumitru Vasile,  recompensat recent, cu premiul III pentru poezie, la cea de-a IV-a ediție a Concursului Internațional „Memoria Slovelor”.

Artizan al ,,Laboratorului Cultural” din cadrul Centrului Cultural Cugir, Vasile Drăgan a venit cu o inițiativă nouă, interesantă, menită să adune creatorii de frumos ai localuității și nu numai, la „Capșa” – (alias barul lui Billy), denumire dată de poet, după numele celebrei cafenele bucureștene Capșa. O locație, care, așa  cum se știe, după Primul Război, a devenit o cafenea exclusiv literară și unul dintre principalele centre ale vieții culturale din București și chiar din România.

Sâmbătă seara, în prima zi a începutului de toamnă, “tinerii pensionari” au mai făcut o petrecere de pomină, consumând limonade, cafele, înghețate și sucuri.

„Cheful” a început cu un concurs de recitare din poeziile lui George Topârceanu, participanții fiind premiați de tizul cugirean al poetului, Ioan Topârceanu, cu plata consumației. „Tineri și neliniștiți”, cum le este felul, participanții au condimentat agapa cu „desenele copilăriei” (autoare Andrea Drăghiciu – Școala Gimnazială ,,Singidava”), apoi doamna doctor Maria Cristea a prezentat o parte dintre goblenurile domniei sale.

Deși este la o vârstă foarte respectabilă, doamna doctor continuă să creeze minunății, să recite și să fie la zi cu glumele. Cea mai importantă parte a întâlnirii a fost prezentarea tablourilor pictorului amator Nicolae Ignea, absolvent al Școlii de artă, și dânsul fiind la vârsta onorabilă de peste opt decenii. Modest, preocupat de gospodărie, pasionat de culori, cu care a cochetat în rarele momente de repaus, are zeci de lucrări, probabil peste o sută, ținute într-un subsol, de unde le-a scos cu greu, fiind prima oară când cineva s-a interesat de pasiunea sa pentru artă.

„Aici nu sunt tablouri, aici e sufletul meu”, a mărturisit, emoționat artistul cugirean. Printre cei aproape 30 de participanți, s-au aflat la eveniment, poeta Maria Trif, pictorul Viorel Maga și scriitorul Vasile Drăgan. Cu toții s-au arătat încântați de petrecere, promițând să se reîntâlnească luna viitoare, în prima zi de sâmbătă.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 305 ori

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.