Ştiri din zonă
“Luna Plantării Arborilor” a început astăzi la Vinţu de Jos prin sădirea a 500 de salcâmi
A început campania “Luna Plantării Arborilor” în judeţul Alba. Astăzi, la ora 10.00, pe un teren degradat din localitatea Vinţu de Jos (păşunea Mereteu), a avut loc prima acţiune de sădire de puieţi, organizată de Direcţia Silvică Alba.
La manifestare au luat parte angajaţi ai DS Alba, elevi şi profesori de la Şcoala generală cu clasele I- VIII Vinţu de Jos precum şi oficialităţi locale şi judeţene. În cadrul acţiunii de azi, au fost plantaţi peste 500 de puieţi, specia salcâmi.
Campania din primăvara anului 2013 – ”Luna Plantării Arborilor”, organizată de Direcţia Silvică Alba, care îşi propune să planteze integral 207 hectare şi să facă completări pe o suprafaţă de 46 hectare, utilizând 980 de mii de puieţi din specii diferite precum brad, molid, stejar, gorun, paltin, frasin, cireş, salcâm, a demarat astăzi în localitatea Vinţu de Jos.
La manifestarea deschiderii au fost prezenţi peste 40 de angajaţi ai DS Alba, în frunte cu ing. Dan Gheorghe Boariu, directorul Direcţiei Silvice Alba şi Adrian Lup, dir. adj., Gheorghe Vlad – primarul comunei Vinţu de Jos,Nicolae Pienar – reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, fost primar al comunei Vinţu de Jos (cel care a demarat în urmă cu 10 ani acţiunea de plantare a arborilor în aceeaşi zonă), precum şi două clase de copii din Vinţu de Jos însoţiţi de directoarul şcolii – prof. Lucia Herman, prof. Alina Apolzan – director adjunct, prof. Rodica Josan şi prof. Aurelia Bătrâna. De asemenea, la evenimentul care a marcat startul campaniei de împăduriri au luat parte deputatul Dan Simedru, senatorul Teodor Atanasiu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba – Florin Roman.
Cu tot frigul de afară, dotaţi cu hârleţe şi sape, atât organizatorii cât şi elevii şi reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, au sădit, pe păşunea Meretru, peste 500 de salcâmi.
Acţiunile vor continua până la data de 15 aprilie, în cele 7 ocoale din cadrul DS Alba (Alba Iulia, Aiud, Cugir, Gârda, Sebeş, Valea Ampoiului şi Valea Arieşului), cu participarea personalului silvic, a elevilor, studenţilor şi membrilor comunităţilor rurale şi urbane. Ele se vor desfăşura în zonele Ighiu, Feneş, Izvorul Ampoiului, Oarda de Sus, Avram Iancu, Câmpeni, Bistra, Lupşa, Baia de Arieş, Cugir, Zlatna, Arieşeni, Straja, Gârda şi altele.
În “Luna plantării arborilor” au loc, de asemenea, acţiuni educative în şcoli şi grădiniţe, conferinţe, simpozioane, dar şi activităţi ecologice – curăţarea albiilor văilor, a zonelor din vecinătatea drumurilor forestiere, concursuri pe teme silvice în şcoli din judeţ, însă cea mai importantă acţiune o reprezintă plantarea puieţilor.
Potrivit silvicultorilor, “Luna plantării arborilor” este o sărbătoare dedicată reînvierii naturii, iar sădirea arborilor, pe lângă componenta economică, reprezintă şi continuarea ciclului vieţii.
Ştiri din zonă
Două persoane au ajuns la spital, după ce s-au răsturnat cu ATV-ul într-un pârâu de pe marginea DJ 107U, între Valea Mare și Ceru-Băcăinți
Luni, 6 ianuarie 2025, în jurul orei 14.30, polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe DJ 107U.
Polițiștii Serviciului Rutier Alba au constatat că un bărbat de 35 de ani, din municipiul Petroșani, județul Hunedoara, în timp ce conducea un ATV, pe DJ 107U, între localitățile Valea Mare și Ceru-Băcăinți, nu ar fi adaptat viteza de deplasare și a părăsit partea carosabilă, rasturnându-se într-un pârâu.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea ușoară a conducătorului auto și a pasagerei, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Petroșani, fiind transportați la spital, pentru efectuarea unor investigații medicale de specialitate.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Ştiri din zonă
Mai multe familii din Tărtăria au pus mână de la mână și au împodobit strada, de sărbători
Costurile bucuriei de Crăciun și Anul Nou s-au ridicat la aproximativ 300 – 400 de lei de familie. Este al treilea an când comunitatea de pe strada Doba din Tărtăria se unește în spiritul sărbătorilor de iarnă încercând să aducă culoare și nu în ultimul rând spiritul specific perioadei din an.
N-a fost muncă ușoară. Operațiunile de împodobire au debutat la jumătatea lunii noiembrie și au fost finalizate în pragul Crăciunului, după eforturi de zi cu zi. Primăria a contribuit și ea, cu un utilaj ce a ajutat la bunul demers al faptelor de bine.
Strada Doba din Tărtăria, comuna Săliștea, se poate lăuda, fără urmă de modestie, cu faptul că poate rivaliza, în tainele împodobirii și bucuriei sărbătorilor de iarnă, chiar și cu orașe măricele sau mari din județul Alba, ori chiar din întreaga țară, iar cheia succesului pare să fie voluntariatul în comunitate, precum declară Daniel Jurj.
„A fost initiațiva tuturor de pe stradă, ne-am întâlnit într-o seară și am zis: Hai sa împodobim strada!. Am pus fiecare niște bănuți, am cumpărat instalații și ne-am apucat de împodobit. Am vrut să facem frumos pentru toată lumea, nu numai pentru noi. Am vrut să se bucure oamenii. Și vin în fiecare seară, încontinuu de când am terminat. Vin oameni de la Săliștea, de la noi din Tărtăria toți au venit. Vin cu mașinile, se uită, fac poze și pleacă. A fost chiar frumos”, a declarat Cornel Jurj, unul dintre tinerii organizatori.
Primarul comunei Săliștea din județul Alba, de care aparține satul Tărtăria, a rămas plăcut impresionat de inițiativa cetățenească și atmosfera feerică. Edilul a lansat chiar și un îndemn: „Zic, merită să faceți o plimbare cu familia, prietenii sau poate luați bunicii, mătușile și le duceți la o plimbare de seară pe strada Doba din Tărtăria”.
„În fiecare an, am fost surprins să văd case frumos „îmbrăcate” în luminițe pentru Crăciun, însă, ce m-a impresionat cu adevărat a fost o stradă „îmbrăcată” pentru Crăciun de locuitorii acelei zone. Oamenii s-au adunat, fiecare a contribuit cu ce a putut, și au transformat strada într-un loc luminat și călduros, un loc plin de lumina pentru toți cei care trec pe acolo găsiți inclusiv bomboane de Crăciun (pe banca situată la intrarea în zona luminată). Sunt profund entuziasmat și inspirat atunci când văd cum oamenii se unesc pentru a face ceva frumos, nu doar pentru ei, ci pentru toți cei din jur. Aceste gesturi mă fac să cred cu tărie că avem șansa unui viitor mai bun, dar doar ÎMPREUNĂ, uniți că o comunitate.
Dacă ar fi să-mi pun o dorință la început de an 2025, această ar fi: „Doamne, ajută la o comunitate unită și sănătoasă!” Știu că, cu ajutorul vostru, oameni faini, dorința mea se va îndeplini! Nimic fără Dumnezeu, iar când suntem buni unii cu alții, Dumnezeu zâmbește de sus și ne răsplătește cu mai multă bunătate. Să fim împreună pentru un an nou plin de provocări, dar și de ajutor reciproc cu voie bună! Zic, merită să faceți o plimbare cu familia, prietenii sau poate luați bunicii, mătușile și le duceți la o plimbare de seară pe strada Doba din Tărtăria.” a transmis primarul comunei Săliștea Gherman Ioan, de care aparține satul Tărtăria.
Ştiri din zonă
Concert de colinde, în cea de-a treia zi de Crăciun, la biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din parohia Băcăinți
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în data de 27 decembrie 2024, când Biserica Ortodoxă face pomenirea de peste an a Sfântului Arhidiacon Ștefan, dreptmăritorii creștini din parohia Băcăinți, protopopiatul Sebeș, și-au cinstit ocrotitorul bisericii din localitate.
Ziua de prăznuire a debutat cu celebrarea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, la care s-au alăturat numeroși credincioși și copii.
Începând cu ora 14.30, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, într-un numeros sobor de clerici, alături de care s-a aflat părintele protopop Ionel Arsu. Apoi, ca o încununare a zilei, a fost organizat un recital de colinde, susținut de către grupul „Mlădițele Cugirene”, coordonat de către doamna profesor Ionela Popa, dar și de către grupul „Păstrătorii de Tradiții din Vinerea”.
Această minunată zi de bucurie a fost încheiată cu o agapă frățească.
Pr. paroh Răzvan Oprea
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 4 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro