Actualitate
Doi medici tineri, specialiști în cardiologie și oftalmologie, vor profesa la Spitalul Orășenesc Cugir
Chiar dacă suntem în plină pandemie, cu restricții din ce în ce mai apăsătoare pentru noi toți, restricții menite să limiteze cât mai mult extinderea virusului Sars-Cov-2, în aceste vremuri dificile, cu o presiune imensă pe sistemul medical și implicit pe unitățile medicale din județ, iată că mai apar și vești bune pentru locuitorii orașului și ai zonelor din împrejurimi, și anume faptul că echipa manageriala a Spitalului Orășenesc Cugir reușește să încadreze doi medici noi, tineri, pe specialitățile deficitare de cardiologie, respectiv oftalmologie.
„Avand în vedere că populația orașului Cugir și a localităților vecine este alcătuită preponderent din persoane în vârstă, persoane care în mare parte suferă de afecțiuni cardiologice, iar spitalul Cugir nu mai avea încadrat cu contract de muncă un medic pe această specialitate, singura variantă fiind apelarea la spijinul fostului medic cardiolog, dr. Ciulea Zorita cu care aveam un contract de colaborare în privința tratării pacienților cu forme grave a căror tratament nu comporta amânare, era imperios necesar să găsim urgent un medic dispus să fie angajatul nostru pe specialitatea cardiologie.
În toamna anului 2019, cu sprijinul medicului nostru urolog, Dr. Brandas Eugen, am reușit să luăm legătura cu dr. Bandiu Olivia Ana, medic rezident, care își finalizase studiile la UMF Timișoara „Victor Babes” și care în momentul respectiv era medic rezident la IBCV Timișoara și luase examenul de specialitate în cardiologie și cu care am convenit să încheiem o colaborare de îndată ce își va finaliza examenul de specialitate.
Imediat după această perioadă, în primăvara anului 2020, am fost blocați practic de această nefericită pandemie, iar doamna doctor a intrat în concediu de îngrijire copil, lucru care ne-a suspendat oarecum planurile. Cu toate acestea, cu eforturi susținute, eforturi pe de o parte, din partea conducerii spitalului, pe de altă parte, din partea doctorului Bandiu Olivia Ana, în toamna anului 2020 și-a finalizat stagiul de practică în centrul universitar Timișoara, iar în 15.11.2020, urmare a obținerii certificatului de medic specialist a fost încadrată la Spitalul Orășenesc Cugir”, a declarat managerul spitalului orășenesc Cugir, dl. Arion Florin.
„Am acceptat oferta domnului manager Arion Florin de a veni în orașul Cugir fiindcă am considerat că aici mă pot dezvolta profesional și știind că Spitalul Orășenesc Cugir este dotat cu aparatură modernă de specialitate necesară pentru a oferi servicii medicale de calitate, grație domnului manager. Cei mai mulți pacienți aleg să se adreseze medicului doar atunci când nu se simt bine și chiar și atunci unii preferă să amâne prezentarea la medicul specialist. Consider că este importantă prevenția bolilor cardiovasculare și efectuarea unor vizite medicale periodice care să descopere timpuriu factori de risc sau afecțiuni cardiovasculare” a declarat dna Dr. Bandiu Olivia Ana.
Începând cu ziua de luni, 21.11.2020. medicul Bandiu Olivia Ana va consulta pacienții cu afecțiuni cardiologice în regim ambulatoriu, de luni până vineri între orele 09.00 – 13.00. De asemenea, dr. Bandiu Olivia Ana va trata pacienți și în regim de spitalizare continuă și spitalizare de zi, pe cele 15 paturi din cadrul Secției de medicină internă- compartiment cardiologie.
Consultațiile în ambulatoriu se fac în baza unor programări prealabile la numărul de telefon de la fișierul spitalului 0258751621, între orele 07.00 – 15.00, iar consultațiile se efectuează de luni până vineri între orele 09-13. Pacientul trebuie să aibă asupra să cardul de sănătate și biletul de trimitere de la medicul de familie sau chitanța de plată a taxei de consultație, de la fișier.
„Ma declar extrem de mulțumit de faptul că politica noastră de atragere de medici pe specialitățile deficitare a dat rezultate, iar dovada o reprezintă încadrarea medicului cardiolog dr. Bandiu Olivia Ana. Venirea doamnei doctor cardiolog la Cugir, dintr-un mare centru universitar cum este cel din Timișoara, nu poate decât să mă bucure și să dea o speranță tuturor pacienților cu afecțiuni cardiace din Cugir că se vor putea trata aici, fără să mai fie nevoiți să meargă în alte spitale pentru tratament. Apreciez eforturile pe care le-a făcut acest medic pentru a se prezenta la post, în această perioadă tulbure și nu pot decât să o asigur că voi lua toate măsurile pentru ca dr. Bandiu să-și desfășoare activitatea în condiții de maximă siguranță.
Totodată, doresc să mulțumesc pe această cale fostei noastre colege, medic cardiolog cu peste 42 de ani de experiență la Spitalul Orășenesc Cugir, dr. Prepeliță Ciulea Minerva Zorita pentru eforturile depuse, chiar și după vârsta pensionării, de a nu lăsa netratați pacienții cu afecțiuni cardiace cronice și care, la nenumăratele mele apeluri de continuare a activității, îmi spunea : „Domnule manager va ajut”, și așa a fost. Multă sănătate va dorim, doamnă doctor Ciulea, întreg colectivul Spitalului Orășenesc Cugir“, ne-a declarat managerul spitalului orășenesc Cugir, dl. Arion Florin.
Începând cu data de 14.11.2020 în cadrul ambulatoriului spitalului Cugir, a fost încadrat cu contract de muncă cu normă întreagă medicul oftalmolog Dr. Platon Monica Petruța. Originară din Tarnaveni, județul Mureș, dr. Platon a finalizat studiile UMF Iuliu Hațieganu Cluj Napoca în anul 2014. De la finalizarea studiilor și până în prezent a profesat că medic specialist oftalmolog în municipiul Cluj Napoca, precum și la spitalul din Câmpia Turzii. A ales spitalul din Cugir având în vedere faptul că este căsătorita și stabilită în Alba Iulia.
„Consider că la spitalul din Cugir se pot face lucruri frumoase, ajutând pacienții din Cugir și împrejurimi, cu afecțiuni de vedere. Am găsit la spital o echipă tânără, primitoare și foarte amabilă. Sunt impresionată de condițiile de muncă din policlinică spitalului, condiții decente pe care le caută orice medic la început de carieră. Voi începe cu consultații în ambulatoriu, iar pe viitor vom încerca să dezvoltăm servicii oftalmologice mai complexe precum chirurgia cataractei, chirurgia anexelor globului ocular, etc” ne-a declarat dr. Platon Monica Petruța.
Consultațiile în ambulatoriu se fac în baza unor programări prealabile la numărul de telefon de la fișierul spitalului 0258751621, zilnic între orele 07.00 – 15.00, iar consultațiile se efectuează luni, miercuri , joi, vineri între orele 08-15, iar marți de la 14 la 21. Pacientul trebuie să aibă asupra sa cardul de sănătate și biletul de trimitere de la medicul de familie sau chitanța de plată a taxei de consultație, de la fișier.
„Ma bucur enorm că dr. Platon Monica a ales spitalul nostru pentru desfășurarea actvitatii. M-a impresionat faptul că mi-a spus, de la început, că aici se pot face lucruri frumoase. Odată cu implementarea proiectului de dotare a cabinetelor din policlinică, cabinetul de oftalmologie va beneficia de oftalmoscop, perimetru computerizat, ecograf oftalmologic cu sonde și tomograf computerizat, aparatură de ultima generație care contribuie la creșterea calității și diversității actului medical”, ne-a declarat managerul spitalului orășenesc Cugir, dl. Arion Florin.

Actualitate
Se împlinesc 119 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Șibot – Cugir
Calea ferată de pe cursul mijlociu al Mureșului, a fost construită de Societatea Căilor Ferate Locale Șibot–Cugir, societate cu capital privat, între anii 1905 – 1906.
Linia este simplă, avea o lungime de 13 kilometri, fiind una electrificată. Linia a fost folosită decenii întregi pentru industria din orașul de la „poalele Drăganei, și pentru transportul de călători. Linia este racordată în stația Șibot din linia principală Alba Iulia – Arad.
De la înființare și până în 1919, calea ferată a fost exploatată de MAV ( Căile Ferate de Stat Maghiare), conform condițiilor din actul de concesiune.
După Marea Unire de la 1918, linia de cale ferată Șibot – Cugir intră în exploatarea Căilor Ferate Române (CFR), linie particulară. În 1926, statul român răscumpără toate acțiunile Societății, rămânând în fapt proprietarul unic al căii ferate.
Astăzi, din păcate, linia CFR 206 este închisă circulației, deși în vremurile bune, pe această linie de cale ferată circula cel mai lung tren „Cugireana”.
În anii 80, „Cugireana” transporta zilnic între 7.000 (atâtea abonamente existau pentru acest tren în anii 1986-1989, reiese din registrele CFR) și 10.000 de navetiști, muncitori din Teiuș, Alba Iulia, Blaj, Aiud și Ocna Mureș, toți angajați la Uzina Mecanică din Cugir, unde munceau atunci peste 18.000 de oameni.
Devenise cel mai lung tren din Europa, cu 18 vagoane etajate și necesitatea „fracționării” la intrarea în gară, pentru că dintr-o bucată nu încăpea și atunci, trebuia „rupt” în două.
Pe lângă „Cugireana”, pe linia de cale ferată Șibot-Cugir, mai circulau alte două trenuri de călători: „Clujana” (Cugir–Cluj-Napoca și retur) și „Sibiana” (Sibiu–Cugir retur).
În anul 1980 erau șapte trenuri pe zi între Șibot și Cugir și călătoria dura 20 de minute, iar în 1989 erau 8 trenuri pe sens. În 1998 erau șase trenuri pe sens, iar în 2005, doar patru trenuri și drumul dura 26-28 de minute. În 2010 erau șase trenuri.
În Mersul Trenurilor publicat la final de 2014, linia 206 figura pe traseul Alba Iulia – Șibot – Cugir, 5 trenuri pe sens, 37 km, o oră. În martie 2015, Regiotrans anunța că se retrage de pe linia 206, iar la final de an 2015 CFR Călători anunța că introduce patru trenuri pe zi. La 1 martie 2018 CFR a renunțat la cele patru curse între Teiuș și Cugir.
Actualitate
Sute de cugireni au participat la Slujba Deniei Prohodului, oficiată la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului”
Sute de credincioși au participat vineri seară, la slujba Deniei Prohodului Domnului, oficiată la Catedrala Ortodoxă „Adormirii Maicii Domnului”, din Cugir.
Încă de la ora 18.00, credincioșii s–au adunat cu mic cu mare la slujba de înmormântare a Mântuitorului Hristos, având de îndurat vremea mohorâtă de afară, cu o ploaie măruntă și deasă. Aici aceștia au aprins lumânări și au cântat, alături de preoți, Prohodul Domnului.
La finalul slujbei, preoții împreună cu credincioșii prezenți la slujbă, cu lumânări în mână au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf (o bucată de pânză zugrăvită cu scena punerii în mormânt a Mântuitorului), și au înconjurat de trei ori lăcașul de cult.
Procesiunea simbolizează cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la locul unde a fost răstignit pe muntele Golgota, până la mormânt. Ultima oprire se face în fața ușii bisericii, unde soborul de preoți a oficiat o scurtă slujbă. Apoi preotul trece primul pe sub Sfântul Epitaf, urmat apoi de credincioșii care au participat la Slujba Prohodului. Trecerea pe sub Sfântul Epitaf simbolizează trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului, pentru a învia împreună cu El. După terminarea procesiunii, Sfântul Epitaf este dus în Altarul Bisericii, fiind așezat pe Sfânta Masă din Altar. Aici va rămâne în toată perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când este aşezat la locul său în biserică. Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, este ultima zi din Săptămâna Patimilor, este ziua care a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos.
Prohodul Domnului este o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, cântată și de credincioși, pe care se cântă textele rânduite de Sfânta Biserică, texte numite Prohodul Domnului, ce se încadrează la slujba Utreniei din Sâmbăta Mare, din Sâmbăta Sfintelor Pătimiri și care se oficiază, de fapt, vineri seara.
Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a murit pe cruce după firea omenească, iar Prohodul Domnului este un fel de slujbă de înmormântare, în care se pomenește importanța morții Mântuitorului, care s-a făcut pentru oameni și pentru mântuirea lor.
Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.
Slujbele dedicate Învierii Domului, vor avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu începere de la ora 12:00.
Actualitate
Program special de circulație al autobuzelor, în perioada 18-21 aprilie 2025, pe raza orașului Cugir
Primăria orașului Cugir a făcut public programul special de circulație al autobuzelor, pe durata Sărbătorilor Pascale 2025.
Programul de circulație al acestora este următorul:
• Vineri 18 aprilie 2025:
CUGIR INTERIOR:
Plecare LIDL: 8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00.
Plecare Rîul Mic: 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30; 13:30.
CUGIR – VINEREA:
PLECARE VINEREA:
6:30; 8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 13:30; 14:00; 15:00; 16:00; 17:00; 18:00.
PLECARE CUGIR:
7:00; 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30; 13:30; 13:30; 14:30; 15:30; 16:30; 17:30; 18:30.
Sâmbătă 19 aprilie 2025:
CUGIR INTERIOR:
Plecare LIDL: 8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00.
Plecare Rîul Mic: 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30; 13:30.
CUGIR – VINEREA:
PLECARE VINEREA:
6:30; 8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 14:00; 15:00; 16:00; 17:00; 18:00.
PLECARE CUGIR:
7:00; 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30; 13:30; 14:30; 15:30; 16:30; 17:30; 18:30.
Duminică 20 aprilie și Luni 21 aprilie 2025 NU circulă!
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 zile
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 6 ore
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu