Rămâi conectat

Actualitate

Finanțările nerambursabile oferite prin programul „Start-Up Nation Romania”, o șansă pentru cugirenii interesați de antreprenoriat

cugirinfo.ro

Publicat

în

După conferința desfășurată în cursul lunii martie la Primăria Cugir, Cristina Cordea (foto) – expert accesare fonduri europene și guvernamentale, revine cu noi informații referitoare la finantarile nerambursabile pentru cugirenii interesați de antreprenoriat

Potrivit acesteia, un nou program de finanțare nerambursabilă va fi lansat la sfarșitul lunii mai.

Start-Up Nation Romania, oferă 44.000 de euro, 100% nerambursabili, destinați deschiderii unei afaceri în diferite domenii de activitate: PRODUCȚIE, INDUSTRII CREATIVE, SERVICII, COMERȚ. Numărul maxim de beneficiari este de 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii. Pentru o imagine de ansamblu, am rugat-o pe Cristina Cordea să ne dea câteva explicații în legătură cu acest program:

– Ce șanse are un întreprinzător să obțină finanțare cu afacerea sa?

– În primul rând trebuie să stabilim eligibilitatea, care e data de domeniul de activitate și de tipul de cheltuieli pe care vrei să le efectuezi. De asemenea, ținem cont si de punctajul obținut, pentru că banii se dau în funcție de punctaj, iar un punctaj mic poate duce efectiv la imposibilitatea obținerii unei finanțări.

– Cine poate să obţină aceşti bani?

– Pentru accesarea programului Romania Start-up Nation, firmele solicitante trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: Sunt SRL-D, SRL sau cooperații; Sunt înființate după data intrării în vigoare după 30.01.2017; Nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale; Au codul CAEN autorizat la ONRC în momentul depunerii documentație de decont; Creaza minim 1 loc de muncă și il menține pe o perioadă de cel putin 2 ani după implementarea proiectului; Acționarul/acționarii nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-un alt IMM care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pentru care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii, până la deschiderea sesiunii de înscriere.

– Câţi bani poate să ia întreprinzătorul?

– 200.000 de lei (sau aproximativ 44.000 de euro) este suma primită, maximum în cadrul programului. Aceasta reprezintă o contribuţie de maximum 100% din valoarea proiectului. Atenție însă, chiar dacă întreprinzătorul trebuie să vină cu o contribuție proprie de 0% în ceea ce privește cheltuielile eligibile, este posibil să existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevăzute și diferențe de cheltuieli la decontare care dacă nu pot fi acoperite de întreprinzator din alte surse pot duce la blocarea intregului proiect.

– Cum se pot cheltui aceşti bani?

– Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de: echipamente și utilaje, autoutilitare, autoturisme , echipamente de climtizare/încălzire, echipamente de obținere a unei economii de energie, echipamente IT, mobilier, birotică, chirii, salarii, realizare pagini web, promovare, francize, licențe, cursuri de antreprenoriat, software și consultanța în vederea obținerii finanțării. În ceea ce privește TVA-ul nedeductibil, pentru firmele care nu sunt plătitoare de TVA, este eligibil. Bunurile achizitionate în cadrul programului trebuie să fie noi, nu se acceptă second hand precum nici variante de finantare prin leasing.

– Cum se poate face înscrierea și cum se face evaluarea?

– Înscrierea se face online (varianta offline nu este disponibilă), pe o perioadă de 30 de zile lucrătoare. Nu trebuie să îți faci vre-o grijă, nici în privința elaborării proiectului nici pentru înscrierea lui, întrucat cade în sarcina mea. Evaluarea se face în ordinea punctajului, pe urmatoarea grilă de punctaj (persoane defavorizate conform HG 799/2014): Pentru orice alte informatii suplimentare, va stau la dispozitie. Vineri intre 15:00 -19:00 in Parcul Industrial Cugir, etajul 2 camera 4.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

17 aprilie 2025: Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea – o tradiție păstrată cu sfințenie de la o generație la alta

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul comunității din Vinerea, Joia Mare nu este doar un moment de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, ci o adevărată celebrare a tradiției, credinței și legăturii între generații.

Un astfel de moment deosebit se regăsește în frumosul obicei al „Păștenilor”, o tradiție care datează încă din anul 1948 și care a fost inițiată de vrednicul de pomenire preot Ioan Sabău, ctitor al Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate.

Anul acesta, evenimentul a fost onorat de prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali și județeni, care s-au alăturat „Păștenilor” în celebrarea acestui moment deosebit al comunității.

„Păștenii” – bărbații și femeile care împlinesc 60 de ani – au fost cei care au pregătit toate cele necesare pentru slujba de binecuvântare. În dimineață de Joia Mare, aceștia s-au adunat la biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, alături de preot, și au pornit spre casă gazdei pentru slujba pascală.

Pâinea și vinul au fost consacrate, devenind Sfintele Paști, iar la final, toți participanții au primit o felie de cozonac și un pahar de vin, păstrând astfel vie legătură cu tradițiile strămoșești.

Un moment special al ceremoniilor a fost și parastasul pentru cei care au plecat dintre noi, un gest de respect și omagiu adus celor care nu mai sunt printre noi.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.

În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.

La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.

Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.

Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.

Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.

Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:

Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.

Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.

Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir