Rămâi conectat

Actualitate

Centrul Cultural Cugir, la ceas aniversar. Imaginile interioare care aduc în atenția publicului povestea acestei construcții

cugirinfo.ro

Publicat

în

Construită în perioada 1958-1961, Casa de Cultură din Cugir o regăsim în presa vremii nu doar cu denumirea oficială de Club Muncitoresc dar și cu titulatura de palat cultural.

Acest apelativ este probabil datorită clădirii impunătoare dar și a numeroaselor activități care se desfășurau aici, pe de o parte ca urmare a mutării activităților Clubului „Gheorghe Apostol” din oraș într-o clădire mult mai mare.

Astăzi, când se împlinesc 60 de ani de activitate culturală în această clădire este un prilej de a aduce în atenția publicului povestea acestui locaș. El apare menționat în presa vremii, iar unul dintre cele mai ample articole este cel al lui Zoltan Banner.

Ziaristul pare să fi petrecut mai multe zile în orașul Cugir întrucât tratează într-un mod familiar și cu multe amănunte viața Cugirului din anii 60. Pe lângă aspectele detaliate ale orașului se oprește în detaliu asupra clădirii casei de cultură și a artiștilor clujeni care lucrau la frescele interioare. Astfel, regăsim numele celor care au pictat pereții sălii de spectacole, dar și informații despre picturile din foaiere, picturi care astăzi nu mai există.

Însă cele care s-au păstrat până astăzi, reprezintă un valoros obiect de studiu al picturii monumentale, fiind realizate după proiectul și sub îndrumarea lui Anastase (Tassy) Demian. Alți pictori menționați în presa vremii sunt Victor Pintea, Anton Lazăr, Liviu Florian, Mircea Vremir, Cs. Erdös Tibor, Toth Laszlo, Kusztus Endre, Nemeș Margareta, Hordovan Doina, Paul Sima, Vasile Crisan, Radu Maier. Potrivit directorului Centrului Cultural, Diane Dobrean, frescele ilustrează secvențe importante din perioada comunistă a istoriei naționale, iar peretele sudic este dedicat istoriei locale, de la înființarea fabricii din Cugir și evoluția orașului, până la aspectele culturale ale vremii.

Practic, avem câțiva ani de istorie a mișcării socialiste naționale dar și locale din perioada 1917 – 1960, ilustrați pe pereții sălii ca o mărturie încă vie a trecutului. Astfel, pentru un studiu mai aprofundat și o mai bună vizualizare a frescelor s-a apelat la tehnica modernă, cea care ne permite să vizualizăm picturile mai aproape de cum a fost posibil la momentul în care ele au fost pictate, de pe schelă, mărindu-le până la cele mai mici detalii cu ajutorul tehnologiei gigapixelilor. Imaginile sunt disponibile publicului în mediul on-line, pe site-ul easyzoom sub denumirea de Comunism, dar și pe pagina oficială a Centrului Cultural Cugir.

„Suntem o instituție culturală de importanță locală și considerăm astfel că istoria locului este extrem de importantă, atât pentru generațiile tinere cât și pentru locuitorii mai noi ai orașului, cei sosiți după anii 60. În această perioadă dificilă pentru toți, în care mai puțin ne vom întâlni cu publicul spectator, vom încerca să interacționăm pe această cale, aducând în prim plan istoria locală: locuri, oameni și fapte care au construit, în timp, o mare parte din ceea ce suntem noi astăzi”, a ținut să precizeze directorul centrului, Diane Dobrean.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Sute de persoane au asistat, în seara de Sfântul Nicolae, la aprinderea iluminatului festiv în orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Moș Nicolae a sosit în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate, au primit un cadou vineri, 6 decembrie 2024, din partea administrației locale: aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a bradului de Crăciun.

Festivitatea a fost întregită de un spectacol de colinde ale grupului Mlădițe Cugirene, Fanfara Cugir și Vasile Palfi!

Ca în fiecare an, momentul a fost întâmpinat de cugireni cu urale și exclamații de bucurie, iar majoritatea dintre cei prezenți au făcut poze.

O varietate de modele și culori, mii de ghirlande luminoase, cupole luminoase, și mesaje luminoase cu urări de sărbători împodobesc de sărbători bulevardul central și principalele străzi ale orașului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată la Centrul Social Multifuncțional pentru Persoanele cu Nevoi Speciale din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, la Centrul Social Multifuncțional pentru Persoanele cu Nevoi Speciale s-a desfășurat manifestarea cu tema: “Construirea rezilienței la persoanele cu dizabilități”, evenimentul având ca invitați beneficiari ai serviciilor centrului.

„Acestora le-a fost prezentată importanța construirii rezilienței, depășirea obstacolelor fizice și emoționale, promovarea independenței și îmbunătățirea calității vieții. Invitații au fost provocați la un exercițiu de autocunoaștere și comunicare asertivă, dezvoltând un dialog animat și autentic între participanți”, ne-a declarat directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Cugir, ec. Silviu Samoilescu.

Specialiștii Centrului au fost : psihologii: Olteanu Corina și Florea Andreea, kinetoterapeutul Radu Aurel și coordonatorul Nestian Iulia.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | cugirinfo.ro

Calendarul ortodox praznuieste joi, 6 decembrie, cel mai iubit Sfant, în special de cei mici și de cei care cred în magia lui Moș Nicolae.

De origine greceasca „Nikolaos”, numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie”, si laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.

Cui trebuie să îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae

Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole.

Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.

Citește și: felicitări de Sfantul Nicolae

Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.

Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.

La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir