Actualitate
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe | cugirinfo.ro
Tradiţii de Sfântul Gheorghe • Superstiţii de Sfântul Gheorghe • Obiceiuri de Sfântul Gheorghe | cugirinfo.ro
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie. El este considerat unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox. În traditia populara Sfantul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector al naturii inverzite, al vitelor si al oilor.
In spiritualitatea populara, intre San-George si Samedru (Sfantul Dumitru) exista o intelegere cosmica. Se spune ca atunci cand broastele canta pentru prima oara, San-George ia cheile de la Samedru pentru a deschide drumul naturii spre viata.
In dimineata zilei de San-George, capul familiei, intotdeauna un barbat, asaza la stalpii portilor si ai caselor, la ferestrele si usile caselor si grajdurilor, in gradini si pe mormintele din cimitire ramuri verzi. Astfel, se credea ca oamenii, vitele si semanaturile erau protejate de fortele malefice.
Ramurile verzi erau pastrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri impotriva bolilor. Ele erau puse si in hrana animalelor, in credinta ca acestea vor fi protejate de puterea duhurilor rele.
In ajunul zilei de San-George, fetele de maritat credeau ca isi pot vedea ursitul daca priveau, in aceasta noapte, intr-o cofa plina cu apa.
Exista si obiceiul ca in dimineata zilei de 23 aprilie, fetele sa puna in mijlocul drumului brazde verzi, impodobite cu coronite, pentru a observa care fecior va calca peste ele. Daca flacaii ce le erau dragi nu calcau pe coronite, fetele credeau ca in acel an se vor casatori. Brazdele si coronitele erau pastrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite ca remediu in ameliorarea diferitelor boli.
Flacaii cautau in dimineata zilei de 23 aprilie, iarba fiarelor, planta miraculoasa ce putea sa sfarame lacatele. In ajunul sarbatorii, tinerii mergeau intr-o dumbrava cu o cofa cu apa neinceputa. Vasul era ascuns intr-un loc doar de el stiut. La rasaritul soarelui fiecare privea in cofa cu apa. Daca in vas se afla un fir de iarba, credeau ca se vor casatori cu fata iubita. Dimpotriva, daca in apa se afla o floare uscata, era semn ca tanarul nu se va insura in acel an, iar daca gaseau pamant, se credea ca feciorul va muri in curand.
Femeile casatorite mergeau in padure si culegeau plante doar de ele stiute (mulgatoare, untul vacii), pe care le adaugau in hrana animalelor, in credinta ca vacile vor da mult lapte si de buna calitate.
Nimeni nu avea voie sa doarma in aceasta zi deoarece se credea ca acel care incalca interdictia, avea sa fie somnoros intregul an.
Urzicatul era un alt obicei practicat de San-George. Exista convingerea ca prin urzicat ei vor fi mai ageri, mai harnici si mai sanatosi de-a lungul intregii veri care urma sa inceapa.
Dintre toate obiceiurile enumerate, in comunitatile satesti contemporane se mai pastreaza doar obiceiul impodobirii stalpilor de la poarta cu ramuri verzi.
Actualitate
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorita la asezământul social „Sfântul Ierarh Nectarie”, din Cugir
Marți, 1 octombrie 2024, la sediul Așezământului Social „Sfântul Ierarh Nectarie” din orașul Cugir, protopopiatul Sebeș, beneficiarii Serviciului social de îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități au sărbătorit Ziua internațională a persoanelor vârstnice.
Începând cu ora 17:00, la sediul așezământului, aceștia au fost primiți cu mare căldură, participând la activitățile organizate cu prilejul acestei zile. Au avut parte de o masă festivă pe cinste, au socializat, au ascultat muzică și s-au bucurat nespus de acest eveniment.
La sfârșitul evenimentului, beneficiarii prezenți au primit în dar un tort gustos, cate un coș cu fructe și câte o iconiță. Ne bucurăm nespus de mult pentru că în cadrul acestui eveniment am putut aduce bucurie pe chipurile acestor persoane minunate de care zilnic ne îngrijim. Rugăm pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască tuturor vârstnicilor bătrâneți binecuvântate și multă sănătate. În același timp, aducem mulțumire tuturor oamenilor de bine care ne ajută în desfășurarea serviciilor sociale.
Așezământul social „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cugir a fost înființat în anul 2022, în cadrul Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” Cugir V, în parteneriat cu DGASPC Alba, Consiliul Județean Alba, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Primăria orașului Cugir. Așezământul social oferă îngrijire la domiciliu zilnic unui număr de 10 beneficiari de pe raza orașului Cugir, proiectul așezământului fiind „Îngrijirea la domiciliu a persoanelor adulte cu dizabilități”.
Pr. Bogdan Șalariu
Actualitate
Joi, 10 octombrie 2024: Ana-Maria Păunescu prezintă două volume de poezii la Centrul Cultural din Cugir
Joi, 10 octombrie 2024, pasionații de poezie sunt invitați la Centrul Cultural din Cugir, unde Ana-Maria Păunescu își va prezenta cele mai recente două volume de versuri, și anume „Toate poeziile pe care nu ți le-am scris” și „Ai vreme să vorbim?”.
„Vă invităm alături de o prezență feminină a poeziei româneșt însoțită la Cugir de două volume proaspete. Așadar, faceți-vă vreme să vorbim despre poezia scrisă de Ana-Maria Păunescu și mai ales să ne reîntâlnim la un ceai aromatizat cu versuri.
Despre poezia Anei-Maria Păunescu ne va vorbi doamna profesor Luminița Radu Cebotari iar despre frumusețea versurilor pe strune de chitară ne va aminti Clasa de Chitară a Cercului de muzică, condusă de Attila Doszlop. Poezie, muzică, ceai, o rețetă minunată pentru o seară de octombrie!” au transmis reprezentanții Centrului Cultural din Cugir, pe rețelele de socializare.
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes din capitală, a continuat să studieze limba spaniolă la Universitatea București, terminând, în anul 2012, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (secția spaniolă-portugheză) și în anul 2014 masteratul în aceeași instituție.
În vara anului 2022, a publicat volumul „Toate poeziile pe care nu ți le-am scris”, versuri prin care a reușit să spargă liniștea în care se adăpostise ani la rând și să dea ochii cu oamenii care au avut inimile deschise pentru iubire și adevăr. Cartea a primit „Premiul pentru poezie” al revistei Literatura și Arta și „Premiul pentru poezie” al Fundației Niște Țărani.
Actualitate
Dezbatere despre prevenirea agravării funcțiilor motrice, la Centrul „LOTUS” Cugir
La Centrul de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice Lotus din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Cugir, preocuparea pentru starea de bine a seniorilor beneficiari ai Centrului, capătă valențe multiple.
Potrivit directorului executiv al Direcției de Asistență Socială Cugir – economist Silviu Samoilescu, activitățile organizate în acest cadru, acoperă deopotrivă aspecte care țin de sănătatea fizică, emoțională, spirituală și relațională, grație invitaților pe care îi avem alături de noi. Astăzi, în cadrul unei dezbateri referitoare la stabilitatea mersului, doctorul Ludwig Karlheinz a adus în discuție importanța menținerii/ameliorarii capacităților fizice ale vârstnicilor, accentuând asupra modului în care se poate interveni pentru prevenirea apariției/agravării funcțiilor motrice. După cum se știe, unul dintre factorii care conduc la dependențele persoanelor vârstnice sunt accidentele casnice, care pot fi corelate cu o scădere a capacității de menținere a stabilității mersului.
„Din aceste considerente, educarea seniorilor cu privire la măsurile preventive este cu atât mai oportună, cu cât patologia geriatrică este mai complexă și variată”, a dorit să sublinieze dr-ul Ludwig Karlheinz.
Legat de realizarea unor astfel de activități medicale în cadrul Centrului „Lotus”, directorul Samoilescu a ținut să declare că: „ne-am propus să organizăm lunar asemenea evenimente, pe teme cât mai diverse, având în vedere că Centrul reprezintă o locație adecvată și tot mai frecventabilă de către seniori. Un loc potrivit, merit special în realizarea acestuia avându-l după cum se știe, Primăria și Consiliul Local Cugir”.
La eveniment au luat parte: Viorica Nedel – șef serviciu SPAS Cugir și Carmen Sulincean – șef Centru „Lotus”.
Constantin PREDESCU
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro