Administraţie
Proiect REGIO 2014-2020: Servicii sociale moderne pentru persoanele vârstnice din orașul Cugir
O noua investitie REGIO va prinde contur in orasul de la poalele Muntelui Dragana, ca urmare a semnarii – de catre domnul Adrian Teban, Primarul orasului Cugir, din sudul judetului Alba, si de domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru – a proiectului de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 pentru realizarea de investitii in domeniul social.
Astfel, cu fonduri totale de circa 2,56 milioane lei, se va moderniza o cladire din centrul orasului, pentru a functiona in regim de cantina sociala, dar si pentru a oferi o baza de unde se pot oferi servicii de ingrijire la domiciliu pentru 50 dintre persoanele de varsta a treia din oras. Proiectul ”Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice din UAT Cugir” va fi gata pana la sfarsitul lunii octombrie 2020.
Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii in infrastructura sociala care contribuie la dezvoltare, la nivel regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate si promovand incluziunea sociala, prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale, culturale si de recreare, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de colectivitatile locale. Obiectivul general al acestei cereri de finantare urmareste cresterea calitatii vietii si facilitarea participarii persoanelor varstnice cu dizabilitati, la activitati recreative si de integrare sociala in cadrul noului centru de zi. Concret, prin acest proiect se doreste cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupul vulnerabil de persoane varstnice din zona de sud a judetului Alba, in special pentru cei din zona orasului Cugir, respectiv peste 25.000 persoane in total.
”Alaturi de cetatenii din Cugir am stabilit o lista concreta de prioritati si actionam constant pentru cresterea calitatii vietii. Prioritatea noastra au fost locurile de munca, apoi aspectele privind mobilitatea persoanelor si a bunurilor, accesibilitatea pe baza modernizarii infrastructurii rutiere, dar si imbunatatirea serviciilor educationale sau de sanatate. Cu echipa de edili preocupati de soarta concetatenilor, cautam solutii si identificam resurse pentru rezolvarea acestora. Accesam fonduri europene acum si pentru cresterea calitatii serviciilor sociale oferite la nivelul orasului nostru. In termen de un an si jumatate din acest moment, de la semnarea contractului de finantare, vom deschide aceasta cantina pentru persoane varstnice. Vom licentia serviciile sociale prestate si vom oferi servicii de livrare a hranei la domiciliu si stim ca, prin aceasta investitie, vom crea un cadru de confort pentru varstnicii nostri din Cugir si zona adiacenta”, a specificat domnul Adrian Teban in momentul semnarii acestui proiect.
Locul de implementare a proiectului este in zona centrala a orasului Cugir, pe strada 21 Decembrie 1989, nr. 161. Este vorba de o cladire neutilizata care va fi transformata in cantina sociala, iar o parte din varstnicii intregului oras vor beneficia de serviciile unitatii de livrare alimente la domiciliu, nou infiintate. Se estimeaza ca peste 70 de persoane vor beneficia direct, incepand cu luna noiembrie a anului viitor, de o infrastructura sociala de zi reabilitata si modernizata, precum si de noile servicii de asigurare a hranei. Pentru cel putin inca 100 dintre persoanele varstnice ale zonei, serviciile echipei din cadrul acestei asociatii vor fi extrem de importante pentru un trai decent. Investitiile in dotarile necesare infrastructurii sociale contribuie la dezvoltarea operationalitatii la nivel local, reducand inegalitatile si imbunatatind accesul la servicii de calitate in domeniu. Valoarea totala a proiectului este de 2,559,638.90 lei, din care 2,507,979.64 lei (peste 555.000 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.
”Administratia publica din orasul Cugir nu este la prima utilizare a fondurilor europene, prin Programul REGIO. Atragand fonduri atat in perioada 2007-2013, pentru reabilitarea strazilor si pentru unitatile de invatamant, in aceasta perioada Cugirul s-a centrat pe investitiile in domeniul social si al utilizarii eficiente a energiei si a resurselor. Pana la urma, asta dovedeste faptul ca si in orasele medii sau mici se utilizeaza eficient parghia parteneriatului si rezultatele sunt vizibile pentru comunitate. In orice localitate di Regiunea Centru investitiile in domeniul social sunt mai mult decat necesare. Cresterea calitatii serviciilor sociale, a implicarii in activitati de zi si a ingrijirii la domiciliu trebuie sa duca la imbunatatirea vietii varstnicilor. In regiune avem deja cinci contracte de finantare pe aceasta axa, a caror valoare totala cumulata este de peste 13 milioane lei si speram sa atragem si mai multe resurse nerambursabile pentru imbunatatirea calitatii vietii varstnicilor nostri. Aceste aspecte dovedesc interesul edililor in atragerea de fonduri europene pentru binele comunitatii”, a precizat, dupa evenimentul de semnare a acestui contract de finantare, domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.
Derularea investitiei va presupune realizarea lucrarilor de reabilitare a cladirii, in sensul refacerii tuturor bransamentelor la utilitatile edilitare stradale, precum si a instalatiilor interioare, inclusiv a incalzirii centrale. Pentru noua functiune se vor utiliza resurse de energie regenerabila si se vor face lucrari de reabilitare termica a anvelopei, a sistemului de incalzire si furnizare a apei calde de consum, se vor schimba instalatiile electrice si se vor reface imprejmuirile, dar si alte amenajari in incinta. Cladirea reabilitata va avea o zona speciala de servit masa si spatii anexe, dar si o zona de recreere.

Administraţie
Investiție de aproximativ 12 milioane de lei în creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la Colegiul Național „David Prodan”
Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului pentru proiectare și execuție aferent proiectului „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în Colegiul Național „David Prodan”.
Valoarea contractului propus este de aproximativ 12 milioane de lei.
Prin realizarea investiției vor fi efectuate următoarele lucrări:
• Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii:
– izolarea termică a fațadei – parte vitrată, prin: înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată, înlocuirea tâmplăriei interioare (uși de acces și ferestre) către spațiile neîncălzite sau insuficient incălzite o izolarea termică a fațadei – parte opacă: termoizolarea planșeului peste ultimul nivel cu sisteme termoizolante în cazul existenței șarpantei; o izolarea termică a planșeului peste sol neîncălzit;
– Izolarea termică a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite
– Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice pentru consum propriu: instalații cu panouri solare fotovoltaice
• Lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat în clădire: înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED
• Alte tipuri de lucrări care conduc la eficientizarea energetică a clădirii:
– Repararea sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip șarpantă,
– Refacerea finisajelor interioare interioare în zonele de intervenție.
Administraţie
Primarul Adrian Teban a semnat contractul de finanțare pentru Parcul Fotovoltaic al orașului Cugir
Primarul orașului Cugir, Adrian Teban a fost prezent astăzi la sediul Ministerului Energiei, unde a semnat contractul de finantare pentru parc fotovoltaic al orasului Cugir de 1 MW, asigurând prin acest demers, independenta energetica a orasului Cugir.
Potrivit edilului, dupa instalarea parcului consumurile energetice ale institutiilor publice din subordinea Consiliului local Cugir: scoli, spital, primarie, Centrul Cultural Cugir „Valentin Uritescu” si Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir.
„Vor fi acoperite prin acest proiect inclusiv consumurile cu iluminatul public si mobilitate: biciclete electrice si statii de incarcare. Termenul de implementare este 31.12.2026”, a mai precizat primarul Cugirului.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Bugetul local al orașului Cugir pentru anul 2025 a fost aprobat
Joi, 27 martie 2025, Consiliul Local Cugir a aprobat în unanimitate bugetul orașului, stabilind priorități clare pentru dezvoltarea comunității! Dezbaterea publică pe marginea acestui buget a avut loc pe 25 martie, oferind transparență și implicare activă din partea cetățenilor.
Bugetul total pentru 2025 se ridică la 102.166.480 lei, din care 40% (40.572.000 lei) reprezintă venituri proprii, provenite din impozite, taxe locale și alte surse.
Veniturile sunt distribuite astfel:
– 56.093.650 lei – cheltuieli pentru funcționarea orașului (servicii publice, educație, sănătate, asistență socială);
– 46.072.830 lei – investiții pentru dezvoltare (modernizarea infrastructurii, reabilitarea clădirilor publice, proiecte de mediu);
Surse importante de finanțare:
– Fonduri europene & programe guvernamentale – 45 % un pilon esențial pentru creșterea orașului! Prin PNRR, PNI Anghel Saligny și alte programe europene, Cugir va continua să se dezvolte;
– Sumele defalcate din TVA – 13% din buget susțin servicii esențiale;
– Subvenții pentru servicii sociale – 2% din buget merg către sprijinirea comunității;
– Cheltuielile totale ale bugetului sunt de 103.841.480 lei, cu un deficit de 1.775.000 lei, acoperit din excedentul anilor anteriori;
Potrivit primarului Adrian Teban: „În acest an, investim în sănătate, educație, servicii sociale și modernizarea clădirilor publice. Cu sprijinul fondurilor europene și guvernamentale, vom finaliza proiectele aflate în derulare și vom continua dezvoltarea orașului. Cugirul crește, iar noi suntem aici să asigurăm un viitor mai bun pentru toți locuitorii!”
Ce urmează?
– Finalizarea proiectelor începute;
– Noi investiții pentru un oraș mai modern;
– Transparență și implicare comunitară;
În continuare vă prezentăm lista celor 31 de obiective finanţate din venituri proprii, fonduri europene sau fonduri rambursabile:
– Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir;
– Modernizare rețea stradală transport public: Str. Principală Vinerea, Victoriei, Stadionului, I.B. Deleanu, M. Viteazu, 1 Decembrie 1918, Rozelor, I. Creangă, Tineretului, Alexandru Sahia tronson 2, Nicolae Bălcescu, Griviței, Râul Mic;
– Achiziția de autobuze hibrid;
– Achiziția de bicilete;
– Sistem de management al traficului și e-ticketing;
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum o zi
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu