Rămâi conectat

Politică

Deputatul Dan Simedru: „Am obținut exceptarea de la plata taxei de mediu pentru autovehiculele destinate transportului elevilor”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Dan-Sidedru_DeputatÎn cadrul ședinței comune a comisiilor de buget-finanțe și transport din Camera Deputaților, desfășurată miercuri 5 martie a fost adoptat raportul pentru aprobarea OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Potrivit deputatului PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru, “în cadrul dezbaterilor pe articole au fost formulate mai multe amendamente, dintre care unul se referă la exceptarea de la plata timbrului de mediu  pentru  autovehiculele destinate transportului  elevilor.  Am pledat pentru aplicarea unui regim nediscriminatoriu în acest caz, considerând că diferenţierile propuse de unii colegi, între autovehiculele destinate transportului  elevilor ce invaţă în regim de stat şi cei care sunt cuprinşi în regim de învăţământ privat sunt inacceptabile.

Aceeaşi abordare păguboasă a avut loc și în urmă cu ani de zile, în ceea ce privește dreptului la alocaţie pentru copii, când reprezentanți ai PSD susțineau că de acesta ar trebui să beneficieze doar copiii săraci. A impune praguri şi limite în acest caz este neconstituţional, lucru de care au fost convinşi până la urmă şi adepţiii acestei teorii. Făcând o paralelă cu această situaţie şi o trimitere la art .32 din Constituţie care statuează dreptul la învăţământ, prin care se garantează dreptul la educaţie pentru toţi copiii cuprinşi în unităţi de învăţământ fie de stat, fie private sau confesionale, acordarea de facilităţi doar autovehiculelor destinate transportului  elevilor care învaţă la stat ne-ar fi plasat într-o zonă la limita Constituţiei. Salut, șadar, decizia luată de plenul comisiilor, prin votul deputaţilor, în sensul aplicării acestei prevederi în mod unitar pentru toate autovehiculele destinate transportului elevilor.

De asemenea, un alt amendament, adoptat la  acelaşi articol din Ordonanța de Urgență nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule , introduce în categoria autovehiculelor exceptate de la aplicarea timbrului de mediu, autovehiculele care au fost transferate cu titlu gratuit de la autorităţile sau instituţiile publice altor autorităţi sau instituţii publice. În acest fel, autoturismele transferate de la autorităţi sau instituţii publice către alte autorităţi sau instituţii publice vor fi scutite de plata taxei de timbru pentru reînmatricularea acestora. Această scutire de taxă creează cadrul juridic de care instituțiile publice au nevoie pentru a intra în posesia autoturismelor transferate și se realizează economii la bugetul de stat prin sistemul compensării cheltuielilor.

Trebuie precizat faptul că ordonanța de urgență care privește timbrul de mediu pentru autovehicule nu a fost considerată neconformă de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. În fapt, Hotărârea CJUE din 12 Februarie 2014 confirmă legalitatea actualei forme de taxare, respectiv timbrul de mediu, instituit începând cu data de 15 martie 2013. De asemenea, hotărârea întăreşte abrogarea vechii legislaţii privind taxa pe poluare auto şi instituirea unei forme noi de taxare, corecte şi legale, adică timbrul de mediu.

În același context, Ministerul Mediului a subliniat faptul că prin OUG nr. 9/2014 se acordă posibilitatea, respectiv opțiunea, de a solicita și de primi diferența de taxă, achitată în baza legilor care au fost anterior în vigoare anterior, fără însă ca, prin această opţiune, să fie anulată posibilitatea exercitării dreptului la restituirea întregii sume, calitatea de titular plătitor al taxei fiind păstrată. Astfel, la momentul înstrăinării autovehiculului, nu mai este necesară achitarea timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat de către noul proprietar. În consecință, restituirea sumelor se face potrivit Ordinului nr. 490/407 din 29 martie 2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 şi 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi a sumelor stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive şi irevocabile.

Nu în ultimul rând, trebuie reamintit faptul că taxa Borbely a fost adoptată în timpul guvernarii Boc, dar aplicabilitatea ei pentru autoturismele înmatriculate în România până în 2007 a fost amânată până în 2013. Taxa a funcționat două luni și în timpul Guvernului Ponta, fiind înlocuită în martie 2013 cu “timbrul de mediu”, care face obiectul unui proces pe rol la Curtea de la Luxemburg. Chiar dacă mai multe instanțe din România au refuzat să restituie acești bani, cetățenii îi pot recupera acum, în baza ordonanței Curtii de la Luxembourg, printr-o cerere de revizuire a deciziilor acelor instanțe care au refuzat restituirea taxei.”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Politică

Miercuri, 22 martie 2023, femeile social democrate din Cugir și-au ales o nouă conducere

cugirinfo.ro

Publicat

în

În sala de reuniuni a Centrului Cultural Cugir a avut loc miercuri, 22 martie 2023, Conferința de dare de seamă și alegeri a Organizației de Femei a PSD Cugir, eveniment la care au fost prezente peste 100 de participante.

Au luat parte ca invitați: Marcela Daramus-președinta organizației de femei Alba a PSD, deputatul Radu Tuhuț – președintele Organizației Județene Alba a PSD, subprefectul Județului Alba, Corneliu Mureșan – secretar executiv al PSD Alba, ing. Mircea Trifan – președintele organizației Cugir a PSD – director general la Societatea Uzina Mecanică Cugir.

Conferința a ales un birou format din: președinte, trei vicepreședinți și 11 membri.

În funcția de președinte a fost aleasă Ancuța Mizgai – de profesie psiholog la Societatea Uzina Mecanică Cugir, iar ca vicepreședinți: Mirela Cutean, Julieta Isarie și Mihaela Găldău.

În funcșia de secretar a fost aleasă Georgiana Jurj.

Invitații au felicitat-o pe noua președintă a organizației și i-au urat mult success în noua sa misiune care i-a fost încrdințată.

„Felicitări și mult succes, Ancuța Mizgai, pentru alegerea ta în fruntea Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD) Cugir. Felicitări tuturor doamnelor alese astăzi în Biroul Politic OFSD Cugir! Mulțumesc domnului președinte PSD Cugir, Mircea Trifan și întregii sale echipe. Mulțumesc organizației PSD a județului Alba pentru sprijin acordat organizației de femei social democrate din Județ”, a ținut să transmită participanților, Marcela Dărămuș.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Județul Alba, prezent la Ședința Biroului Național al Seniorilor Liberali, destinată convocării Congresului din aprilie 2023

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cursul zilei de ieri, 18 martie 2023, la Palatul Parlamentului din București s-a desfășurat  Ședința Biroului Național al Organizației Naționale a Seniorilor  Liberali, eveniment la care au luat parte reprezentanți ai tuturor organizațiilor liberale de pensionari din țară și din municipiul București.

Din partea organizației județene Alba a pensionarilor PNL a participat ing. Aurel Voicu, reales președinte al pensionarilor PNL Alba la alegerile din octombrie 2022.

Potrivit lui Voicu, reuniunea de la București a avut pe ordinea de zi 3 puncte: Pregătirea Congresului seniorilor liberali care va avea loc pe 28 aprilie 2023 (ocazie cu care s-a format o comisie de pregătire a congresului);  Discuții pe problemele organizatorice ridicate de filiale; Prezentarea moțiunilor celor 2 candidați la funcția de președinte al seniorilor PNL pentru desemnarea candidatului ce urmează a fi ales la Congresul din aprilie. Este vorba despre liberalii Lucrețiu Todoroiu și Victor Paul Dobre. Aceste moțiuni urmează să fie discutate în fiecare birou județean al organizațiilor de pensionari.

La ședința biroului central al organizației pensionarilor a luat parte parlamentarul Virgil Guran, vicepreședinte al PNL.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Sărmășan Andrei Călin și Cutean Maria Mirela sunt noii consilieri locali în tabăra social democraților din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a luat act de încetarea de drept a mandatelor de consilieri locali aparținând lui Sava Gheorghe (director general adjunct la Societatea Uzina Mecanică Cugir) și Mihu Valentin, aleși pe listele Partidului Social Democrat – organizația Cugir, la alegerile locale desfășurate în luna iunie 2020.

Locurile  celor doi fiind declarate vacante, au fost ocupate de următorii supleanți pe lista PSD și anume: Sărmășan Andrei – Călin, respectiv Cutean Maria Mirela.

Aceștia au depus jurământul și au fost validați în ședința extraordinară de astăzi, 18 noiembrie 2022, a Consiliului Local Cugir.

În ceea ce îl privește pe Sava Gheorghe, încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Cugir s-a produs ca urmare a opțiunii acestuia de a exercita calitatea de Director general adjunct la Uzina Mecanică Cugir, iar în cazul lui Mihu Valentin  încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Cugir a avut loc ca urmare a demisiei acestuia (prin schimbarea temporară a domiciliului în altă țară). De menționat că Sărmășan Andrei – Călin este salariat al Fabricii de Arme Cugir, iar Cutean Maria Mirela este angajată la Uzina Mecanică Cugir.

Potrivit art. 9, alin. 2, lit. b din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în caz de incompatibilitate sau demisie și se constată de către consiliul local, prin hotărâre, la propunerea primarului sau a oricărui consilier local.

 Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir