cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Politică » Dan Coriolan Simedru, deputat PNL: „Cerem demisia de onoare a Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin”

Dan Coriolan Simedru, deputat PNL: „Cerem demisia de onoare a Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin”

Publicat în 25.04.2014 la ora 14:55

Dan-Simedru-apr-2014Deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul partidului din Alba Iulia, că PNL solicită demisia de onoare a ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Motivul invocat de liberal este legat de nepublicarea în Monitorul Oficial, în termenul legal, a normelor metodologice de aplicare a Legii vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, precum și de unele măsuri de reglementare ale acestei legii.

„Un fapt grav pe care parlamentarii Partidului Național Liberal l-au sesizat săptămâna aceasta a fost nepublicarea în Monitorul Oficial, în termenul legal, a normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Pentru o asemenea chestiune gravă, în mod normal, prinipalul răspunzător, adică ministrul Agriculturii și Dezvoltării  Rurale, vicepremierul Daniel Constantin, ar trebui să se simtă vinovat și chiar să-și dea demisia de onoare.

Legea nr. 17/2014 este una foarte importantă pentru evoluțiile viitoare din agricultura românească.

Astfel, conform art. 2 alin. 2 şi 3 din lege, posibilitatea dobândirii de terenuri agricole extravilane de către alte persoane decât cele române se face în condiţii de reciprocitate, iar verificarea revine Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Grav este că MADR nu poate, prin structurile sale teritoriale, să facă asemenea verificări, atât timp cât nici site-ul Ministerului Afacerilor Externe nu oferă informaţii pentru punerea în aplicare a legii. Astfel, constatăm că actele de vânzare-cumpărare ce se vor încheia cu persoanele fizice sau juridice străine vor fi susceptibile de nulitate absolută.

Un alt aspect important îl reprezintă posibilitatea declarării nulității actului de vânzare-cumpărare dacă acesta nu are avizele specifice ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Culturii, prevăzute la art. 3 din lege.

Alt aspect grav se regăseşte în prevederile art. 6 alin. 3. Astfel, se instituie obligaţia primăriilor de a transmite către Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar care să cuprindă lista preemptorilor, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de cumpărare. Și aceasta în condiţiile în care termenul legal de exercitare a dreptului de preemţiune este de 30 de zile.  Din cauza acestui termen extrem de scurt, de 3 zile, există riscul omiterii unui preemptor, aspect care atrage anularea contractului de vânzare.

Ministerele implicate în acest proces legislativ au fost incapabile să armonizeze aceste prevederi în timpul prevăzut de legea-cadru care este deja în vigoare, dar care nu se poate pune în aplicare tocmai din lipsa acestora”, a explicat deputatul.

De asemenea, liberalii  solicită asumarea „gafei” ministrului Dan Constantin și retrimiterea de urgență a legii în Parlament pentru modificarea acesteia.

“Considerăm, de asemenea, că vinovat este şi premierul Victor Ponta, cel care coordonează activitatea miniştrilor direct implicaţi în elaborarea ordinului comun privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr.17/2014. PNL solicită o demisie de onoare măcar din partea ministrului Agriculturii, cel care şi-a asumat promovarea acestui act normativ”, a mai spus Dan Simedru.

Acest articol a fost citit de 394 ori

Dan Coriolan Simedru, deputat PNL: „Cerem demisia de onoare a Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin”
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Un Comentariu la Dan Coriolan Simedru, deputat PNL: „Cerem demisia de onoare a Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin”

  1. MICHAEL LANG Răspunde

    27.04.2014 la 21:15

    “a transmite către Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”

    Ce scriere aleasa este asta ???

    Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *