cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Exponatul lunii la Muzeul din Cugir – Eşarfa primului primar cugirean ales după Marea Unire din 1918

Exponatul lunii la Muzeul din Cugir – Eşarfa primului primar cugirean ales după Marea Unire din 1918

Publicat în 26.07.2017 la ora 13:12

Pe standul Expoziției muzeale publice permanente a orașului Cugir se află nu de mult timp un exponat de o mare atracție și însemnătate pentru vizitatori.

Este vorba de eșarfa primului primar ales al comunei Cugir – Comitatul Hunedoara, după Marea Unire din 1918, Nicolae Muntean, care a purtat cu demnitate acest simbol al unității naționale, timp de 20 de ani, în perioada 1919 – 1938. Dobândirea eșarfei de către Asociația „Pro Cugir” a fost posibilă în urma unor repetate discuții purtate de președintele asociației cu fiica fostului primar Nicolae Muntean, Dorina Muntean (căsătorită Breaz, actualmente cu domiciliul în Sebeș), care a spus: „Dețin eșarfa purtată timp de 20 de ani de tatăl meu, Nicolae Muntean, precum și fotografia acestuia, pe care le donez Muzeului din Cugir, în semn de respect și prețuire pentru comunitatea locală. Doresc ca acest lucru să se înfăptuiască doar prin intermediul nepotului meu, Emil Nicolae Muntean din Cugir” ( n.r. – director general la Parcul Industrial Cugir). Eșarfa tricoloră are o lungime de 2,12 m/0,9 m. Din biografia fostului primar care a păstorit Cugirul timp de două decenii, aflăm că s-a născut la 18 septembrie 1890, în Cugir, și a decedat la 26 noiembrie 1938. A fost combatant în Războiul Întregirii Neamului, iar la 1 Decembrie 1918 a făcut parte din delegația oficială a Cugirului prezentă la Alba Iulia, fiind semnatar al documentelor Marii Adunări Naționale care au consfințit actul Marii Uniri.

Constantin Predsecu

Acest articol a fost citit de 449 ori

Exponatul lunii la Muzeul din Cugir – Eşarfa primului primar cugirean ales după Marea Unire din 1918
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.