Cugireni
Daria Mihaiu, tânăra din Cugir ajunsă campioană internațională la gimnastică aerobică
Daria Alexandra Mihaiu are doar 16 ani, însă în palmaresul său se regăsesc deja mai multe titluri de campioană internațională și europeană la gimnastică aerobică. Asta după ani buni de sacrificiu și muncă neobosită.
Tânăra s-a născut la poalele Drăganei, la data de 2 decembrie 2004, fiind una dintre tinerele cu care orașul Cugir ar trebui să se mândrească. Daria a pornit de la o vârstă fragedă pe drumul gimnasticii, urmăndu-și visul de a deveni campioană. La grădiniță a făcut dansuri moderne, iar în clasele I-III, sub îndrumarea doamnei antrenor Monica Câmpean, făcea parte din trupa Panterelor Negre.
• Anevoiosul drum spre victorie
În clasa a IV-a, la 8 anișori, la vârsta la care majoritatea copiilor sunt preocupaţi doar de jucării, Daria și-a luat viața în piept, mergând la Liceul Sportiv din Deva, unde a făcut parte din echipa de junioare a clubului, antrenată de Mădălina Susan, antrenor emerit. Rezultatele nu întârzie să apară și nu după mult timp câștigă campionate naționale, fiind apoi selectată să facă parte din Lotul Național de junioare al României la Constanța, sub îndrumarea antrenoarei Spânu Cristiana. Şi au început medaliile.
În 2019 participă la Concursul internațional de gimnastică aerobică din Slovacia, câștigând titlul de campioană internațională. Tot în anul 2019 participă la Campionatul European de gimnastică aerobică din Azerbaijan (Baku), câștigând titlul de vicecampioană europeană pe echipe. În acest an a participat la Cupa Pharaon în Egypt (Cairo), la cuplu, și a câștigat titlul de campioană internațională. În luna aprilie a acestui an, gimnasta a mai câștigat 3 medalii de aur la Campionatul Open Cup. Luna acesta, la Campionatul Mondial din Azerbaijan (Baku), a obținut locul 1 la proba de pereche, locul 2 la proba de aerobic Dance și locul 3 la probe de grup.
Adolescenta mărturisește că nu a ales ea acest tip de sport, dorindu-și de fapt alt tip de gimnastică, unde nu mai erau locuri: ”Dumnezeu a știut de ce mă trimite la acest sport, sunt menită pentru el, iar acest lucru mă bucură nespus de mult acum”.
La cei 16 ani ai săi, Daria pare o adolescentă tipică, însă se detaşează de tinerii din generaţia ei prin pasiunea devenită performanţă. Este elevă în clasa a XI-a şi are un program foarte încărcat: ”Vreau să iau bacalauratul și să continui ca sportiv, să practic la lotul național și când o să ajung la o vârstă când nu o să mai pot concura, vreau să fiu și eu antrenoare de gimnastică aerobică”, spune tânăra.
• Emoţiile dinaintea concursurilor
Despre cele mai frumoase experienţe din viaţa de sportiv, Daria relatează cu emoţie încă vie: ”Am ales gimnastica aerobică deoarece este o combinație între sport, eleganță, frumusețe, disciplină și onoare. Înainte să încep exercițiul am emoții, dar încerc să le controlez gândindu-mă că îmi iese tot exercițiul și astfel pot arăta celorlalți rezultatul anilor mei de muncă și siguranța pe mine”.
Cugireanca mărturisește că de multe ori se gândește să renunțe, să ia o pauză, dar ”când îmi amintesc câtă pauză am făcut din cauza pandemiei de Covid, realizez că nu pot să stau fără să fac gimnastică”.
Orice sportiv de înaltă performanță mai are nevoie de un moment micuț de pauză, dar competiţia este în primul rând cu tine însuţi: ”Cel mai important este să îţi asculţi inima, pentru că doar ceea ce faci cu pasiune şi dorinţă poate avea un rezultat înfloritor. De asemenea, trebuie să ştii care este scopul tău şi să îl cunoşti foarte bine, ca atunci când dai de greu să îţi aminteşti pentru ce te sacrifici“, sfătuieşte gimnasta Daria Mihaiu.
Adolescenta spune că fără familia care a susținut-o din toate punctele de vedere, atât financiar cât și moral, nu ar fi reușit să ajungă unde este: ”Le mulțumesc părinților mei pentru sprijinul pe care mi l-au acordat și mi-l acordă în continuare. Pentru mine premiile câștigate sunt dovada efortului și muncii depuse, atât de mine cât și de antrenori. Mă rog să-mi dea Dumnezeu putere, energie și sănătate pentru a-mi continua studiile și cariera sportivă, să îi fac pe toți mândri de mine!”.
Cugireni
Cugireanul Sovereşan Andrei, RECORD de parcurgere a „Via Transilvanica”
Cugireanul Andrei Sovereșan a reușit să parcurgă Via Transilvanica într-un timp record. Tânărul a alergat 1.400 km în 15 zile, iar performanța sa este cu atât mai de apreciat cu cât a străbătut întregul traseu pe caniculă și temperaturi insuportabile.
Scopul său, să strângă bani cu care să achiziționeze o mașină cu care să transporte gunoaiele adunate de el și voluntarii asociației Raw Nature Experience de pe munte. Inițiativa lui Andrei vine după șapte ani de când începea o altă aventură – Arc peste Carpati – un proiect prin care a alergat întreg arcul carpatic, în urma căruia s-a înființat Asociația Raw Nature Experience.
„Am luat atunci la pas sălbăticia munților din România, sperând ca pe viitor să se adune mai mulți oameni și/sau ONG-uri care sa refacă traseele turistice și mai ales să se găsească și alți nebuni frumoși care să parcurgă acest traseu”, spune tânărul.
În 2024, în aceeași lună pe care a ales-o în 2017 pentru a alerga în natură, a pornit într-o nouă aventură – Alergarea pe Via Transilvanica de la Putna până la Drobeta-Turnu Severin.
„Distanța e cam aceiași, doar diferența de nivel este semificativ mai puțină și în plus traseul este marcat scăpându-mă de problemele de orientare. Și pentru că la sfârșitul acestei luni voi avea și ziua de naștere, îmi doresc să strâng cât mai multe fonduri pentru campania Wheels for Nature a asociației Raw Nature Experience”, declara cugireanul în urmă cu două săptămâni.
Și iată că, după 15 zile pe drum, Andrei a ajuns duminică dimineața, în jurul orei 4.00, la Drobeta Turnu Severin, la Poarta Amfiteatrului Roman: ”Este ora 4:04 dimineața și ajung la poarta Amfiteatrului roman din Drobeta-Turnu Severin după a 15-a zi pe Via Transilvanica.
Dorind să închei traseul și să mă întorc acasă după mai mult de două săptămâni hoinarite pe poteci, am decis să continui sa alerg până la finish, chiar dacă aveam să depășesc cu mult orele alergate până acum în fiecare zi.
Așa am reușit să alerg astăzi ultimii 145.18 km cu 4091 m. diferență de nivel in 21 de ore și 57 minute. Mulțumesc Mijache Andrei pentru revitalizare și pentru că m-ai convins sa termin toată etapa aceasta într-o singură zi”, a scris Andrei pe Facebook imediat după finalizarea traseului.
Andrei a avut și un scop precis pentru care a alergat pe Via Transilvanica și anume strângerea de fonduri pentru ca asociația sa Raw Nature Experience să poată achiziționa o mașină cu care să transporte gunoaiele pe care el și voluntarii le adună de pe munte.
„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au donat până acum pentru cauza pentru care alerg. Voi ați făcut posibil să triplăm targetul propus. Donațiile sunt deschise în continuare și orice donatie ajută foarte mult. De astăzi voi lua o binemeritată pauză de la alergare, dar sper ca acest timp pe care l-am petrecut pe Via Transilvanica să aibă un ecou cat mai mare, mai ales pentru cauza pe care am sustinut-o”, concluzionează Andrei.
Cugireni
Noja Paladia, cea mai vârstnică persoană din Cugir a împlinit 109 ani
Noja Paladia cu domiciliul în oraşul Cugir (strada Râul Mic) se numără printre cele mai vârstnice persoane din județul Alba și se pare, printre cele mai longevive femei din România. Ea a împlinit astăzi, 20 iulie 2024, venerabila vârstă de 109 ani.
Ca aproape în fiecare an, reprezentanții Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Cugir s-au deplasat și de această dată la domiciliul sărbătoritei pentru a o felicita, în cadrul unei delegații din care au făcut parte: Simion Voișan – președintele asociației, Vistian Blaga – vicepreședinte și fost președinte CARP Cugir, Maria Bărăbanț, contabil șef în cadrul asociației de pensionari.
Și-a exprimat plăcerea să ia parte la eveniment și col.(rtr.) Nicolae Panduru – președintele filialei Alba a A.N.C.M.R.R.
Noja Paladia s-a născut în 1915, a avut o viaţă liniştită pe care şi-a dedicat-o familiei. A fost căsătorită mai bine de 45 de ani şi spune că cea mai mare avere pe care a strâns-o până la vârsta de 109 ani sunt copii, nepoţii şi strănepoţii.
Întrebată care crede că este secretul longevităţii mamei sale, fiica sa mai mică Didina (în grija căreia se află sărbătorita) ne-a mărturisit că toată viaţa a consumat doar produse din gospodăria proprie sau de la oamenii din satele de munte aparţinătoare Cugirului. În plus, Noja Paladia obisnuiește să-şi petreacă timpul liber citind, mai ales cărti de istorie şi geografie.
La cei 109 ani, Paladia este pe picioare, se plimbă prin casă, dialoghează, însă auzul şi văzul i-au cam slăbit. Acest lucru nu o împiedică să se bucure de familie şi de cei care o vizitează.
Constantin PREDESCU
Cugireni
Vasile Hârjoc, oprire la Primăria Cugir în cadrul turului Europei pe bicicletă
Între 1 iulie și 13 octombrie 2024, atletul cugirean parcurge o buclă pe bicicletă și participă la o serie de concursuri de atletism în Europa.
Pe data de 1 iulie a pornit, cu bicicleta, din București înspre – Paris – Göteborg – Canfranc – Bucureşti. Pe parcursul traseului amintit, pe 7 iulie 2024, participă la un concurs de pregătire, Campionatul Naţional de Alergare Montană la Stâna de Vale, proba de trail 33km.
Paris, Franța: ca ţintă de sosire pe data de 26 iulie, de faţă la deschiderea Jocurilor Olimpice;
Göteborg, Suedia: ţintă de sosire pe 18 august, având apoi start în proba de 10km la Campionatul Mondial Masters de Atletism, apoi probele de cros 6km pe 20 august şi semi-maraton pe 24 august;
Canfranc, Spania: ţintă de sosire pe 14 septembrie, start în proba de trail 34km, D+ 2000m, la Campionatul Mondial Masters de Alergare Montană;
Bucureşti, închiderea buclei: ţintă 13 octombrie, start în proba de maraton la Campionatul Mondial Masters.
La vizita domnului Hârjoc în cadrul primăriei, viceprimarul Călin Furdui a apreciat eforturile continue pe care le depune sportivul nostru, unde reprezintă cu onoare orașul Cugir și obține rezultate de excepție de fiecare dată.
„Îi urez putere de muncă în continuare și noi performanțe în competițiile ce urmează, unde va reprezenta din nou România și orașul Cugir și îl asigur de susținere în continuare din partea Primăriei Orașului Cugir.”
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro