Cugireni
Pictorița cugireană, Andreea Georgiana Tibu și confesiunile sale despre artă și viață
Andreea Georgiana Tibu s-a nascuta pe data de 20 aprilie 1988 la Cugir si are dublă cetățenie: română și italiană.
Înca de la o varstă fragedă a iubit tot ce inseamna culoare, natura, animale și oameni. Consideră că înca de pe atunci descoperise frumosul in ori ce loc, persoana, animal sau obiect. Cu mare plăcere își amintește cum parintii îi spuneau “te inchidem in valiza de pe dulap ca sa nu mai cresti si sa ramai mereu asa de dragastoasa cu noi toti !” Deși anii au trecut, simte că a pastrat mereu acelas suflet de copil chiar daca a devenit un adult si viata a pus-o in fata multor alegeri, schimbari, decizii. De-a lungul timpului a realizat cat este de adevarat atunci cand auzi fraza “sa nu uiti niciodat de copilul din tine” , sa continui și sa-ți cultivi pasiunile, ne mărturisește Andreea.
,,Copil fiind, asteptam cu nerabdare orele de desen si pictura. La scoala Generala nr. 4 din Cugir, unde am studiat pana la varsta de 12 ani a fost locul unde am realizat cat de mult ma fascina Arta chiar daca pe atunci nu stiam eu exact ce insemna.
Eram elevul care de 1 Iunie, ziua copilului, partecipam la toate evenimentele/concursuri de desen pe astfalt reprezentand clasa sau scoala mea in curtea Liceului ,,David Prodan din Cugir si dupa ore mergeam la Clubul elevilor pentru activitati diferite (pictura, colaj, desen)”, mărturisește Andreea.
• În Italia, reunirea cu familia și completarea studiilor
În luna august 2000, impreuna cu sora sa Oana Cristina s-au reunit cu parintii (Tibu Ioan si TIbu Anica) plecati in Italia, la Roma. Nu stia atunci ca minunata capitală italiană ar putea devenit orasul de maxima inspiratie datorita patrimoniului artistic pe care il detine, la fel ca întreaga Italie si posibilitatea de-a lungul anilor de a calatorii in multe alte capitale europene. ,,Am descoperit de-a lungul anilor culturi, oameni, peisaje care imi incarcau sufletul cu atata energie ori de cate ori calatoream si cred ca asta m-a ajutat sa fiu un om care umbla mereu după frumos in orice, cauta acea stare de spirit care pe parcurs sa ma inspire, acele emotii care ma incarca cu energie pozitiva”.
La Scoala ,,Renato Fucini” la care a studiat între 2000 si 2002 unde a efectuat doi ani intr-unul mai precis clasa a VI-a si a VII-a alaturi de profesoara de Artă, care a inteles cat de mult iubea orele ei, a partecipat in timpul activitatiilor extrascolare, la realizarea copiei tabloului “Scudo con testa di Medusa” realizat in 1598 de pictorul italian Michelangelo Merisi da Caravaggio (originalul astazi expus la Galleria degli Uffizi di Firenze). A fost pentru prima data cand a simțit intradevar ca inteleg ce inseamna sa pictezi.
Intre ani 2002 si 2007 urmează studiile pentru Diploma de Școala Secundara la Liceul Lingvistic Orazio, din Roma. Limbile straine au fascinat-o tot timpul si îi era era foarte simplu sa asimilez sau sa le învețe”.
• Participarea la cursuri de pictură și la realizarea primelor sale tablouri
În 2006, aflase de un curs de pictura, realizat de un maestru extern al Liceului “Orazio”. Asa ca a decis sa partecipe la acest curs.
„Atunci am reprodus primul meu tablou, o copie a tabloului lui Edgard Degas – “La Vasca da bagno”. Eram fascinata de perioada Impresionismului si Postimpresionismului francez si toti pictorii care raprezentau aceasta mișcare artistică, manifestată la început în pictură, mai târziu și în muzică, mai ales în Franța , și care marchează desprinderea artei moderne de academismul tradițional.
Atat de mult am inceput sa iubesc acest stil de Arta incat am inceput sa imi cumpar carti, sa ma documentez, cu primii banuti castigati sa imi cumpar encicolpedii in asa fel incat sa ma documentez. Pur si simplu visam cu ochii deschis atunci cand vizionam operele lor nu doar in carti dar si in vizionarea documentarelor, expozitiilor de Arta la Roma la care incercam sa particip ori de cate ori aveam posibilitatea.
Oameni, natura si natura moarta au reprezentat unul dintre subiectele principale abordate de catre impresionisti si aveam o mare atractie fata de aceste lucruri.
Iubesc Arta in toate formele ei, dar daca as putea exprima o preferinta, inima mea mereu ar alege Impresionismul. Cred ca rezonez mult cu aceasta tecnica.
Nu anticipam pe atunci, că din 2006 pana in momentul actual as fi realizat un numar de 36 de tablouri din dintre care tot in acelas an 2006, in mod autodidact urma sa realizez alte doua tablouri, copie a altor doi pictori impresionisti respectiv „Barca a vela ad Argentteuille” – de Gustav Cailebotte si „La casa dell’impicato ad Aversa “ de Paul Cezanne. Eram cum sunt si acum fascinata de atata culoare si modul de a raprezenta realitatea intr-un fel in care cred doar sufletul putea intelege fara prea multe reguli stricte, asa cum se percepea.
Mi-as fi dorit foarte mult sa ma inscriu la Academia delle Belle Arti de la Roma, dar ar fi trebuit sa urmez doar primi doi ani de liceu pentru a ma inscrie apoi la o scoala de pregatire pentru examen deoarece eadmiterea era foarte grea. Asta insemna sa nu obtin o diploma de liceu si poate este unul dintre cele mai mari “regrete” pentru ca mereu voi ramane cu acea intrebare la care nu am rasouns “ cum ar fi fost sa fie, daca urmam cea ce intradevar simtisem până atunci”
• Realizarea studiilor universitare și întreruperea temporară a picturii
Andreea devenise o adolescentă care a urmat finalizarea liceului si apoi a ales percursul universitar de 5 ani de zile, respectiv in anul 2010 cînd a obținut Licenta in „Economia Cooperarii Internationale a dezvoltarii si a pacii” – Universitatea de Studii din Roma – „La Sapienza”- Facultatea de Economie si in 2014 Master in Stiinta Dezvoltarii si a Cooperarii Internationale – Universitatea de Studii din Roma „La Sapienza” in Stiinte Politice, Sociologie si Comunicare.
„Ca foarte multi adolescenti/adulti m-am axat pe studii atat datorita sfaturilor parintilor si mai ales datorita gandului ca viitorul ar fi fost diferit din perspectiva oportunitatilor de munca. Percursul studiilor m-a format ca si om, dar mai ales mi-a permis sa am o viziune mai ampla a lumi, datorita materiilor dezbatute, motiv pentru care in timp am ajuns sa gandesc ca totul se intampla cu un motiv si nimic nu este intamplator in viata chiar daca intelegem acest lucru pe parcurs.
A urmat dupa realizarea primelor 3 tablouri o lunga pauza, foarte lunga pana aproximativ in anul 2018, timp in care m-am dedicat doar studiilor si mai ales incepusem sa muncesc in domeniul turismului. Nu mai pictam dar ori de cate ori aveam posibilitatea si mai ales timpul necesar sa nu lipsesc de la marile expozitii de Arta care se organizau la Roma.
Abandonasem pensulele si culorile dar in sufletul meu Arta era mereu vie. Totul pana in anu 2018, an in care locuind pe atunci cu fostul meu iubit, mi s-a spus intr-o zi ca este nevoie de mai mult spatiu in locația pentru rafturi de vin (el fiind un Sommelier de meserie) si daca nu ma decideam sa reincep sa pictez era mai bine sa fi aruncat sevaletul, pensulele deoarece doar ocupau spatiiul. In data de 30 Iunie 2018 luasem decizia de a nu mai semna contractul de munca ca si receptionera in unul dintre cele mai faimoase hoteluri din Cetrul Romei, in Piazza di Spagna dupa o perioada aproape de 3 ani caci eram angajata acolo. Una dintre deciziile mult criticate de cei din jur deși era un loc de munca bine platit, frumos, unde intram in contact cu atatea culturi zi de zi. Pentru toti era locul ideal, pentru mine incepuse sa fie acel loc suma anilor de munca in turism care ma facuseră sa uit ce inseamna sarbatori, un pranz duminica in familie etc. Era frumos dar uitasem de mine, de timpul meu liber si de pasiunile mele. Intr-o simpla descriere nu mai aveam timp de nimic si acest lucru m-a afectat foarte mult emotional. Incet incet starile mele erau tot mai fragile din punct de vedere emotional, dar mai ales nu stiam cum sa înfrunt decizia cu cei din jurul meu, familia, partenerul de atunci, pentru a-mi acorda timp mie si a ma regasii . Desi a fost una dintre cele mai grele decizi a fost si cea mai importanta pentru dezvoltarea mea personala in primul rand ca si om”.
• Revenirea la pasiunea pentru pictură
Tot ce a urmat a fost un parcurs de evolutie personala si artistica in care ș-a redescoperit sufletul si emotiile. Între 2018 si 2019 a urmat o academie de Makeup, respectiv academia ,,PopMakeup Academy” din Roma.
„Cred ca era o dorinta interna de a ma reapropria de partea mea feminina, de tot ce inseamna folosirea pensulelor, teoria culorilor. La fiecare curs dar mai ales la examenul final iesa la suprafata latura mea Artistca, pasiunea fata de culori. Chiar si examenul final unde a trebuit sa realizez doua makeupuri, ambele erau o explozie de culori, nu doar pe makeup dar si pe bodypaiting. Intr-un mod indirect aceasta academie m-a reapropriat foarte mult de pasiunea mea, pictura prin cursul de bodypaiting care facea parte din parcursul de studii.
Intre 30 Noiembrie si 5 Decembrie 2018 am avut posibilitatea de a expune 4 tablouri intr-un spatiu limitat, incadranduma in tematica Expozitie “Visioni d’Arte” in una dintre cele mai renumite galeri numita Area Contesa Arte de pe strada Artistilor la Roma, Via Marguta. Prima mea expozite dar mai ales primul compliment primit din partea unui renumit pictor, Paolo da Fermignano care in aceas ocazie i s-a dedicat posibilitatea de a expune o mare parte din creatiile lui. Era ceva pentru mine sa fiu abordata de el pentru a purta o frumoasa conversatie pe care nu o voi uita niciodata.
In 2019, in urma unei stari emotionale mai grele care m-a determinat sa ma izolez de lume mai mult dar care tot odata mi-a dat puteria de a fi omul de astazi in urma unui percurs foarte greu de a recapata un echilibru intern emotional, omul care iubeste viata in ori ce forma a ei mai mult ca ori cand. In ori ce loc ma aflu, ori ce persoana sau animalut intalnesc vad iubire, am ales sa vad binele si acolo unde pare ca nu exista. Acele momente grele mi-au dat posibilitatea sa vad lumea cu alti ochi, sa vad esența vieti, sa nu renunt nicodata la posibilitatea de a evolua personal din ori ce punct de vedere. Spiritualitatea, meditatia, idea caci Universul are raspunsurile lui in momentul potrivit, la locul potrivit dar trebie sa invatam sa stim sa intelegem aceste raspunsuri este prima sursa de vitalitate care simt ca imi da energia necesara pentru a merge in fata zi de zi.
De ziua mea, 20 aprilie 2019 primisem cel mai frumos cadou din partea lui Gaetano (fostul iubit pe atunci). Un curs de pictura pe o perioada de 2 luni de zile la Laboratorul de pictura “ Il Doppio Creativo” realizat de maestra Cristina Sozio. Imi doream foarte mult dar din cauza starii mele emotionale niciodata nu luam decizia de a ma inscrie, ma simtiam neputincioasa si ma gandeam caci nu as fi fost capabila mai ales ca eu de ani si ani aproape ca nu mai stiam ce inseamna sa pictezi desi realizasem in mod autodidact cateva tablouri in 2018.
Nu stiam ca acel loc urma sa devina o a doua casa pentru mine, refugiul meu emotional dar mai ales locul unde ma simtiam in pace cu mine si cu restul lumi. Aveam emotii la prima lectie deoare ma gandeam ca ar fi trebuit sa am multe cunostinte dar m-am regasit intr-un loc unde nimeni nu trebuia sa stie nimic, nu erau lectii de teorie ci doar practica. Din prima zi, in fata unei panze, cu creta in mana pentru a realiza schita, fara a avea cunostinte de desen impreuna cu ceilalti partecipanti incepeam un percurs frumos in a cunoaste diferite tecnici de pictura prin practica directa a reproducerii unor tablorui a marilor artisti ca si : A. Modigliani, E. Manet, P.Gauguin, M.Chaghall, Tamara de Lempicka, Vincent Van Gogh etc.
Maestra Cristina Sozio spunea mereu caci a realiza/copia o opera a unui mare maestru este modul prin care poti sa iti dai seama care dintre tecnicile picturi iti apartine mai mult, pentru a putea dezvolta acea personala in timp asa cum un student de muzica exerseaza si cunoaste muzica prin multa practica a partiturilor merilor compozitori.
Desi toti partecipantii trebuia sa reproducem aceleas tablouri, maestra mea a inteles intr-un moment mai greu pentru mine din acea perioada dorinta de a realiza prima mea creatie in alb negru care nu facea parte din percursul prestabilit in acele 2 luni de zile, mai precis reproducerea unei poze alaturi de prima si mult dorita pisică Virgola, care mi-a fost alaturi prin prezenta ei in multe momente si la care tin enorm de mult. Asa s-a nascut tabloul “Virgola-Soul mates” in 2019.
Alaturi de maestra Cristina am realizat si lectii de self makeup in urma studiilor mele la Academia de Makeup, mai precis prin alegerea unei tematici si unui pictor specific ( cum ar fi de exemplu Klimt), realizam un tip de makeup pe modele care se prestau ca si manechin, prin care nu doar predam bazele pentru a cunoaste tecnica machiajului dar in acelas timp reusam sa aducem notiuni din Arta partecipantelor. Impreuna am dezvoltat un proiect frumos, prin care efectuam sesiuni de shooting cu fotografi profesionisti pentru cine dorea pentru o zi sa devina “personaj din tablourile marilor pictori). Mai precis se organiza un set pentru shooting in baza tabloului ales pictat/reprodus de aestra mea a unui pictor cum ar fi de exemplu Vincet Van Gogh, eu decideam makeup cel mai apropriat inspirandu-ma de la culorile din tablou si impreuna cu maestra realizam si bodypaiting care la baza aveau ca si inspiratie tot culorile tabloului. La finalul makeupului si bodypaitingului urma o ședinta de foto in setul de shooting avand ca fundal tabloul care a fost punctul principal de inspiratie. Idea de baza era de un tip de shooting, directionat la ori ce persoana avand la baza Arta, ca si bodypatingi si a makeupului intr-un studio de Arta. Ceva unicat.
A urmat apoi achizitia unui alt tablou realizat in acrilic din partea proprietarie de casa pe atunci de la Roma pentru biroul ei de munca. Cred ca incet incet in mine s-a nascut idea ca acele creatii ale mele nu erau de expus doar in livingul casei mele ci puteau fi admirate chiar si in afara locuintei. Pentru mine aprecierea era si este mai emotionanta decat castigul in sine de pe urma achizitionari tabloului. Mereu modesta in a valuta doar costurile pentru realizare, ca si cum inca nu eram pregatita sa consider ca cineva ma aprecia întradevăr si nu reușam sa stimez lucrările mele”.
• Reîntoarcerea în România
Marea schimbare a urmat in Romania, unde a decis sa se reintoarcă definitiv în 11 septembrie 2020, dupa 20 de ani in care a locuit la Roma, dupa o relatie de 10 ani alaturi de persoana care intr-un fel sau altul i-a dat imputul de a se redescoperi prin arta si caruia ii va fi recunoscatoare toata viata.
„Dupa o lunga perioada cand intoarcerea era sa fie una temporara, mai precis intre 6 octombrie 2019 si 30 iunie 2020, blocata si de pandemie, dar cum am mai spus nimic nu cred ca este intamplator, au fost cele mai grele dar si emotionante luni din viata mea unde simt ca mi-am gasit raspunsul la multe intrebari, unde m-am redescoperit sau mai bine spus mi-am redescoperit sufletul si pasiunea in majoritatea parti in singuratate. Acele 9 luni au insemnat mult pentru mine din punct de vedere emotional si a pus baza omului care sunt astazi, m-am inconjurat de carti, iubire fata de arta, vizionarea documentelor din randul marilor terapeuti, au fost 9 luni in care am investit tot timpul meu in evolutia mea spirituala si personala si am ales sa înfrunt in viata tot ceea ce imi era mai frica.
Acele 9 luni m-au reapropriat de iubirea fata de Arta, au urmat cereri de tablouri comisionate cum de exemplu realizarea/reproducerea operei “Geschwister de Paul Klee” in 2020 si acum voi lucra la alte 4 cereri. In ziua de astazi livingul meu este un laborator de arta, am ales in loc de masa pentru oaspeti sa pozitionez sevaleturi , panze si culori.
Am fost onorata sa expun si la Tetru de Arta Deva, care m-a primit cu bratele deschise in perioada 5 -19 februarie 2021.
Cred ca Arta, muzica, cartile, spiritualitatea, meditatia, dragul de a petrece mult timp cu mine insumi in natura sau fiind de ajutor pentru ceilalti cat si pentru animale (voluntara si in cadru Adapostului de catei din Alba Iulia) m-a adus sa consider acest mic oras din Transilvania locul renasterii mele. Nu stiu unde ma v-a directiona viata dar pot sa spun ca am invatat sa traesc in culori si sa vad frumosul in ori ce din viata mea.
Reintoarsa in Romania am fost in cautarea unui job in Turism sau domeniu legat de Arta dar timpurile de pandemie nu m-au ajutat.
Din luna Februarie 2021 sunt receptioner la Clinica Stomatologica „Creative Dentline” din Alba Iulia si consider ca am fost privilegiata pentru a face parte din stafful acestor oameni minunați”, a precizat Andreea.
Constantin PREDESCU

Cugireni
O tânără originară din Cugir trăiește visul american: Director general în Miami și pe covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes
Simona Mureșan, o tânără originară din Cugir, județul Alba, a renunțat în urmă cu 14 ani la traiul de pe plaiurile mioritice, alegând să își ducă la îndeplinire visul american, unde altundeva dacă nu chiar în Miami, unul dintre cele mai frumoase orașe din SUA.
Simona a absolvit Colegiul National „David Prodan” din Cugir, profilul Economic, în anul 2003 și Facultatea de Științe Economice din Timișoara în anul 2009, cu un master în „Finanțe și strategii financiare ale companiilor”. ”Au fost 6 ani frumoși, am trăit anii studenției din plin și am legat prietenii care durează și în ziua de azi”, povestește cugireanca.
Anul acesta, la 20 de ani de la terminarea liceului, Simona s-a întors acasă, la Cugir, unde a sărbătorit alături de foștii colegi: „A fost o reuniune atât de frumoasă, intensă aș putea spune chiar, și cu multe lacrimi de fericire, fericirea de a-mi revedea colegii și profesorii, dorul pentru toată lumea, inclusiv doamna dirigintă Letiția Sârbu, de a-i strânge în brațe și a depăna amintiri. Iar petrecerea a fost pe măsură, a fost o distracție de neuitat”, spune tânăra.
În America a plecat în anul 2009, fără a avea un plan anume. Era „tinerică și neliniștită” și a luat viața așa cum a venit: „Au fost foarte multe încercări la început de drum, multe «necunoscute» de care mă loveam și pe care trebuia să le rezolv eu. Am vrut chiar să mă întorc acasă, la un moment dat, pe la începutul drumului, însă nu aveam bani suficienți”, își amintește Simona.
Cu toate că începutul a fost foarte greu, tânăra nu s-a dat bătută, iar ambiția combinată cu multă muncă și perseverență au dat roade: „Cred că dacă nu aveam acele încercări grele, nu eram unde sunt astăzi. Și sunt recunoscătoare pentru tot, cu bine și mai puțin bine. Am devenit mai puternică și mai cumpătată”, mai spune tânăra.
În scurt timp, Simona s-a bucurat de o ascensiune profesională de invidiat, iar cariera sa în Finanțe a început să ia contur: „Mi-am dat silința în tot, eram genul de persoană care cerea șefilor mai multă muncă și responsabilitate, îmi plăcea să rezolv problemele companiilor, să mă implic și să le demonstrez că se poate. Nu doar lor, ci și mie însămi”.
Momentan, Simona locuiește și muncește în Miami, Florida: „La ocean! Mereu am fugit de frig și ger, chiar și aici mereu mă plâng de frig și aici mă refer la aerul condiționat din absolut toate centrele comerciale, din apartamentul în care locuiesc, de la birou. Aici nu se poate fără, dar eu în continuare mă plâng. Și mă întreabă toată lumea «Simona, where are you from again?», în glumă bineînțeles. Ironia sorții!”, povestește cugireanca râzând.
Drumul Simonei nu a fost cel mai ușor, dar după cum chiar ea spune, nu și-a pus niciodată problema să renunțe, fiind genul care, atunci când i se închide o ușă, intră pe geam. Drept dovadă, deși profesează într-o industrie, o lume a bărbaților, cea de dezvoltatori de proprietăți imobiliare, tânăra plecată dintr-un orășel din inima Transilvaniei, este acum director general al companiei H&M Development LLC, care activează mult în Miami, dar și în împrejurimi, în toată Florida, de fapt: „Nu este ușor să vină o puștoaică din România, să le dea ordine bărbaților de aici și să monitorizeze toate aspectele companiei, dar din poziția mea de acum, cam trebuie să mă asculte toți. Mi se spune «Dracula», sunt strictă și concisă. Dar cred că modalitatea mea de a implementa și superviza totul a dat rezultate, motiv pentru care sunt la această companie de 10 ani”.
Dar realizările româncei nu se opresc aici și în paralel cu cariera în domeniul economic, în anul 2016, a înființat împreună cu partenerul ei de afaceri din Los Angeles, Minh Collins, un festival de film, Hollywood Florida Film Festival, care i-a deschis foarte multe uși. A reușit printre altele să participe și să fie acreditată la Cannes Film Festival, unde a participat de două ori: „Este visul oricărui om din industria filmului (cred eu) să ajungă pe covorul roșu de la Cannes. Experiențele și emoțiile de acolo sunt de nedescris. Prima dată când am pășit pe covorul roșu, în lumina reflectoarelor, m-au copleșit sentimentele și mi-au dat lacrimile. Nu îmi venea să cred că eu, Simona din Cugir, sunt acolo! A fost un vis devenit realitate!”.
De asemenea, Simona Mureșan a primit un premiu și o diplomă prin comunitatea de latini din Miami (America Latină) în anul 2019, „Mujeres Exitosas de Alto Nivel”, o onoare deosebită pentru ea. De curând, femeia a aflat și că Primăria Miami va înmâna un premiu asemănător și că se află pe lista persoanelor care ar putea să fie luate în calcul: ”Aștept mai multe informații, dar este o onoare imensă chiar și să se discute despre mine. Să îmi țineți pumnii, sper să ajung pe lista lor. Înainte cu tupeu!”.
În prezent, tânăra este în focul pregătirilor pentru ediția a 8-a a Festivalului de film, care se va desfășura în perioada 11-18 noiembrie: „Sunt foarte mândră pentru că au fost acceptate câteva filme românești, unul dintre ele fiind de lung metraj, care este programat să apară în cinematografele din România la finalul lunii noiembrie. Noi aici vom avea premiera mondială a acestui film. Se numește «Omul fără linia vieții», produs de Ionel Sporea. Trebuie să îl vedeți în cinematografe! Nu pot spune mai multe momentan pentru că echipa mea lucrează intens aici, dar vă invit să îl vizionați de îndată ce apare și la noi în România”, a transmis Simona.
Cugireanca se consideră o persoană binecuvântată și norocoasă, având dintotdeauna susținerea părinților în absolut toate deciziile pe care le-a luat și fără de care nu crede că ar fi ajuns unde este astăzi. Mai apoi, prietenii săi, atât cei din România, cât și cei din Statele Unite ale Americii: „Mi-a ajutat Dumnezeu să întâlnesc oameni deosebiți aici, am învățat și să elimin ce nu este în concordanță cu principiile mele. Pot spune cu mâna pe inimă că am prieteni adevărați aici, de diferite nații. Anul trecut, în luna mai, am avut un accident cu bicicleta. Cred că dacă nu îi aveam pe acești oameni în viața mea, eram undeva uitată pe un pat de spital. Dar oamenii aceștia dormeau cu mine, îmi găteau, ajutau la curățenie, chiar nu am cuvinte de mulțumire să exprim exact ce simt pentru ei. Și uite că m-am recuperat și sunt ca nouă, am făcut și 5 ore de exerciții medicale pe zi pentru a mă recupera. Am avut cotul drept, brațul rupt și nu puteam să fac nimic”, își amintește femeia.
Simona jonglează acum între cele două job-uri, festivalul de film și echipa de dezvoltatori de imobiliare: „Teoretic, abia am timp să mă hrănesc așa cum trebuie și să dorm. Somnul este foarte important pentru mine, fără 8 ore pe noapte nu exist!”.
Fiind de la o vârstă foarte fragedă jucătoare de șah (a câștigat locul 2 pe țară la o competiție), mereu a fost motivată prin acest sport să nu se lase, să câștige: „Am vrut să demonstrez tuturor și mie că, atunci când îți pui sufletul în tot ceea ce faci, când ești consistent în acțiunile tale și strategic, se poate. Îmi doream să îmi ajut și familia de acasă, atât cât puteam eu”.
În ceea ce privește planurile sale de viitor, Simona mărturisește că trăiește și profită intens de fiecare zi. Iar dacă, până în urmă cu câțiva ani, era convinsă că nu s-ar mai întoarce niciodată în România, acum spune că nu mai este așa de sigură: „Nu se știe niciodată unde te poate duce viața. Am petrecut aproape toată vara în România, anul acesta, cu familia mea și a fost absolut superb! Cred că de sărbători voi fi din nou acasă cu ei!”.
Cugireni
Povestea Dariei Mihaiu, gimnasta originară din Cugir care a urcat pe cele mai înalte podiumuri de premiere din lume
Trebuie să știți că în mijlocul „Regalului gimnasticii româneşti” care s-a desfășurat la mijlocul lunii octombrie la Sala Polivalentă din București s-a aflat Daria Alexandra Mihaiu o cugireancă „de aur”.
185 de sportivi din 21 ţări au concurat în perioada 13-15 octombrie la etapa de Cupă Mondială la gimnastică aerobică – „RomGym Trophy” aerobic FIG World Cup 2023. Au participat delegații din Australia, Azerbaidjan, Bulgaria, China, Cehia, Finlanda, Franța, Grecia, India, Italia, Mexic, Noua Zeelandă, Portugalia, Peru, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria și România. Este a patra a competiție internațională de gimnastică aerobică organizată în România.
La etapa de cupă mondială de la București au concurat pentru România: Daria Mihaiu, Claudia Ristea, Sandra Dincă, Larisa Șuiu, Miruna Iordache, David Gavrilovici, Daniel Țavoc, Darius Branda, Leonard Manta, Antonio Surdu, Vlăduț Popa, Mădălin Boldea.
Daria Alexandra Mihaiu a împlinit anul trecut, în 2 decembrie, frumoasa vârstă de 18 ani. Aniversarea majoratului și-a făcut-o la București, alături de colegii și prietenii din lotul național de gimnastică aerobică, de familie. S-a născut în 2 decembrie 2004 la Cugir, fiind mezina familiei Mihaiu, cu trei frați mai mari, care acum au 34, 35 și 36 de ani. Încă de la grădiniță a făcut dansuri moderne iar în clasele primare, pe care le-a urmat la Școala nr. 4 din Cugir, a făcut parte din junioarele care dansau sub titulatura de Panterele Negre, formație antrenată de doamna Monica Câmpean.
În 2014, Fundația Casa Campionilor, coordonată de Mariana Bitang și Octavian Bellu a demarat un proiect unic pentru revigorarea gimnasticii românești, susținut de OMV Petrom. În urma selecțiilor candidatelor, au fost înființate 6 centre (Deva, Constanța, Timișoara, Onești, Steaua și Dinamo) cu 200 de fetițe.
Daria era atunci în clasa a III-a, a participat plină de entuziasm la preselecțiile de la Deva, dar nu a intrat la gimnastică deoarece era deja prea mare, însă talentul său nu a fost trecut cu vederea și a fost înscrisă la gimnastică aerobică, la Liceul Sportiv din Deva, unde a făcut parte din echipa de junioare a clubului, antrenată de Mădălina Susan, antrenor emerit. Rezultatele excelente obținute la diferite competiții interne și internaționale au determinat selectarea în Lotul Național de junioare al României, la Constanța, sub îndrumarea antrenoarei Spânu Cristiana, apoi, la București, sub îndrumarea antrenoarei Marcela Fumea.
Talentul și dedicarea Dariei nu au rămas nerăsplătite: a urmat o avalanșă de medalii pentru tânăra cugireană: la Concursul internațional de gimnastică aerobică din Slovacia, titlul de campioană internațională, la Campionatul European de gimnastică aerobică din Azerbaijan (Baku), titlul de vicecampioană europeană pe echipe, la Cupa Pharaon în Egypt (Cairo), la cuplu, și titlul de campioană internațională, 3 medalii de aur la Campionatul Bucharest Open Cup, la Campionatul Mondial din Azerbaijan (Baku) – locul 1 la proba de pereche, locul 2 la proba de aerobic Dance și locul 3 la probe de grup, medaliată la Campionatele Europene de la Pesaro, Italia, vicecampioană mondială la gimnastică aerobică cu echipa la Guimares-Portugalia, vicecampioană mondială la gimnastică aerobică cuplu la Birmingham (SUA), campioană națională, cu echipa, la prima ediție a Cupei României la gimnastică artistică şi aerobică organizată în Sala Polivalentă „BT Arena” din Cluj Napoca (în decembrie 2022, ceremonia de retragere a gimnastului campion Marian Drăgulescu).
Dacă te vei uita pe pagina de socializare a oricărui sportiv campion, vei vedea numai rezultatele talentului, succesul, medaliile și fotografiile de pe prima treaptă a podiumului, cu steagul tricolor fluturând în fundal. Nu vei vedea munca continuă, nu vei vedea puterea de a o lua de la capăt după o greșeală, nu vei vedea efortul depus, lacrimile și sudoarea. Mama Dariei Mihaiu, de fapt familia sa întreagă, a asistat, pas cu pas, la efortul de Hercule a mezinei: emoții, bucurii, tristeți, mâini și picioare învinețite de la căderi, de la prinderi.
Povestea și detaliile din spatele succesului reprezintă un film lung, uneori dureros, nu doar frântura de la festivitatea de premiere, pe care mulți dintre noi o vizionăm fugitiv. Excelența în sport se atinge cu multe ore de antrenament, ore grele, ore de nervi și lacrimi, care sunt compensate, pentru cei merituoși, cu momente de fericire și strălucire în lumina reflectoarelor. E drept, nimeni nu atinge succesul fără să întâmpine eșecuri. Perseverența te ajută să mergi mai departe, îți călește caracterul și îți stimulează dorința de a continua și după ce ai dat de greu.
Iar Daria face asta de aproape un deceniu, de când și-a luat zborul din cuibul părintesc de la poalele Drăganei spre cele mai înalte podiumuri de premiere din lume. Sprijinul, moral și financiar, în cariera sa sportivă, a venit constant din partea părinților (tatăl său a fost și el antrenor de karate, acum e șofer pe TIR), din partea antrenorilor, a colegilor de parcurs sportiv. Își dorește, și speră că așa va fi, să antreneze la rândul său tineri pentru o carieră în gimnastica aerobică de performanță.
Noi îți urăm succes Daria Mihaiu, în tot ceea ce faci și să știi, mai ales în momentele de cumpănă și clar, în momente de succes, că orașul Cugir îți este alături, cu inima bătându-i în același ritm cu tine!
Cugireni
Calvarul unui soldat din armata austro-ungară, originar din Cugir, luat prizonier de ruși în Primul Război Mondial
Muzeul orașului Cugir se află în posesia unui manuscris reprezentând amintirile unui locuitor al satului Vinerea, Ion Bura, fost soldat (10 luni) în armata austro-ungară, iar apoi, timp de 5 ani, prizonier în Rusia.
Pe un caiet de 100 de file, autorul notițelor povestește despre cele 10 luni de război petrecute pe front contra rușilor, dar se referă cel mai mult la viața îngrozitoare de prizonier petrecută în mai multe lagăre de pe teritorul Rusiei.
Născut pe 21 octombrie 1887 în localitatea Vinerea, Ion Bura a fost concentrat în Orăștie, iar apoi trimis la Viena și înrolat în forțele armate austro-ungare, Regimentul 64 Infanterie. De aici, a plecat direct în lupta contra armatelor rusești. Pe 21 octombrie 1915 a fost luat prizonier și, după 21 de zile, transportați cu vagoane de marfă, adesea pe jos, prizonierii au ajuns în lagărul din Perm (Regiunea Urali), unde se găseau alți 14.000 de prizonieri.
„Poate destinul, dar cred că mai mult ca orice credința în Dumnezeu a făcut să scap cu viață în cele 10 luni de front, dar n-am scăpat de prizonierat, unde am petrecut atâția ani de chin. Atunci am făcut un legământ cu Dumnezeu că, dacă voi fi salvat din acest infern, mă voi duce la o mănăstire să mă călugăresc”, mărturisea Bura.
Acesta a povestit cum au fost cazați în barăci de lemn, în care bătea vântul, intra zăpadă și ploaia. Dormeau pe priciuri (pat de scândură), pe rogojini de multe ori, fără nicio lenjerie de pat. Hainele de pe ei era singura lenjerie, cât timp au stat închiși aici scimbându-se doar de câteva ori de haine, purtându-le până putrezeau pe ei. În lagăr, au muncit în diferite locuri: la tăiat lemne în pădure (plină de animale sălbatice), la tăiat nuiele pentru coșuri din locuri foarte greu accesibile, în mină ș.a. În lagărul din Siberia, toți prizonierii munceau, chiar și cei răniți și bolnavi, care nu puteau sta în picioare. Aceștia aveau normă zilnică pe care cu greu o puteau îndeplini, fapt pentru care erau bătuți de gardieni.
„Aici, în lagăr, prizonierii arătau ca umbrele, bântuiau ca umbrele. Bolile, în special tifosul secera zilnic zeci de prizonieri. Cei slabi fizic și «de înger» nu aveau nicio șansă. În lagăr era ultima stație, punct terminus, de aici nu se putea evada nicăieri. Singurul loc în care se putea evada era mormântul – groapa comună”, își amintea Bura.
Revoluția din octombrie 1917 avea să schimbe într-un fel soarta prizonierilor. Războiul a încetat, iar pe fondul revoluției bolșevice, prizonierii erau liberi. Au fost urcați în trenuri și li s-a spus că merg acasă, dar era doar o iluzie. Mișcările revoluționarilor au schimbat situația așa-ziselor repatrieri. Prizonierii au ajuns din nou în lagăre de muncă, de unde mulți au evadat, plecând pe jos, care încotro, folosind trenurile de marfă ori de călători. Bolnavi și flămânzi, plini de păduchi, mulți au murit pe drum.
După un lung drum de 3 luni, împreună cu un camarad din Sălaj, cei doi au avut norocul să găsească trenuri care duceau spre Kiev – Ucraina. Mai departe, au găsit trenuri care duceau spre țară. Când a ajuns la Cluj, Bura s-a considerat ca acasă. Din Șibot a plecat pe jos spre Vinerea, unde a ajuns noaptea târziu. „Credința în Dumnezeu, educația primită de la părinții mei și înțelepciunea din bătrâni auzită pe ulițele satului meu natal Vinerea m-au ajutat să nu îmi pierd demnitatea și să rezist în război și în lagăr până la capăt”, a consemnat Bura.
După ce s-a mai întremat, a decis să-și țină promisiunea făcută lui Dumnezeu și a ales calea monahală. A plecat în localitatea Ceptura – județul Prahova și s-a călugărit la Mânăstirea Căldărușani. A fost înaintat în mai multe funcții monahale, printre care și cea de administrator al mănăstirii. Potrivit unor surse, s-a stins din viață în anul 1966.
Această emoționantă istorie trăită de Ion Bura a intrat în posesia muzeului din Cugir prin amabilitatea ing. Aurel Voicu, custodele și artizanul muzeului, care a primit manuscrisul de la un călugăr al mănăstirii Căldărușani. Punem punct aici povestirii și îi invităm pe cei interesați să meargă să lectureze pe larg acest dramatic episod intitulat „Zile de suferință în Primul Război Mondial și prizonier în Rusia”.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 8 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 10 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro