Rămâi conectat

Actualitate

Profesorul dr. Dorin N. Uritescu din Vinerea a publicat o cronică anticomunistă în imagini

cugirinfo.ro

Publicat

în

Profesorul dr. Dorin N. Uritescu, cunoscut lingvist, născut în 1944, la Vinerea, a realizat o nouă lucrare inedită. Cronica pictată anticomunistă întrunește 16 planșe realizate după niște desene ale unor elevi din localitatea Vinerea, din perioada 1950-1961 și descrierea lor.

De altfel numele complet al lucrării, cu informațiile alăturate titlului este „Cronica pictată anticomunistă a copiilor școlari din comuna Vinerea, raionul Orăștie, regiunea Hunedoara, 1950-1961” publicată la editura Rawex Coms, București, 2021.

• Livia Ciupercă: „Desenele copiilor – istoria unui timp dureros”

În prefața Cronicii, Livia Ciupercă, membră a Uniunii Scriitorilor și a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România notează că „din expozeul scriitorului Dorin N. Uritescu, înțelegem, dureros de limpede, cum a evoluat politica în lumea satului românesc. Calvarul colectivizării agriculturii s-a dovedit mult mai încrâncenat decât naționalizarea întreprinderilor industriale. Pentru capturarea pământurilor țăranului român și cooptarea lui în „colectivă”, formele de constrângere vor fi mult mai dure și diversificate: arestări, suplicii, multe și variate umilințe (…) Desenele copiilor anilor cinzeci, ai secolului al XX-lea, imortalizează istoria unui Timp dureros din viața Țăranului Român.”

• Dorin N. Uritescu: „Nu este o operă literară de ficțiune”

În „Câteva lămuriri” autorul își explică demersul: „în studiul de față îmi propun să proiectez filmul unei desfășurări epice din perspectivă socială, economică și politică, expunând desene care o concretizează , schițând imaginea tragică a societății românești surprinsă sub teroarea îndoctrinării comuniste de către agenții de influență sovietică și a activiștilor naționali instruiți la școala bolșevică de dezinformare și manipulare socială, sub scutul prezenței militare a Armatei Roșii, după cel de-Al Doilea Război Mondial (…) Această carte nu este o operă literară de ficțiune, ci cuprinde aspecte social-politice total autentice, susținute de materialele din arhiva lucrării, care pot să fie puse la dispoziția unor cercetători, oameni de știință, istorici și psihologi pentru a aprecia valoarea de document a celor prezentate. Autenticitatea acestora poate fi oricând dovedită de către autorii care au rămas în viață și pe care îi numim în lucrare ca un elogiu pentru ceea ce au înfăptuit cu mijloace modeste, mânați numai de crezul lor patriotic.”

• Aspecte din lucrare: Calvarul colectivizării agriculturii

„Țăranii din localitatea Vinerea nu puteau să admită, conform gândirii lor pragmatice, care este logica și morala cedării („de bună voie”, vorba vine) a pământului moștenit de la înaintași, la care se adaugă cu regularitate, cel dobândit prin muncă cinstită, cooperativei agricole de producție, instituție bazată pe colectivizarea de tip deviat, comunistă, prin analogie cu sovhozurile sovietice, despre care auzeau, de la cei întorși din prizonieratul siberian, care erau un fel de unități sclavagiste (…)”.

Referindu-se la desenul din Planșa (1) redat în fotografia prezentului articol, profesorul Uritescu scrie: „Desenul cuprinde imortalizată imaginea intrării forțate în CAP a unui țăran sărac din localitatea Vinerea (pe atunci în Hunedoara). Lucrarea este a unui elev din clasa a VI-a elementară, Ion Romoșan care, șocat de întâmplarea cu sărutatul animalelor domestice de către țăranul Gheorghe Moisă, la a cărui „primire” în colhoz a participat în mod organizat cu întreaga clasă, duși de secretarul de partid al școlii, a desenat întâmplarea. Ion știa că a lui Moisă a crescut doi viței, luându-și de la gură, până au ajuns boi zdraveni de tras la jug, sperând să-și întemeieze o gospodărie mai bună. Elevul-copil percepe scena ca pe o despărțire dureroasă între membrii aceleiași familii; Îngenuncherea în fața ajutoarelor domestice, fără de care nu se putea închipui o gospodărie țărănească, ca în fața unei icoane sfinte și gâtul întins cu blândețe al acestora pentru a putea fi îmbrățișat, o scenă de un tragism adânc”.

Alte planșe se referă la: „Jecmăneala sovietică a cotelor de război, Surghiunirea chiaburilor, Supliciul îndoctrinării marxiste, Prigoana religioasă, Partizani, Protestatari, Deținuți politici, Îndoctrinarea comunistă – efecte psiho-sociale”. Profesorul Dorin N. Uritescu are ambiții mari cu acest proiect, intenționând ca în perioada următoare să traducă lucrarea, spre a fi trimisă și în alte țări care au fost de partea nefericită a Cortinei de Fier.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

cugirinfo.ro

Publicat

în

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

În seara aceasta a fost aprins iluminatul festiv care împodobește orașul cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Moș Nicolae a sosit mai repede anul acesta în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate, au primit un cadou din partea administrației locale: aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a bradului de Crăciun.

Evenimentul s-a desfășurat duminică seară, pe esplanada din fața Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Cugir.

Ca de fiecare dată, numerotarea inversă până la momentul aprinderii miilor de luminițe a fost pornită de către primarul orașului, Adrian Teban alături de 22 de elevi performeri ai Cugirului, care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în decursul anului, la concursuri și olimpiade școlare.

Momentul a fost întâmpinat de cugireni cu urale și exclamații de bucurie, majoritatea din cei prezenți imortalizând momentul cu telefoanele mobile sau cu aparatele foto.

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae

Festivitatea a fost întregită de un spectacol de colinde susținut de tinerii interpreți ai Fanfarei de copii a Centrului Cultural Valentin Urițescu (coordonator Marian Vințan) și a grupului folcloric vocal Mlădițe cugirene (coordonator doamna profesoară Ionela Popa).

O varietate de modele și culori, mii de ghirlande luminoase, cupole luminoase, și mesaje luminoase cu urări de sărbători împodobesc de sărbători bulevardul central și principalele străzi ale orașului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 3 decembrie 2023, are loc aprinderea iluminatului festiv pentru Sărbătorile de Iarnă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mâine, 3 decembrie 2023, de la ora 17.00, Primăria orașului Cugir și Centrul Cultural „Valentin Urițescu” vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă.

„Duminică, 3 decembrie 2023, ora 17.00, în fața Catedralei, Primăria Cugir și Centrul Cultural Valentin Urițescu vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă

Au început pregătirile pentru împodobirea orașului cu iluminat festiv. Primăria a asigurat montarea instalațiilor luminoase iar angajații din cadrul Serviciului Public de Gospodărie Locală Cugir au ridicat zilele acestea bradul de Crăciun în fața Catedralei și au montat decorațiile specifice.

Duminică, de la mic, până la mare, cugirenii sunt așteptați să participe la aprinderea miilor de luminițe multicolore ce vor împodobi orașul.

În continuare, sunteți invitați la colinde și cântece sub bradul de Crăciun, în interpretarea grupului Mlădițe Cugirene și a Fanfarei Cugir.

Vă așteptăm lângă brad pentru a număra împreună secundele pâna la aprinderea instalațiilor din bradul de Crăciun și a ornamentelor luminoase ce impodobesc orașul!”, au transmis rteprezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Cugir cercetat de polițiștii din Vințu de Jos, după ce a fost depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 30 noiembrie 2023, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau pe raza localității Vințu de Jos, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 29 de ani, din Cugir.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul condus de bărbat avea autorizația provizorie de circulație expirată.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir