Învăţământ - Cultură
Dan Cherecheş – omul înnobilat prin activitatea de dascăl
Profil
Anul şi locul naşterii: 1967, Geoagiu – jud. Hunedoara
Profesia: prima specializare – inginer tehnologia sudării; a doua specializare – analist programator
Studii: Universitatea Tehnică Timişoara (1987-1992), Universitatea Tehnică din Sibiu (1999-2001), Master educaţional (2007-2009), Master în protecţia mediului (2011-2013), Cursuri de formare în domeniul informaticii, asigurarea calităţii, management şi control (2012 şi 2014)
Activitate profesională: 1992 – 1995 – profesor pe discipline de specialitate tehnică (desen tehnic, organe de maşini) la Liceul „Ion D. Lăzărescu” din Cugir; 1995 – 1998 – director adjunct al Liceului „Ion D. Lăzărescu” din Cugir, în această calitate coordonând şi implementând la Cugir Proiectul PHARE VET 9405, primul şi singurul proiect de acest gen din învăţământ (în acea perioadă); 1998 – 2005 – profesor, şef de catedră la Liceul „Ion D. Lăzărescu” din Cugir; 2002 – 2007 – membru evaluator extern al C.N.A.I.P. – organismul anterior Agenţiei Române pentru Evaluarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (unul dintre cei 21 de membri din toată ţara ai acestui organism în 2002, actualmente există peste 500 astfel de membri), 2005 – 2014 – inspector şcolar în cadrul I.S.J. Alba, iniţial pe discipline tehnice, ulterior pe alternative educaţionale şi învăţământ particular, 2007 – 2014 – membru al Corpului de Control al Ministrului Educaţiei (a făcut parte din prima generaţie de membri ai acestui organism, în prezent existând în jur de 150 asemenea membri), în această calitate evaluând judeţele Hunedoara, Gorj, Timiş şi Arad.
Starea civilă: căsătorit, 1 fiu de 21 de ani, student la Universitatea de Vest din TimişoaraO vorbă de duh spune că „omul sfinţeşte locul”. Aceasta este sintagma ce-l caracterizează întru totul pe omul, dascălul şi inspectorul şcolar Dan Cherecheş, întrucât intră în categoria celor rari pentru care omenia este literă de lege şi dorinţa de a face bine nu cunoaşte răgaz. Mărturie putem depune toţi cei care avem privilegiul de a-l cunoaşte şi colabora cu dumnealui.
– Domnule profesor, ce v-a determinat să alegeţi cariera didactică?
– În anul 1992, când am absolvit facultatea, Uzina Mecanică din Cugir nu mai făcea angajări. Mi s-a oferit şansa să intru în învăţământ, având dorinţa să mă afirm şi să formez specialişti în meseriile lor, cât şi oameni, priviţi ca exemple de viaţă.
– Cum vedeţi sistemul educaţional românesc, comparând anii ’90 cu perioada prezentă?
– Actualmente, spre deosebire de momentul în care mi-am început cariera didactică, sistemul de învăţământ este mult mai informatizat, accesul elevului şi al cadrului didactic la informaţie este unul foarte rapid. Personal, sunt un adept declarat al manierei de a asimila cunoştinţe prin intermediul calculatorului şi al internetului. Am fost printre primii utilizatori ai internetului din Cugir în perioada anilor 1999-2000, încurajându-i şi susţinându-i constant pe elevi să se apropie de lumea informaţiei pe această cale, oferindu-le posibilitatea să aibă acces la internet de pe computerul personal. Aceştia, prin concursul meu, se documentau, culegeau informaţii utile din diverse arii ştiinţifice, căutau muzică sau alte informaţii de interes pentru ei în momentul respectiv.
– Care credeţi că este rolul profesorului în societate?
– Să formeze oameni, să le explice diferenţa dintre bine şi rău. Mi-am dorit întotdeauna să fiu dascăl, nu doar profesor. În acest fel am avut posibilitatea să mă ocup constant nu numai de mintea copiilor, ci şi de sufletul lor, de modelarea caracterului fiecăruia în parte. M-am străduit mereu să ajut elevii, să îi înţeleg şi să le rezolv dilemele. Un dascăl adevărat joacă în acelaşi timp şi rolul de părinte sau bunic al copilului. Este esenţial să ştii să motivezi un elev atunci când, din varii motive, şcoala nu mai este atractivă pentru el, nu-l mai pasionează studiul, este tentat să nu mai frecventeze cursurile.
– Care este proiectul educaţional de care v-aţi legat sufleteşte cel mai mult?
– Am lucrat între anii 2009 – 2013, din postura de coordonator, la 3 proiecte POS-DRU. Unul dintre aceste proiecte s-a derulat între 2010 şi 2012, purtând denumirea: „Strategii de practică. Elevi mai bine pregătiţi pe piaţa muncii”. Principalii beneficiari ai acestui proiect au fost elevii, acestora oferindu-li-se oportunitatea de a face practică la diverşi agenţi economici. Li s-au dat echipamente de protecţie gratis, caiete de practică specifice locului de muncă şi au beneficiat de tutoriat din partea agentului economic. Fiecare elev a primit o sumă de 100 de euro, ca subvenţie, iar câte unul din zece elevi a beneficiat de un premiu de 1800 lei. Proiectul a fost unul cu caracter multiregional, judeţul Alba fiind beneficiar, iar ca parteneri de derulare am avut judeţele Gorj, Timiş şi Sălaj. Pe parcursul derulării proiectului am avut prijejul să discut cu fiecare elev în particular, să-l îndrum oferindu-i sfaturi utile, am păstrat legătura cu fiecare agent economic şi tutore. Şcolile din judeţul Alba atrase în proiect au fost: Liceul „Ion D. Lăzărescu” din Cugir, Colegiul „Alexandru Domşa” din Alba Iulia, Liceul „Timotei Cipariu” din Blaj şi Colegiul Tehnic din Aiud.
– Puteţi enumera satisfacţiile cele mai mari, cât şi dezamăgirile pe care vi le-a oferit cariera didactică?
– O satisfacţie este chiar simplul fapt că la sfârşitul unui an şcolar toţi copiii pe care i-am avut în grijă au promovat clasa ori au luat bacalaureatul. M-am luptat ca elevii să nu fie exmatriculaţi, atunci când unii dintre ei aveau anumite probleme comportamentale mai delicate. Indiscutabil, cea mai mare realizare personală şi profesională este fiul meu, care a intrat al doilea la liceu, a terminat Colegiul „David Prodan” din Cugir ca şef de promoţie, la facultate a fost admis ca olimpic la informatică cu media 10, iar acum este un important lider al studenţilor din România. De asemenea, mă mândresc cu elevi pe care i-am învăţat să sudeze şi acum lucrează în ţări ca Spania, Olanda sau Danemarca. Dezamăgirea mea cea mai mare e să văd că în societatea actuală deciziile nu se iau obiectiv, pe criterii de competenţe şi meritocraţie, ci doar pe criterii politice şi personale. Totdeauna, din orice post am activat, m-am luptat să schimb acest lucru.
– Ce vă caracterizează ca om?
– Sunt o persoană care vorbesc franc, le spun totul oamenilor în faţă. Nu îmi place vorba lungă, nici şedinţele de lucru prelungite peste măsură. Sunt meticulos, vin întotdeauna cu lecţia învăţată, cu ideile principale bine stăpânite, astfel încât să pot transmite în mod eficient cunoştinţele elevilor sau planul de lucru colegilor cu care sunt angrenat în parteneriate educaţionale. Ca inspector, în timpul perioadelor de examene (evaluare naţională, bacalaureat), primesc zeci de telefoane pe zi, răspund la toate, iar dacă sunt deja implicat într-o convorbire sun înapoi apelantul şi îi transmit datele statistice ori alte informaţii solicitate. Îmi place să rezolv problemele oamenilor, sunt implicat cu mintea şi inima în tot ceea ce mi se solicită să întreprind din punct de vedere profesional. Nu agreez lipsa de respect faţă de lege, mă caracterizează spiritul civic. Obişnuiesc să le atrag atenţia semenilor mei când observ că există în jurul meu „deraieri” de la conduita impusă prin norme juridice. Din păcate, la acest capitol cred că suntem o societate caracterizată de indiferenţă.
– Credeţi că generaţia actuală de elevi îşi alege bine modelele de urmat în viaţă?
– În general copiii buni şi îndrumaţi corect de către dascăli păşesc pe calea bună a vieţii. Se impune ca dascălul să-şi ia în serios rolul social pe parcursul tuturor celor 24 de ore ale unei zile, nu doar în intervalul orarului de la şcoală. Aici este similitudine cu misiunea preotului, care nu e preot doar în biserică şi în timpul slujbei, ci şi în afara ei. Dacă dascălul adoptă această atitudine faţă de profesia lui şi copiii au un fond genetic bun, atunci nu au cum să opteze pentru antimodele sociale sau profesionale.
– Ce pasiuni aveţi în viaţa de zi cu zi?
– Îmi place grădinăritul, să lucrez în aer liber pământul, să observ cum acesta dă roade. Mă mai pasionează fotbalul, tenisul, plimbările, cititul. Am un cult pentru operele literare de bună calitate. În timpul liber îngrijesc florile, pe perioada când eram doar la catedră aveam în sala de clasă peste 120 de ghivece de flori, nu era zi lăsată de la Dumnezeu să nu am cel puţin o floare înflorită în sala de clasă, fie vară, fie iarnă. Mai nou lecturez multă legislaţie pentru a fi la curent cu schimbările juridice, dar şi lucrări de specialitate tehnică.
– Ce vă încarcă pozitiv şi ce vă demoralizează?
– Mă binedispune lucrul bine făcut, finalul unei activităţi în care am satisfacţia reuşitei. Nu cred că există lucruri care nu se pot face. Întotdeauna caut răspunsuri la provocări profesionale, găsesc soluţii pe care le pun în practică şi concretizez proiecte. Nu mă demoralizează nimic.
– Mulţumesc pentru amabilitatea cu care aţi înţeles să dialogăm.

Învăţământ - Cultură
Alexandru Nagy, elev al Colegiului Național „David Prodan” Cugir, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor
Alexandru Naghy, elev în clasa a XII-a, profilul matematică informatică – intensiv informatică, este încă un nume cu care în acest an şcolar, Colegiul Național „David Prodan” se mândrește, Alexandru obținând rezultate absolut remarcabile la etapa națională a Olimpiadei de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor pregătit fiind de domnul profesor Badea Marius.
Alexandru este un elev de care cu siguranţă o să mai auzim peste ani având în vedere că este implicat la maxim în tot ceea ce înseamnă domeniul informaticii. Medalia de aur a fost o supriză mai mult decât plăcută, atât pentru el cât şi pentru noi şi am fost bineînțeles curioși să aflăm detalii în legătură cu experienţa pe care a avut-o la Târgoviște.
Comunicativ ca de obicei, cu un chef de vorbă dezarmant şi încântat să ne prezinte şirul evenimentelor, acesta ne-a relatat următoarele:
„Experiența avută la Olimpiada de Tehnologia Informației, desfășurată la Cetatea de Scaun – Târgoviște a fost una memorabilă, reușind să reprezint cu mândrie județul Alba, cât și Colegiul Național „David Prodan” Cugir.
După foarte multe ore de pregătire alături de prof. îndrumător Marius Badea, am reușit să ocup locul IV în clasamentul național, obținând astfel MEDALIA DE AUR și MENȚIUNEA întâi la această competiție.
Proba de concurs a durat 5 ore, unde organizatorii ne-au testat atenția, dar mai ales cunoștințele și abilitățile în zonele cele mai complexe ale sistemului de operare Windows și ale suitei de aplicații Office. De asemenea, am reușit să leg noi prietenii și să vizitez cetatea medievală cu diferitele statui ale foștilor domnitori ai Țării Românești, cât și multe alte muzee și expoziții de istorie. Astfel, putem spune că orașul Târgoviște este orașul perfect pasionaților de istorie și a celor care doresc să afle mai multe informații despre Țara Românească și originile acesteia. Organizarea a fost una exemplară, organizatorii oferindu-ne tot confortul de care am avut nevoie ca acest concurs să se desfășoare în condiții excelente.
Totodată, la începutul lunii mai am participat și la competiția Microsoft Office Specialist, unde m-am clasat pe locul III la nivel național, cu un punctaj de 953 de puncte din 1000.
De asemenea, cu diploma oferită de Ministerul Educației sunt admis cu media 10 la majoritatea facultăților de matematică-informatică din țară.
Au fost cei mai frumoși 4 ani din viața mea și pot spune, în calitate de viitor absolvent, că a fost o plăcere și o onoare să fiu elev al acestui colegiu care, prin profesorii de aici, m-au ajutat să-mi urmez pasiunea și calea pe care mi-am dorit-o întotdeauna: informatica și tehnologia. Aflat în ultima săptămână de liceu, vreau să transmit tuturor colegilor mei succes la examenul de Bacalaureat ce urmează să-l susținem și multă baftă tuturor pentru a intra la facultățile pe care și le doresc. La revedere în 2033!
Mulțumesc dragi profesori,
Mulțumesc CNDP!”
Şi noi îţi mulţumim Alex Nagy, pentru vorbele bune, pentru recunoştința ta, pentru dăruirea cu care faci ceea ce faci precum şi pentru faptul că eşti elevul nostru și ai reprezentat școala cu cinste la nivel național!
Îți urăm mult succes la examenul de bacalaureat şi mai apoi la facultate. Suntem siguri că o să te descurci excelent!
Prof. Alisie Anca
Învăţământ - Cultură
Două mențiuni la etapa județeană a Olimpiadei de istorie și una la Psihologie, pentru Colegiul Național „David Prodan” Cugir
Odată cu apropierea vacanţei, au sosit şi ultimele rezultate de la olimpiadele la care au participat elevii Colegiului Naţional David Prodan, iar acestea sunt, la fel ca şi toate celelalte, îmbucurătoare.
Am fost încântaţi să aflăm că şi pe partea de socio-umane elevii îşi doresc performanţă şi că istoria şi psihologia se regăsesc printre materiile preferate de care elevii se îndrăgostesc ușor.
În acest an şcolar am avut astfel trei eleve care au obţinut menţiuni distribuite astfel: două la olimpiada de istorie, Arap Cătălina (din Republica Moldova) și Stanciu Claudia din clasa a 11-a C (profilul filologie) pregătite de doamna profesor Rusan Simona și una la olimpiada de psihologie Topîrceanu Ariana tot din clasa a 11-a C (profilul filologie) pregătită de doamna profesor Oarga Serafina.
„M-am îndrăgostit de istoria predată de doamna Simona Rusan. Datorită modului ei impresionant de a preda, astfel s-a creat o conexiune între mine și această disciplină ce mi-a aprins dorința de participa la olimpiadă. Istoria e frumoasă și e minunat sentimentul de a-ți cunoaște trecutul, căci pe baza trecutului, ne putem construi viitorul învățând din atât din greșelile unora, cât și faptele eroice ale altora!”, a declarat eleva Arap Cătălina (Republica Moldova).
„Mereu am fost curioasă și dornică să aflu cât mai multe din trecut, de aici s-a născut pasiunea mea pentru istorie. Anul acesta am participat pentru prima dată la olimpiada de istorie, o experiență din care am avut multe de învățat. Au fost multe ore de pregătire atât individuală cât și alături de doamna profesoara Rusan Simona. Cu toate că anul acesta am obținut doar o mențiune, acest lucru nu mă face să renunț ci mă ambiționează să particip și anul viitor ca să obțin un rezultat și mai bun”, declarat eleva a Stanciu Claudia.
„Psihologia m-a fascinat încă de pe clasa a 10-a, de când am început să studiez această materie, iar această fascinație m-a făcut să îmi doresc să particip la olimpiadă. A fost o experiență nouă pentru mine iar din acest motiv pot spune că nu știam la ce să mă aștept, însă doamna Oarga Serafina m-a îndrumat în toată această aventură. Vreau să îi mulțumesc doamnei profesoare pe această cale deoarece fără sprijinul ei nu aș fi reușit”, a declarat eleva Topîrceanu Ariana.
Felicitări fetelor şi sperăm ca şi anul viitor să vă regăsim numele pe listele olimpicilor, cu rezultate și mai bune.
Prof. Alisie Anca
Învăţământ - Cultură
Şase mențiuni obținute de Colegiul Național „David Prodan” Cugir, la faza județeană a la Olimpiadei de Limba Engleză
Una dintre discipinele pe care elevii le îndrăgesc încă din gimnaziu, este fără doar şi poate, Limba Engleză. Engleza – o materie care deşi poate părea uşoară având în vedere faptul că majoritatea filmelor pe care le vizionăm, reţelele de socializare pe care le folosim zilnic, hit-urile internaţionale pe care le fredonăm şi videoclipurile, cam toate sunt în engleză, aşa că suntem cu toţii familiarizaţi în oarecare măsură cu ea.
La o competiţie serioasă cum ar fi însă Olimpiada, unde nivelul de dificultate este mai ridicat cu fiecare etapă în parte, se poate observa însă că, detaliile fac diferenţa.
Cele şase eleve pe care le vedeţi în poza – Iulia Bîrlea, Laslău Oana, Ana Maria Spătăcean, Velişcu Sorana, Kis Ariana si Ţîr Ștefania, sunt toate fascinate de limba engleză și de oportunităţile pe care utilizarea aceasteia le oferă.
În acest an, cele 6 fete au obţinut menţiuni la etapa judeţeană și deşi sunt mulţumite de rezultatele lor, ştiu că este loc de mai bine. Dar să vedem ce au declarat ele:
„Când am început să înteleg limba engleză, mi-am dat seama că am trecut de o barieră a comunicării şi a devenit un mod de a-mi exprima gândurile și emotiile. Am participat la prima olimpiadă pe clasa a 8-a şi mi-a plăcut sentimentul de competiţie. Aş dori să le mulţumesc pe această cale doamnelor profesoare Lilica Vanţ și Anca Alisie pentru că m-au îndrumat și m-au încurajat.” – Iulia Bîrlea.
„Am început să am contact cu limba engleză de la o vârstă destul de fragedă, iar asta m-a făcut să realizez cât de frumoasă şi de importantă este această limbă pentru mine. Am participat în clasa a 8 -a prima oară la o olimpiadă de engleză iar experienţa s-a dovedit a fi una frumoasă aşa că mi-am dorit să particip şi în acest an. Am obţinut un rezultat bun, de care sunt mândră dar care nu ar fi fost posibil fără îndrumarea doamnei profesoare Alisie Anca căreia îi mulţumesc pentru sprijinul acordat.” – Oana Laslău.
„Pentru că sunt o fire sociabilă și mintea mea nu încetineşte niciodată, am simţit nevoia încă de când eram mică să învăţ o limbă străină. Engleza m-a ajutat de foarte multe ori să pun în cuvinte ceea ce nu reuşeam din diverse motive să exprim în limba română și am iubit mereu uşurinţa cu care am reuşit să o asimilez dar şi complexitatea ei.” – Ana Maria Spătăcean.
„Engleza joacă de foarte mult timp un rol important în viaţa mea şi nu am văzut-o niciodată ca pe o materie la care trebuie să învăţ pentru că sunt obligată să o fac, ci mai mult ca pe o pasiune pe care îmi place să o onorez atât la nivel academic cât şi în viaţa de zi cu zi. Orice lucru pe care trebuie să îl stâpâneşti necesită un efort în plus, însă dacă te pasionează cu adevarat, îl vei obţine cu mai multă uşurinţă.” – Velişcu Sorana.
„Cu siguranţă atât serialele cât şi muzica m-au ajutat la crearea unei relaţii mai bune cu limba engleză. Beneficiile cunoaşterii unei limbi străine m-au motivat cel mai mult să dedic timp şi să depun eforturi în pregătirea mea, care au fost şi recompensate de-a lungul timpului.” – Ștefania Ţîr.
„Relaţia mea cu engleza a început din copilărie. Am fost intrigată de această limbă auzită atât de des în filme şi mi-a stârnit curiozitatea. Limba engleză îmi oferă libertate de exprimare şi diversitate. Fiind o limbă de circulaţie internaţională, sunt sigură că într-un fel sau altul mă va ajuta pe viitor şi îmi va asigura mai multe oportunităţi şi avantaje.” – Ariana Kiş.
Felicitari fetelor! Vă dorim mult succes la concursurile viitoare şi sperăm să vă menţineți viu interesul pentru limba engleză!
Profesor, Alisie Anca
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro