Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

„Mai puţină invidie şi mai multă comunicare între scriitori vOR redeştepta conştiinţa publică”

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Interviu cu scriitorul Flaviu George PREDESCU

predescu Domnule Flaviu Predescu, se împlinesc aproape zece ani de la debutul dumneavoastră literar. Ce s-a schimbat, prin scris, în viaţa dumneavoastră, ce aţi schimbat în vieţile altora?
– În plan personal am devenit un om mult mai atent la ceea ce se petrece în jurul meu. Obişnuit fiind cu un rol foarte activ, din punct de vedere al implicării în comunitate, am încercat să-mi redefinesc rolul. În fapt, persoana care scrie trebuie să ştie că are o mare responsabilitate. Cuvântul poate fi o unealtă indestructibilă, iar când mai multe cuvinte au puterea să se transforme în mesaj, impactul asupra celor din jur creşte. Cât despre schimbările pe care eu le-am adus în vieţile altora prin ceea ce am scris, tind să cred că ele au fost în bine. Poezia, eseul, romanul şi teatrul au această putere de a transforma sau de a deschide perspective. Dacă romanul trebuie să fie o căutare, aşa cum foarte bine spunea Mircea Nedelciu, poezia are un impact psihologic puternic asupra celor care o înţeleg sau se străduiesc să o înţeleagă.

– Cum vedeţi viaţa literară din vremurile pe care le trăim?
– Ca evoluţie, din punct de vedere publicistic, ea nu este cu nimic mai prejos de ceea ce se întâmplă în ţările pe care noi le avem ca model. Cu toate astea, faptul că nu se mai citeşte de pe format de hârtie aşa cum se citea în perioada de dinaintea evoluţiei tehnologice a dus la un regres al cititorilor şi implicit al vânzărilor de carte. În prezent, însă, cred că numărul celor care citesc este în creştere şi, deşi în adolescenţă unii tineri dau impresia că au pornit pe un drum greşit, mulţi se redresează când dau piept cu viaţa reală. Între atâtea opţiuni, din păcate, cititul a devenit o chestiune de timp, iar timpul pentru lectură este redus.Societatea trebuie să găsească o formulă de a face oamenii să se reapropie de citit, iar personalitatea scriitorilor, mai retrasă, de obicei, îmbie aproape natural la izolare.

-Apropo de scriitori, cum sunt ei ca oameni? Cum ajungi scriitor?
– Scriitor te naşti. Apoi, printr-o revelaţie, cred că de sorginte divină, afli că ai talent şi, în cele din urmă, te lupţi să devii literat. Talentul face diferenţa între condeieri, întocmai cum face frumuseţea. De fapt, talentul este frumuseţe. Apoi, mai există şi posibilitatea să te ratezi, oricât de mult talent ai avea. Fie din cauze emoţionale, fie caracteriale, fie din alte motive neprevăzute.

– Aveţi ceva să reproşaţi breslei, în general?
– Tendinţa de a fi dezbinată, din cauza unor ego-uri prea mari şi pornirea naturală a scriitorului spre invidie nejustificată a unuia faţă de celălalt. O fi la fel şi în alte domenii, dar scriitorii trebuie să-şi asume un anumit rol mesianic pe care îl au şi să se ridice deasupra tarelor lumeşti. Sunt călăuzitori şi repere pentru ceilalţi, iar când lumea nu mai crede asta, ei trebuie să se străduiască să îi convingă că sunt. În plus, sunt de părere că imaginea scriitorului nu este de individ ratat. Omul de litere trebuie să fie prezent în societate, să aibă atitudine civică şi chiar politică, faţă de cele mai importante provocări ale comunităţii din care face parte. (Fac distincţia că politic nu înseamnă neapărat partinic). Dar dacă tot am adus subiectul în discuţie, am convingerea că şi reabilitarea imaginii politicului poate fi făcută mai ales de către oamenii de litere, prin implicare, desigur.

– Cum comentaţi evoluţia fenomenului Facebook?
– Este în primul rând un avantaj pentru scriitor dar şi un dezavantaj. Ca om care are o pregătire în domeniu şi chiar predau din când în când comunicare, pot spune că “Fenomenul Facebook” este o scenă pe care mulţi scriitori, dar şi pseudoscriitori, şi-au făcut cunoscute creaţiile. Contactul cu poezia şi cu textul literar a devenit mult mai accesibil şi, atenţie, aproape gratis. Acest fapt a putut fi posibil doar prin mediul virtual, reţele de socializare şi bloguri. În schimb, cred că accesul la cultură ar trebui să fie pe anumite paliere, gratuit, iar cei care o generează ar trebui să fie mult mai bine remuneraţi. Gradual ar trebui, în funcţie de nivelul de cultură, să apară şi costurile, ca delimitare între cei care o doresc în formele superioare şi consumatorii ocazionali sau curioşi.
Este nevoie ca statul să rămână activ şi direct implicat, sub o formă sau alta. Totodată, ar fi nevoie de o lege bună care să-i susţină pe artişti să facă ce ştiu ei mai bine, în folosul comunităţilor din care fac parte. În definitiv, de ce are o societate nevoie de scriitori? Eu cred că tocmai pentru a avea identitate şi sens. Se impune o lege a scriitorilor şi o reglementare a alocării de resurse pentru buna funcţionare a revistelor literare. Fără sprijin guvernamental acestea vor ajunge în colaps financiar.

– Sunteţi membru stagiar al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara, care este relaţia dumneavoastră cu colegii din filială şi cum menţineţi legătura cu judeţul Alba?
– Am o relaţie foarte bună. Am fost adoptat foarte repede. Este, cred, una dintre cele mai eficiente filiale iar meritul este comun, al celor din conducerea USR Alba-Hunedoara dar mai ales al Consiliului Judeţean Alba şi al preşedintelui Consiliului. Aceste fapte bune trebuie spuse, iar oamenii care se implică trebuie menţionaţi. Mai simplu spus, graţie lui Ion Dumitrel, judeţul Alba este o comunitate din România care arată că vrea scriitori, cultură, artă, în general. Nu în ultimul rând, trebuie menţionată editura ziarului dumneavoastră, care mereu a întins o mână de ajutor scriitorilor. (În curând un important eveniment poetic, în coordonarea preşedintelui USR, Nicolae Manolescu, va avea loc la Alba Iulia, este vorba de o gală a poeziei.)

– Pe data de 21 noiembrie aţi lansat în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, de la Bucureşti, cartea „Poetul merge mai departe”. Ce ne puteţi spune despre ea?
– Este o carte de eseuri, cele mai multe despre iubire, în care am comprimat percepţia mea de viaţă, cunoaşterea pe care am dobândit-o în aceşti ani şi ideile, impulsionate de experienţa pe care o am. Scopul cărţii, pentru că fiecare produs intelectual trebuie să-şi propună ceva, este de a lumina cât de cât drumul celor aflaţi în impas ideatic sau sufletesc şi chiar de a da un anumit sens unor existenţe nehotărâte. Este şi o carte de atitudine civică iar faptul că a stârnit un interes crescut celor care au vizitat târgul nu poate decât să mă bucure.

 


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Două mențiuni la etapa județeană a Olimpiadei de istorie și una la Psihologie, pentru Colegiul Național „David Prodan” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Odată cu apropierea vacanţei, au sosit şi ultimele rezultate de la olimpiadele la care au participat elevii Colegiului Naţional David Prodan, iar acestea sunt, la fel ca şi toate celelalte, îmbucurătoare.

Am fost încântaţi să aflăm că şi pe partea de socio-umane elevii îşi doresc performanţă şi că istoria şi psihologia se regăsesc printre materiile preferate de care elevii se îndrăgostesc ușor.

În acest an şcolar am avut astfel trei eleve care au obţinut menţiuni distribuite astfel: două la olimpiada de istorie, Arap Cătălina (din Republica Moldova) și Stanciu Claudia din clasa a 11-a C (profilul filologie) pregătite de doamna profesor Rusan Simona și una la olimpiada de psihologie Topîrceanu Ariana tot din clasa a 11-a C (profilul filologie) pregătită de doamna profesor Oarga Serafina.

„M-am îndrăgostit de istoria predată de doamna Simona Rusan. Datorită modului ei impresionant de a preda, astfel s-a creat o conexiune între mine și această disciplină ce mi-a aprins dorința de participa la olimpiadă. Istoria e frumoasă și e minunat sentimentul de a-ți cunoaște trecutul, căci pe baza trecutului, ne putem construi viitorul învățând din atât din greșelile unora, cât și faptele eroice ale altora!”, a declarat eleva Arap Cătălina (Republica Moldova).

„Mereu am fost curioasă și dornică să aflu cât mai multe din trecut, de aici s-a născut pasiunea mea pentru istorie. Anul acesta am participat pentru prima dată la olimpiada de istorie, o experiență din care am avut multe de învățat. Au fost multe ore de pregătire atât individuală cât și alături de doamna profesoara Rusan Simona. Cu toate că anul acesta am obținut doar o mențiune, acest lucru nu mă face să renunț ci mă ambiționează să particip și anul viitor ca să obțin un rezultat și mai bun”, declarat eleva a Stanciu Claudia.

„Psihologia m-a fascinat încă de pe clasa a 10-a, de când am început să studiez această materie, iar această fascinație m-a făcut să îmi doresc să particip la olimpiadă. A fost o experiență nouă pentru mine iar din acest motiv pot spune că nu știam la ce să mă aștept, însă doamna Oarga Serafina m-a îndrumat în toată această aventură. Vreau să îi mulțumesc doamnei profesoare pe această cale deoarece fără sprijinul ei nu aș fi reușit”, a declarat eleva Topîrceanu Ariana.

Felicitări fetelor şi sperăm ca şi anul viitor să vă regăsim numele pe listele olimpicilor, cu rezultate și mai bune.

Prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Şase mențiuni obținute de Colegiul Național „David Prodan” Cugir, la faza județeană a la Olimpiadei de Limba Engleză

cugirinfo.ro

Publicat

în

Una dintre discipinele pe care elevii le îndrăgesc încă din gimnaziu, este fără doar şi poate, Limba Engleză. Engleza – o materie care deşi poate părea uşoară având în vedere faptul că majoritatea filmelor pe care le vizionăm, reţelele de socializare pe care le folosim zilnic, hit-urile internaţionale pe care le fredonăm şi videoclipurile, cam toate sunt în engleză, aşa că suntem cu toţii familiarizaţi în oarecare măsură cu ea.

La o competiţie serioasă cum ar fi însă Olimpiada, unde nivelul de dificultate este mai ridicat cu fiecare etapă în parte, se poate observa însă că, detaliile fac diferenţa.

Cele şase eleve pe care le vedeţi în poza – Iulia Bîrlea, Laslău Oana, Ana Maria Spătăcean, Velişcu Sorana, Kis Ariana si Ţîr Ștefania, sunt toate fascinate de limba engleză și de oportunităţile pe care utilizarea aceasteia le oferă.

În acest an, cele 6 fete au obţinut menţiuni la etapa judeţeană și deşi sunt mulţumite de rezultatele lor, ştiu că este loc de mai bine. Dar să vedem ce au declarat ele:

„Când am început să înteleg limba engleză, mi-am dat seama că am trecut de o barieră a comunicării şi a devenit un mod de a-mi exprima gândurile și emotiile. Am participat la prima olimpiadă pe clasa a 8-a şi mi-a plăcut sentimentul de competiţie. Aş dori să le mulţumesc pe această cale doamnelor profesoare Lilica Vanţ și Anca Alisie pentru că m-au îndrumat și m-au încurajat.” – Iulia Bîrlea.

„Am început să am contact cu limba engleză de la o vârstă destul de fragedă, iar asta m-a făcut să realizez cât de frumoasă şi de importantă este această limbă pentru mine. Am participat în clasa a 8 -a prima oară la o olimpiadă de engleză iar experienţa s-a dovedit a fi una frumoasă aşa că mi-am dorit să particip şi în acest an. Am obţinut un rezultat bun, de care sunt mândră dar care nu ar fi fost posibil fără îndrumarea doamnei profesoare Alisie Anca căreia îi mulţumesc pentru sprijinul acordat.” – Oana Laslău.

„Pentru că sunt o fire sociabilă și mintea mea nu încetineşte niciodată, am simţit nevoia încă de când eram mică să învăţ o limbă străină. Engleza m-a ajutat de foarte multe ori să pun în cuvinte ceea ce nu reuşeam din diverse motive să exprim în limba română și am iubit mereu uşurinţa cu care am reuşit să o asimilez dar şi complexitatea ei.” – Ana Maria Spătăcean.

„Engleza joacă de foarte mult timp un rol important în viaţa mea şi nu am văzut-o niciodată ca pe o materie la care trebuie să învăţ pentru că sunt obligată să o fac, ci mai mult ca pe o pasiune pe care îmi place să o onorez atât la nivel academic cât şi în viaţa de zi cu zi. Orice lucru pe care trebuie să îl stâpâneşti necesită un efort în plus, însă dacă te pasionează cu adevarat, îl vei obţine cu mai multă uşurinţă.” – Velişcu Sorana.

„Cu siguranţă atât serialele cât şi muzica m-au ajutat la crearea unei relaţii mai bune cu limba engleză. Beneficiile cunoaşterii unei limbi străine m-au motivat cel mai mult să dedic timp şi să depun eforturi în pregătirea mea, care au fost şi recompensate de-a lungul timpului.” – Ștefania Ţîr.

„Relaţia mea cu engleza a început din copilărie. Am fost intrigată de această limbă auzită atât de des în filme şi mi-a stârnit curiozitatea. Limba engleză îmi oferă libertate de exprimare şi diversitate. Fiind o limbă de circulaţie internaţională, sunt sigură că într-un fel sau altul mă va ajuta pe viitor şi îmi va asigura mai multe oportunităţi şi avantaje.” – Ariana Kiş.

Felicitari fetelor! Vă dorim mult succes la concursurile viitoare şi sperăm să vă menţineți viu interesul pentru limba engleză!

Profesor, Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Peste 300 de elevi ai Colegiului Național „David Prodan” Cugir au participat vineri, 12 mai 2023, la marșul ecologist „Ne pasă de natură!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În rândul acţiunilor cu tematică ecologistă desfășurate în cadrul „Săptămânii Verzi”, la Colegiul Național „David Prodan” Cugir, se numără şi marşul din ziua de vineri, 12 martie 2023.

Peste 300 de elevi, purtând însemne ecologiste şi pancarte cu mesaje care îndeamnă la protejarea pădurilor, râurilor și văilor din jurul orașului Cugir au mărșăluit pe străzi cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în rândul cetăţenilor cu privire la grija faţă de mediul în care trăim. Nimeni nu este responsabil de ecologizarea unei zone mai mult decât proprii ei locuitori.

Cartea de vizită a fiecărei localităţi este după cum bine se știe, dată și de modul în care oamenii tratează mediul natural în care trăiesc. Pe plan local, s-a întamplat în repetate rânduri ca în urma ploilor torenţiale, Râul Mare și Râul Mic să fie inundate de gunoaiele lăsate -tot de noi, cugirenii- sus în munți, cu o inconștiență și nepăsare care sfidează orice regulă a bunului simț (toate în urma grătarelor și picnicurilor organizate cu diverse ocazii) și care ne sunt mai apoi aduse de ape înapoi în oraș.

De multe ori, gunoaiele provenind de la materialele de construcții, în loc să fie transportate în spațiul special amenajat în acest sens- și pus la dispoziție în mod gratuit de către Primăria Orașului Cugir- sunt duse și abandonate pe văile din apropiere (cu preponderenţă Valea Dăii, Valea Ghișagului, Părăul Gugului, Valea Sasului si Valea Prihodiștii). Este astfel de la sine înțeles că adesea, organizațiile ecologiste din oraș sunt de multe ori depășite de situație și nu fac față avalanșei de resturi, care în loc să se împuţineze, se înmulţesc văzând cu ochii.

În acest sens, elevii liceului nostru, au împărţit trecătorilor fluturaşi conţinând citate, îndemnuri și idei menite să contribuie la salvarea activă a naturii, cu atât mai mult cu cât, fiind un oraş situat la poalele munților, un colţ de rai înconjurat de păduri și străbătut de râuri, este nevoie de eforturi colective pentru a păstra intacte frumusețile locului.

Vă reamintim că liceul nostru, sprijinit de Primăria Cugir, a implementat anul acesta o campanie permanentă de colectare selectivă a deșeurilor intitulată ECOCNDP. Prin intermediul acesteia am reușit să creştem gradul de colectare selectivă la nivelul şcolii la 90%. Am dori evident, ca exemplul elevilor noștri să fie urmat de toți cetățenii orașului Cugir.

Le mulțumim pe această cale participanților la marș- și anume elevilor (care au fost deosebit de entuziaşti și deschişi la iniţiativa noastră), profesorilor, Consiliului Elevilor Colegiului Național David Prodan, Primăriei Orașului Cugir, Poliției Cugir, Poliției Locale și Jandarmeriei pentru că au fost alături de noi şi ne-au susţinut în organizarea acestui demers-sperăm noi, educativ pentru toată lumea- și ne-am bucura ca pe viitor să vedem schimbări în bine la nivelul localității în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător.

Profesor, Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir