cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Liceul Teoretic „David Prodan” a obținut în primă instanță anularea ordinului Ministerului Educației Naționale de retragere a titulaturii de „COLEGIU NAȚIONAL”

Liceul Teoretic „David Prodan” a obținut în primă instanță anularea ordinului Ministerului Educației Naționale de retragere a titulaturii de „COLEGIU NAȚIONAL”

Publicat în 23.10.2019 la ora 17:39

Ieri, 22 octombrie 2019, s-a dat decizia Secției a IX-a Contencios Administrativ și Fiscal, de admitere a cererii Consiliului Local și a Liceului Teoretic „David Prodan” Cugir, pentru anularea Orddinului Educației Naționale 5091/11.09/2018 prin care s-a retras titlul de colegiu național instituției de învățământ din oraș.

„Admite cererea, respinge excepția inadmisibilității, ca neîntemeiată. Admite acțiunea și anulează Ordinul MEN nr 5091/11.09/2018. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recursul urmând a fi depus la sediul Curţii de Apel București”. (Portalul instanțelor de judecată)

În urmă cu aproximativ un an, cele două instituții au argumentat că ministerul nu a respectat unele cerințe, principii și prevederi legale. Ordinul MEN Nr. 5091/2018 a fost publicat fără a se menționa motivele pentru care este revocat titlul de “colegiu național”, fără a se indică calea de atac, fără respectarea condițiilor de tehnică legislativă și a principiilor de drept, arată reprezentanţii administraţiei locale.

Instituțiile publice cugirene au considerat că ordinul MEN este lovit de nulitate absolută. În argumentarea anulării ordinului care lasă Cugirul fără singurul colegiu național, petiționarii precizează că unității de învățământ nu i se putea revoca denumirea în timpul anului școlar, adică între 1 septembrie 2018 și 31 august 2019, întrucât prevederile OMEN NR. 3732/2013 sunt clare în acest sens.

Totodată, este evocat principiul neretroactivității legii civile care constă în aceea că “legea civilă se aplică numai situațiilor juridce care iau naștere după intrarea ei în vigoare”.

Liceul Teoretic „David Prodan” a înaintat documentația de reconfirmare a acestei titlulaturi în data de 5 aprilie 2018, în baza legislației existente la acea dată și în termenul comunicat de IŞJ Alba. Întrucât, noua metodologie de acordare a titlului de Colegiu național/Colegiu a apărut după trei luni, petiționarii consideră abuzivă aplicarea noilor criterii pentru dosarele depuse anterior.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 208 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.