cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Drumeții și plimbări cu mountain bike-ul pentru tinerii din grupul „Cugirul Pe Munte”, în cadrul inițiativei „Hai cu noi pe munte!”

Drumeții și plimbări cu mountain bike-ul pentru tinerii din grupul „Cugirul Pe Munte”, în cadrul inițiativei „Hai cu noi pe munte!”

Publicat în 20.05.2018 la ora 17:11

Într-o lume în care cele toate cele 24 de ore ale unei zilei par din ce în ce mai scurte și puţini mai au timp şi energie de investit în afara programului de muncă, un grup de tineri din Cugir pedalează mii de kilometri, urcă și coboară mii de metri la munte și la deal. Pasionaților de drumeții montane și mountain bike, împrejurimile micului oraș de la poalele Drăganei le oferă cadrul natrural perfect pentru a se plimba.

După o săptămână de muncă, tinerii cugireni au găsit soluția de relaxare ideală și profită la maxim de zonele de deal şi munte cu nenumărate drumuri, drumeaguri, poteci care străbat păduri şi păşuni, ale Cugirului și nu numai.

“Avem o pasiune pentru explorarea în sine. Plăcerea de a descoperi locuri, cărări, trasee noi este una din marile satisfacţii pe care le oferă mountainbiking-ul. Trebuie să o faci însă cu atenţie la riscurile inerente, cu respect pentru natură, pentru animale şi pentru oamenii ale căror locuri le străbaţi”, ne-a mărturisit Robert, unul dintre pasionați.

De la an la an, numărul pasionaţilor de mountainbiking creşte constant și deși în România potenţialul este imens pentru ture cu bicicleta, el rămâne prea puţin fructificat. Nu există reţea de drumuri, cărări, trasee concepute şi marcate special pentru biciclete. Nu există o reţea de drumuri naţionale de mare viteză (autostrăzi, drumuri expres) care să absoarbă traficul greu şi care să relaxeze traficul pe drumurile locale, pe care să te poţi da liniştit cu bicicleta. Drumurile sunt fie aglomerate, fie proaste. Fie amândouă. Atitudinea şoferilor, deşi în schimbare, este încă prea puţin favorabilă bicicliştilor.

În județul Alba, la ora actuală, mountain biking-ul ca hobby este încă la început. Cei care îl practică sunt în general tineri care s-au săturat de poluarea din oraș și la sfârșit de săptămână sau în vacanțe, preferă să-și ia bicicleta și să urce pe munte.

“Munţii noștri ne oferă toate premisele unor ture cu bicicleta, de neuitat: cutreirăm păduri cum nu mai sunt multe în restul Europei, admirăm panorame care ne lasă fără cuvinte. La tot pasul întâlnim stilul de viaţă românesc tradiţional, ferit de febra supermarchetului şi a televizorului, cu legume şi fructe culese direct din grădină şi lapte muls de la vaca din poiată, cu ospitalitatea naturală a omului de la ţară gata să împartă ţuica şi prânzul cu musafiri nepoftiţi”, povestesc tinerii.

Iar pentru cei care vor să li se alăture și să afle ce înseamnă viața pe bicicletă, excursiile montane se adresează, în principiu, oricui. Acestea pot fi scurte și ușoare (pe drumuri forestiere cu pante mici și medii și calitate bună a suprafeței de rulaj) sau mai lungi și mai dificile.

“Nu demult am avut parte de o tură superbă, cu vreme și oameni pe măsură. Mai exact 23 de oameni, 2 zile, 62 de km. Un traseu montan suportabil pentru orice începător de drumeții, cu peisaje de vis! Traseul a fost următorul: Pianu de Jos – Pianu de Sus – Strungari – Valea Recii – Dumitru din Vale – Cruci – Cărari – Vârful Muncelu! Vrem ca în viitor să dezvoltăm cât mai mult drumețiile montane și mountain bikeing-ul la noi în zonă!”, mai spun acești entuziaşti ai mountainbikingului.

Alte ture superbe ale pasionaților și iubitorilor de natură de la Cugir găsiți pe pagina de facebook Cugirul Pe Munte.

Acest articol a fost citit de 270 ori

Drumeții și plimbări cu mountain bike-ul pentru tinerii din grupul „Cugirul Pe Munte”, în cadrul inițiativei „Hai cu noi pe munte!”
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.