Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Actualitate

Campania anti-violență „Fii un zid, nu face un zid!” derulată timp de 16 zile în Cugir a ajuns la final

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ieri, 10 decembrie 2019,  s-a încheiat campania, derulată la Cugir, de luptă împotriva violenței „Fii un zid, nu face un zid”, eveniment marcat printr-o acțiune stradală la care au participat aproximativ 150 de persoane (elevi, profesori, beneficiari ai Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale, tineri din grupul țință al proiectului Incluziv, personalul SPAS).

Lanțul uman care a format sloganul campaniei, Sunt un zid împotriva violenței, reprezintă esența întregii intervenții sociale în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.

„Scopul final urmărit prin desfășurarea în spațiul public a campaniei noastre este acela de a preveni și minimiza fenomenul violenţei în familie, dorindu-se modificarea în timp a percepţiei colective cu privire la implicaţiile micro şi macrosociale ale acestui fenomen, dar şi pentru scoaterea problemei din spațiul privat, intim al familiei înspre cel public, extins, al comunităţii”, ne-a declarat Carmeen Sulincean, Șef birou Servicii Violență în Familie – asistent social în cadrul SPAS Cugir.

Potrivit informațiilor primate de la organizatori, patru școli, două licee, aproximativ 700 de elevi participanți la sesiunile susținute de cele șase echipe SPAS, este bilanțul celei de-a treia ediții a campaniei locale de luptă împotriva violenței Fii un zid, nu face un zid!

„Am avut parte în această perioadă de sprijinul cadrelor didactice, al instituțiilor conlucratoare, dar mai ales de feedback-ul tuturor copiilor și tinerilor implicați în campanie. Am avut cu toții bucuria de a constata faptul că, deși ne vedem doar o dată pe an în acest context, elevii acumulează informații, le internalizează și, mai mult decât atât, încearcă să le aplice în mod constructiv. Cele șase echipe interdisciplinare din teren, formate din psihologi, psihopedagog, jurist, asistenți sociali, asistenți medicali comunitari și școlari au punctat prin prezentări și jocuri de rol modul în care adoptarea, de la o vârstă cât mai fragedă, a unui comportament asertiv, poate conduce nu doar la diminuarea fenomenului de bullying, cât mai ales la dezvoltarea nevoii de a lua atitudine în fața inechităților”, a prcizat asistent Carmen Sulincean.

Conform informațiilor, în prezentările susținute la licee s-a încercat evidențierea modului în care bullying-ul poate consolida reziliența psihologică.Organizatorii s-au bucurat în demersul lor de sprijinul elevilor voluntari de la Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu care, sub îndrumarea coordonatorului Cercului de teatru Cugir, Maria Dodoc, au pus în scenă un episod de bullying, ulterior tinerii participanți oferind în mod interactiv posibilele soluții de evitare a unui asemenea comportament.

„A sosit timpul să înțelegem fiecare că violenţa ne poate afecta pe toţi, deopotrivă, iar nepăsarea de azi s-ar putea întoarce mâine împotriva noastră. “Problema mea” este de fapt “problema noastră”, este mesajul asist. Soc. Carmen Sulincean.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

„Toamna scrisului” – atelier de scriere creativă Verbum, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir, care găzduiește lunar în cadrul Proiectului Verbum, un atelier de scriere creativă, a avut loc joi, 31 octombrie 2024, a VIII-a întâlnire din acest an cu tema „Toamna scrisului”. Proiectul este inițiat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia și reunește lunar scriitori consacrați, dar și tineri talentați din orașul Cugir.

Moderatoarea evenimentului, doamna prof. dr. Luminița Cebotari a menționat faptul că „tema aleasă sugerează bogăția și frumusețea limbajului în anotimpul schimbărilor. Fiecare expresie, fiecare rând pare desprins dintr-un tablou plin de culori tomnatice calde și linii delicate. La această întâlnire cuvintele s-au așezat la locul lor cu o greutate aparte și pentru toți participanții a fost un prilej de introspecție într-un anotimp al comunicării sensibile în care limbajul a devenit o punte între emoție și rațiune, între noi și natură”.    

Cei 11 participanți la atelierul de scriere creativă sunt de la unitățile școlare din Cugir. Ne-am bucurat astfel de prezența doamnei director Diane Dobrean, prof. Diana Sibișan, a doamnelor Elena Mateica, Maria Dodoc, Ana Bejenar Bugeag și a elevilor: Sofia Maria Dodoc, Răzvan Dorin Gurgui, Antonia Bianca DiNardo. Participanții, alături de coordonatorul evenimentului prof. Luminița Cebotari, au recitat din poezii și creații proprii, au prezentat ultimele cărți citite.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Dezbatere privind prevenția cancerului mamar, la Centrul „LOTUS” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 31 octombrie 2024 s-a încheiat la Cugir „luna roz”- luna dedicată prevenției și conștientizării cancerului mamar. Direcția de Asistență Socială a Orașului Cugir (DAS), împreună cu Primăria orașului Cugir, a organizat la Centrul „Lotus”, un eveniment de conștientizare a importanței prevenției cancerului mamar.

Într-un oraș care învață – titulatura UNESCO dată orașului nostru ,ne-am dorit venim în spijinul femeilor din comunitate, cu informații de calitate cu privire la această boală, care, în zilele noastre, poate fi atât de ușor prevenită, a declarat directorul executiv al DAS, ec. Silviu Samoilescu.

Părintele Adrian Cebotari a vorbit despre sănătate, care trebuie consideră un „dar divin”, precum și despre faptul avem datoria de a ne îngriji de sănătatea noastră.

La rândul său, doctorul Tudor Alexandru, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul „Elysee” din Alba Iulia, a subliniat importanță examinărilor de screening mamar, de tipul mamografiei, examinări pe care orice femeie ar trebui le facă după împlinirea vârstei de 40 de ani.

Psihologul Corina Olteanu a vorbit participantelor despre importanța igienei psihice, a echilibrului psihic și al stării de sănătate. De asemenea, a subliniat importanța interacțiunilor sociale în comunitate, interacțiuni care contribuie și ele la menținerea sănătății comunității.

Evenimentul a fost moderat de doctor Terezia Mureșan-Samoilescu, medic primar chirurg, cu competență în îngrijiri paliative, care a vorbit despre importanțarețelei de suport” pe care pacienta diagnosticată cu cancer la sân trebuie se bazeze. Domnia sa a subliniat importanța prevenției cancerului mamar, prin mijloace simple, precum screeningul mamografic, dar și faptul , atunci când o pacienta este diagnosticată cu cancer la sân, chiar dacă i se pare nu mai există soluții, de fiecare dată „se mai poate face ceva”.

Cu spijinul oferit de Spitalul „Elysee”, persoanele care au fost prezente la eveniment, s-au putut înscrie pe liste pentru efectuarea gratuită a unei mamografii, interpretată de un medic radiolog supraspecializat în patologie mamară.

„Dorim continuăm aceste evenimente dedicate educației pentru sănătate în rândul cetățenilor comunității noastre, deoarece Cugirul este un oraș care învață, a spus directorul DAS.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Două proiectile găsite pe raza orașului Cugir, asanate de echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cursul dimineții de miercuri, 30 octombrie 2024, echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a intervenit pe raza orașului Cugir pentru asanarea a două proiectile rămase neexplodate.

„Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a fost solicitată să intervină pentru asanare muniției rămasă neexplodată, în orașul Cugir. În urma misiunii pirotehnice au fost asanate 2 proiectile. Forțele alocate: 1 x autospecială pirotehnică”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir