Rămâi conectat

Actualitate

Drumeții și plimbări cu mountain bike-ul pentru tinerii din grupul „Cugirul Pe Munte”, în cadrul inițiativei „Hai cu noi pe munte!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Într-o lume în care cele toate cele 24 de ore ale unei zilei par din ce în ce mai scurte și puţini mai au timp şi energie de investit în afara programului de muncă, un grup de tineri din Cugir pedalează mii de kilometri, urcă și coboară mii de metri la munte și la deal. Pasionaților de drumeții montane și mountain bike, împrejurimile micului oraș de la poalele Drăganei le oferă cadrul natrural perfect pentru a se plimba.

După o săptămână de muncă, tinerii cugireni au găsit soluția de relaxare ideală și profită la maxim de zonele de deal şi munte cu nenumărate drumuri, drumeaguri, poteci care străbat păduri şi păşuni, ale Cugirului și nu numai.

“Avem o pasiune pentru explorarea în sine. Plăcerea de a descoperi locuri, cărări, trasee noi este una din marile satisfacţii pe care le oferă mountainbiking-ul. Trebuie să o faci însă cu atenţie la riscurile inerente, cu respect pentru natură, pentru animale şi pentru oamenii ale căror locuri le străbaţi”, ne-a mărturisit Robert, unul dintre pasionați.

De la an la an, numărul pasionaţilor de mountainbiking creşte constant și deși în România potenţialul este imens pentru ture cu bicicleta, el rămâne prea puţin fructificat. Nu există reţea de drumuri, cărări, trasee concepute şi marcate special pentru biciclete. Nu există o reţea de drumuri naţionale de mare viteză (autostrăzi, drumuri expres) care să absoarbă traficul greu şi care să relaxeze traficul pe drumurile locale, pe care să te poţi da liniştit cu bicicleta. Drumurile sunt fie aglomerate, fie proaste. Fie amândouă. Atitudinea şoferilor, deşi în schimbare, este încă prea puţin favorabilă bicicliştilor.

În județul Alba, la ora actuală, mountain biking-ul ca hobby este încă la început. Cei care îl practică sunt în general tineri care s-au săturat de poluarea din oraș și la sfârșit de săptămână sau în vacanțe, preferă să-și ia bicicleta și să urce pe munte.

“Munţii noștri ne oferă toate premisele unor ture cu bicicleta, de neuitat: cutreirăm păduri cum nu mai sunt multe în restul Europei, admirăm panorame care ne lasă fără cuvinte. La tot pasul întâlnim stilul de viaţă românesc tradiţional, ferit de febra supermarchetului şi a televizorului, cu legume şi fructe culese direct din grădină şi lapte muls de la vaca din poiată, cu ospitalitatea naturală a omului de la ţară gata să împartă ţuica şi prânzul cu musafiri nepoftiţi”, povestesc tinerii.

Iar pentru cei care vor să li se alăture și să afle ce înseamnă viața pe bicicletă, excursiile montane se adresează, în principiu, oricui. Acestea pot fi scurte și ușoare (pe drumuri forestiere cu pante mici și medii și calitate bună a suprafeței de rulaj) sau mai lungi și mai dificile.

“Nu demult am avut parte de o tură superbă, cu vreme și oameni pe măsură. Mai exact 23 de oameni, 2 zile, 62 de km. Un traseu montan suportabil pentru orice începător de drumeții, cu peisaje de vis! Traseul a fost următorul: Pianu de Jos – Pianu de Sus – Strungari – Valea Recii – Dumitru din Vale – Cruci – Cărari – Vârful Muncelu! Vrem ca în viitor să dezvoltăm cât mai mult drumețiile montane și mountain bikeing-ul la noi în zonă!”, mai spun acești entuziaşti ai mountainbikingului.

Alte ture superbe ale pasionaților și iubitorilor de natură de la Cugir găsiți pe pagina de facebook Cugirul Pe Munte.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Amendă penală în valoare de de 7.500 de lei pentru un bărbat din Cugir, după ce a ultragiat un polițist

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat din Cugir trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 7.500 de lei după ce a ultragiat un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, dar prima etapă a procesului penal a fost finalizată după mai bine de 4 ani, în 24 mai 2024.

Victima are calitatea de ofițer de poliție fiind angajat în cadrul Poliției orașului Cugir. În ziua menționată, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv se afla la sediul poliției unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș.

Tată minorului (Cristian V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic, totodată adresându-i acesteia cuvinte şi expresii jignitoare, simulând că o loveste, fapt ce i-a cauzat persoanei vătămate o puternică stare de temere”.

„Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă.

Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta. Apoi, după ce s-a reușit evacuarea inculpatului din curtea poliției, acesta a continuat să-i adreseze același gen de amenințări persoanei vătămate”, se precizează în dosar. Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poliograf a recunoscut parțial faptele comise.

„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.

„Instanţa apreciază că fapta a fost comisă prin întrebuințarea unor ameninţări de o intensitate ridicată, dar care nu au avut un impact major asupra victimei, persoană de sex masculin, având funcţia de ofiţer de poliţie care, înainte de comiterea faptei, mai participase la instrumentarea unor dosare de urmărire penală în care inculpatul mai deţinuse calitatea de inculpat, cunoscând firea agresivă a inculpatului şi reuşind să gestioneze relaţia cu acesta în virtutea calităţilor fiecăruia.

În întregul context conturat de probele administrate în cauză, instanţa apreciază gravitatea faptei ca fiind una relativ redusă”, a precizat magistratul care a judecat cauza. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată la Curtea de Apel.

 


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Un tânăr din Cugir a ajuns la spital, în urma unui accident rutier petrecut pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 11 iunie 2024, în jurul orei 14.15, un bărbat de 31 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, a intrat în coliziune cu un autoturism care circula în fața sa și era condus de o femeie de 35 de ani din Cugir.

În urma accidentului, un tânăr aflat pe scaunul din dreapta a primului autoturism implicat în accident, a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Medicul Râșniță Toma, specialist chirurgie generală, se alătură echipei medicale a Spitalului Orășenesc Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un nou medic chirurg a fost atras de echipa managerială a Spitalului Orășenesc Cugir. Dr. Râșniță Toma – medic specialist chirurgie generală, se alătură echipei medicale.

Râșniță Toma – medic specialist chirurgie generală. Este absolvent al UMF Cluj-Napoca, în anul 2014. Rezidențiatul l-a efectuat în cele mai mari centre de chirurgie din Cluj Napoca dar și în Franța.

Acesta a profesat la Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare, Spitalul Municipal Blaj și Spitalul Municipal Aiud.

De asemenea a făcut voluntariat la mai multe spitale din Cluj Napoca unde s-a dezvoltat profesional efectuând diverse intervenții chirurgicale.

Domeniile sale de interes sunt chirurgia oncologică, a glandei tiroidiene, parietală etc. De asemenea, domnul doctor acordă o atenție deosebită chirurgiei minim invazive si laparoscopice.

Managerul spitalului, Florin Arion, a declarat: „Mă declar extrem de mulțumit de faptul că politica noastră de atragere de medici dă rezultate, iar dovada o reprezintă încadrarea a 2 medici luna trecută și a încă unuia îm luna aceasta. Suntem conștienți de faptul că mai avem nevoie de medici și tocmai din acest motiv vom continua să depunem toate eforturile pentru a aduce medici pe specialitățile de care cugirenii au nevoie.”

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir