Sport
Lucian Itu, antrenor Metalurgistul Cugir: „Vrem să depășim performanța sezonului trecut”
De la revenirea în Liga a 3-a, în 2013, Metalurgistul Cugir a fost mai mereu în prim-plan în cei nouă ani petrecuți pe a treia scenă fotbalistică.
Gruparea de sub Drăgana s-a dovedit cea mai bună competitoare din Alba, mărturie stând bilanțul recent împotriva conjudețenelor: o hegemonie ce datează de 3 ani și 7 luni și cuprinde 16 partide fără a cunoaște gustul eșecului, iar calculele la acest capitol pot continua, dacă e cazul, abia la toamnă, întrucât CS Ocna Mureș și Unirea Alba Iulia nu vor mai înfrunta în primăvară echipa pregătită de antrenorul-jucător în vârstă de 43 de ani.
La al treilea sezon succesiv început sub comanda lui Lucian Itu, “roș-albaștrii” au avut un parcurs remarcabil în Seria a 9-a, dominată de CS Hunedoara (singura neînvinsă în acest sezon), ce are 7 puncte în față. După 15 runde, Metalurgistul Cugir se situează pe locul secund, cu 36 de puncte (cu unul mai mult comparativ cu campionatul precedent, după același număr de jocuri), calificată deja matematic în play-off, deși mai sunt trei etape de jucat din sezonul regular. Asta după ce în campionatul anterior a câștigat Seria a 9-a și a susținut o dublă de baraj pentru promovare cu SCM Zalău, ambele jocuri pierdute.
• Marius Lupu – principala gură de foc
Atacantul Marius Lupu, golgheterul stagiunii trecute, este principalul marcator și în acest campionat, cu 10 reușite (un sfert din totalul propriei formații), urmat de Cocan și Șaucă – fiecare cu 5 goluri. În topul seriei, cugireanul este la egalitate cu Arnăutu (CS Hunedoara), fiind devansați de Astafei (CS Ungheni) – 16 goluri și Hergheligiu (CS Hunedoara) – 12. De altfel preocuparea pentru un stil de joc spectaculos, ofensiv, este dovedită și de faptul că pe lista marcatorilor din acest campionat sunt 13 jucători, dincolo de cele 3 autogoluri de care a beneficiat.
Un singur eșec, lângă furnale, al doilea atac al seriei (39 de goluri) și a doua defensivă (19 goluri încasate, la egalitate cu Unirea Ungheni) reprezintă sinteza în cifre a parcursului de până în prezent din ediția 2021/2022. “Sunt foare mulțumit ca joc prestat, rezultate obținute și clasare la finele anului pentru ceea ce am realizat în acest campionat, început oarecum mai șovoielnic, cu acel egal acasă cu Sănătatea Cluj”, a spus Lucian Itu, antrenor ce i-a avut în lot pe tinerii localnici Andriuc (a primit botezul eșalonului terț), Perjeriu sau Sebastian Itu (fiul său, ce a debutat la 16 ani și 8 luni pe a treia scenă în derby “de Alba” cu Unirea Alba Iulia).
„Exceptând sincopele din dubla de baraj cu SCM Zalău, pot concluziona că întregul an calendaristic a fost unul excelent, am întrecut orice așteptări. Nu este firesc să fac remarcări individuale, toți cei implicați au pus umărul la realizarea acestui parcurs”, a mai spus Lucian Itu, simbolul fotbalistic al Cugirului în ultimele decenii.
Pe teren propriul, în acest campionat Metalurgistul Cugir a debutat cu o remiză surprinzătoare contra “virușilor verzi’, au urmat 6 victorii la rând, iar în ultimul joc, ce a tras cortina peste acest an, un egal cu Unirea Ungheni, clasată pe treapta a 3-a a podiumului, la 7 “lungimi” în spate. Gruparea din Mureș se anunță, în cele 12 jocuri rămase din actuala stagiune (3 în retur și alte nouă în play-off, după modelul tur-retur-tur), principala pretendentă la ocuparea locului secund ca asigură participarea la barajul pentru accederea în eșalonul superior. “Personal credeam că Sticla Turda să intre în calcule la play-off dacă învingea Unirea Ungheni în etapa a 14-a (n.r. – a fost 1-2). Așa, lucrurile par clare în privința celor 4 grupări din play-off. Noi ne propunem, după ce am realizat un prim obiectiv intermediar, să terminăm pe locul secund și să depășim performanța sezonului trecut, adică să trecem și de un prim baraj de promovare”, a conchis Lucian Itu, ce ar mai avea nevoie în retur de un junior, un fundaș central și un atacant.

Sport
Alergătorii cugireni Vasile Hârjoc și Gheorghe Hăprean, primii la Campionatul Național de Cros pentru Atleți Masters
Recent, la Cocorăștii Mislii – Județul Prahova, a avut loc Campionatul Național de Cros pentru Atleți Masters, competiție la care au luat parte sportivi din toate zonele tării, pe categorii de vârstă de la +35 pana la +90 ani – feminin și masculin.
Distanța de parcurs a fost de 8 km pentru atleții de la categ. +35 pana la categ. +65 ani inclusiv și de 6 km peste vârstă de +70 ani .
Din județul Alba au participat atleti de la C.S. „Metalurgistul” Cugir (antrenor prof. Gheorghe Hăprean) prin alergătorii: Călin Morar – categ. +35 ani – proba 8 km – locul II; Călin Giurgiu Iosif – proba 8 km – locul III – categ. +45 ani; Gheorghe Hăprean – proba 8 km, locul I – categ. +60 ani și Vasile Hârjoc – proba 6 km – timpul obtinut 32 min. 21 sec. – locul I la categ. +70 ani.
De la C.S. „Mica Romă” Blaj a participat Adrian Deac – categ. +45 ani – locul II, iar C.S.M.Unirea Alba Iulia l-a avut reprezentant pe Ilie Cioca – categ. +80 ani – proba 6 km, timpul obținut 35 min. 25 sec. – locul I.
În zilele de 4 și 5 iulie 2025, la Stâna de Vale – jud. Bihor va avea loc Campionatul Național de Alergare Montană și etapa de cupă europeană, probele fiind de 11 km și 33 km cu diferența pozitivă de nivel de 1350 m.
Constantin PREDESCU
Sport
Sahistul cugirean Teodor Hentea, locul 5 la „Educație prin șah”, de la Alba Iulia. Ovidiu Crăciun, vicecampion național la turneul desfășurat la Geoagiu-Băi
Sâmbătă, 14 iunie, în incinta „Carolina Mall”, din Alba Iulia, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului „Educație prin șah”, inițiat de Federația Română de Șah.
La startul competiției de la Alba Iulia, au participat 143 de copii, printre ei aflându-se și 6 juniori legitimați la Clubul Sportiv Metalurgistul Cugir. Cel mai bun rezultat obținut de un sportiv cugirean, a fost obținut de Teodor Hentea, care s-a clasat pe locul 5 din 25 de participanți, la grupa clasei întâi.
În perioada 9-16 iunie 2025, s-au desfășurat la Geoagiu Băi campionatele naţionale de veterani la șah clasic, șah rapid, șah blitz și dezlegări. La această manifestaţie a perseverenţei în pregătire, în studiu și competiţii care se măsoară la unii participanţi în mii de ore, au fost prezenţi și 7 sportivi legitimaţi la Metalurgistul Cugir.
Participanţii la o astfel de competiţie sunt împărţiţi în două grupe de vârstă, cei între 50 și 65 de ani și cei peste 65 de ani. La șah clasic au fost 34 de participanţi, dintre care 2 maeștri internaționali, un maestru FIDE, 4 maești naţionali, 11 candidaţi de maestru, precum și antrenorul multiplei campioane naţionale Corina Peptan, timișoreanul Cornel Păscălău.
La finalul concursului, la grupa de +50 de ani, maestrul național Ovidiu Crăciun, reprezentând Metalurgistul Cugir, a terminat pe locul 2, fiind neînvins, cu un punctaj de 5 puncte din 6 partide. Maestrul Ovidiu Crăciun a fost desemnat de Federația Română de Șah, sarcina de selectare și de arbitrare a concursului de dezlegări. La această grupă, câștigător a fost Marian Zaim, iar pe locul 3 s-a clasat Gheorghe Antohe.
La grupa de +65 de ani cel mai bun rezultat al unui sportiv din Cugir a fost cel al lui Doru Jiroș care a încheiat concursul pe locul 6, cu un punctaj de 4.5 puncte din 7 partide, realizând o creștere de 14 puncte a coeficientului valoric ELO. Câștigători au fost Dorin Lazăr (originar din Aiud), Aurel Ştirb și Ervin Mozeș.
La concursul de dezlegări s-au prezentat 21 de participanţi. Transcrierea greșită a soluţiilor pe foaia de concurs l-a privat pe domnul Rădiţoiu de ocuparea locului 2.
Chiar și așa, punctajul cumulat de 18.5 puncte, l-a plasat pe locul 4, un rezultat foarte bun care arată tendinţa de creștere a valorii șahistului cugirean, datorită pregătirii și participării la toate competiţiile de acest gen care au fost organizate și la Cugir: International Solving Contest, campionatul naţional al Israelului și campionatul naţional al Frantei.
Un rezultat foarte bun a realizat și la concursul de blitz terminând competiţia pe locurile 5-8 și un câștig de 31 de puncte ELO.
Sport
Cugireanul Robert Paștiu, campion național la „Tenis 10”
Tenismenul Robert Paștiu, legitimat la C.S. „Metalurgistul ” Cugir, în vârstă de 8 ani, pregatit de antrenorul Lucian Rada, a participat sâmbătă, 14 iunie 2025, la Turneul de tenis pentru juniori desfășurat la Timișoara, în cadrul „Cupei Helios Round Three”.
Competiția a avut loc în cadrul Campionatului National „Tenis 10”, categoria mingi portocalii, unde sportivul de la poalele Drăganei a obținut locul 1.
Felicitări jucătorului și antrenorului său pentru performanța obținută și urări de mult succes în competițiile viitoare.
Constantin PREDESCU
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)