Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Componentă a ansamblului „Mlădițe Cugirene” pe scena emisiunii „Vedeta populară”, cel mai mare show de talente din muzica populară românească

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pentru Graţiela Blaga, folclorul este o comoara pe care nu toata lumea stie sa o aprecieze indeajuns. Tânăra a participat duminică la emisiunea “Vedeta populară”, cel mai mare show de talente din muzica populară românească.

Îndrăgeşte muzica populara si isi doreste ca tezaurul muzical al tarii noastre sa atinga strunele sufletului tuturor, de la mic la mare.

Graţiela are 16 ani şi este din localitatea Şibot şi în prezent elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia, unde urmează cursurile secţiei de muzică vocală tradiţională românească, sub atenta îndrumare a doamnei  profesor Ionela Popa.

https://youtu.be/Z6tvH9SBR48

„Am îndrăgit folclorul și muzica tradițională de mică, deoarece ambii bunici, Aurel și Ioan, cântau la fluier. La început, cântam prin casă, în joacă, iar mai apoi din joacă a început să îmi placă tot mai mult. Părinții mei m-au susținut de atunci și până acum în tot ce am făcut”, povesteşte Graţiela.

Încă din clasele primare, la Școala Gimnazială ”Iosif Sârbu” din Șibot a fost îndemnată să îşi urmeze pasiunea pentru muzica populară: „Aici, doi dintre învățători pe care i-am avut, Potinteu Gheorghe și Herlea Anca, m-au încurajat să continui pe acest drum al cântecului”, spune tânăra.

La Școala Gimnazială Nr. 3 de la Cugir a întâlnit-o pe doamna profesoară de muzică, Ionela Popa, actualmente doamna profesoară de canto: „Dânsa este cea care s-a îngrijit atât de dedicat de fiecare pas pe care l-am făcut, așa cum face cu fiecare dintre elevii săi. Pot spune cu mâna pe inimă că este cea mai extraordinară profesoară!”, mai afirmă aceasta. 

Din clasa a V-a face parte din grupul vocal ”Mlădițe Cugirene” coordonat de prof. Ionela Popa, iar din anul 2014 din grupul vocal ”Suflet de român” al UAIFMR, al cărui președinte este îndrăgitul interpret de muzică populară, Ionuț Fulea.

Alături de tineri, copii, maturi, dar cu toţii pasionaţi de folclor, speciali prin poveştile de viaţă pe care le au şi înzestraţi cu voci extraordinare, Graţiela a trecut cu brio de preselecţia organizată de echipa talent show-ului la Sibiu, aflându-se printre cei 54 de candidate selecţionaţi dintr-un total de 600.

Concursul a cuprins trei probe pentru fiecare participant, iar prestaţiile lor în competiţie au fost jurizate de cinci personalităţi diferite, dar care iubesc folclorul românesc: Grigore Leşe, una dintre cele mai respectate voci ale culturii noastre tradiţionale, poetul Mircea Dinescu, interpreţii de muzică populară Laura Lavric şi Constantin Enceanu şi realizatoarea TVR Elise Stan. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de Orchestra Naţională Valahia, a Primăriei Capitalei, susţinută de Creart.

În cadrul probei la care a trebui să cânte alături de un interpret consacrat, Graţiela a urcat pe scenă alături de Nicolae Furdui Iancu, un exemplu şi un simbol al românismului.

Vedeta populară este cel mai mare show de talente din muzica populară românească, lansat în această toamnă de TVR1. Serile de duminică vor fi mai pline de culoare din octombrie, atunci când Vedeta populară intră în casele tuturor românilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorita la asezământul social „Sfântul Ierarh Nectarie”, din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 1 octombrie 2024, la sediul Așezământului Social „Sfântul Ierarh Nectarie” din orașul Cugir, protopopiatul Sebeș, beneficiarii Serviciului social de îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități au sărbătorit Ziua internațională a persoanelor vârstnice.

Începând cu ora 17:00, la sediul așezământului, aceștia au fost primiți cu mare căldură, participând la activitățile organizate cu prilejul acestei zile. Au avut parte de o masă festivă pe cinste, au socializat, au ascultat muzică și s-au bucurat nespus de acest eveniment.

La sfârșitul evenimentului, beneficiarii prezenți au primit în dar un tort gustos, cate un coș cu fructe și câte o iconiță. Ne bucurăm nespus de mult pentru că în cadrul acestui eveniment am putut aduce bucurie pe chipurile acestor persoane minunate de care zilnic ne îngrijim. Rugăm pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască tuturor vârstnicilor bătrâneți binecuvântate și multă sănătate. În același timp, aducem mulțumire tuturor oamenilor de bine care ne ajută în desfășurarea serviciilor sociale.

Așezământul social „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cugir a fost înființat în anul 2022, în cadrul Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” Cugir V, în parteneriat cu DGASPC Alba, Consiliul Județean Alba, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Primăria orașului Cugir. Așezământul social oferă îngrijire la domiciliu zilnic unui număr de 10 beneficiari de pe raza orașului Cugir, proiectul așezământului fiind „Îngrijirea la domiciliu a persoanelor adulte cu dizabilități”.

Pr. Bogdan Șalariu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 10 octombrie 2024: Ana-Maria Păunescu prezintă două volume de poezii la Centrul Cultural din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 10 octombrie 2024, pasionații de poezie sunt invitați la Centrul Cultural din Cugir, unde Ana-Maria Păunescu își va prezenta cele mai recente două volume de versuri, și anume „Toate poeziile pe care nu ți le-am scris” și „Ai vreme să vorbim?”.

„Vă invităm alături de o prezență feminină a poeziei româneșt însoțită la Cugir de două volume proaspete. Așadar, faceți-vă vreme să vorbim despre poezia scrisă de Ana-Maria Păunescu și mai ales să ne reîntâlnim la un ceai aromatizat cu versuri.

Despre poezia Anei-Maria Păunescu ne va vorbi doamna profesor Luminița Radu Cebotari iar despre frumusețea versurilor pe strune de chitară ne va aminti Clasa de Chitară a Cercului de muzică, condusă de Attila Doszlop. Poezie, muzică, ceai, o rețetă minunată pentru o seară de octombrie!” au transmis reprezentanții Centrului Cultural din Cugir, pe rețelele de socializare.

Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes din capitală, a continuat să studieze limba spaniolă la Universitatea București, terminând, în anul 2012, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (secția spaniolă-portugheză) și în anul 2014 masteratul în aceeași instituție.

În vara anului 2022, a publicat volumul „Toate poeziile pe care nu ți le-am scris”, versuri prin care a reușit să spargă liniștea în care se adăpostise ani la rând și să dea ochii cu oamenii care au avut inimile deschise pentru iubire și adevăr. Cartea a primit „Premiul pentru poezie” al revistei Literatura și Arta și „Premiul pentru poezie” al Fundației Niște Țărani.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Dezbatere despre prevenirea agravării funcțiilor motrice, la Centrul „LOTUS” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Centrul de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice Lotus din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Cugir, preocuparea pentru starea de bine a seniorilor beneficiari ai Centrului, capătă valențe multiple.

Potrivit directorului executiv al Direcției de Asistență Socială Cugir – economist Silviu Samoilescu, activitățile organizate în acest cadru, acoperă deopotrivă aspecte care țin de sănătatea fizică, emoțională, spirituală și relațională, grație invitaților pe care îi avem alături de noi. Astăzi, în cadrul unei dezbateri referitoare la stabilitatea mersului, doctorul Ludwig Karlheinz a adus în discuție importanța menținerii/ameliorarii capacităților fizice ale vârstnicilor, accentuând asupra modului în care se poate interveni pentru prevenirea apariției/agravării funcțiilor motrice. După cum se știe, unul dintre factorii care conduc la dependențele persoanelor vârstnice sunt accidentele casnice, care pot fi corelate cu o scădere a capacității de menținere a stabilității mersului.

„Din aceste considerente, educarea seniorilor cu privire la măsurile preventive este cu atât mai oportună, cu cât patologia geriatrică este mai complexă și variată”, a dorit să sublinieze dr-ul Ludwig Karlheinz.

Legat de realizarea unor astfel de activități medicale în cadrul Centrului „Lotus”, directorul Samoilescu a ținut să declare că: „ne-am propus să organizăm lunar asemenea evenimente, pe teme cât mai diverse, având în vedere că Centrul reprezintă o locație adecvată și tot mai frecventabilă de către seniori. Un loc potrivit, merit special în realizarea acestuia avându-l după cum se știe, Primăria și Consiliul Local Cugir”.

La eveniment au luat parte: Viorica Nedel – șef serviciu SPAS Cugir și Carmen Sulincean – șef Centru „Lotus”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir