Rămâi conectat

Politică

Declaraţie politică pentru o regionalizare justă. Liberalul Dan Simedru a susţinut în plenul Camerei Deputaţilor “Apelul” de la Alba Iulia

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Dan SimedruÎn plenul Camerei Deputaţilor, liberalul Dan Simedru a prezentat evenimentul care a avut loc vineri, 1 noiembrie, la Alba Iulia, prin care s-au aniversat 414 ani de la intrarea în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul, după victoria de la Şelimbăr din 28 octombrie 1599, împotriva oştilor conduse de Andrei Bathory.

„În 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intra triumfal în Alba Iulia, într-o zi istorică esenţială pentru realizarea primei uniri politice a Ţărilor Române, eveniment care a marcat simbolic începutul luptei poporului român pentru unitate naţională. În 1 noiembrie 2013, Alba Iulia a fost gazda simpozionului cu tema „Regionalizarea şi descentralizarea competenţelor administraţiei publice în contextul revizuirii Constituţiei României”, la care au participat academicieni, profesori universitari, personalităţi ale vieţii culturale şi politice de la nivel naţional şi local, oficiali ai administraţiei judeţene şi locale, precum şi reprezentanţi ai mass-media şi ai societăţii civile. Istoria nu este aproape niciodată întâmplătoare, iar ziua de 1 noiembrie 2013 are toate şansele să rămână în istorie ca ziua în care Alba Iulia şi-a coagulat forţele pentru a-şi susţine dreptul de a deveni capitală de regiune”, a declarat deputatul Dan Simedru.
Documentul-apel lansat în 1 noiembrie 2013, în cadrul simpozionului din Sala Unirii, a fost prezentat integral în plenul Camerei Deputaţilor de către deputatul Dan Simedru, într-un demers firesc, de susţinere a argumentelor în favoarea instituirii la Alba Iulia a capitalei de regiune.
„Cred într-o regionalizare justă, proiect prin care statutul de capitală, pe care Alba Iulia l-a avut mereu de-a lungul istoriei, să fie recunoscut prin viitoarea decizie politică. Cred şi în nevoia coagulării eforturilor tuturor factorilor politici şi sociali în jurul Albei Iulia şi a statutului de capitală regională care trebuie câştigat. Mai cred că nu trebuie să depunem armele, ci să ne luptăm până la capăt, uniţi în forţa argumentelor, pentru ca Alba Iulia să devină capitală regională, într-o continuitate istorică, pe care avem obligaţia să o apărăm”, a completat deputatul liberal.
Dan Simedru a subliniat că ruperea firului istoriei, prin decizii politicianiste, va atrage după sine o condamnare inevitabilă din partea generaţiilor viitoare şi că stabilirea capitalei regionale în cel mai dezvoltat oraş din punct de vedere economic va duce la o dezvoltare şi mai accentuată a acestuia, odată cu atrofierea economică şi socială a celorlalte oraşe din cadrul regiunii. „Peste tot în lume, există oraşe capitale care nu sunt cele mai dezvoltate din punct de vedere economic: capitala SUA este la Washing­ton, nu la New York, capitala Australiei este la Canberra, nu la Sydney sau la Melbourne, capitala Braziliei nu este la Rio de Janeiro, ci la Brasilia, capitala Turciei este la Ankara, nu la Istanbul, capitala Elveţiei este la Berna, nu la Zurich sau la Geneva, iar capitala Olandei este la Haga, nu la Amsterdam”, a argumentat Dan Simedru.
În acelaşi context, deputatul liberal a arătat că Alba Iulia are şi spaţiul necesar pentru reşedinţa Consiliului Regional, în proximitatea Cetăţii Alba Carolina, a Sălii Unirii şi a Universităţii “1 Decembrie 1918”, sens în care viitorul consiliu al regiunii va putea funcţiona în clădiri care poartă amprenta istoriei, cea care a aşezat dintotdeauna capitalele la Alba Iulia. În opinia deputatului Dan Simedru, Alba Iulia fiinţează deja ca o capitală regională, iar recunoaşterea ei prin decizie politică este doar o formalitate necesară, argumentul deputatului referindu-se la faptul că sediul ADR Centru, al OIR POSDRU, al Agenţiei Regionale de Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi al Direcţiei Regionale de Statistică se află la Alba Iulia, unde funcţionează şi Curtea de Apel.
Deputatul Dan Simedru promovează şi ideea potrivit căreia, cu Alba Iulia drept capitală regională, toate oraşele din cadrul regiunii vor primi recunoaşterea pe care o merită. Dan Simedru apreciază că nicio regiune nu va fi cu adevărat funcţională, dacă îşi va concentra forţele şi resursele într-un singur oraş. Referitor la succesul demersului de susţinere în plenul Camerei Deputaţilor a Apelului de la Alba Iulia şi a argumentelor în favoarea instituirii ei drept capitală regională, deputatul liberal a conchis: “Avem toate drepturile din lume să susţinem o regionalizare care să respecte drepturile Albei Iulia şi, în acelaşi timp, avem obligaţia de a nu ne da bătuţi şi de a lupta pentru ca Alba Iulia să devină capitală de regiune. Nu voi face eu regionalizarea şi nu pot stabili singur regulile, dar sigur nu voi renunţa să apăr Alba Iulia şi dreptul ei istoric fundamental de a fi recunoscută drept capitală”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Politică

Miercuri, 22 martie 2023, femeile social democrate din Cugir și-au ales o nouă conducere

cugirinfo.ro

Publicat

în

În sala de reuniuni a Centrului Cultural Cugir a avut loc miercuri, 22 martie 2023, Conferința de dare de seamă și alegeri a Organizației de Femei a PSD Cugir, eveniment la care au fost prezente peste 100 de participante.

Au luat parte ca invitați: Marcela Daramus-președinta organizației de femei Alba a PSD, deputatul Radu Tuhuț – președintele Organizației Județene Alba a PSD, subprefectul Județului Alba, Corneliu Mureșan – secretar executiv al PSD Alba, ing. Mircea Trifan – președintele organizației Cugir a PSD – director general la Societatea Uzina Mecanică Cugir.

Conferința a ales un birou format din: președinte, trei vicepreședinți și 11 membri.

În funcția de președinte a fost aleasă Ancuța Mizgai – de profesie psiholog la Societatea Uzina Mecanică Cugir, iar ca vicepreședinți: Mirela Cutean, Julieta Isarie și Mihaela Găldău.

În funcșia de secretar a fost aleasă Georgiana Jurj.

Invitații au felicitat-o pe noua președintă a organizației și i-au urat mult success în noua sa misiune care i-a fost încrdințată.

„Felicitări și mult succes, Ancuța Mizgai, pentru alegerea ta în fruntea Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD) Cugir. Felicitări tuturor doamnelor alese astăzi în Biroul Politic OFSD Cugir! Mulțumesc domnului președinte PSD Cugir, Mircea Trifan și întregii sale echipe. Mulțumesc organizației PSD a județului Alba pentru sprijin acordat organizației de femei social democrate din Județ”, a ținut să transmită participanților, Marcela Dărămuș.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Județul Alba, prezent la Ședința Biroului Național al Seniorilor Liberali, destinată convocării Congresului din aprilie 2023

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cursul zilei de ieri, 18 martie 2023, la Palatul Parlamentului din București s-a desfășurat  Ședința Biroului Național al Organizației Naționale a Seniorilor  Liberali, eveniment la care au luat parte reprezentanți ai tuturor organizațiilor liberale de pensionari din țară și din municipiul București.

Din partea organizației județene Alba a pensionarilor PNL a participat ing. Aurel Voicu, reales președinte al pensionarilor PNL Alba la alegerile din octombrie 2022.

Potrivit lui Voicu, reuniunea de la București a avut pe ordinea de zi 3 puncte: Pregătirea Congresului seniorilor liberali care va avea loc pe 28 aprilie 2023 (ocazie cu care s-a format o comisie de pregătire a congresului);  Discuții pe problemele organizatorice ridicate de filiale; Prezentarea moțiunilor celor 2 candidați la funcția de președinte al seniorilor PNL pentru desemnarea candidatului ce urmează a fi ales la Congresul din aprilie. Este vorba despre liberalii Lucrețiu Todoroiu și Victor Paul Dobre. Aceste moțiuni urmează să fie discutate în fiecare birou județean al organizațiilor de pensionari.

La ședința biroului central al organizației pensionarilor a luat parte parlamentarul Virgil Guran, vicepreședinte al PNL.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Sărmășan Andrei Călin și Cutean Maria Mirela sunt noii consilieri locali în tabăra social democraților din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a luat act de încetarea de drept a mandatelor de consilieri locali aparținând lui Sava Gheorghe (director general adjunct la Societatea Uzina Mecanică Cugir) și Mihu Valentin, aleși pe listele Partidului Social Democrat – organizația Cugir, la alegerile locale desfășurate în luna iunie 2020.

Locurile  celor doi fiind declarate vacante, au fost ocupate de următorii supleanți pe lista PSD și anume: Sărmășan Andrei – Călin, respectiv Cutean Maria Mirela.

Aceștia au depus jurământul și au fost validați în ședința extraordinară de astăzi, 18 noiembrie 2022, a Consiliului Local Cugir.

În ceea ce îl privește pe Sava Gheorghe, încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Cugir s-a produs ca urmare a opțiunii acestuia de a exercita calitatea de Director general adjunct la Uzina Mecanică Cugir, iar în cazul lui Mihu Valentin  încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Cugir a avut loc ca urmare a demisiei acestuia (prin schimbarea temporară a domiciliului în altă țară). De menționat că Sărmășan Andrei – Călin este salariat al Fabricii de Arme Cugir, iar Cutean Maria Mirela este angajată la Uzina Mecanică Cugir.

Potrivit art. 9, alin. 2, lit. b din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în caz de incompatibilitate sau demisie și se constată de către consiliul local, prin hotărâre, la propunerea primarului sau a oricărui consilier local.

 Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir