cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Tarabele piețelor cugirene abundă de legume și fructe de sezon. Prețurile se mențin, încă, la cote rezonabile

Tarabele piețelor cugirene abundă de legume și fructe de sezon. Prețurile se mențin, încă, la cote rezonabile

Publicat în 11.09.2017 la ora 18:53

De ceva vreme, în cele două piețe din orașul Cugir au apărut pe tarabe produsele specifice toamnei, numai bune de făcut conserve, de pus murăturile, mai ales că deocamdată preţurile nu au explodat.

Prin comparaţie cu anul trecut, unele dintre produse chiar s-au mai ieftinit cu câțiva bani, în timp ce altele s-au majorat tot cu atât. Există şi situaţii – la unele dintre legume şi fructe – în care se poate spune că sunt diferenţe ceva mai mari ca preţ, faţă de luna septembrie 2016.

Astfel, în urma unui raid printre tarabele din Piaţa „Complex” și Piața „1 Mai”, am putut nota faptul că un kilogram de ardei se vinde cu 2 lei sau 2,5 lei, în timp ce unul de gogoșar cu 4 lei – 5 lei/kg. Ardeii capia sunt ceva mai ieftini între 3 și 4 lei kilogramul, cartofii(la sac) se vând cu 2 lei, vinetele, în funcție de mărime cu 2,50 lei – 3.00 lei/kg.

Diferenţe notabile ca preţ se înregistrează, de exemplu, la fasolea lată, care în prezent se găseşte şi la preţul de 7 lei sau cel mai mult la 9 lei/kilogram, faţă de 10 lei anul trecut, tot în luna septembrie. Castraveţii, în 2016, se vindeau cu 2 lei kilogramul, în timp ce acum se pot cumpăra şi cu 2,5 lei – 3 lei/kg. Şi roşiile de grădină sunt mai ieftine faţă de anul trecut, când erau la 5 lei, în prezent acestea se vând la 3,5 lei – 4 lei kilogramul.

În ceea ce priveşte preţurile la fructele specifice acestei perioade, tot prin comparaţie cu luna septembrie din 2016, se poate spune că scumpirile cele mai mari se înregistrează la pere şi la piersici. Dacă anul trecut, de pildă, perele, se vindeau cel mai ieftin cu 3 lei kilogramul, anul acesta preţul porneşte de la 4 lei şi urcă până la 5 lei kilogramul, iar piersicile variază între 3,5 lei şi 4 lei kilogramul.

Prunele, în schimb, se vând cu 50 de bani mai mult la kilogram, de la 3,5 lei, anul trecut, la 4 lei în prezent. Cei mai ieftini struguri – chasla – se vindeau în piaţa de sus a orașului cu 3,5 lei kilogramul. Faţă de lunile de vară, mai ieftini cu câţiva bănuţi, se vând în prezent pepenii, respectiv cei verzi cu 0,90 bani/kg, iar cei galbeni cu 3,5 lei kilogramul.

Cum sezonul legumelor şi fructelor e abia la început, comercianții din piețe spun că preţurile prezentate mai sus mai pot suferi modificări, lucru ce depinde de mai mulţi factori.

Constantin Predescu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 357 ori

Tarabele piețelor cugirene abundă de legume și fructe de sezon. Prețurile se mențin, încă, la cote rezonabile
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.