Rămâi conectat

Politică

Sorin Vasile, PMP: „Cugirul are încă resurse să renască prin tinerii săi”

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

sorin-vasile-pmp-cugir-2016Mă numesc Sorin Vasile, am 39  de ani, sunt căsătorit și am un băiețel de 6 ani. Sunt din Cugir, aici m-am născut și am crescut, aici mi-am întemeiat o familie.

Mulți dintre dvs. mă știu, însă azi vă vorbesc din postura de candidat la funcția de primar al orașului Cugir din partea PMP. O scurtă perioadă de timp am muncit, ca majoritatea tinerilor din Cugir, în străinătate. Însă m-am întors în orașul meu natal, în țara mea, hotărât să fac ceva aici, nu printre străini. Pentru că vă spun: nu acolo este locul tinerilor cugireni, al tinerilor din țara asta. Îi întreb pe părinții din Cugir: sunteți pregățiți să vă trăiți apusul vieții cu copii plecați pe dincolo, să nu aibă cine să vă dea o cană cu apă? Îi întreb pe tinerii din Cugir: sunteți pregătiți pentru emigrare, lăsându-vă părinții singuri acasă? Eu nu sunt pregătit să-mi las copilul să muncească printre străini! Eu nu sunt pregătit să-mi trăiesc bătrânețea în singurătate, departe de cei dragi! Cred, de fapt sunt convins din propria mea experiență, că tinerilor cugireni le lipsește motivația de a rămâne, sau de a se întoarce în orașul lor natal. Ce mi-am propus să fac dacă încrederea dvs. mi-ar asigura un mandat la primărie?
1. În Cugir trebuie investit masiv în infrastructura din educație. Începând de la creșa care încă nu funcționează, trecând prin grădinițele care merită să fie mult mai îngrijite și dotate cu spații de joacă potrivite copiilor și ajungând la școli și licee. Infrastructura școlară este în subordinea primăriei. Bună și zugrăveala anuală pe care o face primăria, dar tinerii cugireni merită mai mult, pentru pentru că orașul dă în continuare olimpici, profesori universitari, cercetători. O inteligență care este valorificată mai târziu, din păcate, nu de Cugir, ci de marile centre universitare, din România sau din străinătate. Problema altor tineri din Cugir este că termină școala și liceul și nu au o calificare. Trebuie făcute parteneriate cu firmele care încă mai produc în Cugir pentru calificarea elevilor și angajarea lor aici. Câți dintre cei care au plecat să facă o facultate s-au mai întors în Cugir? Câți dintre cei care au plecat în străinătate s-au mai întors? Ce să le reproșezi lor? La ce să se mai întoarcă?
2. E bine că avem un spital ultramodern acum. Dar nu avem medici. Stagiarii sau debutanții nu vin aici pentru 1600 de lei salariu, din care nu mai rămân cu nimic după ce-și plătesc întreținerea. Primăria are cadrul legal prin care să le ofere un sprijin financiar mult mai mare, să-i atragă și să-i păstreze în Cugir.
3. Elevii și pensionarii din Cugir ar trebui să poată beneficia de reducere la prețul biletului pe transportul în comun. Și traseele ar trebui separate, pentru Vinerea și Cugir.
4. Este vital ca în Cugir să existe un centru de rezidență, de ocrotire a vârstnicilor. Sunt mulți bătrâni singuri, cu copii plecați pe dincolo, care și-au găsit sfârșitul fără cineva alături, să le aprindă o lumânare. Sunt mulți vârstnici care nu mai au puterea să meargă la doctor, să-și cumpere singuri medicamentele, deși au bani. Bani trimiși de copii care muncesc pentru străini!
5. Cum putem scuti din cheltuielile suplimentare, cum putem recupera timpul pierdut cu licitațiile și contestațiile pentru diverse lucrări? Primăria ar trebui să-și creeze propriile servicii în subordine, pe care le-a avut odată și au intrat în faliment: propria stație de asfalt, propria stație de betoane, propriul serviciu de transport. De ce să cumpărăm asfaltul scump de la alții, iar când ne fac, în sfârșit, drumul – după săptămâni de așteptare, cu licitații și contestații – să ne închinăm ca la minune? S-a intrat în diferite consorții de apă, de transport, de gunoi –  luându-ne ochii cu fondurile europene. S-a îmbunătățit infrastructura, iar noi plătim utilitățile și mai scump…
6. Cugirul este un oraș în metastază. Atât demografic cât și economic. Acum se întâmplă asta, dar unde vom fi peste 10 ani? Uitați-vă în stânga și în dreapta: câți pensionari vedeți? Familiile tinere îmi spun că nu se întorc pentru că aici nu au stabilitate financiară. Nu vor bogăție, vor un salariu mediu pe economie! În plus, ce viitor pot oferi copilului lor: o școală bună, un mediu bun, o consultație medicală de specialitate? Cam ce investitori vedeți la noi? De exemplu, vă spun că  sunt aproape 200 de navetiști cugireni ce lucrează la o firmă din Deva, o firmă care nu și-a găsit ”loc” la noi, deși a încercat de două ori. La Sebeș merg iar o mulțime de oameni din Cugir, la lucru. Oameni care în fiecare dimineață trebuie să se trezească la 4.30, să ajungă cu autobuzul la muncă, în alte orașe.
7. Cugirul are nevoie de un centru de agrement. Blajul își face acum, iar investiția îi costă exact cât ne costă pe noi numai renovarea stadionului. Nu ai un parc de joacă frumos, un loc de promenadă, un ștrand. În weekend-uri e plin de cugireni la Geoagiu sau la Deva, la Aqualand. Are Zlatna ștrand, are Baia de Arieș.
8. Sunt hectare de teren nelucrate în Țelini, la ieșirea din Cugir. Ar trebui făcut un pod peste râu, drumuri agricole de acces. Prin fonduri europene se poate amenaja infrastructura agricolă, pentru ca oamenii să fie stimulați să-și lucreze pământul, să nu se trezească peste câțiva ani cu taxa pe pârloagă de nu au cum s-o plătească! Sau mulți vor să-și vândă terenurile acum, dar piața imobiliară a căzut. E un moment bun pentru primărie să-și acumuleze terenurile pe care le-au cerut investitorii să se așeze aici, dar nu le-a avut.
Toate aceste lucruri le cunoașteți, vă confruntați zilnic cu ele, vă gândiți dacă pot fi schimbate în bine. Se poate! Repede însă, pentru că timpul nu mai are răbdare cu orașul, cu oamenii de aici! Administrația locală trebuie să lucreze în folosul și pentru bunăstarea cetățenilor săi, mai repede și mai eficient. Dumneavoastră veți decide, pe 5 iunie, dacă orașul va redeveni ceea ce a fost sau din el va rămâne doar un brand istoric, spânzurat la intrarea în oraș, pe partea dreaptă….

Sorin VASILE,
Partidul Mișcarea Populară Cugir


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Politică

Miercuri, 22 martie 2023, femeile social democrate din Cugir și-au ales o nouă conducere

cugirinfo.ro

Publicat

în

În sala de reuniuni a Centrului Cultural Cugir a avut loc miercuri, 22 martie 2023, Conferința de dare de seamă și alegeri a Organizației de Femei a PSD Cugir, eveniment la care au fost prezente peste 100 de participante.

Au luat parte ca invitați: Marcela Daramus-președinta organizației de femei Alba a PSD, deputatul Radu Tuhuț – președintele Organizației Județene Alba a PSD, subprefectul Județului Alba, Corneliu Mureșan – secretar executiv al PSD Alba, ing. Mircea Trifan – președintele organizației Cugir a PSD – director general la Societatea Uzina Mecanică Cugir.

Conferința a ales un birou format din: președinte, trei vicepreședinți și 11 membri.

În funcția de președinte a fost aleasă Ancuța Mizgai – de profesie psiholog la Societatea Uzina Mecanică Cugir, iar ca vicepreședinți: Mirela Cutean, Julieta Isarie și Mihaela Găldău.

În funcșia de secretar a fost aleasă Georgiana Jurj.

Invitații au felicitat-o pe noua președintă a organizației și i-au urat mult success în noua sa misiune care i-a fost încrdințată.

„Felicitări și mult succes, Ancuța Mizgai, pentru alegerea ta în fruntea Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD) Cugir. Felicitări tuturor doamnelor alese astăzi în Biroul Politic OFSD Cugir! Mulțumesc domnului președinte PSD Cugir, Mircea Trifan și întregii sale echipe. Mulțumesc organizației PSD a județului Alba pentru sprijin acordat organizației de femei social democrate din Județ”, a ținut să transmită participanților, Marcela Dărămuș.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Județul Alba, prezent la Ședința Biroului Național al Seniorilor Liberali, destinată convocării Congresului din aprilie 2023

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cursul zilei de ieri, 18 martie 2023, la Palatul Parlamentului din București s-a desfășurat  Ședința Biroului Național al Organizației Naționale a Seniorilor  Liberali, eveniment la care au luat parte reprezentanți ai tuturor organizațiilor liberale de pensionari din țară și din municipiul București.

Din partea organizației județene Alba a pensionarilor PNL a participat ing. Aurel Voicu, reales președinte al pensionarilor PNL Alba la alegerile din octombrie 2022.

Potrivit lui Voicu, reuniunea de la București a avut pe ordinea de zi 3 puncte: Pregătirea Congresului seniorilor liberali care va avea loc pe 28 aprilie 2023 (ocazie cu care s-a format o comisie de pregătire a congresului);  Discuții pe problemele organizatorice ridicate de filiale; Prezentarea moțiunilor celor 2 candidați la funcția de președinte al seniorilor PNL pentru desemnarea candidatului ce urmează a fi ales la Congresul din aprilie. Este vorba despre liberalii Lucrețiu Todoroiu și Victor Paul Dobre. Aceste moțiuni urmează să fie discutate în fiecare birou județean al organizațiilor de pensionari.

La ședința biroului central al organizației pensionarilor a luat parte parlamentarul Virgil Guran, vicepreședinte al PNL.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Sărmășan Andrei Călin și Cutean Maria Mirela sunt noii consilieri locali în tabăra social democraților din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a luat act de încetarea de drept a mandatelor de consilieri locali aparținând lui Sava Gheorghe (director general adjunct la Societatea Uzina Mecanică Cugir) și Mihu Valentin, aleși pe listele Partidului Social Democrat – organizația Cugir, la alegerile locale desfășurate în luna iunie 2020.

Locurile  celor doi fiind declarate vacante, au fost ocupate de următorii supleanți pe lista PSD și anume: Sărmășan Andrei – Călin, respectiv Cutean Maria Mirela.

Aceștia au depus jurământul și au fost validați în ședința extraordinară de astăzi, 18 noiembrie 2022, a Consiliului Local Cugir.

În ceea ce îl privește pe Sava Gheorghe, încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Cugir s-a produs ca urmare a opțiunii acestuia de a exercita calitatea de Director general adjunct la Uzina Mecanică Cugir, iar în cazul lui Mihu Valentin  încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Cugir a avut loc ca urmare a demisiei acestuia (prin schimbarea temporară a domiciliului în altă țară). De menționat că Sărmășan Andrei – Călin este salariat al Fabricii de Arme Cugir, iar Cutean Maria Mirela este angajată la Uzina Mecanică Cugir.

Potrivit art. 9, alin. 2, lit. b din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în caz de incompatibilitate sau demisie și se constată de către consiliul local, prin hotărâre, la propunerea primarului sau a oricărui consilier local.

 Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir