Monden
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro
Obiceiuri, datini şi tradiţii de Anul Nou 2024 la români: Capra, Plugusorul, Ursul, Sorcova | cugirinfo.ro
De Anul Nou, românii fac urări pentru a avea noroc, bani şi a fi sănătoşi în următorul an, mergând din casă în casă, respectând datinile străbune. Sorcova, Pluguşorul, Capra sau umblatul cu Ursul sunt doar câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri de Anul Nou, păstrate din moşi-strămoşi în România.
În satele bucovinene se obişnuieşte ca “mascaţii” să umble în ceată, care reuneşte personaje mascate: ursul, capra, căiuţii, cerbii, urâţii, frumoşii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc. După lăsarea serii, ceata cea mare se împarte în grupuri care merg din casă în casă, până la răsăritul soarelui, atunci când Anul Nou îşi intră în drepturi.
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou la români: Capra, Plugusorul, Ursul, Sorcova
Umblatul cu Capra ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Măştile care evocă la Vicleim personaje biblice sunt înlocuite aici de masca unui singur animal, al cărui nume variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, colind cu capra sau ţurca în Moldova şi Ardeal, boriţă (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia şi Oltenia, capra este denumită “brezaia” (din cauza înfăţişării pestriţe a măştii), şi obiceiul se practică mai ales de Anul Nou.
Capra se face dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se înveleşte cu hârtie roşie, peste care se pune o altă hârtie, neagră, mărunt tăiată şi încreţită, sau se lipeşte o piele subţire cu păr pe ea.
Cercetătorii presupun ca dansul caprei, precum şi alte manifestări ale măştilor zoomorfe (caiutii – feciori travestiti in cai, turca – masca de taur), întâlnite în satele românesti la vremea Crăciunului provin din ceremoniile sacre arhaice închinate morţii şi renasterii divinităţii.
Citește și: MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi
Umblatul cu Ursul este întâlnit doar în Moldova, de Anul Nou. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap şi umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii. Masca este condusă de un “ursar”, însoţită de muzicanţi şi urmată, adesea, de un întreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil în rolul “puiului de urs”). În răpăitul tobelor sau pe melodia fluierului, şi ajutată de un ciomag, masca mormăie și imită pașii legănați și sacadați ai ursului, izbind puternic pământul cu tălpile. Semnificația este purificarea și fertilizarea solului în noul an. Există ipoteza că la originea acestui obicei s-ar afla un cult traco-getic.
De Anul Nou, un loc aparte îl ocupă cetele de colindători care, după ce fac urări de sănătate, belșug, bucurie etc., primesc în dar colaci, vin, cârnați și uneori bani.
În prima zi a noului an, se merge cu “Pluguşorul” şi cu “Sorcova”, obiceiuri ce invocă prosperitatea şi belşugul pentru gospodăria celui care primeşte colindătorii. Se spune că cei care nu primesc cetele de colindători vor avea necazuri şi sărăcie în anul ce vine. plugusorul
În ajunul Anului Nou, în Moldova, cete de flăcăi şi de bărbaţi de curând însuraţi pleacă cu Plugul. Străvechi obicei agrar derivat dintr-o practică primitivă, trecut printr-un rit de fertilitate, “Pluguşorul” a ajuns o urare obişnuită de recolte bogate în anul care abia începe. Pluguşorul este întotdeauna însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei, dar plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai uşor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor. La sate, “Pluguşorul” este însă extrem de complex, iar alaiurile care merg din casă în casă duc cu ele chiar un plug.
“Aho, aho, ho-ho / Mâine anul se-noieste / Plugusorul se porneste / Si începe a brazda / Pe la case a ura / Iarna-i grea, omatu-i mare, Semne bune anul are / Semne bune de belsug / Pentru brazda de sub plug“, sunt primele versuri ale Pluguşorului, care tradiţional se cântă în ultima zi a anului.
Citește și: Mesaje de Anul Nou: FELICITARI și URARI frumoase pe care le puteți trimite prietenilor
De asemenea, o dată cu intrarea în Noul An, de Sfântul Vasile, este bine să se ureze pentru bunăstare, iar în acest sens “Sorcova” este cel mai cunoscut colind.
Sorcova este un substitut al divinităţii fitomorfe, invocată de copii pentru a aduce oamenilor sorcoviţi viaţă lungă, sănătate şi prosperitate. Sorcova era confecţionată, la început, din una sau mai multe rămurele de pomi fructiferi (măr, păr, vişin, prun) sau de trandafir, tăiate şi puse în apă la înmugurit şi înflorit în ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) sau de Moş Nicolae (6 decembrie). Apoi, obiectul ritual cu care colindă copiii a început să fie realizat dintr-o nuia cu rămurele împodobite cu fire colorate de lână, cu beteală şi cu un fir de busuioc în vârf. În Bucovina, sorcova are ataşat un colopoţel. sorcova
Înclinată de mai multe ori în direcţia unei anumite persoane, sorcova joacă întrucât va rolul unei baghete magice, înzestrată cu capacitatea de a transmite vigoare şi tinereţe celui vizat. Textul urării, care aminteşte de o vrajă, nu face decât să întărească efectul mişcării sorcovei.
Sorcova, simbol al vegetaţiei de primăvară, este făcută astăzi din hârtie colorată şi flori artificiale. Copiii, după ce îşi sorcovesc părinţi şi rudele apropiate, pornesc, câte doi-trei, colindatul prin vecini. În timp ce rostesc textul: “Sorcova, vesela,/ Să trăiţi, să-mbătrâniţi/ Ca un măr, ca un păr/ Ca un fir de trandafir!/ Tare ca fierul,/ Iute ca oţelul!/ Tare ca piatra,/ Iute ca săgeata!/ La anul şi la mulţi ani!“, ating ritmic cu Sorcova uşa sau fereastra, dacă se colindă afară, sau corpul gazdelor, dacă se colindă înăuntru. După terminarea colindatului, Sorcova se păstrează peste an, ca un lucru sfânt, agăţată de peretele de la răsărit al casei, la icoană sau în alt loc curat al gospodăriei.

Monden
Loredana Arap și Cristian Zamaru: Miss și Mister la „Balul Îndrăgostiților” organizat de Colegiul Național „David Prodan” Cugir
Vineri, 14 februarie 2025, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir a fost gazda ediției 2025 a ,,Balului Îndrăgostiților”, eveniment organizat de Consiliul Școlar al Elevilor (împreună cu consilierul educativ Simona Rusan) de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir.
Juriul concursului a fost format din:
– Călin Furdui – viceprimarul orașului Cugir; Călin Mureșan – director al Clubului Sportiv „Metalurgistul” Cugir;
– Diane Dobrean – director Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir;
– Simona Rusan – consilier educativ la Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir;
– Ovidiu Lăpușanu – director al Radio „Energy” Cugir;
– Austin Gabriel – DJ la Radio „Energy” Cugir;
– David Pașca – vicepreședintele Consiliului Elevilor al Colegiului National „David Prodan” Cugir;
– Sebastian Micu – președintele Consiliului Elevilor al Liceului Tehnologic „I.D. Lazărescu” Cugir.
Jurații au votat următorul clasament final:
– Miss și Mister „Valentine”: Loredana Arap – clasa XI C și Cristian Zamaru – clasa XI C
– Locul 2: Dănilă Ecaterina – clasa IX C și Erik Cristea – clasa X B
– Locul 3: Brianna Bulzan – clasa IX B și Ionică Borsa – clasa IX B
– Locul 4: Iemima Rus – clasa X C și Răzvan Berian – clasa IX C
– Locul 5: Denisa Baciu – clasa IX C și Andrei Ștefănescu – clasa IX C
Printre probe au existat momente menite să țină publicul activ, precum momentele de dans sportiv (coordonat de Luisa Baltă) dar și momente de muzică susținute de talentata Cătălina Arap, minunata Bianca Mara și trupa Echo.
Probe precum „Vorbește-mi frumos” unde perechile au trebuit să-și facă declarații romantice, „Cântă pentru mine” unde perechile au trebuit să formeze un duet în karaoke sau „Cât de bine mă cunoști?” unde a fost testat nivelul de cunoaștere al partenerului asupra persoanei iubite.
Spectacolul a fost prezentat de: Victoria Meascovscaia și Daniel Molodeț
„Dorim să le mulțumim tuturor spectatorilor prezenți la eveniment, participanților în cursa pentru „MISS și MISTER VALENTINE”, care au trecut prin probe spectaculoase menite să le dovedească atât socrilor fiecărei perechi că sunt demni de soț și soție, cât și admirabilului public că știu sa se sincronizeze pe muzică și să cânte împreună, să își exprime iubirea și prin cuvinte nu doar prin fapte, să danseze cum nu au dansat niciodată. Mă bucur că am reușit ca după mulți ani să readucem această tradiție în Colegiu. Le mulțumesc tuturor celor care au venit să ne susțină și mai ales voluntarilor care au ajutat la organizarea acestui eveniment, voluntari fără de care nu s-ar fi putut realiza nimic din ceea ce ați văzut.
De asemenea, adresez mulţumiri speciale Primăiriei oraşului Cugir şi Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir, sponsorilor:Familia Lucan, News Pub, Lae Pecu, Adi Mag, Chocolat Cafe, Barber Shop, Mini-Mal Star SRL, Magazinul Lucia și Photo Print Center pentru tot ajutorul material acordat și nu în ultimul rând, profesorilor care ne-au susţinut pe tot parcursul desfășurării evenimentului”, a ținut să transmită Marian Prodan, președintele Consiliului Școlar al Elevilor de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir.
Constantin PREDESCU
Foto: Claudiu Mărginea
Monden
Balul Bobocilor, o aventură exotică cu Pirații din Caraibe, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir. Miss și Mister Boboc 2024: Mădălina Cristea și Denis Cristiano Bâlc
Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir a fost vineri seară, 15.11.2024, gazda unui eveniment spectaculos la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir: Balul Bobocilor 2024, organizat sub tema plină de aventură „Pirații din Caraibe”.
Sala festivă a fost transformată într-un decor inspirat de lumea exotică și misterioasă a piraților, cu hărți ale comorilor, cufere aurite și elemente marine care au adus publicul în mijlocul unei povești fascinante.
• O poveste cu pirați
Seara a început cu un moment captivant de joc de rol, în care organizatorii au adus la viață atmosfera plină de mister și acțiune a Piraților din Caraibe. Staff-ul organizatoric, coordonat de doamna profesor Roșu Diana Aurelia, consilier educativ, a deschis balul cu o lupta acerba intre pirati, pregătind scena pentru momentele de competiție și distracție care au urmat.
• Probele: Teste de talent, îndemânare și cunoștințe.
Cele șase perechi de boboci din clasele a IX-a au concurat în cadrul unor probe diversificate, care au scos în evidență abilitățile, creativitatea și spiritul de echipă:
– Proba de prezentare – Bobocii au intrat pe scenă în costume inspirate din tema piraților, impresionând prin originalitate și încredere.
– Proba de talent – Concurenții au încântat publicul cu momente de karaoke și dans, demonstrând că sunt pregătiți să cucerească scena.
– Proba de cunoștințe generale – A adus un strop de competiție intelectuală, cu întrebări care au testat istețimea și cultura generală a participanților.
– Proba de îndemânare – O provocare de ocolire ghidată a jaloanelor, în care concurenții au arătat că sunt stăpâni pe mișcările lor.
• Momente artistice și tombola Avon
Evenimentul a fost îmbogățit de spectacole artistice de excepție:
– Trupa de dans BreakOut a electrizat publicul cu mișcări pline de energie.
– Grupa de dansatoare solo și perechile pregătite de Luisa Balta au încântat prin coregrafii impresionante de dans clasic.
– Interpretările muzicale susținute de Cătălina Arap și gemenii Iulian și Laurențiu Buta au fost primite cu aplauze entuziaste.
– Nici staff-ul nu a uitat sa li se alature lor intr-o hora, pentru a demonstra ca stiu sis a se distreze, nu doar sa munceasca
Un moment special al serii a fost tombola organizată cu sprijinul Avon, care a adus zâmbete pe fețele spectatorilor. Membrii publicului au avut ocazia să câștige premii atractive, fiind recompensați pentru entuziasmul și participarea lor la spectacol.
• Juriul – Decizii în mâini experimentate
Juriul, format din personalități marcante și reprezentanți ai comunității, a avut misiunea dificilă de a desemna câștigătorii. Din juriu au făcut parte:
Domnul Adrian Teban, primarul orașului Cugir,
Domnul Codruț Popa, agent de poliție din cadrul Poliției Cugir,
Domnul Ionut Iancu, Director al Liceului Tehnologic “Ion D Lazarescu” Cugir
precum și alți profesori și invitați speciali, care au evaluat concurenții cu atenție și obiectivitate.
• Câștigătorii – Eleganța, talentul și popularitatea premiate
La finalul serii, titlurile de Miss și Mister Boboc 2024 au fost acordate Mădălinei Cristea din clasa a IX-a A și lui Bâlc Denis Cristiano din clasa a IX-a B, care au impresionat prin dezinvoltură, creativitate și carismă.
De asemenea, titlurile de Miss și Mister Popularitate, stabilite prin voturile publicului pe Instagram, au revenit Dariei David din clasa a IX-a A și lui Vintilă Sebastian din clasa a IX-a A Profesională, care au cucerit inimile spectatorilor.
• Concluzie: O seară plină de magie și emoție
Balul Bobocilor 2024 a fost o adevărată aventură exotică, care a combinat spectacolul, competiția și distracția. Tema „Pirații din Caraibe” a adus un farmec aparte evenimentului, iar participarea activă a publicului, răsplătită prin tombola Avon, a completat atmosfera festivă.
Felicitări tuturor!
Text: Constatin PREDESCU
Foto: Alexandru Vulcu
Monden
Natalia Pașca și Erik Prodan, „Miss și Mister” la Balul Bobocilor organizat de Colegiul Național „David Prodan” Cugir
Vineri, 1 noiembrie 2024, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir a fost gazda ediției 2024 a Balului Bobocilor, eveniment organizat de Consiliul Școlar al Elevilor (împreună cu consilierul educativ Simona Rusan) de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir.
Tema balului, „GAME OF THRONES”, aleasă de organizatori, a oferit prilejul bobocilor care au intrat în concurs să reprezinte cele mai semnificative case ale multcunoscutului serial cu același nume.
Juriul concursului a fost format din:
Călin Furdui – viceprimarul orașului Cugir;
Diane Dobrean – director Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir;
Alin Toderescu – directorul Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir;
Simona Rusan – consilier educativ la Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir;
Adrian Stoica – profesor în cadrul Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir;
Cristina Macarei – reprezentant al elevilor în Consiliul de Administrație al Colegiului National „David Prodan” Cugir;
Sebastian Micu – președintele Consiliului Elevilor Liceului Tehnologic „I.D. Lazărescu” Cugir.
Jurații au votat următorul clasament final:
Miss & Mister Boboc: Natalia Pașca – clasa IX B & Erik Prodan – clasa IX A.
Locul 2: Stănilă Alina – clasa IX B & Ionică Borsa – clasa IX B
Locul 3: Paula Preda-Groza – clasa IX B & Andrei Roșiu – clasa IX A
Locul 4: Claudia Mărginean – clasa IX A & Darius Aldea – clasa IX B
Locul 5: Alexandra Cernat – clasa IX A & Darius Truță – clasa IX C
Locul 6: Brianna Bulzan – clasa IX B & Marco Modoran – clasa IX C
„Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național „David Prodan” le mulțumește tuturor spectatorilor prezenți la eveniment. De asemenea, le mulțumim și participanților în cursa pentru MISS și MISTER boboc, care au trecut prin probe spectaculoase care să le dovedească atât îndemânarea cât și precizia și mai ales cu curajul de care un personaj din serialul pe care aceștia îl reprezintă, probe precum: tir la țintă, luptă cu săbii și căutarea comorii acoperită de gheață. Între probe au existat momente menite să țină publicul activ, precum momentele de dans sportiv coordonat de Luisa Baltă și de streetdance coordonat de Andreea Simoiu, dar și momente de muzică susținute Ariana și trupele The Beat și Echo. Vreau să mulţumesc echipei mele fără de care nu s-ar fi putut realiza acest evenimen. Nu este doar o echipă, împreună formăm o familie. De asemenea, adresezm ulţumiri speciale Primăiriei oraşului Cugir şi Centrului Cultural Cugir, sponsorilor: Familia Lucan, Chic, Eurofine, News Pub, Lae Pecu, Omniasig, Adi Mag, La Naica, Liberta, IF Ispas Montana, Chocolat Cafe, 5 to go, Barber Shop, Gourmet, Photo Print, Elco Business și Photo Print Center pentru tot ajutorul material acordat, domnului Viorel Codrea pentru filmarea balului şi nu în cele din urmă, profesorilor care ne-au susţinut pe tot parcursul desfășurării evenimentului”, a declarat Marian Prodan, președintele Consiliului Elevilor de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu