Rămâi conectat

Actualitate

Legenda Dragobetelor. Cum se sărbătorea Dragobetele ? Etimologia cuvantului Dragobete | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Legenda Dragobetelor. Cum se sărbătorea Dragobetele ? Etimologia cuvantului Dragobete | cugirinfo.ro

Dragobetele este sărbătorit în Calendarul Popular în ziua de 24 februarie. Cum vremurile s-au schimbat, tinerii au dat uitării pe Dragobete zis şi Dragomir, Ioan Dragobete, Cap de Primăvara – tânărul zeu al dragostei din panteonul mitologiei româneşti. Menţionam că pe vremuri, această sărbătoare nu era prezentă în toate regiunile tarii. Potrivit atestărilor, ea era cunoscuta în sud, mai cu seama în Oltenia.

Dragobete-Cap de primăvara este una dintre sărbătorile ce prevesteşte începutul primăverii. Romanii numeau sărbătoarea Dragobetelui şi “Logodna păsărilor”, deoarece în aceasta zi păsările se împerecheau şi îşi făceau cuib. În lumea satelor, această presupusă logodnă a păsărilor a fost adoptata simbolic de către oameni. Se credea că păsările neîmperecheate în aceasta zi rămâneau stinghere până la Dragobetele din anul viitor, ceea ce era valabil şi în lumea oamenilor, ne spune profesorul Ion Ghinoiu.

Cum se sărbătorea Dragobetele

În dimineaţa zilei de 24 februarie, tinerii ieşeau din sat la pădure, făceau o hora, se sărutau şi se strângeau în braţe. Fetele adunau flori de primăvara pe care le foloseau pentru descântecele de dragoste. Viorelele si tămâioarele erau păstrate pana la Sanziene, pe 24 iunie, când erau aruncate pe o apă curgătoare. Exista credinţa că cele care nu făceau acest lucru, rămâneau nelogodite. Pretutindeni se auzea zicala: “Dragobetele săruta fetele!”.

Nu cred ca este intamplator faptul ca tinerii ieşeau la pădure în aceasta zi, dacă ţinem seama că Dragobetele locuia prin păduri, pentru a pedepsi persoanele care au lucrat în ziua prăznuirii sale. De aici a luat naştere şi expresia “Nu te-o prinde Dragobetele prin pădure”.

În apropierea pranzului, fetele începeau să coboare în fuga spre sat. Aceasta fuga era numita “zburatorit”. Flacaii urmareau fetele dragi şi acestea se lasau prinse daca tinerii erau dupa placul inimii lor. Avea loc o îmbrăţisare, ce era urmata de un sarut, care semnifica logodna pentru cel putin un an de zile. Multi parinti abia acum aflau simpatiile tinerilor. Se întâmpla ca unii sa fie mulţumiţi, iar în cazul în care nu erau de acord cu alegerea făcută, logodna virtuală era respectată.

Etimologia cuvantului Dragobete

Unii filologi susţin că numele “Dragobete” provine de la două cuvinte vechi slave “dragu” si “biti”, care s-ar traduce prin expresia “a fi drag”. Alţi filologi susţin că vine din cuvintele dacice “trago” – tap (mai târziu devenit “drago”) si “bete” – picioare. Ţapul simbolizând la romani fecunditatea!

Exista si ipoteza ca “Dragobetele” se traduce prin “chipul frumos din Casa lui Dumnezeu, tânărul frumos, ales”, de la cuvintele dacice “drag”, ce semnifica “chip frumos”, “chip de lumina” si “betel”- “casa lui Dumnezeu”.

Floarea dragostei

În lumea satului, plantele erau de mare ajutor pentru a afla daca tinerii se căsătoresc. Una din aceste plante era numită Floarea dragostei, o planta cu frunze în forma de lance şi flori roz-purpurii, care creştea în locuri înalte. Se plantau în grădina doua fire de Floarea dragostei pentru tinerii îndrăgostiţi şi dacă cele doua plante se apropiau, era semn ca ei se vor casatori.

Daca in unele legende, Dragobete apare ca fiu al Babei Dochia, în altele ca fiind Navalnicul sau cumnatul lui Lazarica cel mort din dor de plăcinte, un lucru e sigur: este tânăr si este protectorul dragostei şi al îndrăgostiţilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cuplurile fin Cugir care în acest an împlinesc 50 ani de căsătorie, sărbătorite pe 1 Octombrie 2024

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir organizează nunta de aur pentru cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Înscrierile se fac la Centrul Cultural Valentin Uritescu.

„În fiecare an sărbătorim 1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice și totodată familiile care aniversează 50 de ani de căsătorie. Invităm și pe această cale cuplurile pentru care acest an este dedicat celebrării Nunții de aur să participe la ceremonia aparte, dedicată dumnealor. Înscrierea se face la sediul instituției Centrului Cultural Valentin Uritescu Cugir, iar pentru mai multe detalii vă așteptăm să ne vizitați sau ne puteți contacta online aici ori la numărul de telefon 0258755767”, au transmis reărezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Rechizite și dulciuri pentru copiii din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un gest de suflet al Parohiei Ortodoxe române – Cugir 2 (Biserica Sf. Gheorghe Cugir) a adus lumină și speranță în sufletele mai multor copii.

Cu sprijinul preotului paroh, Adrian Ioan Aldea și al unor enoriași devotați, zeci de copii prezenți la Te Deum-ul organizat cu prilejul noului an de școală în locașul de cult au primit daruri cu ocazia începerii noului an școlar.

Ei au primit cu inimile pline de bucurie și recunoștință daruri constând în plase cu rechizite școlare (penare complete, caiete, creioane colorate, pixuri, plastilină ș.a.).

Pe lângă rechizitele școlare, copiii au fost întâmpinați și cu dulciuri și fructe, simboluri ale grijii și dragostei pe care Biserica o poartă pentru fiecare dintre ei.

Acest sprijin oferit aproape în fiecare copiilor reprezintă mai mult decât un simplu ajutor material, este o șansă la educație și la un viitor mai bun pentru acești tineri, care au astfel cât de cât cele necesare pentru a merge la școală și a-și continua studiile.

„Prin aceste gesturi de iubire creștină, Biserica nu doar că sprijină educația, ci și reînnoiește speranța în inimile acestor copii, arătându-le că nu sunt singuri în fața provocărilor vieții. În fiecare ghiozdan se află nu doar rechizite, ci și un strop de credință, de încurajare și de binecuvântare pentru un nou an școlar plin de realizări”, a dorit să precizeze părintele Adrian Aldea.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Locuitorii mai multor blocuri din Cugir au rămas fără apă potabilă, în urma unei avarii la o conductă de pe strada Tineretului

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cursul dimineții de luni, 9 septembrie 2024, locuitorii mai multor blocuri din Cugir au rămas fără apă potabila ca urmare a unei avarii produse la o conductă de pe strada Tineretului.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că din cauza unei avarii la conducta de alimentare cu apă potabilă din Cugir, str. Tineretului, se sistează furnizarea apei potabile la bl. nr.5, 7 și 9, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării apei potabile pot exista depășiri ale parametrului turbiditate, caz în care sfătuim clienții să folosească apa numai în scopuri menajere.

Va mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, au transmis reprezentanții APA CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir