cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Ştiri din zonă » Exercițiu de simulare a unui accident pe E82, la Șibot, ce impune declanșarea Planului Roșu la nivel județean

Exercițiu de simulare a unui accident pe E82, la Șibot, ce impune declanșarea Planului Roșu la nivel județean

Publicat în 22.03.2018 la ora 11:40

Astăzi, 22 martie 2018, în comuna Șibot, pe E82, aproape de limita județelor Alba și Hunedoara a avut loc, începând cu ora 10.30, un exerciţiu cu tema „Activitatea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență Alba și Hunedoara, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Șibot și a celorlalte instituții responsabile în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de accidente pe timpul transportului rutier și care impun declanșarea Planului Roșu la nivel județean”.

 Participanţi la exerciţiu:

 • Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba;
 • Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba;
 • Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara;
 • Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Șibot;
 • P.J. Alba;
 • J.J. Alba;
 • Serviciul Județean de Ambulanță Alba;
 • Crucea Roșie – Filiala Alba.

În scenariul exerciţiului, pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, s-a prevăzut gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui accident rutier pe DN 7 – intersecție Cugir, zona “Hanul Șurianul”, în care sunt implicate un microbus cu pasageri, două autoturisme și o autocisternă.

UPDATE: În data de 22 martie 2018, în comuna Șibot – E82 – limita județelor Alba și Hunedoara a avut loc un exerciţiu cu tema „Activitatea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență Alba și Hunedoara, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Șibot și a celorlalte instituții responsabile în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de accidente pe timpul transportului rutier și care impun declanșarea Planului Roșu la nivel județean”.

În scenariul exerciţiului, pentru îndeplinirea scopurilor propuse s-au prevăzut următoarele situaţii operative:

 • gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui accident rutier pe DN 7 – intersecție Cugir, zona “Hanul Șurianul”, în care sunt implicate un microbuz cu pasageri, două autoturisme și o autocisternă. Într-un autoturism sunt două persoane încarcerate, iar de sub capota celui de-al doilea autoturism iese fum, persoanele din acest autoturism autoevacuându-se.
 • pe timpul desfășurării acțiunilor de descarcerare/prim ajutor calificat/asistență medicală de urgență a celor 15 victime din microbuz (3 cod ROȘU, 5 cod GALBEN, 7 cod VERDE) și a celor 2 victime din autoturism (cod ROȘU), echipajele de stingere acționează pentru identificarea și remedierea avariilor și oprirea scurgerilor accidentale. Supapa de siguranță a cisternei nu poate fi acționată, o cantitate apreciabilă de motorină fiind deversată pe carosabil.

            Pentru gestionarea acestei situații de urgență au acționat forțe și mijloace de la:

 • Inspectoratul pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba – 6 ofițeri, 38 subofițeri, 1 medic și 1 asistent medical cu 7 autospeciale de intervenție și 5 ambulanțe SMURD;
 • Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iancu de Hunedoara al județului Hunedoara – 3 ofițeri și 10 subofițeri cu 2 autospeciale de intervenție și 1 ambulanță SMURD;
 • Comitetul Local pentru Situații de Urgență și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Șibot – 13 persoane cu 1 autospecială de stins incendii, 1 buldoexcavator și 1 microbuz;
 • Inspectoratul de Poliție Județean Alba – 6 agenți de poliție cu 3 autoturisme;
 • Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba – 4 jandarmi cu 2 autoturisme;
 • Serviciul de Ambulanță al Județului Alba – 1 medic, 3 asistenți medicali cu 2 ambulanțe;
 • Crucea Roșie – Filiala Alba – 1 echipaj.

           Exerciţiul şi-a atins scopurile de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante, precum şi de realizare a unei informări complexe a populaţiei, privind modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă.

La exerciţiu au participat domnul Cornel Murg – directorul cancelariei prefectului Instituţia Prefectului judeţul Alba şi reprezentanţi ai instituţiilor implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de acest tip de risc.

 Aceştia au apreciat modul în care s-a organizat şi desfăşurat exerciţiul și de colaborarea bună între toate forţele participante.

Acest articol a fost citit de 335 ori

Exercițiu de simulare a unui accident pe E82, la Șibot, ce impune declanșarea Planului Roșu la nivel județean
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.