Rămâi conectat

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Intervenție a pompierilor militari din Sebeș și a SVSU Cugir pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pompierii militari din Sebeș, asistați de SVSU Cugir, intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Vinerea.

„Sectia de pompieri Sebes intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Vinerea. Din informațiile primite de la apelant, incendiul ar fi izbucnit la o locuință. Forțe alocate: 1 x ASAS, 1 x EPA si SVSU Cugir”, a transmis ISU Alba.

UPDATE 1: „Incendiul se manifestă în interiorul locuinței, se lucrează la stingerea acestuia. Fară victime”, a mai transmis ISU Alba.

UPDATE 2: „Incendiul a fost stins”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Persoană rănită, după ce un autoturism s-a răsturnat în afara DJ 704, între Cugir și Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

O persoană a fost rănită în seara zilei de sâmbătă, pe DJ 704, între Cugir și Vinerea, A  fost solocitată interevnția unei e chipe de descarcerare din cadrul secției de pompieri din Sebeș.

„Secția de pompieri Sebeș intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier, pe DJ 704, între loc. Vinerea și Cugir. Din informațiile primite ar fi vorba despre un auto implicat, posibil o persoana încarcerata, conștientă. Forțe alocate: 1 ASAS, 1 EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii evenimentului. La fata locului se afla un autoturism rasturnat în afara părții carosabile. Se intervine pentru asigurarea masurilor specifice la locul producerii accidentului”, a mai transmis IPJ Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024 | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Nume derivate din Andrei care își serbează onomastica • Ce nume se sărbătoresc de Sfantul Andrei  2024 • Semnificația numelui | cugirinfo.ro

În 30 noiembrie îl sărbătorim pe Sfântul Andrei si bineînțeles îi sărbătorim si pe toți aceia care poarta numele Andrei sau nume derivate din acesta. Aproape 720.000 de romani, dintre care 368.523 bărbați si 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica sâmbătă, de ziua Sfântului Apostol Andrei.

Sfantul AndreiAstfel, 717.602 cetățeni romani poarta numele Sfântului Apostol Andrei.

Din totalul româncelor care își sărbătoresc onomastica duminică, 293.745 poarta numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei se numesc Andrea. De asemenea, 7.205 femei au numele Andreia, iar alte 356 – Andruța sau Andrușa.

Citește și: mesaje de Sfantul Andrei

Majoritatea bărbaților, respectiv 346.959, poarta numele de Andrei. Alți 12.316 se numesc Andras, 4.208 – Andreas, iar 3.237, Endre, potrivit statisticilor MAI.

Pentru a știi care sunt toți sărbătoriții acestei zile, pentru a nu rata pe cineva mai jos sunt câteva nume derivate din numele Andrei, iar pentru cei care vor sa știe semnificația numelui Andrei, aflați ca acesta vine din greaca si înseamnă: bărbăție, curaj.

Iată numele derivate din numele Andrei:

Andreea
Andra
Andrada
Andraș
Andruș
Andruța
Andreas
Andrias
Andries
Adi
Andi
Andu
Andru
Andreiu
Edra
Endre
Deia
Deea


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir