Actualitate
Daune morale de 500.000 de euro, cerute de fiicele femeii care a decedat în explozia produsă în 12 noiembrie 2018, la Fabrica de Arme Cugir
Fiicele femeii care a decedat în explozia produsă produsă în 12 noiembrie 2018, la Fabrica de Arme Cugir, vor daune morale de 500.000 de euro.
Fiicele femeii care a decedat în explozia produsă în 12 noiembrie 2018 într-un tunel de trageri la Fabrica de Arme Cugir au dat în judecată societatea și vor daune morale în valoare de 500.000 de euro. Firma de stat, producătoare de armament și muniție, a fost condamnată definitiv în dosarul penal trimis în judecată la plata unei amenzi penale în valoare de 100.000 de lei pentru fapta de „neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”.
Judecătorii de la Curtea de Apel au dispus achitarea pentru infracțiunea de ucidere din culpă, ceea ce a dus și la anularea daunelor morale acordate inițial de instanța de fond, în valoare totală de 110.000 de euro. Cele două fiice nu sunt de acord cu acestă soluție și vor daune pentru suferința provocată de decesul mamei lor printr-o acțiune în instanța civilă. Dosarul a fost înregistrat recent la Tribunalul Alba.
„Din raportul de expertiză tehnică întocmit de INSEMEX Petroșani, singurul institut din țară acreditat să efectueze astfel de expertize, a rezultat concret că tragicul eveniment petrecut în data de 12.11.2018, la linia de tragere nr. 7 din poligonul subteran al Fabricii de Arme Cugir S.A. a fost generat de un incendiu al materialelor combustibile contaminate cu pulbere nereacţionată, având ca sursă de aprindere flăcări şi particule incandescente evacuate la gura țevii.
Astfel, pârâta nu a elaborat instrucțiuni proprii din punct de vedere al sănătăţii şi securității în muncă pentru exploatarea şi întreţinerea liniilor de tragere, în condițiile în care se acumulau reziduuri în cantități semnificative în faţa posturilor de tragere, ce constituiau un real pericol de explozie şi aprindere, cu toate că era esenţial ca, pentru asigurarea securității şi sănătăţii în muncă, pârâta să elaboreze aceste instrucţiuni, care să fie aduse la cunoştinţa lucrătorilor.
Din declarațiile martorilor audiaţi, dar și din concluziile raportului de expertiză efectuat de INSEMEX Petroșani, a reieşit că angajații acționau în baza unei cutume, nicidecum în baza unor instrucțiuni scrise, aduse la cunoştinţa lor, aceea de a uda zona înainte de trageri şi de a spăla cu mopul o dată pe săptămână, practică ce s-a dovedit a fi ineficientă”, se precizează în acțiunea civilă. Soţul victimei, pe fond de supărare şi stres, s-a îmbolnăvit, decedând în cursul procesului penal, „cu sufletul trist şi îndurerat”.
„(…) Cele mai grele momente de după deces au fost exact cele care trebuiau să fie cele mai frumoase, respectiv venirea pe lume a celor doi nepoţei. Familia a trăit sentimente mixte: emoția venirii pe lume a noilor membri ai familiei, precum şi tristeţe pentru că nu au putut împărtăşi această bucurie cu toţii, dar și regret pentru faptul că victima a decedat fără să poată simți bucuria imensă de a deveni bunică, aceasta fiind o foarte mare dorință a sa”, au mai afirmat fiicele victimei.
Reprezentanții societății susțin repsingerea acțiunii, în condițiile în care toți cei 15 angajați aflat în tunel la momentul exploziei, care au respectat Planul de evacuare au fost în siguranţă, mai puţin victima, care nu l-a respectat şi care s-a întors în mod voluntar în zona de pericol, probabil pentru a-și lua unele obiecte personale. În măsura în care instanța va constata, totuși, că societatea este în culpa s-a solicitat diminuarea despăgubirilor solicitate de către cele două petente.
Actualitate
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată la Centrul Social Multifuncțional pentru Persoanele cu Nevoi Speciale din Vinerea
Cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, la Centrul Social Multifuncțional pentru Persoanele cu Nevoi Speciale s-a desfășurat manifestarea cu tema: “Construirea rezilienței la persoanele cu dizabilități”, evenimentul având ca invitați beneficiari ai serviciilor centrului.
„Acestora le-a fost prezentată importanța construirii rezilienței, depășirea obstacolelor fizice și emoționale, promovarea independenței și îmbunătățirea calității vieții. Invitații au fost provocați la un exercițiu de autocunoaștere și comunicare asertivă, dezvoltând un dialog animat și autentic între participanți”, ne-a declarat directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Cugir, ec. Silviu Samoilescu.
Specialiștii Centrului au fost : psihologii: Olteanu Corina și Florea Andreea, kinetoterapeutul Radu Aurel și coordonatorul Nestian Iulia.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | cugirinfo.ro
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | cugirinfo.ro
Calendarul ortodox praznuieste joi, 6 decembrie, cel mai iubit Sfant, în special de cei mici și de cei care cred în magia lui Moș Nicolae.
De origine greceasca „Nikolaos”, numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie”, si laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.
Cui trebuie să îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae
Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole.
Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.
Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.
Citește și: felicitări de Sfantul Nicolae
Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.
Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.
Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.
La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.
Actualitate
Mai multe ovine au fost accidentate mortal de un autoturism, în timp ce se aflau pe DJ 704 la Vinerea
Un autoturism condus de un bărbat de 47 de ani, din Alba Iulia ar fi surprins și accidentat, pe șoseaua ocolitoare a localității Vinerea, mai multe ovine care se aflau pe partea carosabilă.
În urma evenimentului, au rezultat pagube materiale la autovehicul și decesul unor ovine.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Persoana care avea ovinele în supraveghere va fi sancționată conform Legii 61/1991.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului