Administraţie
Proiect REGIO 2014-2020: Servicii sociale moderne pentru persoanele vârstnice din orașul Cugir
O noua investitie REGIO va prinde contur in orasul de la poalele Muntelui Dragana, ca urmare a semnarii – de catre domnul Adrian Teban, Primarul orasului Cugir, din sudul judetului Alba, si de domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru – a proiectului de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 pentru realizarea de investitii in domeniul social.
Astfel, cu fonduri totale de circa 2,56 milioane lei, se va moderniza o cladire din centrul orasului, pentru a functiona in regim de cantina sociala, dar si pentru a oferi o baza de unde se pot oferi servicii de ingrijire la domiciliu pentru 50 dintre persoanele de varsta a treia din oras. Proiectul ”Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice din UAT Cugir” va fi gata pana la sfarsitul lunii octombrie 2020.
Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii in infrastructura sociala care contribuie la dezvoltare, la nivel regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate si promovand incluziunea sociala, prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale, culturale si de recreare, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de colectivitatile locale. Obiectivul general al acestei cereri de finantare urmareste cresterea calitatii vietii si facilitarea participarii persoanelor varstnice cu dizabilitati, la activitati recreative si de integrare sociala in cadrul noului centru de zi. Concret, prin acest proiect se doreste cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupul vulnerabil de persoane varstnice din zona de sud a judetului Alba, in special pentru cei din zona orasului Cugir, respectiv peste 25.000 persoane in total.
”Alaturi de cetatenii din Cugir am stabilit o lista concreta de prioritati si actionam constant pentru cresterea calitatii vietii. Prioritatea noastra au fost locurile de munca, apoi aspectele privind mobilitatea persoanelor si a bunurilor, accesibilitatea pe baza modernizarii infrastructurii rutiere, dar si imbunatatirea serviciilor educationale sau de sanatate. Cu echipa de edili preocupati de soarta concetatenilor, cautam solutii si identificam resurse pentru rezolvarea acestora. Accesam fonduri europene acum si pentru cresterea calitatii serviciilor sociale oferite la nivelul orasului nostru. In termen de un an si jumatate din acest moment, de la semnarea contractului de finantare, vom deschide aceasta cantina pentru persoane varstnice. Vom licentia serviciile sociale prestate si vom oferi servicii de livrare a hranei la domiciliu si stim ca, prin aceasta investitie, vom crea un cadru de confort pentru varstnicii nostri din Cugir si zona adiacenta”, a specificat domnul Adrian Teban in momentul semnarii acestui proiect.
Locul de implementare a proiectului este in zona centrala a orasului Cugir, pe strada 21 Decembrie 1989, nr. 161. Este vorba de o cladire neutilizata care va fi transformata in cantina sociala, iar o parte din varstnicii intregului oras vor beneficia de serviciile unitatii de livrare alimente la domiciliu, nou infiintate. Se estimeaza ca peste 70 de persoane vor beneficia direct, incepand cu luna noiembrie a anului viitor, de o infrastructura sociala de zi reabilitata si modernizata, precum si de noile servicii de asigurare a hranei. Pentru cel putin inca 100 dintre persoanele varstnice ale zonei, serviciile echipei din cadrul acestei asociatii vor fi extrem de importante pentru un trai decent. Investitiile in dotarile necesare infrastructurii sociale contribuie la dezvoltarea operationalitatii la nivel local, reducand inegalitatile si imbunatatind accesul la servicii de calitate in domeniu. Valoarea totala a proiectului este de 2,559,638.90 lei, din care 2,507,979.64 lei (peste 555.000 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.
”Administratia publica din orasul Cugir nu este la prima utilizare a fondurilor europene, prin Programul REGIO. Atragand fonduri atat in perioada 2007-2013, pentru reabilitarea strazilor si pentru unitatile de invatamant, in aceasta perioada Cugirul s-a centrat pe investitiile in domeniul social si al utilizarii eficiente a energiei si a resurselor. Pana la urma, asta dovedeste faptul ca si in orasele medii sau mici se utilizeaza eficient parghia parteneriatului si rezultatele sunt vizibile pentru comunitate. In orice localitate di Regiunea Centru investitiile in domeniul social sunt mai mult decat necesare. Cresterea calitatii serviciilor sociale, a implicarii in activitati de zi si a ingrijirii la domiciliu trebuie sa duca la imbunatatirea vietii varstnicilor. In regiune avem deja cinci contracte de finantare pe aceasta axa, a caror valoare totala cumulata este de peste 13 milioane lei si speram sa atragem si mai multe resurse nerambursabile pentru imbunatatirea calitatii vietii varstnicilor nostri. Aceste aspecte dovedesc interesul edililor in atragerea de fonduri europene pentru binele comunitatii”, a precizat, dupa evenimentul de semnare a acestui contract de finantare, domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.
Derularea investitiei va presupune realizarea lucrarilor de reabilitare a cladirii, in sensul refacerii tuturor bransamentelor la utilitatile edilitare stradale, precum si a instalatiilor interioare, inclusiv a incalzirii centrale. Pentru noua functiune se vor utiliza resurse de energie regenerabila si se vor face lucrari de reabilitare termica a anvelopei, a sistemului de incalzire si furnizare a apei calde de consum, se vor schimba instalatiile electrice si se vor reface imprejmuirile, dar si alte amenajari in incinta. Cladirea reabilitata va avea o zona speciala de servit masa si spatii anexe, dar si o zona de recreere.

Administraţie
Ministerul Finanțelor împrumută orașul Cugir cu peste 16 milioane de lei, pentru refinanțarea datoriei publice
Aleșii orașului Cugir au aprobat contractarea de la Ministerul Finanţelor a unui împrumut din venituri din privatizare, în valoare de maximum 16.064.402 lei, cu o maturitate de 10 ani, din care 12 luni perioadă de graţie. Contractarea împrumutului are drept scop refinanţarea datoriei publice locale.
Potrivit hotărârii adoptate, din bugetul local al Orașului Cugir se asigură integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului contractat.
Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a orașului Cugir următoarele date: Hotărârea Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia; valoarea împrumutului contractat, în valuta de contract; gradul de îndatorare a orașului Cugir; durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a împrumutului; dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile; plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.
Administraţie
Din 1 iulie 2025, Cugirul va beneficia de un sistem modern de parcare cu plată, prin aplicația TPark sau SMS
Începând de marți, 1 iulie 2025, orașul Cugir face un pas important spre digitalizare și fluidizarea traficului urban, prin implementarea unui sistem modern de parcare cu plată.
Acesta este reglementat prin HCL nr. 74/2022 și vizează principalele artere din oraș.
• Important de menționat:
– Se introduc 209 locuri de parcare publice cu plată, amplasate în zone centrale și intens circulate, care vor avea regim diferit față de cele 2238 de locuri de parcare rezidențiale.
– Marcajele și semnalizarea rutieră vor fi clar diferențiate pentru a evita confuziile.
– Parcările publice sunt destinate utilizării temporare, iar cele rezidențiale rămân în regim separat, pentru riverani.
• Ce aduce nou acest sistem?
– Posibilitatea de a plăti parcarea fără numerar, direct de pe telefonul mobil
– Eliminarea tichetelelor fizice și reducerea aglomerației la aparatele de plată
• Modalități de plată a parcării:
– Aplicația TPARK – disponibilă gratuit în App Store și Google Play
-Scanează codul QR de pe panourile informative din zona de parcare
-Selectează perioada dorită și confirmă plata
– Primești confirmarea în aplicație, totul în câteva secunde
– SMS – trimite un mesaj la numărul indicat pe panoul informativ din parcare, cu numărul mașinii și codul locației.
– Nu ai nevoie de internet
– Primești confirmarea plății prin SMS
• Zone tarifare și locații:
– Zona 1 – program tarifare: Luni – Sâmbătă, între orele 07:00 – 18:00 (parcare gratuită Duminică)
Locații incluse în Zona 1: str. Al. Sahia nr. 8 (Farmex), str. Al. Sahia nr. 12 (Vodafone), str. Al. Sahia nr. 17 (vis-a-vis S.C. Delpas), str. Al. Sahia nr. 28 (fosta BRD), str. Al. Sahia nr. 23 (lateral Violeta), str. Constructorul nr. 8, str. Trandafirilor nr. 2, str. Victoriei (zona MSR), str. 21 Decembrie 1989 nr. 1A (Furnica), str. 21 Decembrie 1989 nr. 54 (zona Ocolul Silvic Cugir), str. 21 Decembrie 1989 nr. 25 (zona Școlii Iosif Pervain), str. 21 Decembrie 1989 nr. 81 și nr. 111 (zona Piața de sus), str. Doinei nr. 10 (Posteiu Service), str. Doinei nr. 12 (între Ștefan cel Mare și Al. Sahia), str. Mureșului – piața Complex, spate Catedrala, str. I. Creangă nr. 88 – lateral și spate piața Complex
• Tarifele practicate sunt următoarele:
– 30 minute – 0,50 lei
– 1 oră – 1 leu
– 2 ore – 2 lei
– 8 ore – 5 lei
„Te încurajăm să utilizezi una dintre cele două metode moderne de plată, pentru a evita eventualele sancțiuni și pentru a contribui la un oraș mai curat, eficient și bine organizat. Pentru a asigura accesibilitate și respect pentru toți cetățenii, în fiecare zonă de parcare vor fi marcate câte două locuri dedicate persoanelor cu dizabilități. Aceste locuri vor fi gratuite pentru persoanele care dețin legitimația oficială pentru locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap, conform legislației în vigoare. Toate parcările publice cu plată sunt semnalizate corespunzător, iar instrucțiunile de plată sunt afișate clar pe panourile informative din zonă. Cu noul sistem de parcare din orașul Cugir, timpul tău contează și este gestionat mai eficient. Un pas spre un oraș digital, adaptat nevoilor actuale!”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.
Administraţie
Vineri 13 iunie 2025: Acțiune de DEZINSECȚIE, DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE în spațiile exterioare și toaletele publice de pe domeniul public al orașului CUGIR
Vineri 13 iunie 2025, începând cu ora 21:00 se va desfășura o acțiune de DEZINSECȚIE, DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE în spațiile exterioare și toaletele publice de pe domeniul public.
Serviciul Public de Gospodarire Locală Cugir va demara o etapă de operațiuni de dezinsecție, dezinfecție si deratizare preventivă în zone vizând toaletele publice, parcurile de pe domeniul public si privat al orașului Cugir și a localității Vinerea.
Zonele în care se vor executa operațiunile de dezinsecție vor fi presemnalizate prin plăcuțe de avertizare.
Se recomandă ca persoanele vârstnice, persoanele cu probleme cardiace și respiratorii precum și copiii, să evite zonele în care se efectuează aceste operațiuni pentru a nu intra în incidență de acțiune a aparatelor pulverizatoare.
• În atenția apicultorilor
Vă comunicăm faptul ca operațiunile de dezinsecție se vor efectua cu mijloace terestre, în cadrul tuturor parcurilor și locurilor de joacă. Cu aceasta ocazie vă rugăm să luați măsurile necesare pentru prevenirea intoxicațiilor la albine.
Scopul operațiunii de dezinsecție îl reprezintă complexul de masuri care combat/previn înmulțirea insectelor ectoparazite (căpușe, țânțari, muște, tauni, etc.) care constituie o sursă de infecție și care pot vehicula germenii patogeni ai unor boli infecțioase sau generatoare de disconfort.
Dezinfecţia reprezinta procedura de distrugere a majorităţii microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafeţe (inclusiv tegumente), utilizându-se agenţi fizici şi/sau chimici iar deratizarea urmărește în special înlăturarea rozătoarelor.
Produsele folosite pentru această operațiune sunt: SOLFAC COMBI NF produs ce se regăseste în Registrul Național al Produselor Biocide și este autorizat pentru profilaxia sanitar umană de Ministerul Sănătății – Comisia Națională a Produselor Biocide; avand avizul cu nr. 5018BIO/18/12.24 si RODEX PASTA BAIT avizat de Comisia Nationala pentru Produse Biocide.
Această operațiune va fi executată de către SC Derat Mouse SRL, societate certificată cu competențe profesionale de dezinfecție, deratizare, dezinsecție și se desfășoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
-
Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum o lună
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 7 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 9 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)