Actualitate
UM Cugir a câştigat, în primă instanță, procesul prin care a contestat un raport al Curţii de Conturi, care a stabilit un prejudiciu de peste 220.000 de lei prin nevânzarea unor terenuri
UM Cugir a câştigat în primă instanșă procesul prin care a contestat un raport al Curţii de Conturi – Camera de Conturi Alba în urma căruia s-a stabilit un prejudiciu realizat prin nevânzarea unor terenuri de peste 220.000 de lei.
UM Cugir a vândut în perioada anterioara anului 2015, prin contracte de vânzare-cumpărare sau executare silită un număr de 6 imobile, reprezentând construcţii civile, fără ca odată cu imobilele în cauza sa procedeze şi la vânzarea terenurilor pe care sunt amplasate aceste construcţii. Motivul nevânzării terenurilor îl reprezintă faptul ca la datele respective societatea nu deţinea acte de proprietate.
În raportul de control, reprezentanţii Camerei de Conturi Alba au constatat ca valoarea abaterii însumează 227.168,76 lei, menţionând următoarele: ”La stabilirea prejudiciului de mai sus s-a avut in vedere faptul ca superficia s-a constituit cu titlu oneros, întrucât părţile nu au prevăzut folosirea gratuită sau alte modalităţi de plată a acestui drept de către superficiar, şi în acest caz titularul dreptului de superficie datorează, sub forma de rate lunare, o suma egală cu chiria stabilită pe piaţa liberă, ţinând seama de natura terenului, de destinaţia construcţiei, de zona în care se află terenul, precum şi de orice alte criterii de determinare a contravalorii folosinţei (în concret chiriile zonei, stabilite de către Primăria Oraşului Cugir pe ultimii trei ani calendaristici)”.
Raportul a fost contestat în justiţie, iar Tribunalul a considerat că societatea de stat a procedat corect pe motiv că la acea dată nu deţinea titlu de proprietate cu privire la terenuri, nefiind finalizată procedura de atestare a dreptului de proprietate.
”În Raportul de control s-a consemnat că la data verificărilor, terenurile se aflau în administrarea entităţii verificate, respectiv a reclamantei, aceasta deţinând doar certificate de atestare a dreptului de proprietate obţinute de la ministerul de resort. În cauză, nu s-a făcut dovada că dreptul de proprietate asupra terenurilor în discuţie a fost întabulat în favoarea reclamantei, în ultimii trei ani pentru care a fost stabilit prejudiciul prin Raportul de control. Or, în condiţiile în care reclamanta nu era titulara dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care erau situate construcţiile vândute, aceasta nu avea posibilitatea de a încheia cu proprietarii construcţiilor, un act juridic cu privire la folosinţa acestora sau de a emite vreo pretenţie cu privire la contravaloarea folosinţei terenurilor.
Mai mult, potrivit disp. art. 111 din H.G. nr. 577/2002: terenul aferent activelor şi a cărui situaţie juridică se clarifică după data vânzării activului, va fi vândut cumpărătorului activului prin negociere directă. Apărarea pârâtei cu privire la caracterul oneros al superficiei, în sensul că acesta rezultă din calitatea reclamantei şi din natura terenului asupra căruia a fost instituit dreptul, nu poate fi acceptată, în considerarea argumentului menţionat iar pe de altă parte, întrucât a fost invocată pentru prima dată prin întâmpinare, nefiind reţinută în Raportul de control”, se precizează în motivarea hotărârii de la Tribunalul Alba.
Uzina Mecanică produce muniţie non-NATO precum şi pe calibrele NATO, mitraliere pe tripod şi tunuri de aviaţiei, pistolul semiautomat şi pistolul mitralieră Parrabellum. Fabrica de Arme produce arme de infanterie, arme pentru piaţa civilă (puşca de vânătoare vândută mai ales în SUA), arme cu lunetă şi mitraliere. Societatea de stat a avut în 2018 o cifră de afaceri de 131.329.781 milioane lei (28 milioane euro) şi un profit net de 35.623.704 (7,5 milioane de euro). UM Cugir a avut la finalul anului 2018 un număr de 1.194 salariaţi.
sursa: adevarul.ro

Actualitate
17 aprilie 2025: Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea – o tradiție păstrată cu sfințenie de la o generație la alta
În cadrul comunității din Vinerea, Joia Mare nu este doar un moment de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, ci o adevărată celebrare a tradiției, credinței și legăturii între generații.
Un astfel de moment deosebit se regăsește în frumosul obicei al „Păștenilor”, o tradiție care datează încă din anul 1948 și care a fost inițiată de vrednicul de pomenire preot Ioan Sabău, ctitor al Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate.
Anul acesta, evenimentul a fost onorat de prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali și județeni, care s-au alăturat „Păștenilor” în celebrarea acestui moment deosebit al comunității.
„Păștenii” – bărbații și femeile care împlinesc 60 de ani – au fost cei care au pregătit toate cele necesare pentru slujba de binecuvântare. În dimineață de Joia Mare, aceștia s-au adunat la biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, alături de preot, și au pornit spre casă gazdei pentru slujba pascală.
Pâinea și vinul au fost consacrate, devenind Sfintele Paști, iar la final, toți participanții au primit o felie de cozonac și un pahar de vin, păstrând astfel vie legătură cu tradițiile strămoșești.
Un moment special al ceremoniilor a fost și parastasul pentru cei care au plecat dintre noi, un gest de respect și omagiu adus celor care nu mai sunt printre noi.
Actualitate
78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere
Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.
În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.
La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.
Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.
Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.
Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.
Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.
Actualitate
Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor
Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:
Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.
Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.
Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
Bogdan
09.07.2019 la 15:50
Cum sa vinzi o cladire fara terenul de sub ea? De ce s-au grabit sa vanda cladirea fara teren? Ca sa dea un pret derizoriu pe teren? Cine naiba ar mai cumpara un teren pe care exista deja o cladire iar cladirea sa nu fie vanduta cu acel teren? Bataie de joc…iar au pus mana pe cladiri/terenuri apartinand statului la un pret derizoriu…doar infractori cu diploma puneti la conducerea acestei fabrici?