Rămâi conectat

Politică

Dan Simedru, deputat PNL: „Sistemul unitar de pensii trebuie să asigure un tratament egal al celor care ajung la vârsta de pensionare”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Legea Nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice abrogă prevederile Legii Nr. 19/2000 și încearcă să păstreze drepturile obținute de pensionari, în baza legislației anterioare, având, totodată, ca scop reformarea sistemului public de pensii.

deputatul Dan SimedruDan Coriolan Simedru deputat PNL: În arhitectura legislativă a unui stat, o lege care reglementează sistemul de pensii este fundamentală și are la bază un set de principii, între care se remarcă cel referitor la asigurarea tratamentului egal al celor care ajung la vârsta de pensionare şi care au muncit în condiţii similare, indiferent de perioada în care au făcut-o. Doar în acest fel putem vorbi de abordarea corectă, bazată pe respect, a drepturilor cetățenilor, care pe parcursul vieții lor active, au cotizat la fondul de pensii. Inițiativa mea legislativă, susținută și prin semnătura colegului meu, profesorul universitar Vasile Horga, deputat PNL, are ca obiect două teme de importanță majoră pentru pensionari. În primul rând, ea privește reglementările referitoare la grupele de muncă. În acest caz, de-a lungul timpului, s-au creat tot felul de confuzii şi nereguli, ajungându-se la situaţii în care locuri de muncă absolut identice, din punctul de vedere al definiției şi al condiţiilor de lucru, au fost încadrate cu grupe de lucru diferite. Aici, situația este destul de complicată, pentru că legea în vigoare stabileşte regulile atât în cuprinsul ei cât şi în trei anexe, ceea ce îngreunează mult rezolvarea corectă a unei probleme care afectează mii de cetățeni. Prin eliminarea anexei nr.3, grupa de muncă ar fi determinată doar de condiţiile și natura postului, indiferent de societatea comercială unde se află, dar s-ar crea posibilitatea ca agenţii economici să fie interesaţi să reducă noxele sau alte cauze ale condiţiilor grele de muncă, lucru impus de altfel prin normativele Uniunii Europene. Spre exemplificare, există situaţii în care fabrici din cadrul ROMARM, cu obiect de activitate şi condiții de muncă identice, dar în cadrul cărora, în perioada în care activitatea a fost întreruptă, iar personalul trimis în șomaj tehnic, nu s-au putut efectua măsurătorile, situație ce a determinat neincluderea acestora în anexa nr. 3. Din această cauză, am ajuns să avem muncitori care fabrică muniție încadrați în condiții speciali și alți muncitori, care execută aceleași operațiuni, încadrați în condiții normale.

Nu în ultimul rând, inițiativa mea legislativă corectează modul de calcul al punctajului, pentru că nu este just ca, pentru fracţiuni de ani lucraţi, punctajul obținut să fie împărțit la 12 (luni), în loc să fie împărțit la numărul de luni efectiv lucrate. Împărțirea la 12, chiar dacă numărul de luni muncite este mai mic, nu face altceva decât să deformeze realitatea și să ducă la scăderea abuzivă și pe nedrept a acestui punctaj. În consecință, am propus modificarea legii în așa fel încât această nedreptate să nu mai fie perpetuată. De asemenea, consider că, prin lege, trebuie să ne asigurăm că dreptul salariatului de a fi informat dacă angajatorul îi achită lunar obligaţiile pentru viitoarea sa pensie este garantat. În acest sens, orice control al statului pe această linie trebuie dublat de cel al angajatului şi de posibilitatea acestuia de a acţiona în judecată angajatorul care se abate de la respectarea acestui principiu.

În acest context, vreau să îi mulțumesc domnului Nicolae Dobra, fost senator, care mi-a acordat multe sfaturi în privința acestui proiect legislativ și, în egală măsură, tuturor cetățenilor cu care m-am întâlnit la audiențe sau în cadrul evenimentelor publice din Cugir si Zlatna și care mi-au semnalat aceste probleme.

Am convingerea că inițiativa mea reglează o situație cu care se confruntă mii de cetățeni ajunși la vârsta pensionării și pune în aplicare principiul esențial al tratamentului egal de care trebuie să se bucure toți cei care muncesc în condiții de lucru identice.

Dan Coriolan SIMEDRU, Deputat PNL


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Politică

Primarul și viceprimarul comunei Ceru Băcăinți au trecut la PSD

cugirinfo.ro

Publicat

în

Corneliu Mureșan, secretar executiv la PSD Alba, a anunțat că primarul Ioan Trif și viceprimarul Ciprian Borza, din comuna Ceru Băcăini, au trecut la PSD. Candidatul pentru funcția de primar al comunei, la alegerile locale, va fi Ciprian Borza.

„Doi oameni de administrație profesioniști, primarul comunei Ceru Băcăinți – Ioan Trif și viceprimarul Ciprian Borza, s-au alăturat echipei PSD Alba. Decizia lor de a se implica activ în proiectele noastre demonstrează încrederea pe care oamenii competenți o acordă valorilor și obiectivelor pe care ni le-am asumat. Cu sprijinul direct al echipei PSD Alba, comuna Ceru Băcăinți se va dezvolta mai mult în următorii ani, iar locuitorii săi vor beneficia de mai multe oportunități și servicii de calitate. Ciprian Borza, viceprimarul comunei Ceru Băcăinți, va candida pentru funcția de primar la alegerile locale, fiind susținut de Ioan fiind susținut de Ioan Trif și de colegii din organizația locală și județeană a PSD Alba”, a transmis Corneliu Mureșan.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Comunicat de presă | Coadă la cortul PSD din Cugir pentru semnarea petiției de reducere a tarifelor la apă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

Coadă la cortul PSD din Cugir pentru semnarea petiției de reducere a tarifelor la apă și canalizare

Sute de locuitori din Cugir au semnat, în câteva ore, petiția inițiată de organizația locală a PSD Alba și Corneliu Mureșan, care vizează reducerea tarifelor la apă potabilă și canalizare. La cortul organizat de Partidul Social Democrat, s-a format chiar o coadă, oamenii așteptând la rând. Acest fapt reconfirmă că inițiativa PSD Alba se bucură de susținerea și încrederea comunității locale.

Lucrurile privind apa și canalizarea sunt cât se poate de clare și simple: tarifele la aceste utilități au crescut constant în ultimii 8 ani, iar creșterile de prețuri vor continua și în următorii ani. Astfel, dacă în 2017, tarifele pentru apă și canalizare erau 5,87 de lei/mc, astăzi sunt 15,32 de lei/mc, iar în 2028 vor fi 17,18 lei/mc (dacă nu chiar și mai mari), potrivit strategiei de tarifare ELABORATE de Asociația APA Alba, din care fac parte, în majoritate covârșitoare, primari PNL. Această strategie a fost propusă de către APA CTTA Alba, firma de casă a Consiliului Județean Alba, ambele instituții conduse de PNL Alba și Ion Dumitrel.

ANRSC nu impune prețurile! În zadar bocitoarele PNL invocă vina ANRSC, instituție cu rol de reglementare. ANRSC ar fi aprobat strategia de tarifare și dacă prețurile erau mai mici, așa cum a cerut PSD. Strategia de tarifare și prețurile mari la apă și canalizare sunt instituite și asumate de către PNL, întrucât Asociația APA Alba, condusă de PNL-istul Dorin Nistor, a ELABORAT planul de tarifare.

În timp ce noi plătim cele mai mari tarife la apă și canalizare din regiune, APA CTTA Alba realizează profituri de 3,3 milioane de euro pe an, iar șefii instituției se îmbogățesc, având salarii de lux. Și nu vorbim despre o cu un management performant, ci de una care deține monopol pe servicii și face bani din facturile mari pe care noi le plătim.

Așadar, PSD Alba și PSD Cugir fac apel la cetățeni să semneze, în continuare, petiția pentru scăderea tarifelor! La nivel de județ petiția a strâns mii de semnături, la doar câteva zile după ce a fost lansată.

PSD Cugir


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

USR Cugir cere scăderea tarifelor la apă potabilă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

În ședința care a condus la majorarea tarifelor la apă și canalizare începând cu 01.09.2023, CONSILIERII LOCALI USR CUGIR AM FOST SINGURII CARE AM VOTAT ÎMPOTRIVA MAJORĂRII TARIFELOR la apă – canalizare, însă majorarea a fost aprobată din cauza votului acordat de consilierii locali PNL și PSD care au majoritate în Consiliul local.

Pentru ca să înțelegeți de ce votul lor a făcut diferența, componența Consiliului local Cugir, stabilită în urma alegerilor locale din anul 2020, este următoarea: 4 consilieri USR, 5 consilieri PSD și 10 consilieri PNL.

Și din cauza votului lor, alături de hotărârile similare luate în celelelalte consilii locale din județ, a fost aprobată o creștere inițială de 11,47% pentru tariful la apă și de 18,88% pentru canalizare începând cu 01.09.2023, la care se vor adăuga și alte creșteri procentuale ale tarifelor la apă – canalizare, în fiecare început de an, până în anul 2028, fără să mai fie nevoie de trecerea eventualelor proiecte de majorare a tarifelor prin consiliile locale. Astfel, din păcate o nouă majorare a tarifului se va face simțită în buzunarele cugirenilor începând chiar din această lună, 6,17% pentru prețul la apă și 2,49% pentru prețul la canalizare.

Pentru că dorim să continuăm acțiunile de reprezentare, apărare și promovare a intereselor cugirenilor din Consiliul local Cugir și în afara acestuia, USR Cugir va iniția în perioada următoare o campanie de strângere de semnături în Cugir cu scopul de a determina SC APA C.T.T.A. SA Alba să scadă tarifele la apă – canalizare. Campania se va desfășura începând cu acest weekend, în stradă și la sediul USR din Cugir și se va extinde ulterior pe teritoriul întregului județ, prin organizațiile locale USR Alba. După strângerea semnăturilor, acestea vor fi înaintate operatorului de furnizare a apei SC APA C.T.T.A. SA și Asociației     ,,Apa Alba”, însoțite de o petiție justificată pentru scăderea tarifelor la apă – canalizare. Pentru acest demers, prin care dorim ca cetățenii orașului nostru să nu mai fie afectați în continuare de aceste majorări care nu se reflectă în calitatea serviciilor, avem nevoie de sprijinul fiecărui cugirean.

Considerăm nejustificat nivelul actualelor tarife din Alba raportat la costurile de captare, filtrare și tratare a apei, costurile legate de epurare și mai ales lipsa investițiilor necesare infrastructurii de operare. Lipsa investițiilor în infrastructură conduce la pierderile semnificative de apă pe care tot locuitorii județului nostru le plătesc lunar. De exemplu, din datele oficiale, pierderile declarate de APA CTTA SA Alba pe anul 2022 au fost de 33%. Investițiile și nu lipsa investițiilor justifică majorări de tarife. Alte nemulțumiri, sunt legate de formula de calcul (un cinică, care a condus automat la majorarea tarifelor și a cărei date nu pot fi verificate statistic) și tariful stabilit unilateral de către furnizorul de apă, aceasta fiind o condiție absurdă, aprobată tot în urma votului politic din consiliile locale.

Este inadmisibil ca locuitorii din județul Alba să plătească cele mai mari tarife la apă – canalizare din toată regiunea, județele învecinate Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Bihor și Cluj având tarife mai mici la apă – canalizare față de județul nostru (a se vedea mai jos tabelul prețurilor pentru operatori regionali la 01.01.2024 – Județul Alba și județele învecinate), în timp ce tariful la canalizare este al 7-lea cel mai mare tarif din țară.

Solicitarea noastră din petiția pentru scăderea tarifelor la apă – canalizare va fi să avem tarife decente, asta înseamnând să ne încadrăm sub media de la nivel național, nicidecum în prima treime cum se întâmplă acum.

PREȚURI/TARIFE AVIZATE/APROBATE DE ANRSC pentru operatori regionali la 01.01.2024 (Județul Alba și județele învecinate):

Nr. crt. Denumire operator Preţ apă potabilă lei/mc, exclusiv T.V.A Tarif canalizare lei/mc, exclusiv T.V.A Preț apă și tarif canalizare lei/mc, exclusiv T.V.A.
1. S.C. C.T.T.A. S.A. Alba 6,94 7,21 14,15
2. APA CANAL Sibiu S.A. 5,12 3,89 9,01
3. APAVIL S.A. Râmnicu Vâlcea 4,99 5,24 10,23
4. S.C ACTIVITATEA GOSCOM S.A. Orăștie 5,02 4,20 9,22
5. S.C. APA PROD S.A. Deva 7,92 5,14 13,06
S.C. APA SERV VALEA JIULUI S.A. Petroşani 6,36 4,22 10,58
6. S.C. COMPANIA DE APĂ Oradea S.A. 5,83 4,66 10,49
7. COMPANIA DE APĂ SOMEȘ S.A. Cluj Napoca 5,12 5,43 10,55
8. COMPANIA AQUASERV S.A. Târgu Mureş 7,10 6,22 13,32

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir