Actualitate
Încasările partidei dintre Metalurgistul Cugir și Unirea Jucu, din Liga a 3-a, vor fi donate lui Mateo, băieţelul de 8 ani, grav bolnav
Marţi, 4 aprilie 2017, de la ora 17.00, la Cugir se va juca fotbal pentru viaţă, încasările partidei din Liga a 3-a, dintre Metalurgistul Cugir şi Unirea Jucu urmând să fie donate pentru Mateo, băiețelul din Cugir care suferă de 8 boli și are nevoie de o operație pentru a putea merge singur.
Gruparea „roş-albastră” de sub Drăgana se alătură astfel campaniei umanitare declanşate în Cugir pentru sprijinirea acestui copil vitregit de soartă.
• Apel la suporteri! Să vină în număr cât mai mare!
Banii strânşi la respectiva întâlnire vor fi direcţionaţi spre familia puştiului în vârstă de 8 ani, care a suferit de-a lungul anillor multiple intervenţii chirurgicale. Oficialii divizionarei terţe au dovedit că au suflet mare şi se alătură campaniei umanitare declanşate în localitatea de sub Drăgana, pentru a-l sprijini pe micuţul Mateo. Astfel, fotbalul depăşeşte graniţele unui simplu joc şi dovedeşte că face parte din viaţă.
„Facem un apel pe această cale la suporterii Metalurgistului din Cugir. Să vină în număr cât mai mare la acest meci, să reuşim astfel să strângem o sumă cât mai consistentă, prin care să putem şi noi ajuta un băieţel cu care viaţa a fost nedreaptă. Nu este un act de binefacere, este o normalitate şi încercăm să ajutăm, să fim alături de Mateo, pentru că înainte de a fi jucători, antrenori, sau conducători, suntem oameni şi ne pasă„, a spus Bogdan Petric, oficialul Metalurgistului Cugir.
Mateo are nevoie urgentă de sprijin şi această campanie umanitară ce i-a impresionat pe zeci de cugireni, care s-au mobilizat şi au sărit în sprijinul său.
Mateo este un copil în vârstă de 8 ani din Cugir, care s-a născut cu leziuni cerebrale și are mare nevoie de ajutor. Părinții lui, de o modestie rară nu au solicitat ajutorul nimănui până acum, dar au ajuns să fie copleșiți de problemele cu care se confruntă, iar Mateo este un adevărat luptător alături de ei făcând progrese substanțiale în confruntarea cu cele 8 diagnostice pe care le are.
Băiețelul a suferit de-a lungul anilor multiple intervenții chirurgicale, iar cu tratamente de recuperare constante, deprinderile lui motrice s-au mai îmbunătățit. În urma operației la ligament, copilul poate acum să pășească dacă este susținut. Orice intervenție poate fi făcută doar cu anestezie totală din cauza stării lui, iar crizele epileptice nu prea permit să fie făcute mai multe anestezii pe an deoarece toată evoluția lui poate regresa. De vorbit vorbește destul de rău, dar vorbește. De un an vorbește mai bine, rezultat al lecțiilor de logopedie. Acest progres pune în discuție o operație pe coloană pentru a putea să meargă mai bine, intervenție ce poate fi făcută doar în afara țării (părinții s-au interesat și au aflat de un caz asemănător din România, operat cu succes în SUA). În momentul de față, asociația “Ține de tine!” a trimis RMN-ul copilului unui doctor din Germania și așteaptă un răspuns pentru operație.
Până atunci, Mateo are nevoie de ajutor pentru a putea continua tratamentul, fără de care starea lui ar putea intra în regresie. Totodată, are nevoie de echipamente speciale, urgente fiindu-i încălțămintea specială și ortezele ce-i atenuează durerea și disconfortul.
Campania umanitară pentru Mateo a fost lansată de asociația “Ține de tine” din Cugir.
Asociația ȚINE De TINE este condusă de Alin Teodorescu, profesor de religie la Colegiul Național “David Prodan”. Acesta, împreună cu foştii elevi ai liceului, a decis să se implice și să-l ajute pe Mateo, declanșând o campanie umanitară de strângere de fonduri. La începutul lunii mai, membrii asociației vor organiza o cursă pe biciclete, la care doritorii se pot încrie contra unei sume modice de minim 10 lei. Membrii asociației vor purta tricouri cu îndemnul “Ajută-l pe Mateo”, precum și urne în care cugirenii vor putea face donații.
Conturile în care puteți dona pentru Mateo:
IBAN Lei: RO70BRDE010SV47127240100
IBAN Euro: RO04BRDE010SV47127590100

Actualitate
Slujba de sfințire a capelei mortuare din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, din Cugir
Vineri, 13 iunie 2025, a fost inaugurată și sfințită capela mortuară din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir, o realizare posibilă prin inițiativa primarului Adrian Teban și a Consiliului Local, susținută cu căldură și implicare de preotul paroh Ioan Cândea și de numeroși credincioși ai orașului.
Capela a fost gândită ca un spațiu modern, curat și bine organizat, în sprijinul familiilor îndurerate, indiferent de confesiunea religioasă:
Structura capelei:
• Nivelul 1 (subsol) – destinat celorlalte culte religioase: sală mare, sală de îmbălsămare, 2 băi, spațiu de depozit;
• Nivelul 2 (parter) – destinat cultului ortodox: sală mare, 2 băi, vestiar și spațiu de depozit.
La intrare a fost amenajată și o centrală termică modernă, pentru a asigura confortul necesar în orice anotimp.
Primarul Adrian Teban a declarat: „Inaugurarea acestei capele reprezintă un pas important în sprijinul familiilor îndoliate din comunitatea noastră. Ne-am dorit să oferim un spațiu civilizat, bine organizat și accesibil tuturor cultelor, în care momentele despărțirii să poată fi trăite cu liniște, demnitate și respect. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat – consilierilor locali, reprezentanților Bisericii și cetățenilor – pentru contribuția lor la realizarea acestui proiect de interes public”.
La slujba de sfințire au fost prezenți mai mulți preoți din zonă, alături de numeroși credincioși, semn că această lucrare este nu doar utilă, ci și profund simțită de întreaga comunitate.
Prin acest proiect, Cugirul dovedește că adevărata forță a unei comunități stă în unitate, respect și grija față de cei aflați în suferință. Nu doar zidurile contează, ci lumina pe care o putem aprinde unii în sufletul celorlalți.
Actualitate
Sute de credincioși au participat duminică, 8 iunie 2025, la slujba de Rusalii oficiată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Cugir
Duminică, 8 iunie 2025, sute de credincioși au participat la slujba de Rusalii, la Catedrala din Cugir. S-au rugat pentru sfintirea tarinilor, a spicelor de grau si a apei.
Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc astăzi Sărbătoarea Rusaliilor, care reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli adunați în foișorul din Ierusalim. Este praznuita la 50 de zile de la Invierea Domnului. Sfântul Duh le-a dăruit Sfințiilor Apostoli, le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.
La Catedrala Ortodoxă din orașul Cugir a fost sărbătoare, sute de credincioși au participat la slujba Sfântei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.
După taina Sfantei Liturghii, pe esplanada din fața lăcașului de cult, preoții au rostit rugăciuni pentru sfințirea țaranilor (holdelor), a spicelor de grâu și a apelor. La finalul slujbei, credincioșii au luat acasă spice de grâu și apă sfințită, cu care își vor binecuvanta casele.
De altfel, în Duminica Rusaliilor se obișnuiește să fie aduse spice de grâu, amintind de vremea secerișului. Spicele de grau simbolizeaza și „limbile de foc ale Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli”.
Sorin GIURCA
Actualitate
Comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor
La finalul acestei săptămâni, comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor, una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe Române.
Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște. Cu rădăcini adânci în spiritualitatea românească, această sărbătoare marchează Pogorârea Sfântului Duh și este însoțită de obiceiuri menite să protejeze gospodăriile și sufletele oamenilor.
Un moment cu profundă încărcătură simbolică a fost sfințirea spicelor de grâu, oficiată de preoți în cadrul slujbei. Acest gest ritualic exprimă recunoștința față de roadele pământului și binecuvântarea muncii câmpului, având o semnificație aparte pentru comunitățile care își păstrează legătura cu natura și agricultura. Grâul ca simbol al vieții, al renașterii și al belșugului, este adus înaintea altarului ca ofrandă și este binecuvântat de preoți. În tradiția ortodoxă, grâul este strâns legat de taina Euharistiei – el devine pâine, trup dăruit. Grâul sfințit a fost apoi împărțit credincioșilor, ca simbol al belșugului și al protecției divine.
Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, semn că aceste tradiții continuă să unească generații și să întărească spiritul comunitar.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)