Administraţie
Poliția Locală Cugir: „În anul 2018 s-au aplicat 631 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 157.000 lei, pentru abateri de la normele legale”
Într-un Raport prezentat recent Consiliului Local de către șeful Serviciului Poliția Locală a orașului Cugir, Jr. Horațiu Găldău, pentru anul 2018 se evidențiază rezultate și preocupări peste cele ale anului precedent. Potrivit raportorului, principalele obiective care au stat la baza activității serviciului au fost în primul rând, limitarea fenomenului contravențional prin acțiuni planificate sistematic în toate domeniile de competență.
Astfel, pentru sancționarea faptelor ce au constituit abateri de la normele legale, polițiștii locali au întocmit în anul 2018 un număr de 846 procese verbale de contravenție, după cum urmează: 613 sancţiuni cu amendă (în valoare de 157.620 lei), în creștere cu 41,5% față de anul 2017; 233 sancţiuni cu avertisment scris, în creștere cu 36,5% față de anul 2017.
Totodată, valoarea amenzilor contravenționale în comparație cu anul 2017 a crescut cu suma de 69.420 lei, iar numărul de procese verbale de contravenție a crescut cu 338, reprezentând o creștere de 40%, în special pe ordine publică, circulaţie rutieră, lucrări de construcții, control al activităţii de comerţ stradal şi în zonele publice, protecţia mediului/salubritate .
Astfel, în domeniul circulației rutiere, polițiștii locali au acționat în baza Legii nr. 155/2010 pentru sancționarea faptelor de natură contravenţională de încălcare a normelor legale privind oprirea şi staţionarea autovehiculelor, a celor privind masa maximă autorizată şi accesul interzis, fiind aplicate 600 sancțiuni contravenționale, ținându-se în același timp cont de gravitatea și pericolul social al faptei, caz în care agentul constatator a aplicat doar avertismente ( 196 ).
Domeniul protecției mediului/salubrităţii şi a gestiunii deşeurilor a reprezintat un element de mare importanţă în administraţia publică, ceea ce obligă la o abordare temeinică şi sistematică a fiecărui aspect legat de aceasta, iar măsurile luate în acest domeniu s-au concretizat printr-un număr de 61 de sancțiuni aplicate.
De asemenea, pentru executarea lucrărilor de construcții fără autorizație sau pentru nerespectarea acesteia și a proiectului tehnic, polițiștii locali au aplicat 15 sancțiuni contravenționale în valoare de 19.000 lei.
Un alt segment important și care a înregistrat o creștere semnificativă este cel al relațiilor cu publicul, iar acest lucru se traduce prin creșterea nivelului de încredere a cetățenilor în administrația publică locală reflectate în 924 de sesizări și solicitări venite din partea cetățenilor, iar acolo unde a fost cazul s-au luat măsuri de îndrumare a petenților către instituțiile în a căror competență se încadrează.
Combaterea a faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, a fost o altă acțiune susținută de polițiștii locali, fiind înregistrate un număr de 104 procese verbale de contravenție.
Activitatea în domeniul supravegherii video a vizat continuarea proceselor de implementare a echipamentelor de supraveghere video digitale, punându-se accentul pe asigurarea suportului tehnic necesar în vederea stabilirii cu exactitate a unor elemente care pot ajuta la clarificarea situaţiei de fapt şi implicit la finalizarea investigaţiei, atunci când este cazul. De menționat că numărul camerelor de supraveghere amplasate pe teritoriul orașului Cugir, cât și în localitatea Vinerea a crescut de la 22 câte erau în 2017 la 29 în prezent.
Totodată, în patrulă mixtă cu angajați ai Poliției Orașului Cugir, polițiștii locali au intervenit la un număr de 557 apeluri provenind de la Numărul Unic de Urgență 112.
„De menționat că, în cadrul Compartimentelor: Ordine și liniște publică și circulația pe drumurile publice, Disciplina în construcţii şi afişajul stradal, Protecţia mediului, Control activitate comercială și Paza bunurilor, își desfățoară activitatea un număr de 10 angajați, din care 8 sunt polițiști locali pe Ordine Publică și Circulație, 2 sunt polițiști locali pe Disciplina în construcții, Protecția mediului, Control activitate comercială, care au calitatea de agent constatator, iar 7 sunt personal contractual (paza bunurilor)”, precizează în raportul prezentat, juristul Horațiu Găldău.
Constantin PREDESCU
Administraţie
O nouă rectificare a bugetului local Cugir pe anul 2024
Referatele de necesitate, Notele de fundamentare întocmite de către compartimentele din cadrul aparatului propriu al Primarului orașului Cugir, au adeterminat adoptarea unei hotărâri de către Consiliul Local al orașului Cugir cu privire la necesitatea rectificării bugetului local al Orașului Cugir, a bugetului creditelor interne și a bugetului de venituri proprii și subvenții pe anul 2024.
În baza documentelor menționate mai sus, rezultă cuprinderea în bugetul anului 2024 a sumei de 7.000 de lei necesară achiziționării unui Tahograf pentru microbuzul școlar existent în gestiunea Primăriei Cugir.
Aleșii au aprobat de asemenea, transferul sumei de 68.000 de lei între articolele bugetare reprezentând cheltuieli neeligibile de la componenta nefinalizată la cea etapizată pentru proiectul cu finanțare externă nerambursabilă „Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii «Iosif Pervain Cugir»”.
În același cadru s-au efectuat transferuri între articolele bugetare în bugetul Direcției de Asistență Socială, a unităților de învățământ, Spitalului orășenesc Cugir și Centrului Cultural Cugir.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Intervenția primarului Adrian Teban, în cadrul Comisiei ECON, privind Raportul pentru industria de apărare
Miercuri, 11 decembrie 2024, la Bruxelles, în cadrul Comisiei ECON, s-a aprobat raportul președintelui Regiunii Murcia din Spania: „O industrie de apărare puternică în Europa”.
Prezent la Bruxelles la Comitetul European al Regiunilor, edilul oraşului Cugir a accentuat necesitatea coordonării la nivel european, prin noul comisar european al apărării, a diverselor sectoare ale industriei de apărare din statele membre, atât cu fonduri publice, dar și cu implicarea BEI pentru susținerea inovării și retehnologizării în acest domeniu.
Adrian Teban a declarat: „Este important să se identifice și să se investească în aceste platforme industriale din diversele orașe și regiuni, pentru a crește capacitatea de mobilizare a Europei.
Noi, aleșii locali, împreună cu guvernele stateleor membre, trebuie să susținem crearea unui ecosistem care să sprijine inovarea atât în companiile de stat dar și în IMM-urile implicate în acest sector.
Sigur că întotdeauna este preferabil să avem pace, în loc de război, dar o industrie de apărare competitivă este principala noastră prioritate pentru mandatul 2021-2027, pentru a putea apară valorile noastre europene.
În același timp, este important să investim și în siguranță cibernetică, deoarece vedem că este principala noastră vulnerabilitate în acest război hibrid pe care îl avem astăzi în Europa”.
Administraţie
Primarul Cugirului, Adrian Teban, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor
Recent, primarul orașului Cugir, Adrian Teban a participat la Brussels, la cea de-a 163 sesiune plenară în care, Comitetul European al Regiunilor (CoR) a celebrat 30 de ani de la înființarea sa în folosul orașelor și regiunilor din Europa .
„În cadrul ședinței grupului EPP i-am felicitat pe prim- vicepreședintele COR, Apostolos Tsitsikostas și pe președintele grupului EPP la CoR, Olgierd Geblewicz, pentru leadershipul grupului nostru, pentru un mandat de succes în care Comitetului Regiunilor a crescut atât la nivel european, dar și în cadrul partidului EPP, unde colegul nostru, vicepreședintele EPP Siegfried Mureșan a fost întotdeauna un susținător important”, a spus primarul Cugirului .
În legătură cu întrebarea unui cetățean din localitate, dacă este ceva de castigat din participarea la CoR, edilul de la poalele Drăganei a spus: „Dacă avem o politică de coeziune bine croită, care să raspundă nevoilor de azi a orașelor va fi în avantajul tuturor localităților, inclusiv pentru Cugir”.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 3 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului