cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » Importurile de tehnică militară pun pe butuci industria naţională de apărare

Importurile de tehnică militară pun pe butuci industria naţională de apărare

Publicat în 19.05.2016 la ora 10:30

puscaSindicatele şi patronatele, inclusiv cele de la Cugir, solicită revitalizarea industriei proprii.

La cererea Organizaţiei Patronale Industria de Apărare şi a Blocului Naţional Sindical a avut loc, recent, la Bucureşti, o primă întâlnire guvern – sindicate – patronat, în care dezideratul a fost dezbaterea problemelor grave ale industriei de apărare, miza fiind expunerea deficienţelor şi încercarea de a găsi soluţii. La această întâlnire au participat Costin Borc, viceprim-ministru şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale. În cadrul reuniunii, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale Industria de Apărare, Bogdan Bărbulescu, a subliniat unele dintre problemele extrem de dificile cu care se confruntă de ani buni industria de apărare, punând accentul pe două disfuncţionalităţi majore: lipsa unei cooperări între industria de apărare naţională şi Ministerul Apărării Naţionale, necesitatea unui nou cadru legislativ şi trecerea acestui sector de activitate sub autoritatea directă a prim-ministrului, având în vedere tocmai intercorelaţiile şi importanţa domeniului. Bărbulescu a arătat că în timp ce ministerele apărării din statele europene îşi susţin şi colaborează intens cu propriile industrii de apărare naţionale, Ministerul Apărării din România preferă importurile, fiind reaplicată procedura negocierii directe, în pofida faptului că, în multe situaţii, industria naţională de apărare poate oferi produse similare necesare înzestrării. O umilinţă, în opinia sindicate – patronat, aplicată dur industriei naţionale de apărare şi prin faptul binecunoscut că firmele străine beneficiază de condiţii de contractare net superioare firmelor româneşti. În acelaşi context al achiziţiilor, în cadrul întâlnirii, Organizaţia Patronală Industria de Apărare a abordat problematica gravă ce a explodat la începutul acestui an, când Ministerul Apărării Naţionale, prin Compania Naţională Romtehnica, a anunţat că a cumpărat rachete antitanc şi sisteme de lansare aferente în valoare de aproximativ 130 de milioane de euro, prin atribuire directă, de la o companie din străinătate, asta în condiţiile în care în programele strategice de înzestrare a Armatei Române pe perioada 2007-2025 nu era prevăzută achiziţionarea acestor rachete. Apoi, în data de 18 martie 2016, C.N. Romtehnica a mai semnat şi contractul pentru „Modernizarea MLI-84M cu instalaţia de lansare rachete antitanc dirijate SPIKE”, în valoare de 15.810.000 euro (fără TVA), tot prin negociere directă. Suma totală alocată în ultimele câteva luni pentru acest proiect atinge pragul de 150 de milioane de euro. „Organizaţia Patronală Industria de Apărare militează pentru reducerea dependenţei de import în domeniul tehnicii militare, ca pilon al siguranţei naţionale. Este revoltător şi periculos că am ajuns să importăm muniţie din Brazilia! Nu acceptăm să fim simpli spectatori la distrugerea acestui sector strategic, ci vom susţine cu tot efortul redresarea situaţiei, insistând în îndeplinirea misiunii noastre: revitalizarea industriei de apărare”.

Constantin Predescu

Acest articol a fost citit de 330 ori

Importurile de tehnică militară pun pe butuci industria naţională de apărare
5 (100%) 1 vote

Comentarii

3 Comentarii la Importurile de tehnică militară pun pe butuci industria naţională de apărare

 1. NIK Răspunde

  20.05.2016 la 13:01

  Intreb ,unde au fost sindicatele cind in industria de aparare se fura ca in codru si inca se mai fura (aviz privatizarea ce a fost posibila la mec 1A cu participarea sindicatului ) sau alte si alte lucruri ,Ie cam tirziu fratilor pentru a mai fi competitivi pe piata ..la voi modernizarea sa facut in birouri nici intrun caz in linile de productie ,,sau poate nati mai trecut demult prin tratamentul termic de la mec.1A si si cromaj ,,iadul pe pamint .!! Da dn.Neagu asta ie adevaru .

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. George Răspunde

  05.09.2016 la 12:33

  Pai cum sa mearga industria de aparare cu o penala ca ANGHEL RUXANDRA RODICA mentinuta in functie si de guvernul BORC tehnocacao care tine o directoarea penala la 5 oameni. Rusine borc , asta se peircepe poate la ciment acolo de unde vine el de la OLTCHIM dar la industria de aparare in nici un caz. Tehnocacaoistii se pricep la toate si la nimic. sila

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. George Răspunde

  07.09.2016 la 12:18

  Borc tine in industria de aparare o directoarea generala la 5 oameni. Tehnocratului Borc ii este frica sa/si reduca functiile de conducere din ministerul industriei si asa intelege el sa conduca institutia mentinand pe functiile de conducere o directoare penala care injura ca la usa cortului si are un comportament deviant. Dar daca lui Borc ii place de duduia ANGHEL RUXANDRA …o tine directoare generala la 5 oameni. Nu se atinge nimeni de protejata lui chair daca conduce o structura care functioneaza illegal ..la 5 oameni o directoarea generala…Asa o fi avut Borc si la Oltchim/Lafarge la el la ciment…Un director la 5 oameni? Vai de capul acestei tarisoare cu asemenea incompetenti in functtile de stat. Rusine sa le fie.

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.