cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Finanțările nerambursabile oferite prin programul „Start-Up Nation Romania”, o șansă pentru cugirenii interesați de antreprenoriat

Finanțările nerambursabile oferite prin programul „Start-Up Nation Romania”, o șansă pentru cugirenii interesați de antreprenoriat

Publicat în 09.05.2017 la ora 21:36

După conferința desfășurată în cursul lunii martie la Primăria Cugir, Cristina Cordea (foto) – expert accesare fonduri europene și guvernamentale, revine cu noi informații referitoare la finantarile nerambursabile pentru cugirenii interesați de antreprenoriat

Potrivit acesteia, un nou program de finanțare nerambursabilă va fi lansat la sfarșitul lunii mai.

Start-Up Nation Romania, oferă 44.000 de euro, 100% nerambursabili, destinați deschiderii unei afaceri în diferite domenii de activitate: PRODUCȚIE, INDUSTRII CREATIVE, SERVICII, COMERȚ. Numărul maxim de beneficiari este de 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii. Pentru o imagine de ansamblu, am rugat-o pe Cristina Cordea să ne dea câteva explicații în legătură cu acest program:

– Ce șanse are un întreprinzător să obțină finanțare cu afacerea sa?

– În primul rând trebuie să stabilim eligibilitatea, care e data de domeniul de activitate și de tipul de cheltuieli pe care vrei să le efectuezi. De asemenea, ținem cont si de punctajul obținut, pentru că banii se dau în funcție de punctaj, iar un punctaj mic poate duce efectiv la imposibilitatea obținerii unei finanțări.

– Cine poate să obţină aceşti bani?

– Pentru accesarea programului Romania Start-up Nation, firmele solicitante trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: Sunt SRL-D, SRL sau cooperații; Sunt înființate după data intrării în vigoare după 30.01.2017; Nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale; Au codul CAEN autorizat la ONRC în momentul depunerii documentație de decont; Creaza minim 1 loc de muncă și il menține pe o perioadă de cel putin 2 ani după implementarea proiectului; Acționarul/acționarii nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-un alt IMM care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pentru care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii, până la deschiderea sesiunii de înscriere.

– Câţi bani poate să ia întreprinzătorul?

– 200.000 de lei (sau aproximativ 44.000 de euro) este suma primită, maximum în cadrul programului. Aceasta reprezintă o contribuţie de maximum 100% din valoarea proiectului. Atenție însă, chiar dacă întreprinzătorul trebuie să vină cu o contribuție proprie de 0% în ceea ce privește cheltuielile eligibile, este posibil să existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevăzute și diferențe de cheltuieli la decontare care dacă nu pot fi acoperite de întreprinzator din alte surse pot duce la blocarea intregului proiect.

– Cum se pot cheltui aceşti bani?

– Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de: echipamente și utilaje, autoutilitare, autoturisme , echipamente de climtizare/încălzire, echipamente de obținere a unei economii de energie, echipamente IT, mobilier, birotică, chirii, salarii, realizare pagini web, promovare, francize, licențe, cursuri de antreprenoriat, software și consultanța în vederea obținerii finanțării. În ceea ce privește TVA-ul nedeductibil, pentru firmele care nu sunt plătitoare de TVA, este eligibil. Bunurile achizitionate în cadrul programului trebuie să fie noi, nu se acceptă second hand precum nici variante de finantare prin leasing.

– Cum se poate face înscrierea și cum se face evaluarea?

– Înscrierea se face online (varianta offline nu este disponibilă), pe o perioadă de 30 de zile lucrătoare. Nu trebuie să îți faci vre-o grijă, nici în privința elaborării proiectului nici pentru înscrierea lui, întrucat cade în sarcina mea. Evaluarea se face în ordinea punctajului, pe urmatoarea grilă de punctaj (persoane defavorizate conform HG 799/2014): Pentru orice alte informatii suplimentare, va stau la dispozitie. Vineri intre 15:00 -19:00 in Parcul Industrial Cugir, etajul 2 camera 4.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 368 ori

Finanțările nerambursabile oferite prin programul „Start-Up Nation Romania”, o șansă pentru cugirenii interesați de antreprenoriat
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.