Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Elevii cugireni au adus un omagiu marelui poet național Mihai Eminescu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Uniţi sub semnul universalităţii lui Eminescu, ieri, 13 ianuarie 2017, elevii  din Cugir au sărbătorit, în avans, genialul poet prin mai multe activităţi derulate sub numele „Planeta Eminescu” .

Elevii  clasei a V-a ai Şcolii Gimnaziale nr 3, conduşi de profesoarele Luminiţa Sgubea şi Cristina Cîmpean, au fost întâmpinaţi cu drag  de colegii liceeni în cadrul Cabinetului Documentare Informare (CDI) al Colegiului Naţional ,,David Prodan”. După prezentarea power point cu  date despre viaţa marelui poet lecturată de  Francesca Jibotean cls a XI-a C şi Radu Julescu cls a X-a B,  au urmat  recitări de poezii în  limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană şi rusă ale elevelor Maria Dima, Alexia Herlea, Amelie Pahone, Adriana Kis din clasa a V-a A şi Oana  Fulga, Maria Ciobanu, Codruţa Ivan din clasa a XI-a C.

Organizaţi pe grupe, Raul Anghel, Andrei Rus, Rareş Groza, Ioana Todescu şi Cristian Milea au  rezolvat poemele-puzzle pregătite de prof. doc. Tatiana Ungurianu  şi apoi au recitat poeziile descoperite prin joc. În timp ce elevii au  desenat  şi colorat reprezentări ale chipului şi poeziilor  eminesciene,  au cântat şi audiat  „Somnoroase păsărele”, ,,Sara pe deal” şi ,,Revedere”. Desenele lor au fost expuse apoi în spațiul CDI alături de expoziția de carte eminesciană, urmând ca participanților la activitate să le fie înmânate diplome .

Universalitatea  eminesciană a fost ulterior discutată de liceenii ai  celor două colegii cugirene. Din cele peste 60 de limbi in care au fost traduse poeziile marelui nostru poet, elevii au avut  la dispoziţie  poeme traduse  în limbile  japoneză, finlandeză, turcă, arabă, maghiară, catalană, esperanto şi  dialect Sardegna, puse la dispoziţia elevilor de prof. documentarist Tatiana Ungurianu. S-a discutat despre traduceri eminesciene realizate de regina Elisabeta a României, Lucian Blaga, Zoe Dumitrescu Buşulenga precum şi lucruri inedite precum cele  despre poemul  ,,Luceafărul” dăruit împărătesei Japoniei în 1998, despre cel realizat în ediţia specială  de 3×3 mm înscrisă în Cartea Recordurilor sau  despre denumirea de  către NASA  a  unui crater de pe  Mercur şi a planetei nr 9495 – ,,Planeta Eminescu”.

Au surprins cu deosebite interpretări ale poeziilor eminesciene  Ioan Muntean  clasa a XI-a B  şi profesoara  Olga Simionescu  de la Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu”, alături de care au participat elevii Alexandru Perţa, Andrei Mihălţan, Gabriel Grumezescu, Dragoş Molodeţ, Mihai Satnoianu, Sebastian Moseş, Adrian Şera, Simona Oană, Raluca Socaciu dar şi Georgiana Bota, Ioana Novac, Maria Spătaru şi  Corina Petru din  clasa  a XII-a C de la Colegiul Național ,,David Prodan”,  alături de care a fost  profesoara Serafina Oarga .

Întâlnirea liceenilor  în această zi a  Culturii Naţionale  copleşită de personalitatea  lui Eminescu, s-a finalizat cu audiţiile  ,,Scrisorii I” recitată de Mircea Albulescu, a unor poeme  de dragoste recitate de Adrian Pintea şi  a poeziei ,,Sara pe deal” cântată de  Tudor Gheorghe, demonstrând  adevărul cuvintelor  lui Tudor Vianu: ,,… fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Reabilitare și modernizare infrastructură educaţională la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Proiectul a fost acceptat spre finanțare prin  Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară – 10 Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, respectiv: Creșterea gradului de participare la învăţământul profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții.

Valoarea actualizată a investiției este de 12.437.268,96 lei (inclusiv TVA), din care C+M = 9.960.959,47 lei (inclusiv TVA).

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Peste 170 de persoane au participat la Centrul Cultural Cugir la sărbătorirea „Zilei Europene a limbilor”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul unui proiect de parteneriat educațional, la Centrul Cultural Cugir a avut loc recent, sărbătorirea „Zilei Europene a limbilor”, eveniment la care au fost prezenți peste 170 de participanți.

Inițiatoarea al proiectului au fost elevi ai ciclului gimnazial şi liceal, grupul țintă fiind clasele I – XII. Scopul demersului a fost: Sensibilizarea publicului față de multilingvism în Europa.

S-a vorbit sespre:Cultivarea diversității culturale și încurajarea învățării limbilor străine de către toți europenii: Asumarea de roluri şi responsabilităţi în viaţa cultural-educativă de către elevi; Stimularea aptitudinilor şi înclinaţiilor lingvistice ale elevilor. Dezvoltarea trăsăturilor pozitive de caracter; Realizarea unor activități cultural-artistice la nivel local, județean, interjudețean.

În ceea ce privește programul activităților desfășurate acesta a cuprins:

Sărbătoarea limbilor străine – prezentare obiectivelor în limba română şi engleză (prof. Luminiţa Cebotari); Europa mea lingvistică – curiozităţi prezentate de eleva Oargă Oana – coordonator prof. Diana Roșu, însoţite de imagini şi un pliant dedicat acestui an; Moment poetic Poezii de Mihai Eminescu, Lucian Blaga și proverbe în limbile română, engleză, spaniolă, italiană și franceză – coordonatori prof. Laura Teban și prof. Maria Albu; Şi noi suntem europeni – moment muzical susţinut de grupuri elevi Școala Gimnazială Ioan Mihu Vinerea, coordonați de prof. Simona Crișan; Elogiu diversităţii lingvistice – melodii interpretate în limba română și engleză de clasele a III-a, a II-a și I, coordonatori: prof. Mihaela Szilagyi-Tomoiu, Sabina Presecan și Luminița Enescu. Puterea limbii, hrană spirituală şi dar divin – moment poetic asigurat de elevii claselor a VII-a și a VIII-a, coordonați de prof. Mihaela Vereș și Daniela Igna (poezii de A. Mateevici, Marius Alexandru, Grigore Vieru); English is Everywhere – moment muzical susţinut de elevii claselor a VI-a, coordonator prof. Alexandra Corpade și German is here, cu interpretarea unor melodii în limba germană (coordonator prof. Simona Crișan);

Sărbătoarea limbilor străine – ”One for All and All for One” (Pat Flemming) – moment artistic – dialoguri și dramatizare în limbile engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și rusă, asigurat de elevii Colegiului Național David Prodan;

Improve Your English Scills – elevii clasei a X-a, Colegiul David Prodan, coordonați de prof. Lilica Vanț și Anca Alisie; Diversitate în uniune – intonarea „Imnului Europei” de către toţi participanţii.

Înițiator al manifestărilor artistice a fost Luminița Cebotari, prof. la Școala Gimnazială nr.3 Cugir.

Proiectul s-a derulat în perioada 23 – 26 septembrie 2023.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Cugirul a început procesul educațional în funcție de lucrările de modernizare care au loc în fiecare școală

cugirinfo.ro

Publicat

în

A început un nou an școlar. În majoritatea instituțiilor școlare au fost organizate festivități de deschidere la care au participat elevi, profesori, părinți, bunici și oficialități locale. O mare parte dintre elevii cugireni au fost așteptați în școli proaspăt modernizate, cu săli de clasă curate și dotate cu materiale didactice de calitate.

Prezent la festivități, Primarul Adrian Teban a declarat că până la finalul anului vor fi finalizate și celelalte școli aflate în prezent în șantier.

„Am organizat investițiile în așa fel încât fiecare școală să aibă cel puțin un local disponibil la început de an școlar. Știm că mai sunt intervenții de realizat, unele finisaje interioare, un gard, un spațiu verde, însă ne bucurăm că activitatea școlară poate fi organizată fără probleme, în condiții net superioare. Sperăm ca elevii să se bucure de ceea ce s-a făcut, să le folosească din plin, să le grijească și să le lase în aceleași condiții și celor care vor veni după ei. Continuăm procesul de modernizare la școlile aflate în șantier și ne noi dorim ca după vacanța de iarnă, majoritatea elevilor din Cugir să pășească în școli moderne și bine dotate”, a spus edilul orașului.

Așadar, Cugirul a început școala, procesul educațional fiind organizat în funcție de lucrările de modernizare care au loc în unitățile de învățământ prin proiectele europene implementate de Primăria Cugir.

O parte dintre instituțiile modernizate și-au deschis porțile odată cu debutul noului an școlar, chiar dacă mai sunt de realizat unele finisaje și intervenții la nivelul spațiilor exterioare. Altele sunt în plin proces de modernizare, astfel că activitatea este relocată în clădirile funcționale.

 Potrivit administrației cugirene, activitatea instructiv-educativă pe plan local va fi organizată astfel:

Activitatea Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” va fi organizată la localul proaspăt modernizat de pe str. 21 Decembrie Nr. 25, unde va fi comasată și activitatea celuilalt local.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și-a așteptat toți elevii la localul modernizat de pe strada Aleea Constructorului.  Referitor la organizarea procesului educațional, pentru ciclul primar cursurile se vor desfășura la localul mai sus menționat, în timp ce elevii de gimnaziu sunt relocați, ca și anul trecut, la Colegiul Național „David Prodan”.

Schimbări sunt și la Vinerea, unde elevii din clasele I-IV de la localul de pe str. „Merilor” (aflat în renovare) vor învăța alături de colegii de gimnaziu în clădirea de pe str. Principală, unde au fost așteptați în prima zi de școală.

Școala Gimnazială „Singidava” a luat startul anului școlar  de la ora 9.00 pentru clasele primare și la ora 10.00 pentru cele de gimnaziu, la localul de pe str. Gh Asachi, care a beneficiat de un amplu proces de modernizare și unde vor studia majoritatea claselor. Excepție vor face: clasa pregatitoare, o clasă I și o clasă de „step by step” care au mers în școala de pe str. N. Bălcescu, alături de grupa mare de la Grădinița „Voinicel”, aflată în lucru. Ceilalți preșcolari din cadrul acestei grădinițe, vor fi mutați la Grădinița și Creșa „Prichindel”.

Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu” a începe anul școlar fără festivitate și în spațiu restrâns, datorită lucrărilor care au loc. Aici activitatea școlară va fi organizată pe 2 schimburi.

Elevii Colegiului Național „David Prodan” au fost așteptați la festivitatea de început de an școlar, ca de fiecare dată la ora 9.00.

Le dorim și noi elevilor și profesorilor cugireni mult succes în noul an școlar!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir