Rămâi conectat

Politică

Deputat Dan Coriolan Simedru: Traian Băsescu încearcă să-şi reconstruiască profilul de preşedinte-jucător

cugirinfo.ro

Publicat

în

În stilul său caracteristic şi inconfundabil, pur propagandistic, preşedintele Traian Băsescu ne-a ţinut din nou, săptămâna trecută, un discurs, de data aceasta în Parlament, prin care a trasat sarcini Parlamentului şi Guvernului. A reluat aceleaşi teme prezidenţiale preferate, respectiv reformarea şi modernizarea statului, consolidarea statului de drept, drumul spre Vest al României care trebuie continuat, cu ţintă directă la procesul de aderare a ţării noastre la zona euro şi la Spaţiul Schengen etc.
Ne-am obişnuit deja cu ieşirile preşedintelui, în care să ne spună cât este el de responsabil, cât bine a făcut acestui popor şi acestei ţări, împreună cu fostele guverne PD-L, pe care le-a patronat între anii 2009-2012, şi cum expertiza sa în materie de politică externă este singura noastră salvare. Doar că a vorbi despre binele poporului şi interesul naţional mi se pare cel mai cinic şi ipocrit mesaj care putea fi lansat de Traian Băsescu. Un preşedinte care, pe timpul a două mandate, a eşuat în tot ceea ce şi-a propus, un preşedinte care a pierdut încrederea populară vine acum să facă apel la responsabilitatea parlamentarilor şi a Guvernului în declaraţii şi în actul de guvernare, în numele unui popor care, în majoritate covârşitoare, nu-l mai recunoaşte drept preşedinte.
Iată un alt joc de imagine al preşedintelui, care, într-un acces de autoritate, pe care nu mai poate să o manifeste cu atâta uşurinţă asupra Parlamentului şi Guvernului, în lipsa unei majorităţi favorabile, încearcă să-şi reconstruiască profilul de preşedinte – jucător, atât de drag lui. De fapt, Traian Băsescu propune o remaniere a Guvernului cu ajutorul procuraturii pe care, prin numirile făcute, a reuşit să
şi-o subordoneze.
Cel care a săpat la temelia statului de drept, pe care acum vine să îl apere, este chiar preşedintele Traian Băsescu, care a ajuns să dicteze puterii executive, puterii legislative şi celei judecătoreşti, ceea ce a reprezentat un grav derapaj de la principiile fundamentale ale Constituţiei României. Erodarea statului de drept în România a început cu această operă malefică, perfectată de însuşi preşedintele Traian Băsescu. Tema închipuită a imunităţii parlamentare este doar o marotă pe care preşedintele o foloseşte în mod ipocrit, ştiind de fapt foarte bine că imunitatea este valabilă doar pentru declaraţii politice… Singura imunitate adevărată este cea prezidenţială, de care de altfel preşedintele se bucură şi în spatele căreia s-a ascuns atâţia ani de zile, dosarele sale fiind astfel blocate în justiţie.
Domnului preşedinte îi place să dea lecţii de drept, să arate cu degetul membrii etichetaţi de domnia sa drept corupţi din alte guverne, altele decât cele pe care le gira la un moment dat, însă s-a dovedit că de fapt nu cunoaşte un principiu de drept fundamental, acela al prezumţiei de nevinovăţie. Vorbeşte despre egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii, însă când e vorba de miniştrii guvernului Ponta, persoanele neagreate trebuie executate doar pentru un moft prezidenţial. Aceasta este politica bunului plac, de la care se pare că preşedintele nu abdică nici acum, la final de mandat. O dovadă clară în acest sens a fost gestul preşedintelui care i-a cerut premierului Ponta să nu-l numească ministru al Transporturilor pe Relu Fenechiu, pentru că a doua zi îl suspendă. Ce dovadă mai elocventă a faptului că pentru preşedinte legea este facultativă şi îi place să se raporteze la ea în discursuri publice, speculând în avantajul său?
Dubla măsură prezidenţială este evidentă în abordarea acestei problematici. Vorbeşte preşedintele despre cinste şi corectitudine, însă acţiunile sale sunt golite de aceste valori. Să nu uităm de erorile trecute pe care le-a făcut preşedintele în cazul unor foşti miniştri demişi, precum Teodor Atanasiu, Paul Păcuraru sau Tudor Chiuariu, înainte ca justiţia să se fi pronunţat. În cazul unora nici măcar nu a fost începută urmărirea penală, dar preşedintele s-a antepronunţat, încălcând un principiu de drept esenţial într-un stat democratic, cel al prezumţiei de nevinovăţie. Traian Băsescu persistă în greşeală, pentru că rolul oricărui preşedinte în arhitectura constituţională este important şi decisiv pentru consolidarea statului de drept, de aceea trebuie jucat corect. Nu se pune problema de a acoperi corupţi, cum încearcă preşedintele Traian Băsescu să acrediteze ideea, ci este vorba despre respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale garantate de legile acestei ţări. De aceea, cererile prezidenţiale sunt excesive în raport cu faptele, o condamnare în primă instanţă a oricărui membru al Guvernului ar fi justificat o demisie, însă, în cazul de faţă, nu ne aflăm în această situaţie. Până acum, preşedintele a ratat orice ocazie de a-şi demonstra cinstea şi corectitudinea, atât faţă de cetăţenii acestei ţări, cât şi în raporturile instituţionale, cu Parlamentul şi Guvernul, lecţiile sale fiind inutile şi mai mult de atât, făţarnice.
Guvernul USL şi parlamentarii ce susţin acest guvern nu au nevoie de discursuri prezidenţiale pentru a şti cum să gestioneze treburile acestei ţări, ci doar de un climat de linişte şi de încredere din partea cetăţenilor.

Dan Coriolan SIMEDRU,
deputat PNL de Alba


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Politică

Miercuri, 22 martie 2023, femeile social democrate din Cugir și-au ales o nouă conducere

cugirinfo.ro

Publicat

în

În sala de reuniuni a Centrului Cultural Cugir a avut loc miercuri, 22 martie 2023, Conferința de dare de seamă și alegeri a Organizației de Femei a PSD Cugir, eveniment la care au fost prezente peste 100 de participante.

Au luat parte ca invitați: Marcela Daramus-președinta organizației de femei Alba a PSD, deputatul Radu Tuhuț – președintele Organizației Județene Alba a PSD, subprefectul Județului Alba, Corneliu Mureșan – secretar executiv al PSD Alba, ing. Mircea Trifan – președintele organizației Cugir a PSD – director general la Societatea Uzina Mecanică Cugir.

Conferința a ales un birou format din: președinte, trei vicepreședinți și 11 membri.

În funcția de președinte a fost aleasă Ancuța Mizgai – de profesie psiholog la Societatea Uzina Mecanică Cugir, iar ca vicepreședinți: Mirela Cutean, Julieta Isarie și Mihaela Găldău.

În funcșia de secretar a fost aleasă Georgiana Jurj.

Invitații au felicitat-o pe noua președintă a organizației și i-au urat mult success în noua sa misiune care i-a fost încrdințată.

„Felicitări și mult succes, Ancuța Mizgai, pentru alegerea ta în fruntea Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD) Cugir. Felicitări tuturor doamnelor alese astăzi în Biroul Politic OFSD Cugir! Mulțumesc domnului președinte PSD Cugir, Mircea Trifan și întregii sale echipe. Mulțumesc organizației PSD a județului Alba pentru sprijin acordat organizației de femei social democrate din Județ”, a ținut să transmită participanților, Marcela Dărămuș.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Județul Alba, prezent la Ședința Biroului Național al Seniorilor Liberali, destinată convocării Congresului din aprilie 2023

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cursul zilei de ieri, 18 martie 2023, la Palatul Parlamentului din București s-a desfășurat  Ședința Biroului Național al Organizației Naționale a Seniorilor  Liberali, eveniment la care au luat parte reprezentanți ai tuturor organizațiilor liberale de pensionari din țară și din municipiul București.

Din partea organizației județene Alba a pensionarilor PNL a participat ing. Aurel Voicu, reales președinte al pensionarilor PNL Alba la alegerile din octombrie 2022.

Potrivit lui Voicu, reuniunea de la București a avut pe ordinea de zi 3 puncte: Pregătirea Congresului seniorilor liberali care va avea loc pe 28 aprilie 2023 (ocazie cu care s-a format o comisie de pregătire a congresului);  Discuții pe problemele organizatorice ridicate de filiale; Prezentarea moțiunilor celor 2 candidați la funcția de președinte al seniorilor PNL pentru desemnarea candidatului ce urmează a fi ales la Congresul din aprilie. Este vorba despre liberalii Lucrețiu Todoroiu și Victor Paul Dobre. Aceste moțiuni urmează să fie discutate în fiecare birou județean al organizațiilor de pensionari.

La ședința biroului central al organizației pensionarilor a luat parte parlamentarul Virgil Guran, vicepreședinte al PNL.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Sărmășan Andrei Călin și Cutean Maria Mirela sunt noii consilieri locali în tabăra social democraților din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a luat act de încetarea de drept a mandatelor de consilieri locali aparținând lui Sava Gheorghe (director general adjunct la Societatea Uzina Mecanică Cugir) și Mihu Valentin, aleși pe listele Partidului Social Democrat – organizația Cugir, la alegerile locale desfășurate în luna iunie 2020.

Locurile  celor doi fiind declarate vacante, au fost ocupate de următorii supleanți pe lista PSD și anume: Sărmășan Andrei – Călin, respectiv Cutean Maria Mirela.

Aceștia au depus jurământul și au fost validați în ședința extraordinară de astăzi, 18 noiembrie 2022, a Consiliului Local Cugir.

În ceea ce îl privește pe Sava Gheorghe, încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Cugir s-a produs ca urmare a opțiunii acestuia de a exercita calitatea de Director general adjunct la Uzina Mecanică Cugir, iar în cazul lui Mihu Valentin  încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Cugir a avut loc ca urmare a demisiei acestuia (prin schimbarea temporară a domiciliului în altă țară). De menționat că Sărmășan Andrei – Călin este salariat al Fabricii de Arme Cugir, iar Cutean Maria Mirela este angajată la Uzina Mecanică Cugir.

Potrivit art. 9, alin. 2, lit. b din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în caz de incompatibilitate sau demisie și se constată de către consiliul local, prin hotărâre, la propunerea primarului sau a oricărui consilier local.

 Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir