Rămâi conectat

Actualitate

Povestea fântânii arteziene cu delfin, din curtea Spitalului Orășenesc Cugir. Vezi ce semnificație are și cum s-a ales modelul

cugirinfo.ro

Publicat

în

În curtea Spitalului Orășenesc Cugir se află o fântână arteziană cu un design mai putin obișnuit, piesa centrală a acesteia fiind reprezentată de un delfin așezat deasupra unui glob. Povestea acestei fântâni ne-a relatat-o Karlheinz Ludwig, cel care a fost pentru mulți ani medic în cadrul unității sanitare.

„În anul 1953, grație inițiativei doctorului Ioan Dobocan senior și cu sprijinul Uzinei Mecanice Cugir, a luat naștere Spitalul Orășenesc Cugir. Pentru întreaga sa activitate, acestuia i s-a decernat titlul de Cetățean de Onoare al orașului Cugir.

Inițial au fost înființate secțiile chirurgie și medicină internă într-o clădire care avea destinația unui cămin muncitoresc. La acestea s-au adăugat între anii 1955 – 1957 Policlinica și un al doilea corp de clădire destinat secțiilor maternitate și pediatrie.

Spațiul dintre clădirile așezate în forma literei U se preta pentru amenajarea unui mic parc în centrul căruia s-a decis amplasarea unei fântâni arteziene. Piesa centrală a acesteia era reprezentată de un delfin așezat deasupra unui glob”, a declarat Karlheinz Ludwig.

• De ce s-a ales acest model și ce semnificație are delfinul?

„În curtea multor spitale din lume sunt amplasate statui sau fresce reprezentând figuri biblice cum ar fi statuia Domnului Isus Hristos sau al Fecioarei Maria, ocrotitori a celor aflați în suferință. În România anilor 50, sub ocupație sovietică și atee, amplasarea unor astfel de monumente era de neconceput și interzisă. Erau acceptate mai ales statui sau simboluri comuniste de tipul secerei și ciocanul, stelei sovietice și altele.

Pentru a evita asemenea grozăvii, domnul doctor și constructorii au optat pentru modelul delfin. Delfinul simboliza printre altele prietenie, mișcare și bucurie, noțiuni mult promovate mai ales după Festivalul Internațional al Tineretului și Studenților din anul 1953.

Cu bună știință sau din întâmplare, prin alegerea delfinului autorii au plasat în curtea spitalului de fapt un simbol important al creștinității.

În simbolistica creștină delfinul este considerat simbolul învierii Mântuitorului Isus Hristos, salvatorul sufletelor.

Rolul de salvator al delfinilor apare și în mitologia antică greacă, delfinii fiind considerați prietenii oamenilor care încearcă să-i salveze atunci când se îneacă.

Acesta este și rolul personalului medico-sanitar: să salveze oamenii, să le amelioreze suferința și să le redea speranța”, povestește Karlheinz Ludwig.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir